Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Konu Dışı > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kapalı Konu

Konu Araçları
Eski04-09-07, 12:47  #1
rakıbalık
Onay bekleyen
Yazar Adayı

rakıbalık'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2007
Forumda kendini Marxist, Sosyalist, Komünist vb. olarak tanımlayan üyelere bir öneri

Forumda bir marksist baskısı olduğunu düşünüyorum. Ancak üyeler tarafından uygulanan bir baskı. Forumda Sosyalist düşünceli arkadaşların ezici çoğunlukta olması ve diğer düşüncelere karşı takındıkları yıkıcı tavır, forumu ve bu kitlede yer alan üyeleri yalnızlaştırmaktadır.

Aslında bu sadece forumda değil, ülkede de marksistleri ve sosyalistleri yalnızlaştırmaktadır. Forumun farklı düşünce yapıları tarafından renklendirilebilmesi, demokratik etkileşimin artırılabilmesi için, hem ülkemizde hem forumda, sosyalist arkadaşlarımızın üslup değişikliğine gitmelerinde fayda vardır. "Herşeyin doğrusunu ben bilirim, toplumsal tahlili en iyi ben yaparaım, tek doğru dünya görüşü vardır o da sosyalizmdir" türü yaklaşımlardan sıyrılmak ve en yaygın hata olan insanları kolaylıkla ve sıklıkla faşizmle yaftalamak hastalığından kurtulmak, kendilerinin selameti açısından önemlidir diye düşünüyorum.

Marxist arkadaşlara önerim, marxizmin de insan beyninin acizane ürünlerinden biri olduğunu akıllarından çıkarmamalarıdır.

Eski04-09-07, 14:19  #2
EoS
Siyaset&Bilim

EoS'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2005

Markizm bir beynin ürünü olduğu doğru Bilinç yani evet o da maddenin bir ürünü Bu retoriği burda neden kullandın anlamadım.Yaziyaz elbette ki baskın olmalı.İnternette yükselen milliyetçiliği ancak bu gibi forumların artmasıyla bir nebze kırılacaktır.Forum sadece bir paylaşım forumu oldu çıktı.
EoS is offline  
Eski04-09-07, 14:36  #3
rakıbalık
Onay bekleyen
Yazar Adayı

rakıbalık'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın essnipes şöyle demiş:

Mesajı Göster
Markizm bir beynin ürünü olduğu doğru Bilinç yani evet o da maddenin bir ürünü Bu retoriği burda neden kullandın anlamadım.Yaziyaz elbette ki baskın olmalı.İnternette yükselen milliyetçiliği ancak bu gibi forumların artmasıyla bir nebze kırılacaktır.Forum sadece bir paylaşım forumu oldu çıktı.
Burası siyasal-sınıfsal mücadele değil, özgür düşünce platformu. Milliyetçiliğin yükselmesi sizin düşünce yapınıza göre bir tehlike arz ediyor olması, bunu bu şekilde algılamayan insanlara bu yönde bir baskı uygulamanızı meşrulaştırmaz. İşte eleştirdiğim tam olarak buydu. Bu baskıcı yapı demokratik olmamasının yanı sıra ne özgürlüklere saygı gösteriyor ne de kişisel haklara. Bu aslında faşizmin farklı bir ara yüzü. Bunu bu şekilde tanımlamak istemezdim ama siz yorumunuzla benim önermemi kendi kendinize doğrulamış oldunuz.

Retoriği kullanmamın sebebi, marxizme sorgulanmayan bir din gibi muhafazakar bir şekilde bağlanılmasıdır. Ancak insan beyninin ürünü olan birşeye eleştiri kabul etmeyecek ve değişmeyecek bir biçimde bağlanmak akılcı bir davranış olmadığı gibi, bu tutum marxizmin özüne de, yani diyalektiğe de terstir...

Saygılar!
Eski05-09-07, 11:20  #4
Meyman

Meyman'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2007

Alıntı:
Sayın rakıbalık şöyle demiş:

Mesajı Göster
Forumda bir marksist baskısı olduğunu düşünüyorum. Ancak üyeler tarafından uygulanan bir baskı. Forumda Sosyalist düşünceli arkadaşların ezici çoğunlukta olması ve diğer düşüncelere karşı takındıkları yıkıcı tavır, forumu ve bu kitlede yer alan üyeleri yalnızlaştırmaktadır.

Aslında bu sadece forumda değil, ülkede de marksistleri ve sosyalistleri yalnızlaştırmaktadır. Forumun farklı düşünce yapıları tarafından renklendirilebilmesi, demokratik etkileşimin artırılabilmesi için, hem ülkemizde hem forumda, sosyalist arkadaşlarımızın üslup değişikliğine gitmelerinde fayda vardır. "Herşeyin doğrusunu ben bilirim, toplumsal tahlili en iyi ben yaparaım, tek doğru dünya görüşü vardır o da sosyalizmdir" türü yaklaşımlardan sıyrılmak ve en yaygın hata olan insanları kolaylıkla ve sıklıkla faşizmle yaftalamak hastalığından kurtulmak, kendilerinin selameti açısından önemlidir diye düşünüyorum.

Marxist arkadaşlara önerim, marxizmin de insan beyninin acizane ürünlerinden biri olduğunu akıllarından çıkarmamalarıdır.

Solcuların biraz tutucu olduklarını kabul ediyorum.Uslub konusundaki eleştirinize katılmiyorum.Kısıtlanmadığında konuştuklarımızda toplumun tepkilerinden korkmadığımız sürece bizler sağ görüşlü arkadaşlarla görüş ve teoride ileride olmamız kadar doğal bir şey olamaz.
Bizler bakarak, düşünerek,okuyarak ,sorgulayarak bunları benimsedik.Sağ bakış acısına sahip insanlarsa;onlara verilen,ezberletilen şeyleri kabul ederek bu beyinsel dönüşüme gelmişlerdir.Sorgu süzgeçinden geçmemiş bir düşünce ve geçmiş bir düşüncenin arasındaki bu kadar farkın olması doğaldır..Bundan şikayet edeceklerie kendilerini daha fazla geliştirsinler,daha fazla okusunlar baksınlar, sorgulasınlar..

Meyman Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 05-09-07 11:25 .
Meyman is offline  
Eski05-09-07, 11:23  #5
Meyman

Meyman'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2007

Alıntı:

Mesajı Göster
Burası siyasal-sınıfsal mücadele değil, özgür düşünce platformu. Milliyetçiliğin yükselmesi sizin düşünce yapınıza göre bir tehlike arz ediyor olması, bunu bu şekilde algılamayan insanlara bu yönde bir baskı uygulamanızı meşrulaştırmaz. İşte eleştirdiğim tam olarak buydu. Bu baskıcı yapı demokratik olmamasının yanı sıra ne özgürlüklere saygı gösteriyor ne de kişisel haklara. Bu aslında faşizmin farklı bir ara yüzü. Bunu bu şekilde tanımlamak istemezdim ama siz yorumunuzla benim önermemi kendi kendinize doğrulamış oldunuz.

Retoriği kullanmamın sebebi, marxizme sorgulanmayan bir din gibi muhafazakar bir şekilde bağlanılmasıdır. Ancak insan beyninin ürünü olan birşeye eleştiri kabul etmeyecek ve değişmeyecek bir biçimde bağlanmak akılcı bir davranış olmadığı gibi, bu tutum marxizmin özüne de, yani diyalektiğe de terstir...

Saygılar!
Buna da kısmen katılıyorum.Düşünceleri kutsallaştırıldığı,tabulaştırıldığı doğrudur kısmen.Zaten bu dönüşü geçiremediğimiz için türkiydeki ve dünyadaki sol siyasetin hali içler acısıdır
Eski05-09-07, 11:33  #6
rakıbalık
Onay bekleyen
Yazar Adayı

rakıbalık'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın Burusk şöyle demiş:

Mesajı Göster
Solcuların biraz tutucu olduklarını kabul ediyorum.Uslub konusundaki eleştirinize katılmiyorum.Kısıtlanmadığında konuştuklarımızda toplumun tepkilerinden korkmadığımız sürece bizler sağ görüşlü arkadaşlarla görüş ve teoride ileride olmamız kadar doğal bir şey olamaz.
Bizler bakarak, düşünerek,okuyarak ,sorgulayarak bunları benimsedik.Sağ bakış acısına sahip insanlarsa;onlara verilen,ezberletilen şeyleri kabul ederek bu beyinsel dönüşüme gelmişlerdir.Sorgu süzgeçinden geçmemiş bir düşünce ve geçmiş bir düşüncenin arasındaki farklar olacaktır tabi..
Yukarıdaki şu ifade bile oldukça kibirli ve insanlara yukarıdan bakan bir yaklaşımdır. Bir liberalin düşünmediği, okumadığı, sorgulamadığı düşüncesini de nereden çıkardınız? İnsan aklının araştırıp, sorgulayınca ulaştığı tek düşünce sistemi marxizm midir? Marxist olmayanlar düşünmüyor mu?
Marxizm herşeye çözüm getirmiş de insanlar bundan habersiz mi? Örneğin bir marxistin materyalist olması kadar, bir "tasavvuf" uzmanının yaradılış fikrini savunması eş değerdedir ve doğaldır. Çünkü ortada ikisi için de kesinlik arzeden bir sonuç yoktur.

Sağcıların sorgu süzgecinden geçmediğini, açıkça onların düşünmediğini ima ediyorsunuz. İnsan aklı tek düze değildir. Her mantık sistemi aynı sonuca ulaşmak zorunda değildir. Marxizm de düşünen insanın nihai adresi, kutsal bir öğreti değildir.

Yorum yazan arkadaşlar, ne anlatmak istediğimi yorumlarında çok güzel gösteriyorlar. Devamını dilerim...

Saygılar.
Eski05-09-07, 11:44  #7
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005

Alıntı:

Mesajı Göster
Burası siyasal-sınıfsal mücadele değil, özgür düşünce platformu. Milliyetçiliğin yükselmesi sizin düşünce yapınıza göre bir tehlike arz ediyor olması, bunu bu şekilde algılamayan insanlara bu yönde bir baskı uygulamanızı meşrulaştırmaz.
Sn.rakıbalık;

Nasıl bir baskıdan sözediyorsunuz? Forum alanındaki "solcular"ın yazıları mı, üslupları mı bu baskıyı oluşturuyor? Bunu daha somut bir biçimde açıklama imkanınız var mı?
melnur is offline  
Eski05-09-07, 11:53  #8
rakıbalık
Onay bekleyen
Yazar Adayı

rakıbalık'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın melnur şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sn.rakıbalık;

Nasıl bir baskıdan sözediyorsunuz? Forum alanındaki "solcular"ın yazıları mı, üslupları mı bu baskıyı oluşturuyor? Bunu daha somut bir biçimde açıklama imkanınız var mı?
Elbette forum alanındaki bazı üyelerin üsluplarından bahsediyorum. Sürekli birilerini faşizmle suçlayıp onları ezmekten yok etmekten bahseden yorumlar var. Faşist diye tabir edilen dünya görüşlerine mensup olan, ya da herhangi bir dünya görüşüne net olarak sahip olmayıp, sadece bir konu hakkındaki yorumları nedeniyle bu yakıştırmaya layık görülen arkadaşlar, doğal olarak bu tutumudan genel anlamda olumsuz etkilenmektedir.

Yapılan tartışmalarda da, marxizmi bir tabu gibi referans alan arkadaşlarımız, farklı düşünce renklerine ve farklı düşünce karışımlarına sahip olan arkadaşlarımıza, sloganvari yaklaşımlarda bulunabiliyorlar.

Forumu uzun zamandır okuyorum. Bu edindiğim genel izlenim. Eğer somut örnekler isterseniz, araştırma yapıp link örneklerini sunabilirim.

Saygılar.
Eski05-09-07, 12:25  #9
vatanım

Giriş Tarihi: Jul 2007

Sayın rakıbalık bizdeki solculuğun fundamentalizm ile pek farkı yoktur.Dünyada solcular gelişim ve değişimin önünü açmaya çalışırken bizdekiler kalıpların ve statükonun militanları gibi hareket etmektedirler.Tabii ki sözüm hepsi için geçerli değil,muhakkak istisnalar vardır.Esasen benim solculuktan anladığım da sosyal demokratlıktır. Olaylara hazır kalıpların gölgesinde değil aklın ışığında bakan,toplumcu düşüncenin köle gibi çalıştırılmaktan geçmediği bir sisteme oturtulması gerektiğini bilen,halkının eğilimlerine saygı gösteren bir solculuk anlayışı bizde maalesef yok.Demek istediğim komünizmin solculuk olarak gösterilmesinin son bulması gereğidir ve ciddi bir sosyal demokrat anlayışın ülkemizde oluşturulmasıdır.
vatanım is offline  
Eski05-09-07, 12:33  #10
rakıbalık
Onay bekleyen
Yazar Adayı

rakıbalık'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın vatanım şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sayın rakıbalık bizdeki solculuğun fundamentalizm ile pek farkı yoktur.Dünyada solcular gelişim ve değişimin önünü açmaya çalışırken bizdekiler kalıpların ve statükonun militanları gibi hareket etmektedirler.Tabii ki sözüm hepsi için geçerli değil,muhakkak istisnalar vardır.Esasen benim solculuktan anladığım da sosyal demokratlıktır. Olaylara hazır kalıpların gölgesinde değil aklın ışığında bakan,toplumcu düşüncenin köle gibi çalıştırılmaktan geçmediği bir sisteme oturtulması gerektiğini bilen,halkının eğilimlerine saygı gösteren bir solculuk anlayışı bizde maalesef yok.Demek istediğim komünizmin solculuk olarak gösterilmesinin son bulması gereğidir ve ciddi bir sosyal demokrat anlayışın ülkemizde oluşturulmasıdır.
Ülkemiz solunun genel anlamda bağnaz, halkın değerlerine yukarıdan bakan ve kendisi gibi düşünmeyen herkesi ötekileştiren, düşman ilan eden, hatta daha da ileri giderek kimi kesimleri başı ezilmesi gereken "faşist yaratıklar" gibi gören bir düşünce sistemine sahip olduğunu düşünüyorum. Bu konuda size katılıyorum ve konuyu genişletmek istedim. Bu tanım sadece bir genellemedir. Belirli bir kimseyi ya da kesimi kastederek söylenmemiştir.

Düzeltme: Sn seha'nın haklı eleştirisi üzerine bir yanlışı düzeltmek istiyorum. Yukarıda sıraladığım eleştirileri, tüm ülke soluna mal etmek yerine, ülke solu içinde çok yaygın bir halde var olan bir olumsuzluk olduğunu vurgulamak istemiştim.

rakıbalık Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 06-09-07 11:25 .
rakıbalık is offline  
Kapalı Konu

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı