Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > Doğa Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Karanlık madde, karanlık enerji

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Fizik, Kimya, Biyoloji, Astronomi, Jeoloji...

Konu Araçları
Eski23-05-05, 10:08  #1
petricli

Karanlık madde, karanlık enerji

Arkadaşlar karanlık madde ve karanlık enerji hakkında fikirleriniz nedir?
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski06-09-06, 12:02  #2
sinsiati

sinsiati'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2006

böyle birşeyin olabileceği fikrine inanmıyorum, bu olsa olsa kütleçekiminin henüz belirlenememiş özelliklerinden kaynaklanmaktadır.Gökcisimlerinin hareketlerini çok iyi betimleyen ve genişlemeye de hayır demeyen bir gravitasyon teorisi var.Gözlem sonuçları ortada ve birileri çıkıp mecburen kuramsal öngörüde bulunuyorlar zaten kuramsal öngörü gözlemden sonra ortaya çıktığı için gözlem sonuçlarını destekler nitelikte oluyor bu yüzden onları yok etmesi kolay değil.
Eski08-09-06, 12:08  #3
yam_yam
Bilim

yam_yam'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006

Karanlık madde, varlığını kütleçekim etkisiyle belli eden bir madde türü.

Belki verilebilecek bir örnek konuya katkı sağlayabilir. Örneğin, büyük ve parlak gökada gözlemlerinde, bu gökadalar çevresinde dolanan uydu gökadaların merkezden uzaklaştıkça kütleçekimi etkileri nedeniyle hızlarının azalmaları gerekirken, uzağa gidildikçe daha yavaş biziçimde azaldığı görülmüş. Bu durum da, o bölgenin karanlık maddenin yoğun olarak toplandığı bölge olarak değerlendiriliyor.

Sayın sinsiati karanlık madde fikrine katılmadığını belirtmekle birlikte, geçerli bir neden göstermemiş. Oysaki pek çok astronomik bulgu önce kütleçekim etkisi nedeniyle dolaylı olarak tespit edilmiş, daha sonra ya direkt gözlenmiş, ya da varlıklarına ilişkin kuvvetli deliller elde edilmiştir.

YE İÇ EĞLEN SÜR SEFASIN DİLBERİN
ZİRA KAZASI VAR RAMAZAN'IN, KAZASI YOK DİLBERİN
yam_yam is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski08-09-06, 17:08  #4
sinsiati

sinsiati'nın Avatarı

Sn yam_yam
zaten sezgisel olarak inanmıyorum dedim meli malı eki kullanmış olsaydım gerekçe de gösterirdim muhakkak.
Daha da ileriye gidersek konu dışı aslında uzatmak istemem fakat kuantumun olgusal varsayımlarına da inanmıyorum ve bunun teoride ki muhakeme eksikliğinden kaynaklandığını düşünüyorum
Karanlık enerji veya kütle ifadesi de benim için aynı kefede. İleride düzeltilecektir.
Eski09-09-06, 01:16  #5
pulsar

Giriş Tarihi: Sep 2006

SAYIN SİNSİATİ
ÜNİVERSİTEDE BİZE KUANTUM FİZİĞİ ADI ALTINDA BİR DERS OKUTTULAR.
YANİ KUANT(TANECİK) FİZİĞİ BUNUN NERESİNE İNANMADIĞINIZI ANLAYAMADIM.BİRAZ AÇIKLARMISINIZ.SAYGILAR
pulsar is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-09-06, 09:42  #6
yam_yam
Bilim

yam_yam'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006

Sayın pulsar,

"Schrödinger'in Kedisi" başlığı altında hazırlamış olduğum derlemeyi okursanız, sn. sinsiati'nin neye inanmadığı hakkında bir fikir edinebilirsiniz.

YE İÇ EĞLEN SÜR SEFASIN DİLBERİN
ZİRA KAZASI VAR RAMAZAN'IN, KAZASI YOK DİLBERİN
yam_yam is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-09-06, 11:34  #7
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005

Bilimsel kapsamlı konularda "inanıyorum", inanmıyorum" sözlerinin hiç bir anlamı olmadığı gibi hiç bir karşılığı da yoktur. Galaksiler arası "boşluğun" gerçekte bir boşluk olmadığı buralarda çeşitli madde türleri olduğu tartışılmaz bir gerçektir bugün. Evrende maddenin katı, sıvı ve gaz hali "çoğunlukta" değildir. Bir başka ifadeyle maddenin bildiğimiz katı, sıvı ve gaz durumu evrende çok az rastlanan bir durumdur. Madde evrende daha çok yüksek düzeyde iyonlaşmış pozitif ve negatif yüklü parçacıklardan oluşan plazma ya da yıldız maddesi de denilen durumlarda ve/veya elektromanyetik yerçekimi (gravitasyon), çekirdek alanları gibi durumlarda bulunmaktadır.

Evrende büyük boşluklar bulunduğu düşüncesi artık aşılmıştır. En boş olduğu düşünülen alanlar bile bugün kozmik ışınların, gravitasyonal alanların, proton ve elektronların varlığı ile biçimlendiği bilim tarafından ortaya konulmaktadır.

Başlıbaşına karanlık madde ve karanlık enerji konusu da gerçekten ilgilenilmeye değer bir konu.

melnur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 09-09-06 11:57 .
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-09-06, 17:31  #8
sinsiati

sinsiati'nın Avatarı

Sn pulsar
kuantum fiziğinin betimlemeleri deneyler doğrultusunda sağlamdır fakat felsefeye de konu olan açıklama biçiminde problemler vardır benim düşünceme göre. Taktir edersiniz ki betimleme ile açıklama arasında fark vardır.Yeri gelir bir matematiksel sonuç farklı bir matematiksel akıl yürütme biçiminden de ortaya çıkabilir( mesela dirac ve shrodingerin yaklaşımları ) . Fakat daha da önemlisi matematiksel modellerin bilimsel platformda, sunduğu hipotezlerin sonuçları üzerindeki gerçeklik anlayışı farklılıklar gösterir.Örneğin kuantum istatistiksel bir yaklaşım sunar, bir atomaltı parçacığın herhangi bir zaman da bir yerde bulunabilme olasılığı üzerinde modeller geliştirir.Fakat kuantum matematiğinin bu betimleme özelliği gerçeklik arayışı içinde olan kimilerince bu atomaltı parçacığın eşzamanlı olarak birden fazla yerde bulunabileceği fikriyle savunuluyor.Yani ben kuantumun matematiksel sonuçlarına karşı çıksam çok komik olurdu fakat kuantumun gerçeklik anlayışına tamamen karşıyım. Bu sonuçlar veya kuantuma ait felsefi yorumlar tamamen bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır bana göre ilerledikçe bunlar da aşılacak. Benim aklıma şu an pek örnek gelmiyor, diyelim üst üste binme anlayışı da böyledir. Parçacık üzerinde kuramın izin verdiği sınırlar dahilinde ölçüm keskinliğinden bahsedilemiyor şu çağda, bu durumda parçacık kendi sahip olabileceği bütün durumların olasılığına sahip olmak zorunda olur. Bahsettiklerim bilim felsefesinin de önemli problemleridir, farklı bir yerde bunu tartışmak gerek.
Fakat biraz da üzülerek söylüyorum, bu kuantum fiziğine felsefi yaklaşımlar, henüz kuantum temel anlamda tamamlanmadan,teoriyi biraz yozlaştırdı diye düşünüyorum çünkü gerçeklik adına birçok spekülasyon dolaşıyor ortalıkta !
Eski10-09-06, 01:46  #9
pulsar

sayın sinsiati
açıklamalarınıza öncelikle teşekkür ederim.ben size şu soruyu sormak isterim.gerçek nedir?
algıladıgımız evren ne kadar gerçektir.
gördüklerimiz gerçekten bizim algıladığımız şeylermidir.
bütün evreni hiç de hassas olmayan bir göz merceğinin tanımladığı kadar algılayabiliyoruz ve aynı şeylere bir elektron mikroskobunda baktığımızda şaşırıyoruz.
ve beynimiz doğumumuzdan bu yana kendisine öğretilen bilgiler ışığında yorum yapmaktan öte pek de birşey yapamıyor.
bu nedenle belki de kuantum kuramında olasılıkları anlatan kuramları çok anlamlı bulamıyoruz.
ama biz hala sonsuzu da bilmiyoruz .
açıkcası ben felsefenin sonsuzu açıklama biçimini de çok merak ediyorum,bu konudaki görüşlerinizi de yazarsanız çok sevinirim
saygılarımla
Eski10-09-06, 02:04  #10
pulsar

sayın yam-yam
bilimsel düşünce artık elektrik alan,magnetik alan ve elektromağnetik alanları da madde kabul ediyor.katı,sıvı gaz,plazma dışında
bu da şu mantıksal önermenin sonucunda oluşuyor;her madde bir enerji ise her enerjiye de karşılık gelen bir madde değeri vardır.o halde elekromanyetik alanlar da bir maddedir.
kütleleri olsun ya da olmasın,boşluk diye bir durum evrende olamaz .

aslında hiç bir bilimsel desteği olmayan yalnızca bana ait bir düşüncem var
evrenin bizim algısal sorunumuz olduğuna inanıyorum.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 16:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)