| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2007
| Bir teleskop almayı düşünüyorum. Ancak bugüne kadar gökyüzüne bakmayı akıl edemediğim için nasıl bir şey almam gerektiği konusunda hiç bir fikrim yok. Sizce amatör bir gökyüzü izleyicisi nasıl bir teleskop almalıdır veya hangi teleskop onun gökyüzünü izleme hevesini tatmin eder? __________________
ey şimdi kara haber gibi bana yaklaşan sonra saadet olup yanımdan uzaklaşan sesler, ayak sesleri |
| #2 | |
Uzaklaştırıldı Giriş Tarihi: Mar 2006
| Ne görmek istediğine bağlı.. Anladığım kadarıyla objektifi gökyüzüne çevireceksin.. O zaman aynalı bir teleskop alman şart diyeyim.. Merceklerden ibaret teleskoplar, yer teleskobudur, göğe bakarken pek işe yaramaz.. Eğer, ben şu detayı istiyorum dersen, yardımcı olmaya çalışırız.. |
| #3 | ||
![]() Giriş Tarihi: Oct 2005
| Alıntı:
Yapısı itibari ile teknik yönden,daha net görüntü elde edilebilmesi için,hangi teleskopa rağbet etmeliyiz.Nasıl yardımcı olunacağı husu biraz daha açılabilirmi. Hürmetlerimle. | |
| #4 | |
| Aslında konu kabaca şöyle: Yer gözlem.. Güneş sistemi, samanyolu içi ve galaksiler arası.. Evde bulunabilecek, kullanılabilecek türler güneş sistemini gözetleyecek kapasitede olanlardır. Elbette bunlar uzak galaksileri, yıldızları, nebulaları filanda gösterir ama eh işte, gözle görünenden daha fazlası pek olmaz.. Ama gezegenlere çevirirseniz, o zaman iş birden renkleniverir. Jüpiter'in satürnün halkaları, marsın dağları vs. vs. bayaa renkli gözlemler yaparsınız.. Ama 3-5 gün sonra bakacak bir yer kalmaz ![]() Ama siz yıldızları takip etmek, çeşitli gök olaylarını gözetlemek istiyorsanız, bu aletler genellikle yeterli olur.. Daha büyük tipler evde kullanıma uygun değildir.. Jüpitere bakmak için, 500x büyütmeli bir teleskop yeterlidir.. Bu oran merceklerle sağlanamaz. Çünkü, teleskobun boyu çoook büyük olur. Mercekler difraksiyon yapar, görüntüyü bozar. Üstelik, mercekten geçen ışık soğrulacağı için görüntü kalitesi düşer.. Bu nedenle dünya dışına bakacak teleskoplar aynalı olurlar.. Teleskop pek sorun değildir de, aksesuarları önemlidir. Mesela, bir hedefleme dürbünü olmazsa olmazdır. Yoksa, bir şeyler bulmak, görmek için çok eziyet çekersiniz.. |
| #5 | |
| Benim anladığım kadarıyla,hedefleme dürbünü,teleeskopun uzerinde montalı oluyor biliyorum.Ayrıca hedefleme dürbününe gerek varmıdır. Açıklamalırnız için teşekkürler.Açıklamalarınızdan silgilenenlerin yarlanacklarını zannediyorum. Hürmetlerimle. |
| #6 | |
| >>> Benim anladığım kadarıyla,hedefleme dürbünü,teleeskopun uzerinde montalı oluyor biliyorum. Zaten hedefleme dürbünü ondan hariç bir şey değil.. O olmadan bir şeyi bulmaya çalışmak tam bir dert olur gökte.. Ama ışık toplama gücü yüksek teleskoplar (ki ev modeli olarak satılmazlar pek) çok uzak ve sönük nesneleri de gösterebilir. Bunlar yönü sabit tutan ve istenen koordinat otomatik (yarı otomatik vs.) olarak teleskobu yönlendiren servo sistemleri içerirler.. Çünkü gözlem boyunca dünya hem döner, hemde gider.. Teleskobunuz alakasız bir yere bakmaya başlar.. İşte o nedenle zaten tipik bir amatör teleskopta teknoloji limitleri bellidir. |
| #7 | |
| Marka ve model olarak,kullandığınız veya kullananı görerek beğendiniz teleskop varmıdır. Ben birkaç dürbün ve teleskop modellerini net de buldum.Sadece resmine bakarak karar vermek zor olur zannediyorum. Saygılarıla. |
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|