"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Karayalçın: AKP, gayriciddi bir anayasa çalışması yürütüyor/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2007
| Ankara - SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, AK Parti'nin, yeni anayasa hazırlık çalışmalarını ''gayriciddi ve eş güdümsüz'' yürüttüğünü ileri sürdü. Karayalçın SHP'nin 9. Küçük Kurultayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, AK Parti tarafından yürütülen yeni anayasa taslağı çalışmalarını eleştirdi. Karayalçın, şöyle konuştu:''Bütün kesimler anayasa çalışmalarına katkıda bulunmalıdır. Kimse çıkıp da bu siyasi partilerimize, sivil toplum örgütlerimizin yöneticilerine, üniversitelerimize 'sana ne, sen kendi işine bak' diyemez. Hele hele herkesi anayasa çalışmalarına katkıda bulunmaya davet eden sayın Başbakan bunu hiç söyleyemez. Hele bu söz, Türkiye üniversitelerinin rektörlerine asla yönlendirilemez. Sayın Başbakan'ın bu açıklamasını son derece yanlış buluyorum, üzüntüyle karşılıyorum. Sayın Başbakanı, üniversite rektörlerine 'siz kendi işinize bakın' dediği için kınıyorum.'' Anayasa çalışmalarının başörtüsü konusunda yoğunlaştırılmasını da eleştiren Karayalçın, ''Anayasa Mahkemesi türbanı laikliğe aykırı olarak yorumlamıştır ama sorun devam ediyor'' diye konuştu.İktidar partisinin sahip olduğu sayısal çoğunluğu gerekçe göstererek öneri getirilmemesi görüşünü de yanlış bulduğunu ifade eden Karayalçın, bunun, muhalefet olma anlayışı ile bağdaşmadığını kaydetti. İnanç ve etnik köken farklılıklarına saygı duyduklarını belirten Karayalçın, ancak bunun laikliği ve üniter devlet yapısını bozmasına da asla izin verilemeyeceğini dile getirdi. Yeni anayasaya ilişkin önerilerde de bulunan Karayalçın, önerilerin maddeleştirilmemesi, anayasa çalışmalarının siyaset mühendisliğini TBMM'nin yürütmesi gerektiğini ileri sürdü.Karayalçın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasayı halkın onayına sunmaya yönelik açıklamalarını beğeniyle karşıladığını da belirterek, TBMM'de aranan nitelikli çoğunluğun halk oylamasında da aranması gerektiğini ifade etti. |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2007
| Hazırlanan anayasa Türkiye Cumhuriyeti' nin anayasası olmayacak mı? Yani 73 milyonun anayasası.. 73 milyon insanı ilgilendiren bir anayasayı 5 kişinin hazırlaması ne kadar mantıklıdır? Gayriciddi olduğu kadar antidemokratik bir tutum bu. Bu ülkede milyonlarca kişiyi temsil eden dernekler, sendikalar, kitle örgütleri var..%53' ün oy verdiği partiler var!. |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007 Ülke / Şehir: İstanbul
| Sayın Karayalçın'a katılmamak elde değil. Bir anayasanın hazırlanışı kapalı kapılar ardında yapıldığında, o ülkenin yurttaşlarının düşüncelerinin gözardı edileceği baştan ilan edilmiş sayılır. Tüm insanları kucaklayacak bir anayasa yapılmak isteniyorsa, uzun ve açık bir süreçte geniş kiltleleri doyuracak şekilde taslak hazırlanmalı, bu taslak da medyada tartışmaya açılmaldır. Ancak antidemokratik uygulamalardan korkan iktidarlar, korkularıyla beslenenler tarafından vatan hainliğiyle suçlanmaktan ancak bu şekilde korunacaklarına inandıklarından her şeyi gizlemek yolunu seçiyorlar. Benim tahminim, bu anayasayı da bir çeşit geçiş için kullanıp bundan sonraki değişiklik için halkın daha geniş katılımını sağlamayı ve Atatürk Milliyetçiğini bir sonrakinde kaldırmayı tasarlıyorlar. __________________
Akıllı insanlar kendi hatalarından, bilge insanlar başkalarının hatalarından ders alırlar |
|
| #4 | |
Felsefe - İnançlar ![]() Giriş Tarihi: Apr 2007
| Dün Hollanda'da ki bir televizyon kanalinda, gecen gün Irak'ta ölen 11. askerleri ile ilgili bir acikoturumu izledim. Bu acikoturum ile Türkiye ve Hollanda arasinda ki "demokrasi" bilincinin ne derece farkli olduguna bir kere daha sahit oldum. Bu programin konusu Irakta hayatini kaybeden askerdi. "Hollanda neden Irak ve Afganistan'da asker tutuyordu?" Bu konu tartisildi saatler boyu. Belki sizi cok sasirtacak ama Hollanda icin demokratik bir ülke ifadesini kullanirken bunu neden kullandigimi cok iyi biliyorum. Bu programda, tartismacilar kimlerdi biliyor musunuz? Hollanda ordusundan 4 general, ölen askerin babasi, Afganistan'dan kacarak Hollanda'ya siginan bir mülteci, insan haklari izleme örgütlerinden temsilciler, siyasetciler, gazeteciler, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve daha kimler kimler. Böyle bir toplum icin biz seffaf ve demokratiktir diyebiliyoruz. Cünkü, böyle bir toplumda hersey acik acik ortaya konuluyor. Taraflar birbirlerine acik sorular sorarak düsüncelerini alabiliyorlar. Peki ya Türkiye? Bir anayasa hazirlaniyor. Bütün ülkeyi ilgilendiren cok cok önemli bir konu. Ama demokrasi kavramini dilinden hic düsürmeyen iktidar, kendi düsünceleri haric hicbir düsünceyi zerre kadar dinlemiyor. Hicbir sekilde bir acikoturumda iktidar ve muhalefet karsi karsiya gelip tartismiyor. Sivil toplum kuruluslarina ya da üniversitelere zerre kadar söz hakki yok. ve Türkiye'de "sivil" anayasa yapiliyor!!!... __________________
Turkiye'de yapilan katliamlar unutulmayacaktir... Eger tek bir insan absürd fikir sahibi olursa buna deli diyorlar, bircok insan absürd fikir sahibi olursa buna INANC diyorlar. Robert M. Pirsig |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|