"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

CHP Adayı Ünsal: Marksizmi Bilmeyen Üyeler Eğitilmeli!

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Konu Araçları
Eski04-09-07, 12:29  #1
rakıbalık
Onay bekleyen
Yazar Adayı

rakıbalık'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2007
CHP Adayı Ünsal: Marksizmi Bilmeyen Üyeler Eğitilmeli!

CHP İstanbul 2. bölge 9. sıra adayı Yrd. Doç. Dr. Engin Ünsal, "CHP’de Baykal gitsin demek kolaycı bir yaklaşımdır. Partiye yeni bir ufuk açmak gerekiyor" dedi.

CHP’nin 84. yılında yaşadığı başarısızlığın bir tahlilini yapan ve "Laik Cumhuriyet söyleminin umutsuz halka umut olamadığını" belirten Ünsal, "22 Temmuz’un CHP için yolun sonu olmadığını, buna karşın yeni bir milat olabileceğini ve olması gerektiğini" söyledi. Ünsal şöyle diyor:

"CHP yeni bir sosyal demokrat parti programı oluşturarak ulusal sermaye ile emeği barıştıran, holdingleşmeye karşı kooperatifleşmeyi öne çıkaran, sadece istihdam yaratacak yabancı sermayeye kapıları açan, çevreciliği önemseyen ve hepsinden öte partinin üye profilini değiştiren bir çalışma içinde olmalıdır. Uluslararası sosyal demokrat hareket ile örtüşen bir yayın organı mutlaka çıkarılmalı ve çoğunluğu sosyal demokrasiyi, Marksizmi bilmeyen parti üyeleri mutlaka eğitilmelidir. Eğitimsiz üyelerden oluşan örgüt çabuk dağılır ve inançsızdır. Hırsı olmayan örgüt de seçimlere asılamaz; aynen 22 Temmuz’da olduğu gibi. CHP en kısa zamanda ’Sosyal Demokrat Araştırmalar Enstitüsü’ kurarak bu açmazdan kurtulmalıdır.

Başta CHP Genel Başkanı ve Genel Sekreteri olmak üzere, Kemalist ilkelere bağlılıklarından, yurtseverliklerinden, iyi niyetlerinden, dürüstlüklerinden ve partiye sadakatlerinden kuşku duyulmaması gereken CHP yöneticileri yeni bir program ile çağı yakalamak ve üyesi olduğu Sosyalist Enternasyonal’in CHP’ye yönelik eleştirilerine kulak vermek zorundadır.Emperyalizm ve doymak bilmeyen kapitalizm var oldukça sosyalizm ve sosyal demokrasi de var olacaktır. CHP bu gerçeği asla unutmamalıdır. Güzel bir halk deyimi vardır: Kabuğunu değiştiremeyen yılan ölür. CHP eğer yaşamak ve güçlenmek istiyorsa, kabuğunu değiştirip kendini yenilemelidir.

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/...id=61&a=747049

Engin Ünsal'ın önerisini gördüğümde oldukça heyecanlandım. CHP'nin bugünkü edilgen, pasif ve yozlaşmış, Kemalizm'den, halktan, Altıok'tan, emekten uzaklaşmış, milletinin ve ülkesinin değerlerine yabancılaşmış halini gördükçe ve bu durumu değiştirmek için hiçbir olumlu adımın atılmadığını, totaliter yönetimin kabuğunu kırmak için hiçbir "adamakıllı"(!) girişimin olmadığını gördükçe kahrolan biri olarak, Ünsal'ın bu açıklamasını oldukça umut verici buldum. Ancak bu yalnızca bir açıklama olarak kalmamalı, partide bu yönde bir zihniyet devrimi yapılmalıdır. Artık lparti içindeki "sol"duyulu insanların bu işin ucundan tutması gereklidir.

Ayrıca bu başlık altında forum sakinleriyle bir de önerimi paylaşmak istiyorum. Ülke solunun kendini yenileyemeyen, kabuğunu kıramayan, zihinlerinde devrim ya da evrim yapamayan halinin içler acısı tablosunu, sola anlatmak için çok çabaladım bugüne kadar. Ancak bunu benim anlatmama gerek yok. Herkes, ideolojik kalıplarından kurtulup, yalnızca insan olarak kendine ve ülkesine dönüp baktığında bu manzarayla kolayca karşılaşabilir. Ve bu manzaranın sorumlusu ne düzen, ne işbirlikçilerdir. Sol, hatayı kendinde aramak zorundadır.

Bu bahsettiğim zihinsel devrime örnek olaraksa, SHP, İP, ÖDP, TKP gibi başlıca sol yapıların, CHP çatısı altında kimliklerinden taviz vermeden ortak bir sol cephe yaratması, farklılıkları kabullenerek ve karşılıklı etkileşim ve paylaşımla ülkede bir sol alternatifi, yenilikçi bir sol seçeneği mümkün kılmalarıdır. Sola farklı pencerelerden bakan bu yapıların bir araya gelmeleri kendileri açısından imkansız gibi gözükse de, artık küçük parti psikolojisinden kurtulmak ülke solunun geleceği açısından zorunlu hale gelmiştir.

Başlık yazısını kısa tutmayı uygun buluyorum. Engin Ünsal'ın önerisi ve benim konuyla ilgili fikirlerimi ilerleyen mesajlarda daha detaylı tartışmak, başlığın ilgi çekici olması bakımından daha doğru olur.

Saygılar.
Eski04-09-07, 12:52  #2
Çekiç & Orak

Giriş Tarihi: Aug 2007

Doğru, insan bilmediği bir şeyle mücadele edemez.
Eski04-09-07, 15:31  #3
rakıbalık
Onay bekleyen
Yazar Adayı

rakıbalık'nın Avatarı

Forumdaki yalnızca sol görüşlü arkadaşların değil, sağ görüşlü ya da kendini iki tanıma da oturtmayan arkadaşların öneri ve eleştirilerini bu başlık altında paylaşmaları, sol görüşlü arkadaşlarımızın, diğer fikir gruplarının, Türkiye solunun bu genel durumu hakkında ne düşündüğünü görmeleri açısından oldukça önemli diye düşünüyorum. Dışarıdan biri olarak yapacakları katkılar göz önünde bulundurulmalıdır.

Saygılar.
Eski05-09-07, 11:58  #4
rakıbalık
Onay bekleyen
Yazar Adayı

rakıbalık'nın Avatarı

Anlaşılan bu açıklama yalnızca benim ilgimi çekmiş.
Eski05-09-07, 14:03  #5
Kızıl_komi
Kayıtlı Okur

Kızıl_komi'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006
Ülke / Şehir: Devrimin olduğu her yer

Chp'lilerin marxsizim öğrenmesimne ne gerek var anlamadım .
bu MHP'nin komünist parti manifestosunu bilmesi gibi birşeydir
Kızıl_komi is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski05-09-07, 14:08  #6
sodalimon

sodalimon'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2007

Kemalizmi çalışsalar yeterdi aslında...
Eski05-09-07, 14:21  #7
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005

CHP'deki sorun sadece Marksizm ve ya Sosyal demokrasinin bilinmiyor oluşundan kaynaklanmıyor. (Elbette bu da önemli bir sorun.) ama partideki temel sorun, parti içi demokrasinin olmayışıdır. Baykal'ın iktidarı ile birlikte partide çok sesliliğe tahammül yokolmuştur. Sürekli dışlayan bir anlayışın siyasal görüşü ne olursa olsun, başarılı olması mümkün değildir. Parti solun tüm renklerine açılmalıdır. Türkiyede solun kitleselleşebilmesinin tek yolunun bu olduğunu düşünüyorum.

CHP varoldukça sosyal demokrat parti inşaası mümkün olmamakta-olamamaktadır. ( Bunu CHP'den ayrılanlar veya uzaklaştırılanlar da söylüyor.) CHP'nin böylesi bir demokratik yapı özelliği kazanabilmesi birlikteliğin önündeki engellerin aşılmasına ve partinin dinamik bir özellik kazanmasına da yol açacaktır.

Bu yönetimle olur mu?
Hiç sanmıyorum.
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski05-09-07, 14:56  #8
bozkır
Tarih

bozkır'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: izmir

bugünkü CHP yi değerlendirirken bir de 90 ların SHP sine bakmak gerekir. Özallı yıkıcı yıllardan sonra sosyal demokrasinin parlak bir dönemi 12 Eylül darbesine rağmen 90larda yaşanıyordu. Gerek özal politikalarına muhalif gerekse kürt sorunununda dahil olduğu sosyal ve ekonomik programlara demokratik ve sol bir bakış açısı sunan bir parti ve isimler mevcuttu.O dönemde başarısızlığın temel nedeni parti içi ve dışı kavgalar (ecevit sağolsun) ve 12 eylül yasaları yüzünden SHP nin kitle örgütleriyle işbirliği yapılmasının önündeki engellerdi.Buna bir de İSKi yolsuzluğu ve Pkknın artan şiddeti eklenince parlak dönem tam bir hüsrana uğradı.

Görüldüğü gibi 12 eylüle rağmen sol taban varlığını korumuştu.Aradan geçen 17yıla karşın yüzde 30lara yaklaşan bu sol taban iyi kötü varlığını korumuş olmalıdır.(köyden gente göç ve varoşlaşma ne kadar bu oranı değiştirdi bilmiyorum) Önemli olan bu tabana yine bir sol seçenek sunmaktır.Bugün doğu kürt milliyetçiliği ile islamcılık arasında sıkışmıştır.Oysaki sol bir seçenek burada tekrar oy toplayabilir.

Sosyal demokrasi son yıllarda milliyetçiliğe ve lakliğe fazlasıyla sıkıştı.Daha geniş bir yelpazade ve halka açık bir siyaset yapılmalıdır.Bugün toplumun en devrimci kesimi öğrenciler ve kadınlardır.Bunlara sahip çıkmak ve yol açmak gerekir.sosyal demokrat bir partide 45 yaşın üsütünde erkek milletvekili olmamalı ve yüzde 50 kadın kontenjanı bulunmalıdır.Geçmiş dönemin hocaları deneyimlerini bu taze kuvvete aktarmalıdır.

saygılar
Eski05-09-07, 16:44  #9
UbHEY

UbHEY'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007

Toplumla arasındaki köprüleri atmış bir parti, daha yaşarken halkın belleğinden silinmiş demektir.Çünkü halk kendisini temsil edeceğini söyleyen bir partide kendi yaşamından, kültüründen parçalar bulmak ister. İnsanlar siyasetciden, halkın yaşantısıyla uğraşmasını, kendi yaşantısını daha yüksek bir seviyeye getirmesini ve bunu vaat eden siyasetciden yapacağı reformlarla gerçekleştirmesini ister.( En azından ben bunu istiyorum ). Halk kendi konuşma biçimini, kendi kültürünü bilmeyen insanlarla arasında bir bağ kuramaz, benimseyemez. Bir partinin bu beklentilere cevap vermeden halktan kendilerini benimsemelerini istemesi yanlıştır( Tıpkı 22 Temmuz seçimlerinde olduğu gibi ). Yani Chp'nin sorunu fil dişi kulelerdir.

ALBERT EİNSTEİN

UbHEY Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 05-09-07 16:49 .
UbHEY is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski05-09-07, 17:03  #10
Sürgün

Sürgün'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2007
Ülke / Şehir: Cehennemin dibinden.

ülkemizde %47 oy almış bir sağ partiye karşın bölük pörçük bütün sol parti oy toplamı %22 yi bile bulamamakta. bu durum tamamen solun özeleştiri yapmasını gerektiren bir sonuç. yok paramız yok, yok halk cahil, yok medya gücü yok..... gibi bahanelerin geçerli bir tarafı yoktur.
ülkenin genel dinamiği sol açılım için her devirde önü sonuna kadar açık olmuştur.
nedir sorun?
1. solun genel anlamda elitist duruşu, halka tepeden bakışını terketmesi gerek. bildiklerini paylaşmak yerine, bilgiler kendisine ayrıcalıklı bir konum sağlıyormuş havasını bırakması gerek. hiç bir insan kendisine tepeden bakana sempati duymaz, yaklaşmaz.
2. alevi ve kürt olmak eşittir solcu olmak genel yargısı; solu dinselliğe ve ırkçılığa yaklaştırmakta. yörel ve geri söylemlerle yobazlaşmakta.
bu şablon nasıl yıkılır? alevisi, kürdü, türkü, sünniyi birleştiren ortak payda emekçi ,ezilen sınıf olmasıdır.
3. genel anlamda öğrenci aidatları ile kendisini geleceğe taşımaya çalışan sol, davasında ne kadar samimidir. davacıları ,davaya ne kadar samimi bakabilirler.
parti ekonomik alt tabanı kurulmalı, yolsuzluğu önleyici radikal tedbirler alınmalı.
4. partizanlık eş, akraba, dosta devlet kapısında iş bulma mekanı olmaktan çıkarılmalı
5. partinin hedef, amaç, ideolojik bilgilendirme ,eğitme araçları işlevsel hale getirilmeli
6. ilk seçimlerde başarısız olan kadrolar tasviye edilmeli yenilenmeli
7. sosyal devleti hedefleyen parti, sosyal bir parti olduğunu ispatlamalı. öğrencilere, ailelere ekonomik destek amaçlı burs, kredi yollarını hayata geçirmeli.
8. şiddete yönelik davranışlarda bulunan üyeler uyarı cezası, üyelikten men cezaları ile cezalandırılmalı.
9. ideolojik eğitim her hafta tekrarlanmalı, üyelerin en kolay biçimde eğitimlere katkıları katılımları sağlanmalı. bunun için gerekli mekanlar çoğaltılmalı. üyelere sosyal etkileşim alanları da yaratılmalı.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 01:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)