"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
![]() |
| |||||||
İslâm Laiklik ile bağdaşabilir mi?/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Forum Kurucu Üyesi ![]() Giriş Tarihi: Mar 2005 Ülke / Şehir: 23185
| Sanırım böyle bir konu açmanın zamanı gelmişti. Kişisel yorumlarımızdan ziyade Kaynaklar üzerinden gidersek daha verimli bir tartışma olacak inancındayım. Saygılarımla... |
|
| #2 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Ben kısa bir yanıt yazayım, giriş olarak. Konuya da bir açılım getirir. Ülkeler demokratik ve laik bir yönetim şeklinin içinde bulunmak zorundadır. İnsanlığın geldiği nokta, yaşanmış tüm yönetim biçimleri, temel uzlaşıyı sağlayamadılar. İnsanların, bireysel, toplumsal, kültürel...varlıklarını en iyi bir şekilde yaşayabildikleri yönetim şeklinin demokratik, laik, çağdaş hukuk devleti normlarında yatmaktadır. "Bağdaşabilir" denildiğinde zaten sorun yok; "bağdaşamaz" diyenlerin ne/nasıl olabileceği açılımını da akıllarına getirmeleri gerekir, diye düşünüyorum. |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| Islamin, özellikle laiklikle barismayacagi önkosulunu da gözden uzak tutmamak gerek kanisindayim. Islami zorla laiklikle baristirmaya calisanlar ise kendi iclerinde hata yaptiklarini zaten biliyorlar. Islamin kendi ögretisinin laiklige tepeden tirnaga ters oldugu da baska bir gercek. Cünkü islamin, laiklikle bagdasmasi icin özünden cok fazla ödün vermesi gerekir. __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2005 Ülke / Şehir: konya
| diyanet kaldrılsında...... önce bir laiklik olsunda, islam bağdaşırmı, bağdaşmazmı o anlaşılır.... başörtüsüne yasak, teşhirci giyime serbestlik... bırakın, bumu laiklik???!! |
|
| #5 | |
| Sn.Ulubatlı, Sizin karar verebilmeniz için diyaneti kaldırma zorunluluğu varsa, sanırım sizin düşüncenizi hiç öğrenemeyeceğiz. |
|
| #6 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Aug 2005
| İslam inancıyla Laik devlet anlayışı çatışmaz diye düşünüyorum... :74 |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| "tüm dünyada islam hakim olana dek allah yolunda savasin" emrini veren bir din, farkli inancta olanlarla laik bir ortamda birlikte yasayabilirler mi? Bu mümkün mü? Islami teblig adina farkli inanctaki insanlar, yeri gelince teblig, yeri gelince zor yoluya (cebren) islama cagirilmayacak mi? Buna karsi koyacak insanlarin yasamlarini islamclar mi, yoksa laik devletler mi garanti edecek? saygilar __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal |
|
| #8 | |
| Arkadaşlar, Müslüman bir insan laik bir devlette yaşayabilir, bu normaldir. Ama İslamiyet laiklikle bağdaşır dediğinizde bir yanlışlık yapıyorsunuz demektir. Kur'an-ı Kerim'de bir çok ayette Allah'ın kanunları dışında hiç bir kanun olamayacağı belirtilmiş olup "tağut" olarak nitelendirilmiştir. Müslümanın laik devlette yaşayabilmesi ile İslamın laikliğe bakışını birbirine karıştırmayalım lütfen. Saygılar, |
|
| #9 | ||
![]() Giriş Tarihi: Nov 2005 Ülke / Şehir: konya
| Alıntı:
| |
|
| #10 | |
| Sn.Ulubatlı, Topik konusu genel bir anlam içeriyor. Siz, laiklik böyle olursa bağdaşır, şöyle olursa bağdaşmaz dersiniz, olur biter. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|