| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
| Irak'ta ziller ögrencisiz çaldı / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Dünya'daki gelişmeler, Dış ilişkiler, Avrupa Birliği |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007
| Iraklı aileler, maddi sıkıntılarının yanı sıra güvenceleri olmaması nedeniyle çocuklarını okula gönderemiyor İşgal altındaki Irak’ta yeni eğitim dönemi sorunlu bir biçimde başladı. Iraklı aileler, maddi sıkıntılarının yanı sıra hayati güvenceleri olmaması nedeniyle çocuklarını okula gönderemiyor. Çatışmalar nedeniyle öğretmen ve profesörlerin öldürülmesi ya da Irak’ı terk etmesi de eğitimin aksamasına neden oluyor. Iraklılar, eğitimdeki sorunlar nedeniyle ABD işgalini ve sorumsuz davranan Irak hükümetini sorumlu tutuyorlar. Iraklı bağımsız muhabir Ali Fadily haberinde, “Irak Eğitim Bakanlığı, 2007-2008 Eğitim Yılı’nın daha iyi olacağı vaadinde bulunmuştu, ancak bu söz geçen 4 senede de olduğu gibi sadece lafta kaldı” ifadelerini kullandı. Adını vermek istemeyen Iraklı bir okul müdürü de ülkedeki eğitim sisteminin halini, “Irak eğitim sistemi yok edildi ve biz, her türlü zorlukla yüz yüzeyiz” diye anlattı. Aileler çaresiz Maddi sorunlar ve işgal şartları nedeniyle çocuklarını okula göndermekte zorlanan Iraklılardan biri olan 5 çocuk annesi Um Muhammed (40), “Bu sene çocukları okula nasıl göndereceğiz Allah bilir. Ekonomik durumumuz çok kötü. Yeni okul dönemi başladı ama biz, çocuklarımızın okul masraflarını bile karşılayamaz hale geldik” dedi. Um Muhammed gözyaşlarına boğularak, “ABD işgalinden önce de durumumuz pek parlak değildi ama bir şekilde geçinebiliyorduk. 4 senedir çok sıkıntı çekiyoruz. Hayat çok pahalı artık. Sanırım bu yıl sadece 2 tane çocuğumu okula gönderebileceğim” diye konuştu. Bir başka Iraklı Tarık Ahmet ise “Ben çocuklarımın hayatlarını riske atamam. Onları okula göndermeyi düşünmüyorum. Eminim yüzlerce öğrenci öldürülecektir. (ABD Başkanı George) Bush’un ‘Irak artık güvenli’ yalanlarına da kanmıyorum” dedi. 800 bin öğrenci okula gidemiyor Irak Eğitim Bakanlığı geçen ay yaptığı açıklamada, okullara daha az öğrencinin gelebileceği uyarısında bulunmuştu. Bakanlığa göre bu yıl geçen seneye oranla yüzde 15 daha az öğrenci okula gidecek. Öte yandan Irak Eğitim Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre Şubat 2006 yılında, Irak’tan en az 180 profesör öldürüldü ve 3 bin 250 öğretmen de çatışmalar nedeniyle komşu ülkelere kaçmak zorunda kaldı. Eğitim Bakanlığı yetkililerinden Prof. Salah Alivi, “Ülkeyi terk eden öğretmenlerin sayısı her sene artıyor. Bu durum, eğitim sistemimizde müthiş gerileme yaratıyor” diye konuştu. İngiliz yardım kuruluşu Oxfam’ın araştırma raporunda da “Okullar, öğretmenler ile öğrencilerin çok fazla korkarak okula gelmemeleri nedeniyle genellikle kapalı. Bu yıl 800 bini aşkın Iraklı çocuk okula devam edemeyecek. Bu rakam, geçen sene 600 bin idi” ifadelerini kullandı. Ölüm merkezi üniversiteler Irak’taki üniversitelerin de ilk, ortaöğretim ve liselerden farkı yok. Iraklı öğretim elemanları ile üniversite öğrencileri de Irak ile ABD yönetimlerinin “Ülke daha güvenli hale geldi” açıklamalarına inanmıyor. Bağdat’ın en büyük üniversitelerinden biri olan El Mustansiriye Üniversitesi’nde çalışan Prof. Kutayba Essad, “Üniversiteler, artık tam bir ölüm merkezi haline geldi. Üniversite içerisinde her tür işkence yapılıyor. Birçok meslektaşım, mezhepleri yüzünden ya da din adamlarının üniversitelere ilişkin kararlarına karşı çıktıkları için kaçırıldı” dedi. Bağdat Üniversitesi öğrencisi Kussay Kathum ise çok karamsar bir tablo çizerek, “Ne eğitimi? Bu ülke artık bitmiştir. Sorunlar çözülünceye kadar okul ve üniversitelerde eğitim durdurulmalı” diye konuştu. Arkadaşı Sümeyye de “Hükümet milislerinin türlü cinayetlere imza attıkları okullara gitmek tam bir intihar. İnsanlar, hükümetin milisleri tarafından öldürülüyor. Öyle görünüyor ki ABD’nin umurunda bile değiliz” diye konuştu kaynak : http://www.evrensel.net/haber.php?haber_id=17175 seha Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 18-09-07 14:49 .Sebep: alıntı kuralları |
|
| #2 | |
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| Hayatların en acılısının felaketlerle yoğrulduğu ıztırap çoğrafyasıdır Ortadoğu. Atılan her adımda ölüm korkusunu hissetmek, çocugunun büyümesi izleyememek, geri kalan hayatını sakat devam ettirmek... Aslında fiziksel ya da ruhsal boyutunu anlayamasam da bu acıların, düşüncenin bile verdiği rahatsızlıkla gerçeğinin oluşmasının ne kadar acı verici olduğunu farkedebiliyorum. Ve tabi bu cehennemin en fazla zararının dokunduğu canlılıları: Çocuklar... Çocuklara karşı işlenen ağır suç şüpesiz ki "Geleceklerini çalmaktır." Bugün çogu ortadoğu ülkesinde olduğu gibi Irak'ın çocukarının da bir geleceği yoktur. Onların o neşe dolu geleceklerini silahlar, bombalar, feryatlar, kanlar, acılar çalıp götürmüştür. Tüm bu hırsızları ortadoğuda serbest bırakan bugün ABD'dir. Bu kadar insanın zulmünün sebebi de bizzat yine aynı adrestir. Ziller çalardı. Neşeli çocuklar doldururdu sınıfları, heyecanlı yürekler dinlerdi öğretmenleri ve kıpır kıpır kalpler çıkardı tenefüslere... Artık ziller çalıyor. Boş sınıflar olmayan öğrenciler için ağlıyor, kalpleri zarar görüyor sıraların, onları canlandıracak öğrenci bulamadıkları için.... ABD! Kapitalizm! Emperyalizm! __________________
"Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine." Nazım Hikmet İnsanların Kanatları Yüreklerinde.. |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006
| www.ensonhaber.com/news_detail.php?id=59240 Yorum AIrak'ın başkenti Bağdat yakınlarında geçen hafta bir operasyon düzenleyen Amerikan ve Irak askerleri tesadüf eseri, özel bakıma muhtaç çocukların açlık ve ilgisizlikten perişan halde olduğu bir yetimhane buldu. Amerikan CBS News televizyonunun haberine göre, Bağdat'ın kuzeybatısında bulunan hükümete bağlı El Hanan yetimhanesine giren askerler, kendi dışkıları içinde hareketsiz halde duran bazıları yatağa bağlanmış ve bazıları da çıplak halde yerde yatan 24 çocukla karşılaştı. Askerler çocukların hayatta olup olmadığını anlamak için yere bir basket topu atınca, çocuklardan bazıları ancak kafalarını çevirip o yöne bakacak kadar güç bulabildi. Sineklerle kaplıydı Ekipte bulunan doktorlar, vücudu sineklerle kaplı olan bir çocuğun ölü olduğunu sandı, ancak daha sonra çocuğun göz bebeklerinin oynadığını fark etti. CBS News'a konuşan Amerikan ordusunun 82'nci Hava İndirme Birliği'nden Başçavuş Mitchell Gibson, "Bu çocuğun vücudunda binlerce sinek vardı. Vücudunun hiçbir yerini oynatamıyordu. Hareket eden tek yeri göz bebekleriydi. Ağzında, gözlerinde, burnunda, kulaklarında sinekler vardı. Beton üzerinde yattığı için oluşan yaralarını sinekler yiyordu" dedi. Bakıcılar kaçtı Yetimhanenin ortaya çıkarılmasının ardından Irak Başbakanı Nuri el Maliki, olayla ilgili soruşturma açılması ve yetimhane görevlilerinin gözaltına alınması talimatı verdi. Ancak baskının ardından yetimhanenin yöneticisinin ve diğer yetkililerin kayıplara karıştığı, yalnızca iki korumanın bulunarak gözaltına alınabildiği belirtildi. Can güvenliği nedeniyle okullarına gidemeyen öğrenciler belki de yanlarında anneleri,babaları olduğundan şanslı sayılırlar... Ya kimsesiz Irak'lı çocukların durumu!? Savaşın acımasızlığından birinci derecede etkilenen çocuklar işte... Birleşmiş Milletler Çocukları Koruma Yasalarına göre savaş halinde ki Irak Peşmerge Yönetimi de birinci derecede sorumlu... Tıpkı acımasız Yankeeler gibi... Bu öksüz ve yetim çocukların da barındıkları mekanlarda can güvenliği yok... Saygılar, doğançay doğançay Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 18-09-07 22:00 . |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2006
| Emperyalist işgalci zaten yoksul olan emekçi halkı tamamen sefalete mahkum etmiştir. Ülkede eğitim sistemini de çökertmiştir. Bir yandan can güvenliği olmaması, öte yandan dayanılmaz yoksulluk. İnsanlar ne yapsın? Emperyalist işgalci elbet birgün defolup gidecek ama, yaptıklarının sonuçları çok ama çok uzun yıllar daha Irak halkının çilesi olacak. İşgal dönemindeki eğitim açığının acısı ileride çıkacak ve bu açığın kapatılması bile büyük sıkıntılarla, büyük özverilerle yapılabilecek. |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2007 Ülke / Şehir: Jerusalem
| Çok kötü bir durum. Bu çocukların gelecekleri aynı zamanda eğitim alıp, okumalarına bağlı. Ailesi olmayan çocukların durumu daha vahim. __________________
Biz Kaybetmeyi İstemediğimiz Sürece, Siz Asla Kazanamazsınız ! |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|