"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
...Ve Din kitapları Aleviliği keşfetti/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Tarih ![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: izmir
| ...ve Alevilik din dersinde Alevilik, onca tartışmanın ardından bu yılki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabına ilk kez girdi. Alevilik "Kur'an ve Yorumu İslam Düşüncesinde Yorumlar" ünitesinde işlenecek. Alevilik artık ilköğretimde ders konusu olarak anlatılacak. Yeni Şafak, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni müfredata göre hazırladığı yeni Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarındaki değişikliği açıklıyor. Alevilik ilköğretim 8. sınıfın yeni ders kitabında "tasavvufi yorum" olarak öğrencilere anlatıldı. Devlet düzeninin bozulduğu dönemde Aleviliğin toplumu bir arada tuttuğu belirtildi. Kitabın 82. sayfasında Alevilik kelimesi bir kez kullanılırken şöyle denildi: "Yesevilik, Mevlevilik, Alevilik-Bektaşilik ve Ahilik gibi oluşumlar, Anadolu'da hoşgörü kültürünün yayılmasına öncülük etmiş başlıca tasavvufi yorumlardır. Bu tasavvufi oluşumlar, Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin kurulmasında, gelişip devam etmesinde önemli katkılarda bulunmuştur. Devlet düzeninin bozulduğu dönemlerde de toplumu bir arada tutarak insanların huzur ve mutluluk içerisinde yaşamasını sağlamıştır." (Acaba bu çocuklara şah kulu ayaklanmasını ve yavuzun kestiği 40000 aleviyi nasıl anlatılabiliriz )http://www.yenisafak.com.tr/egitim/?...7&c=40&i=66997 __________________
...TUTKUYLA SEVDİĞİM YALNIZ VE GÜZEL ÜLKEME... nuri bilge ceylan |
|
| #2 | ||
![]() Giriş Tarihi: Feb 2007
| Alıntı:
| #3 | |
| aleviler için tarihsel bir mirastır bu gerçek.Ancak sorun alevi çocuklarıyla sınırlı değil. Bu güne kadar Osmanlının dillere destan hoşgörüsü belletilmişti.Şimdide alevi ve sünnilerin kardeşliği! öğretilecek.Bunun üsütüne bir zaman gelecek ve çocuklar yavuzu, tutturduğu defterleri ve onbinlerin kanının dökülmesini öğrenecekler.Körpe beyinler bu yükü kaldırır mı bilemiyoırum. Madem aleviliği -sonunda- keşfettiler bunu adam gibi anlatsınlar.Çocuklara zaten yeterince masal belletiliyor. __________________
|
| #4 | |
Uzaklaştırıldı Giriş Tarihi: May 2007
| Bence bu vesile ile Osmanlı'nın bütün kirli çamaşırlarıda gün yüzüne çıkarılmalıdır , sümen altı edilerek hiçbir şey gizlenemez -ki ; çerkes ethem'in vatan haini olduğu tarih kitaplarında ve nutuk'ta defalarca zikredilmesine karşın hala bu ve benzeri zevatları kahraman diye nitelemeye çalışanların olduğu düşünülürse. Yüz yıllarca ezilmiş , hor görülmüş , yok sayılmış bu halka hak ettikleri değer kat be kat geri ödenmelidir. Bu yapılan ağıza bir parmak bal çalmaktan öte hiç bir anlamı olmayan bir girişimdir lakin bununda olduğuna şükretmek lazım hiç olmayabilirdi. |
|
| #5 | ||
| Alıntı:
Çerkes Ethem konusuna girmek istemem ama bu isimli başlıkta yanılmıyorsam sn MkDevrim bir kaç mesaj yazmıştı. İsterseniz siz de onun düştüğü yanılgıya düşmeden yani araştırmadan yaftalamayın. Çerkes Ethem vatana tekrar çağırıldığından haberiniz var mı? Veya O'nun bunu reddetmesinden? Yahut kolayca hain dediğiniz bir kişinin Ege'de gösterdiği başarıları ve bu başarıları yüzünden kendine yabancı bölgelerdeki isyanlara bile çağırıldığını ve O'nun yardımı istendiği her isyanı bastırdığını biliyor musunuz? Bu konuyu ben Sivas Türk Ocakları başkanı(hala aynı görevde mi bilmiyorum) ve Cumhuriyet Üniversitesi Tarih bölümü öğretim görevlisi Necip Günaydın'ın ağzından dinledim. Açıkçası O'na hain demeye dilim varmaz demişti kendileri. Ama sizin için birilerini hain ilan etmek çok kolay... __________________
ey şimdi kara haber gibi bana yaklaşan sonra saadet olup yanımdan uzaklaşan sesler, ayak sesleri | |
|
| #6 | ||
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Jan 2007
| Alıntı:
Çerkez Ethem'in Anzavur ve Yozgat isyanlarını bastırmakta görev aldığını bilmeyen yoktur hatta bize ortaokulda anlatılırdı bunlar. Büyük hizmetler yapmıştır ama sonra Yunanlılara katılmıştır, diye. Sizin o anlattıklarınız Kurtuluş savaşına hizmet ettiği dönemleri kapsar ama ihaneti sonradır. Ne yapalım büyük hizmetleri dokundu diye Çerkez Ethem'in Yunanlılara sığınmasını mazur mu görelim? Çerkez Ethem ile ilgili söylenecek çok şey var aslında. Ama asıl önemli olan onun ve birliğinin düzenli orduya girmeyi reddetmesi ve meclise telgraf çekerek onun yasallığını tartışma konusu yapması idi. Telgrafına "Umum Kuvayi Milliye Kumandanı diye imza atmıştı ve İstanbul hükümetinin kendisini destekleyeceğini umarak bir örneğini de sadrazama göndermişti ve eklediği açıklayıcı bir mektupta da Meclisin kuvvetlerine karşı saldırıya geçeceğini ve bunun için de Yunanlılarla anlaşmış olduğunu bildirmişti. M.Kemal, Ethem ve kardeşlerinin hem Yunanlılarla hem de Ruslarla gizli ittifaklar kurduğunu mecliste m.vekillerine ayrıntılı olarak anlatmıştı. Ona ilk hain diyen M.Kemal değildir hatta M.Kemal ona "bey" diye hitap ederken mebuslar M.Kemal'e "ona bey deme hain de" diyerek M.Kemal'i bu ifadeyi kullanmaya zorlamışlardı. M.Kemal'in birlikleri Kütahya'ya yürüyüp kenti ele geçirince Ethem'in birlikleri de kaçmışlar ve Yunanlılara sığınmışlardı. Yani Ethem'in havası umulandan daha kolay sönmüştü. M.Kemal'in onunla ilgili söylediği son sözü şu olmuştur: "Ethem ve kardeşleri kuvvetleri ile birlikte düşman saflarında layık oldukları yeri aldılar." Peysafi Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 07-09-07 03:14 . | |
|
| #7 | |
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: İstanbul
| |
|
| #8 | |||
| Buyrun Çerkes Ethem konusunda sn. Seha'nın ve sn. MKDevrim'in yazdıkları. Üstte alıntıladığım sn Seha'ya ait : Alıntı:
Alıntı:
| #9 | |
| daha yedinci cevapta konuyu çerkez etheme getirmişsiniz ya bravo. Bari bir iki sayfa aleviliği konuşabilseydik.__________________
|
| #10 | |
Felsefe - İnançlar ![]() Giriş Tarihi: Apr 2007
| "Din" kitaplarinin Aleviligi kesfetmesi hicbir zaman icin bir gelisme olarak algilanamaz, algilanmamali... Yapilmasi gereken asil sey, "din" gercegini bütün ciplakligi ile ortaya dökmektir. Daha da önemlisi ilk yapilmasi gereken sey, "Din kültürü ve Ahlak bilgisi" basligi altinda anlatilan dersi "Ahlak" adi altinda bir derse dönüstürmektir. Ben hicbir dinin "ahlak" kavramini sahiplenmesini kabul edemiyorum. Bu bilincli olarak yapilan cok büyük bir yaniltmacadir. Gercek anlamda hayatin özünü bilmeye calisan, genc, parlak, dinamik, elestirel bir nesil yetistirilmek isteniyorsa özellikle orta ögretimde, evrim, antropoloji, felsefe, sosyoloji, mantik, psikoloji gibi dersler agirlikli olarak verilmelidir. __________________
Turkiye'de yapilan katliamlar unutulmayacaktir... Eger tek bir insan absürd fikir sahibi olursa buna deli diyorlar, bircok insan absürd fikir sahibi olursa buna INANC diyorlar. Robert M. Pirsig |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|