"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

...Ve Din kitapları Aleviliği keşfetti

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Konu Araçları
Eski07-09-07, 02:29  #1
bozkır
Tarih

bozkır'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: izmir
...Ve Din kitapları Aleviliği keşfetti

...ve Alevilik din dersinde

Alevilik, onca tartışmanın ardından bu yılki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabına ilk kez girdi. Alevilik "Kur'an ve Yorumu İslam Düşüncesinde Yorumlar" ünitesinde işlenecek.

Alevilik artık ilköğretimde ders konusu olarak anlatılacak. Yeni Şafak, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni müfredata göre hazırladığı yeni Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarındaki değişikliği açıklıyor. Alevilik ilköğretim 8. sınıfın yeni ders kitabında "tasavvufi yorum" olarak öğrencilere anlatıldı. Devlet düzeninin bozulduğu dönemde Aleviliğin toplumu bir arada tuttuğu belirtildi.

Kitabın 82. sayfasında Alevilik kelimesi bir kez kullanılırken şöyle denildi:
"Yesevilik, Mevlevilik, Alevilik-Bektaşilik ve Ahilik gibi oluşumlar, Anadolu'da hoşgörü kültürünün yayılmasına öncülük etmiş başlıca tasavvufi yorumlardır. Bu tasavvufi oluşumlar, Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin kurulmasında, gelişip devam etmesinde önemli katkılarda bulunmuştur. Devlet düzeninin bozulduğu dönemlerde de toplumu bir arada tutarak insanların huzur ve mutluluk içerisinde yaşamasını sağlamıştır."

(Acaba bu çocuklara şah kulu ayaklanmasını ve yavuzun kestiği 40000 aleviyi nasıl anlatılabiliriz )

http://www.yenisafak.com.tr/egitim/?...7&c=40&i=66997
Eski07-09-07, 02:31  #2
Dağlı

Dağlı'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2007

Alıntı:
(Acaba bu çocuklara şah kulu ayaklanmasını ve yavuzun kestiği 40000 aleviyi nasıl anlatılabiliriz )
Merak etmeyin sn Bozkır, tanıdığım kadarıyla Aleviler geçmişlerini gayet iyi bilerek yetiştiriliyorlar. Aslında büyük bölümü bilinçli ve tarihini araştırıyor. Bu yüzden kötü olayların kitapta yer almasına lüzum yok...
Dağlı is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-09-07, 02:38  #3
bozkır
Tarih

bozkır'nın Avatarı

aleviler için tarihsel bir mirastır bu gerçek.Ancak sorun alevi çocuklarıyla sınırlı değil.
Bu güne kadar Osmanlının dillere destan hoşgörüsü belletilmişti.Şimdide alevi ve sünnilerin kardeşliği! öğretilecek.Bunun üsütüne bir zaman gelecek ve çocuklar yavuzu, tutturduğu defterleri ve onbinlerin kanının dökülmesini öğrenecekler.Körpe beyinler bu yükü kaldırır mı bilemiyoırum.

Madem aleviliği -sonunda- keşfettiler bunu adam gibi anlatsınlar.Çocuklara zaten yeterince masal belletiliyor.
Eski07-09-07, 02:41  #4
Biberon
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: May 2007

Bence bu vesile ile Osmanlı'nın bütün kirli çamaşırlarıda gün yüzüne çıkarılmalıdır , sümen altı edilerek hiçbir şey gizlenemez -ki ; çerkes ethem'in vatan haini olduğu tarih kitaplarında ve nutuk'ta defalarca zikredilmesine karşın hala bu ve benzeri zevatları kahraman diye nitelemeye çalışanların olduğu düşünülürse.

Yüz yıllarca ezilmiş , hor görülmüş , yok sayılmış bu halka hak ettikleri değer kat be kat geri ödenmelidir.

Bu yapılan ağıza bir parmak bal çalmaktan öte hiç bir anlamı olmayan bir girişimdir lakin bununda olduğuna şükretmek lazım hiç olmayabilirdi.
Biberon is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-09-07, 02:49  #5
Dağlı

Dağlı'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın Biberon şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bence bu vesile ile Osmanlı'nın bütün kirli çamaşırlarıda gün yüzüne çıkarılmalıdır , sümen altı edilerek hiçbir şey gizlenemez -ki ; çerkes ethem'in vatan haini olduğu tarih kitaplarında ve nutuk'ta defalarca zikredilmesine karşın hala bu ve benzeri zevatları kahraman diye nitelemeye çalışanların olduğu düşünülürse.

Yüz yıllarca ezilmiş , hor görülmüş , yok sayılmış bu halka hak ettikleri değer kat be kat geri ödenmelidir.

Bu yapılan ağıza bir parmak bal çalmaktan öte hiç bir anlamı olmayan bir girişimdir lakin bununda olduğuna şükretmek lazım hiç olmayabilirdi.
Nutuk kutsal bilgi kaynağı mıdır? Nutukta hata bulunması ihtimali yok mudur?

Çerkes Ethem konusuna girmek istemem ama bu isimli başlıkta yanılmıyorsam sn MkDevrim bir kaç mesaj yazmıştı. İsterseniz siz de onun düştüğü yanılgıya düşmeden yani araştırmadan yaftalamayın. Çerkes Ethem vatana tekrar çağırıldığından haberiniz var mı? Veya O'nun bunu reddetmesinden? Yahut kolayca hain dediğiniz bir kişinin Ege'de gösterdiği başarıları ve bu başarıları yüzünden kendine yabancı bölgelerdeki isyanlara bile çağırıldığını ve O'nun yardımı istendiği her isyanı bastırdığını biliyor musunuz?

Bu konuyu ben Sivas Türk Ocakları başkanı(hala aynı görevde mi bilmiyorum) ve Cumhuriyet Üniversitesi Tarih bölümü öğretim görevlisi Necip Günaydın'ın ağzından dinledim. Açıkçası O'na hain demeye dilim varmaz demişti kendileri. Ama sizin için birilerini hain ilan etmek çok kolay...
Eski07-09-07, 03:11  #6
Peysafi
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Jan 2007

Alıntı:
Sayın Dağlı şöyle demiş:

Mesajı Göster
Çerkes Ethem konusuna girmek istemem ama bu isimli başlıkta yanılmıyorsam sn MkDevrim bir kaç mesaj yazmıştı. İsterseniz siz de onun düştüğü yanılgıya düşmeden yani araştırmadan yaftalamayın. Çerkes Ethem vatana tekrar çağırıldığından haberiniz var mı? Veya O'nun bunu reddetmesinden? Yahut kolayca hain dediğiniz bir kişinin Ege'de gösterdiği başarıları ve bu başarıları yüzünden kendine yabancı bölgelerdeki isyanlara bile çağırıldığını ve O'nun yardımı istendiği her isyanı bastırdığını biliyor musunuz?

Bu konuyu ben Sivas Türk Ocakları başkanı(hala aynı görevde mi bilmiyorum) ve Cumhuriyet Üniversitesi Tarih bölümü öğretim görevlisi Necip Günaydın'ın ağzından dinledim. Açıkçası O'na hain demeye dilim varmaz demişti kendileri. Ama sizin için birilerini hain ilan etmek çok kolay...

Çerkez Ethem'in Anzavur ve Yozgat isyanlarını bastırmakta görev aldığını bilmeyen yoktur hatta bize ortaokulda anlatılırdı bunlar. Büyük hizmetler yapmıştır ama sonra Yunanlılara katılmıştır, diye.
Sizin o anlattıklarınız Kurtuluş savaşına hizmet ettiği dönemleri kapsar ama ihaneti sonradır. Ne yapalım büyük hizmetleri dokundu diye Çerkez Ethem'in Yunanlılara sığınmasını mazur mu görelim?

Çerkez Ethem ile ilgili söylenecek çok şey var aslında. Ama asıl önemli olan onun ve birliğinin düzenli orduya girmeyi reddetmesi ve meclise telgraf çekerek onun yasallığını tartışma konusu yapması idi.

Telgrafına "Umum Kuvayi Milliye Kumandanı diye imza atmıştı ve
İstanbul hükümetinin kendisini destekleyeceğini umarak bir örneğini de sadrazama göndermişti ve eklediği açıklayıcı bir mektupta da Meclisin kuvvetlerine karşı saldırıya geçeceğini ve bunun için de Yunanlılarla anlaşmış olduğunu bildirmişti.

M.Kemal, Ethem ve kardeşlerinin hem Yunanlılarla hem de Ruslarla gizli ittifaklar kurduğunu mecliste m.vekillerine ayrıntılı olarak anlatmıştı. Ona ilk hain diyen M.Kemal değildir hatta M.Kemal ona "bey" diye hitap ederken mebuslar M.Kemal'e "ona bey deme hain de" diyerek M.Kemal'i bu ifadeyi kullanmaya zorlamışlardı.

M.Kemal'in birlikleri Kütahya'ya yürüyüp kenti ele geçirince Ethem'in birlikleri de kaçmışlar ve Yunanlılara sığınmışlardı. Yani Ethem'in havası umulandan daha kolay sönmüştü.

M.Kemal'in onunla ilgili söylediği son sözü şu olmuştur:

"Ethem ve kardeşleri kuvvetleri ile birlikte düşman saflarında layık oldukları yeri aldılar."

Peysafi Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 07-09-07 03:14 .
Peysafi is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-09-07, 03:14  #7
ReMaT
Genel Moderatör

ReMaT'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Alıntı:
Sayın bozkır şöyle demiş:

Mesajı Göster
Aman sayın bozkır,

Tek eksiğimiz o olsun.Ona gelene kadar neleeer var neler.
ReMaT is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-09-07, 03:41  #8
Dağlı

Dağlı'nın Avatarı

Buyrun Çerkes Ethem konusunda sn. Seha'nın ve sn. MKDevrim'in yazdıkları. Üstte alıntıladığım sn Seha'ya ait :
Alıntı:
Resmi tarihin kalıplarının dışına çıkmak gerekir. Çerkes Ethem konusu orta öğretimimizde neredeyse bir kere ve o da yukarıdaki tanıma benzer ifadelerle yer alır. Ethem Yunan saflarına katılmamış ve savaşmamıştır. Yunanistan üzerinden Berlin'e geçmiştir.
Çerkes Ethem konusu kendi içinde muammaları barındırmakla birlikte, gerek sağ gerekse sol cenahtan türlü yorumlamalara maaruz kalmış ve konu çarpıtılmıştır.
Elbet herkesin bu konuda kendine ait bir düşüncesi mevcuttur. Benim düşüncem milli mücadele yıllarının en önemli isimlerinden biri olan Cerkes Ethem'in, Bolşevizmin yükseliş yıllarında çözülmesi muhtemel görülen Doğu Türklerinin örgütlenip bir askeri güç haline getirmek için çıktığı Doğu seferinde Bolşevizm'den ve Milli Komunizm düşüncesinden etkilendiği ve içinde bulunduğu Yeşil Ordunun Komünist Parti örgütlenmesinde önemli bir yol kat etmesi üzerine durdurulmuş olduğudur. Nitekim Mustafa Kemal tarafından resmi Türkiye Komünist Partisinin kurdurulması,yeşil ordu ve Ethem'in tasviyesi ve Mustafa Suphi olayı arda arda gelen gelişmelerdir.

Kısacası Çerkes Ethem meselesi haindir ya da hain değildir denebilecek kadar net bir konu değildir. Farklı kaynaklardan farklı söylemlerde ve iddialarda bulunabiliriz. Ancak asıl yapmamız gereken şey, daha sonra ne olmuş olursa olsun ,Milli Mücadele'nin en zor günlerinde Yunan'ı geldiğine pişman eden bu yiğite saygısızlık etmemek olsa gerek.
Alıntı:
Çerkez ethem ile ilgili konu başında yazdıklarımdan dolayı;ilk önce
Çerkez Ethemin kendisinden yakınlarından ve sevenlerinden özür dilerim.
Çerkez Ethemi daha sonra tanıyabildim.
Çerkez Ethem,düzenli ordular aşamasına geçiline kadar olan 1,5 yıllık
dönemde kendisine verilen tüm görevleri canı pahasına en iyi bir
şekilde yerine getirmiş ,bir gerçek kahramandır.
Çerkez Ethem için tek söyleyebileceğim,O bir Cumhuriyet kurbanıdır.
Cumhuriyetimiz uğruna adlı adsız bir çok kurbanlar verilmiştir.Bazan
bir alayın tümü,bazan bir bölük bazanda Ethem gibi ismi belli kahramanlar.
En üzücü kısmı,Mendereslere bile verilen itibar ona sonradan verilmemiştir.
Ne menderes ne Demirel ne Özal Ne Bahçeli,Ne Ecevit bunu düşünememiş
vede istememiştir.Bu gerçek kahraman gerektiği şekilde anılmaya layık
olan bir insandır.
Saygılarımla
Konuyu daha iyi kavramak için başlığı da veriyorum : http://www.yaziyaz.com/forum/showthr...ighlight=ethem
Eski07-09-07, 14:00  #9
bozkır
Tarih

bozkır'nın Avatarı

daha yedinci cevapta konuyu çerkez etheme getirmişsiniz ya bravo. Bari bir iki sayfa aleviliği konuşabilseydik.
Eski07-09-07, 14:14  #10
ABCDE
Felsefe - İnançlar

ABCDE'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2007

"Din" kitaplarinin Aleviligi kesfetmesi hicbir zaman icin bir gelisme olarak algilanamaz, algilanmamali... Yapilmasi gereken asil sey, "din" gercegini bütün ciplakligi ile ortaya dökmektir. Daha da önemlisi ilk yapilmasi gereken sey, "Din kültürü ve Ahlak bilgisi" basligi altinda anlatilan dersi "Ahlak" adi altinda bir derse dönüstürmektir. Ben hicbir dinin "ahlak" kavramini sahiplenmesini kabul edemiyorum. Bu bilincli olarak yapilan cok büyük bir yaniltmacadir.

Gercek anlamda hayatin özünü bilmeye calisan, genc, parlak, dinamik, elestirel bir nesil yetistirilmek isteniyorsa özellikle orta ögretimde, evrim, antropoloji, felsefe, sosyoloji, mantik, psikoloji gibi dersler agirlikli olarak verilmelidir.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı