| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
| Kemailzm Genç Cumhuriyeti Ayakta Tutan En Önemli Güçtür! / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Sep 2007
| Kemalizmin bir devlet ideolojisi olmaması gerektiği,dogmatik bir kavram haline geldiği, günümüz şartlarına uyum sağlayamadığı şeklinde yorumlar okudum.Kavramların içini boşaltmayınız. Bütün siyasi rejimler, dolayısıyla bütün devletler bir ideoloji ile kurulur.Dolayısıyla her devletin bir ideolojisi vardır.Bir iktidar bunu değiştirirde kurucu iktidarın ideolojisi hakim olur.Ama saydam,renksiz bir yönetim anlayışı mümkün değildir.Türkiye Cumhuriyeti Atatürkçülük zemini üzerine inşa edilmiştir. Peki bu ideolojinin terk edilmesine gerek var mıdır?Hangi konuda yetersiz kalmıştır? Kemalizmin gelişen görüşlere, demokrasiye, açık fikirlere yüz çeviren hiç bir tarafı yoktur.Devlet yönetiminde günümüz ihtiyaçlarını karşılayamacak bir tek yönü yoktur. Yeni anayasa tasarısı gibi haince fikirlerle laiklik,ulus devlet gibi kavramların içi boşaltılıp dayatılmaya çalışılan ümmet toplumunu kurmak isteyen zihniyet,sırtımızı dayadığımız Kemalizmi silerek bunu başarmaya çalışıyor.Ne yazık ki olup bitene göremeyen bir toplum olduğumuz %46 lık sonuçla ispat edilmiştir. Türkiye de Kemalist zemini tartışmaya açmak, temel niteliklerden taviz vermek liak,demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olgusunu yıkıma hazırlamak demektir. Kemalizm çağdaş görüşün,yeniliğin,gelişimin sembolüdür.Ama eğer bunun önemini anlamayan bir kitleye sahipseniz uzun bir mücadele ile kurulan cumhuriyetimizi bu kitlenin kararına teslim edemezsiniz. Bazı arkadaşların postallılar diye nitelediği TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİancak ve ancak modern dünyanın bütün gereklerine cevap veren Atatürk Devrimleri iç ve dış tehdite maruz kaldığında harekete geçiyor.Gelişmiş ülkelerde aktif siyasete ordu müdahalesi nadiren görülüe ve aynı şekilde gelişmiş ülkelerde devletin temel değerleri,sağlam zemini asla Türkiyede ki kadar kolay sallanamaz, yıpratılamaz.Ordu demokrasi,fikir paylaşımı,tartışma ve değişim karşıtı diyenler yavan bir düşünceye sahiptir.Bilakis gelişen dünya şartlarına hızla uyum sağlayan güçlü bir oluşumdur.Ama ülkede değiştiği taktirde nasılş bir hasar oluşturacak kilometre taşlarının yerinden oynamasına izin vermeyecek kadar ATA'sına sadık be kararlıdır. Bunu göremeyenler ve ordunun Atatürk'ü anlayamadığını iddia eden dar görüşlülere sesleniyorum.Atatürk diyor ki: "Hiç bir iyi devrim gerçeği göremeyen çoğunluğun kararına bırakılarak yapılamaz."Bu ülkenin varlığı için hayatlarını veren insanlar elbetteki yüzü ışığa yani gelişime dönük bir demokrasinin gereğini savunuyorlar.Barışçı bir milliyetçilik anlayışıyla devrimlerin arkasında duruyorlar.Haklarını yemeyin. özgürce Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 07-09-07 23:37 .Sebep: Okumayı zorlaştırıcı font, koyu ve renkli yazı kullanmak forum kurallarına aykırıdır. |
|
| #2 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Jan 2007
| Çok güzel bir yazı. Kemalizm Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte 3 ana akımı mağlup etmişti bu topraklarda. Bolşevizm, Şeriatçılık ve Karşı-ulusçuluk (Kürtçülük) 70'li yıllardan sonra Kemalizmin zayıflaması ile birlikte bu 3 akım yeniden sahneye çıktı. Bolşevizm kendi tarihselliği içinde yok olduğundan şimdi ortalıkta yok ama Şeriatçılık ve karşı-ulusçuluk bugünün Türkiyesinin en önemli sorunlarıdır. Bu sorunları çözmenin tek yolu tekrar Kemalizm'e geri dönmektir. Asıl ilerleme budur. |
|
| #3 | |
Tarih ![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: izmir
| sn gerçek bir dar görüşlü olarak sanırım bu yazılanlara cevap vermek zorundayım. Öncelikle yeni olmanıza rağmen beni yargılamak da pek aceleci davrandınız. Aynı hataya ben sizin için düşmeyeyim. Yakın tarihimize şöyle bir bakalım.Menderes beyefendi 1950 de iktidara geldikten sonra ABD nin kucağına koşa koşa hoplamıştır.Bugün olduğu gibi dün de kendini Atatürkün ordusu olarak gören TSK buna ne kadar engel olmuştur. Peki 27 Mayısta iktidara geldiklerinde ilk yaptıkları işin "NATO ya ve CENTO ya bağlıyız" açıklaması olması hangi atatürkçülüğe sığıyor.Hadi o dönem RUS TEHLİKESİ! vardı diyelim.(hiçbir gerekçe ABD ye tek taraflı bağlanmayı mazur gösteremez gerçi) Gelelim 1971 e.12 Martta bu memlekette harbi atatürkçü olan aydın,öğrenci, emekçi ve hatta askerler neden Ziverbey Köşkünde CİA bağlantılı MİT ajanlarınca işkenceyle sorgudan geçirilmiştir.İlhan Selçuk gibi sağlam bir adam nasıl Atatürkün ordusu tarafından işkenceden geçirilir.İlhan Selçuk Ben atatürkçüyüm dediğinde "sus köpek adını ağzına alma Paşanın" denerek neden dövülmüştür.Her şeyi geçtim babasına son mektubunda "beni Atatürkün yolunda yetiştirdiğin için teşekkür ederim" diyen DENİZ GEZMİŞ ne adına acımasızca asılmıştı? Hangisi kemalistti? genç devrimci Deniz GEZMİŞ mi yoksa onları asan üç yıldızlı paşalar mı? 12 eylüle hiç değinmeyeyim.Çünkü sayfalar yetmez. Bugüne geldiğimizde TSK, Nihat GENÇ in dediği gibi 50 yıldan sonra ilk defa(kıbrıs bir istisnadır) kendi bacakları üzerinde durmayı öğrenmeye çalışmaktadır. Bu süreçte ABD ile ilk defa çıkar çatışmasına girmek zorunda kalmıştır.Umarım yönünü dik tutabilir.Askeriyede bugüne kadar eksik olan şey anti-emperyalizm kavramını algılayamaktı.Atatürkün taviz vermediği üç şeyden biri tam bağımsızlıktı.Ancak Türkiye 50 yıldır ABD ye tek taraflı bağlanmıştı.Ve bu TSK şahitliğinde olmuştur.Acı ama gerçek bu.Ancakj zararın neresinde dönülse kardır. Kemalizme geldiğimizde.Ben asla kemalizmden vazgeçmem.Sözlerimi yanlış anlamışsınız.Bu konuda Uğur Mumcunu 12 Kasım 1985 de yazdığı yazıdan küçük bir örnek vereyim. "....Atatürkçülük ancak çoğulcu bir demokrasi de,özgürlükçü bir düzende benimsetilirse,daha sağlıklı ve daha kalıcı olur.Atatürkçülüğü bir siyasal iktidarın "resmi ideolojisi" yaptınız mı, Atatürkçülük yerine "sahtesi" egemen olur.Atatürkçülüğe karşı en büyük saygısızlık da budur..." hadi benim kemalistliğimi tartışılabilir buldunuz aynı şeyi uğur mumcuya da mıyapacaksınız. Dediğim gibi beni yargılamakta acele ettiniz.Umarım devamını getirmezsiniz. saygılar __________________
...TUTKUYLA SEVDİĞİM YALNIZ VE GÜZEL ÜLKEME... nuri bilge ceylan bozkır Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 07-09-07 14:00 . |
|
| #4 | ||
Felsefe - İnançlar ![]() Giriş Tarihi: Apr 2007
| Alıntı:
"Bolsevizm" kavrami ile kastettiginiz sistem sosyalizm ve ileri asamasinda komunizm ise, tesbitinize katilmam mümkün degildir. Bu ülkede ki yurtseverlerin bircogu, sosyalist bir ülke mücadelesini vermektedir. Sizin bunlari görmüyor oldugunuzu düsünemiyorum. __________________
Turkiye'de yapilan katliamlar unutulmayacaktir... Eger tek bir insan absürd fikir sahibi olursa buna deli diyorlar, bircok insan absürd fikir sahibi olursa buna INANC diyorlar. Robert M. Pirsig ABCDE Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 07-09-07 14:02 . | |
|
| #5 | ||
| Alıntı:
Yani Bolşevizm 70'li yıllara kadar zemin bulamamıştır burada. | |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006
| - Yıllarca okullrda aldığımız eğitim sonucunda Kemalizmin ne olduğunu öğreneniniz var mı? - Kemalizm çığırtkanları zaten bu ülkenin gençlerinin kemalizmi öğrenmesini hiçmi hiç istemezler. Neden mi? İnanç sahibi Türk halkı Kemalizmi benimserse müslümanlık illetiyle mücadele için kullanacakları önemli bir kalem ellerinden gitmiş olacak. - Şimdi dini hassasiyeti çok olan kesim, dini düşünce tarzına karşı tüyleri diken diken olacak derecede tiksinti duyan insanların Atatürk'ü kullanmaları sonucunda, duygusal tepkilerle Atatürk sevgisini kaybediyor. Ben inançlı bir insan ve bir Türk genci olarak, müslüman kesim tarafından Atatürk antipatisi kazandırılmaya çalışılıyorum, diğer taraftan Atatürkçülerinde benim inanç şeklime hiçbir saygısı ve hoşgörüsü yok, onlar da beni dışlıyor. Ben neden Atam'ı sevmeyeyim, neden herkes beni ondan ve onun fikirlerinden uzak tutmaya çalışıyor??? Bu halk için bir sorundur ve kimse samimi değil bu konuda. - Kemalizm nedir, bunu burada konuşalım, öğrenelim. Kemalizm, senin partinin tekelinde, benim partimin kabul etmediği birşey diye konuşulamaz. Bu ülkenin kurucusu Atatürk'tür. O en önemli devlet adamımız ve geçen yüzyılın askeri ve siyasi dehasıdır. Bu nedenle Kemalizm tüm Türk halkını kapsayacak şekilde insanlara öğretilmeli. __________________
Kürt'ün Türk'den Başka Dostu Yoktur... umbrasword Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 07-09-07 14:31 . |
|
| #7 | ||
| Alıntı:
Aydemir bir zamanların sovyet komünist partisinin Türkiyeye gönderdiği isimlerdendir.Ancak sonradan kemalist hareket katılmış ve Yakup Kadriyle beraber Kadro dergisi ile Genç Cumhuriyete solculuğa kaçan bir ideoloji vermeye çalışmıştır.Yine 1960lardaki Yön dergisi hareketi (bir ara Yeni Kemalistler adını almışlardır) Kemalizme sol bir renk katmışlardır. Ahmet Taner Kışlalının dediği gibi altı okun üçü de direk olarak Sovyet Devriminin ürünüdür. Yani kemalizm sosyalizmi yenmemiş tersine onu benimseyerek güçlenmişti.Her ne kadar başkalrı tersine iddia etse de durum budur.Sapla saman birbirine karışmasın saygılar __________________
...TUTKUYLA SEVDİĞİM YALNIZ VE GÜZEL ÜLKEME... nuri bilge ceylan | |
|
| #8 | ||
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Alıntı:
Burada ayrı bir tartışma da başlatmak istemiyorum ama, Lenin'in 1920'lerde uygulamaya soktuğu NEP ile Mustafa Kemal'in 23'lerde uygulamaya soktuğu devletçi politikaları hep aynı mantığın gereği olarak görüyorum. Koşulların gerektirdiği oydu. Koşullar öncelikle devletin öncülüğünde daha sonra kapitalizme dönüşecek bir ekonomi hedefliyordu. Solcu arkadaşlarımızın tam da bu noktadaki eleştirileri bütünüyle hatalıdır. Lenin olsaydı farklı bir ekonomik politika izlemezdi. Bu anlamda M.Kemal tarihin gösterdiği en büyük devrimcilerden de biridir. Bugünün dünyasında Atatürk anlayışını ekonomik bir modelle özdeş kılmak doğru bir yaklaşım değildir. Kemalizm2i sadece genel bir uygarlık projesi, türkiye toplumunun batıya dönük yüzü olarak algılamak en doğrusu gibi geliyor bana. Ama partileşmesi, çoğulcu bir yapı içinde de olsa farklı yorumlamalar gerektireceğinden hem sakıncalıdır ve hem de gereksizdir diye düşünüyorum. | |
|
| #9 | ||
| Alıntı:
Atatürk devletçiliği değişmez bir gerçek olarak benimsememiştir zaten.O dönemin şartlarının dayattığı bir olgudur.Ha bugün terk mi edilmelidir?tartışılır.Devletçilik bugün dünyanın pek çok yerinde uygulanan karma piyasa ekonomisinin biraz ilkel bir halidir zaten.işte bugün Fransa en büyük enerji şirketini devletleşmiştir.Yani bize dayatılan küreselleşme politikalarını Fransa kulak ardı etmiştir.Artık yorumu okuyucular yapsın. Mustafa Kemalin asker kafasıyla benimsediği taktikçilik ve deneycilik devlet adamıyken de hep yol göstericisi olmuştur.Bilimi temel alan bir anlayışla dogmatizme saplanmadan ve bağımsızlıktan taviz vermeden çağdaşlaşma sürecinin sınırlarını belirlemiştir.Artık gerisi de bize kalmış. __________________
...TUTKUYLA SEVDİĞİM YALNIZ VE GÜZEL ÜLKEME... nuri bilge ceylan | |
|
| #10 | ||
| Alıntı:
Sadece bunu anla yeter. Tabii bunu sadece "bilgi" boyutunda kavrayamazsın. Bu bir ruhtur. Bu ruha sahip isen gerisi kolay. | |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|