Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski09-02-06, 14:12  #1
ugurozaltn

ugurozaltn'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2005
Ülke / Şehir: manisa
Ölüm sonrası...

ÖLÜM SONRASI GERÇEKTEN VAR MI ?
Paranormal olaylar
Virginia Tıp Fakültesi’nden psikiyatrist Dr. Bruce Greyson profesyonel hayatının büyük bir kısmını bu araştırmaya harcamış. Dr. Bruce bu araştırmalara dayanarak şaşırtıcı bir şey söylüyor: “ Ölüm ötesi deneyimi yaşayanlar Allah’ın olduğunu düşünmüyorlar, onlar bunu biliyorlar.” Ayrıca Dr. Bruce bir çok insanında deli derler diye yaşadıkları deneyimleri kimseye anlatmadıklarını söylüyor.
1975 yılında Raymond Moody adında bir yazar “Yaşam sonrası yaşam” diye bir kitap yayınladı. Bu kitapta 150 kişiyle röportaj vardı. Bu 150 kişinin hepsi de ölüm sonrası deneyimi yaşamıştı. Deneyimler ilginç, ve birbirinden değişik olmasına rağmen Moody kitabında daha da ilginç olan varılan sonuçlardı. Kişilerin hepsinin deneyim sonrasında daha az materyalistik, daha fedakar ve sevgi dolu olduklarını keşfetmiş.
Bilimsel olarak da ölüm sonrası deneyimlerinde belirli araştırmalar yapılıyor ve sonuçlara varılıyor. Anoxia (Beyindeki oksijen yetersizliği) oluştuğunda beynin kendisini kapattığı ve ölmüş gibi yaptığı ya da beyinde salgılanan ketamine adlı güçlü bir hormonun bu durumda ortaya çıkmasıyla kişinin bazı görüntüler algıladığını ifade ediyorlar. Hatta bu hormon dışarıdan verildiğinde insanda “vücuttan çıkıp gitmiş gibi” bir etki yaratıyor. Yani tıbbi olarak bu deneyimlerde “ esrarengiz” bir durum yok. Bunlar bir çeşit illüzyon ve gerçek değiller.
Tıp her ne kadar böyle açıklamalarda bulunsa da, bu deneyimlerin sadece kimyasal bir durum olduğuna insanı ikna etmeye uğraşsa da işi çok zor. Çünkü hala ölüm sonrasında neler olduğunun cevabını veremiyorlar hatta bu konuda en ufak bir kanıtları bile yok. İnsanlar inançları çerçevesinde ölüm sonrasında bazı senaryolara inanıyor, bu inançlar ile bu derin bilinmezliğe bir anlam katmaya ve ondan korkmamaya çalışıyorlar. Ortada yaşanan bazı deneyimler var ve bu deneyimlerin sonuçları da daha iyi gibi gözüküyor.
Ölüm insanoğlunun anlayamayacağı kadar büyük bir olay. Kimbilir belki de sonrasını bilseydik yaşayamazdık. Kaçılamayacak bir durum olduğuna göre yapılacak en doğru davranış, onu en iyi şekilde karşılamak Bige Nirun/ www.bilinmeyen.com.

ÖLÜM SONRASI

Dr. Melvin Morse - Paul Perry
Çeviren: Rengin Ekiz
ÖLÜME YAKIN DENEYİM NEDİR?
Dünya'nın her tarafında milyonlarca kişi ölüme yakın deneyim (ÖYD) geçirmiştir. Tıp alanındaki araştırmacıların binlerce ölüme yakın deneyim vakasını incelemeleri sonucunda ÖYD'lerin ortak aşamalarının ya da öğelerinin saptanması imkanı elde edilmiştir. Bazı araştırmacıların çalışmalarında daha kesin çizgilere erişmek açısından başka niteliklere de yer vermelerine rağmen, bu deneyime karakterini veren asıl nitelikler dokuz tanedir.
Bu dokuz niteliğin hepsini birden deneyimlemek "tam" bir ÖYD anlamına gelir. Bu ender görülür. Genelde ÖYD geçiren bir kişi, bu niteliklerin bir ya da iki tanesini deneyimler; örneğin beden dışı bir deneyim veya tünel deneyimi gibi. Önemli nokta, deneyim sonucunda bir dönüşüm geçirmek için tam bir ÖYD'nin gerekmediğidir. Çoğu kişi, özellikle de çocuklar, sadece ışığı deneyimlerler. Bazıları yalnızca tünel deneyiminden geçerler. Bunlar da uzun ve ayrıntılı deneyimler kadar birer ÖYD'dir. Bu kitapta sunulan araştırma, ÖYD geçiren herkesin bunun dönüştürücü etkisini deneyimlediğini göstermektedir. Örnek vermek gerekirse, hayat daha tatmin edici bir niteliğe bürünmekte ve ölüm korkusu fiilen kalkmaktadır. Bazılarının dönüşümü ise gözle görülmeyen alanlarda baş göstermektedir. Ölümle burun buruna gelmeleri sonucunda bu kişilerin psişik yeteneklerinde ve hatta akıl yetilerinde artış olmaktadır.
ÖYD'nin dokuz temel niteliği aşağıda sıralanmıştır ve bunlar ölümün eşiğinden dönen farklı bireylerin sözleriyle şöyle tanımlanabilir:
1. Ölmüş Olma Duygusu
"Anlatması zor. Öyle bir zamandı ki artık kocamın karısı değildim. Çocuklarımın annesi değildim. Anne ve babamın evlatları değildim. Tam olarak ve bütünüyle bendim."
-65 yaşında Chicagolu bir bayan, kalp krizi geçirdikten sonra.
2. Barış İçinde Olma ve Acıların Dinmesi
"Sanki beni dünyaya bağlayan ipler kesilmiş gibiydi. Dolayısıyla artık ne korkum kalmıştı, ne de bedenimi hissediyordum. Doktor ve hemşirelerin yardıma çalıştıklarını duyuyordum, fakat bu benim için bir şey ifade etmiyordu."
-Bir araba kazasının ardından "ölen" Georgialı bir ev hanımı.
3. Beden Dışı Deneyim
"Bir hastahane yatağında yatan bedenime tepeden bakıyordum. Çevremde telaşla hareket eden doktor ve hemşireler vardı. Onların dışarıdan getirilen bir makineyi odanın içine doğru sürdüklerini ve ayak ucuma yerleştirdiklerini görebiliyordum. Kutu gibi bir şeyden çıkan tutma yerleri vardı. Daha sonra, bunun kalp durduğu zaman kalbe şok uygulamak için kullanılan makinelerden biri olduğunu öğrendim.
Bir rahip geldi ve son duamı okumaya başladı. Yatak hizasına kadar alçaldım ve olan biten her şeyi seyrettim. Sanki tiyatroda sergilenen bir oyunu izleyen bir seyirci gibiydim.
Yatağın arkasında bir saat vardı. Duvarda asılıydı. Hem yataktaki kendimi, hem de 11:11'i gösteren saati görebiliyordum.
Sonra bedenime geri döndüm. Kendime geldiğimi ve ayak ucumdaki diğer kendimi araştırdığımı hatırlıyorum.
- İlaç alerjisinden neredeyse ölen Arizonalı bir kadın.
4. Tünel Deneyimi
"Fırtına çıktığı bir sırada golf oynuyordum ve bir anda yıldırım çarptı. Birkaç saniye bedenimin üst tarafında asılı kaldım, sonra bir tünelin içine doğru emilmeye başladığımı hissettim. Etrafımda görebildiğim hiçbir şey yoktu, fakat büyük bir hızla yukarı doğru çıktığım duygusundaydım. Öbür uçta gözüken ve giderek artan ışığı görünce açık bir şekilde bunun bir tünel olduğunu gördüm ve anladım."
- Güneyli bir araba satıcısı, yıldırım çarptıktan sonra.
5. Işıktan İnsanlar
"Bir tünelden geçtikten sonra bir grup insan tarafından karşılandım. Sanki fener gibi hepsi de ışık saçıyorlardı. Bulunduğum yer de aynı şekilde ışıyordu ve oradaki her şey ışık içindeydi. Orada karşılaştığım kişilerin hiçbirini tanımıyordum, fakat bana büyük bir sevgi duyduklarını görebiliyordum."
- Kalp krizi geçiren 10 yaşındaki bir erkek çocuk.
6. Işıktan Varlık
"Büyük çiçeklerle dolu bir bahçede kendime geldiğimi hatırlıyorum. Onları tanımlamak gerekirse, büyük dalyalara benzediklerini söyleyebilirim. Bahçe ılık, aydınlık ve güzeldi.
Etrafıma bakındım ve o Varlığı gördüm. Bahçe olağanüstü güzeldi, fakat onun yanında her şey sönük kalıyordu. Onun tarafından bütünsel anlamda sevildiğimi ve bütünsel anlamda beslendiğimi hissettim. O güne kadar bildiğim duyguların içerisinde en sevinç verici olanıydı. Aradan bu kadar sene geçmesine rağmen bu duyguyu hala hissedebiliyorum."
- Çocukluğunda geçirdiği bir ÖYD'yi tanımlayan orta yaşlı bir bayan
7. Hayatın Gözden Geçirilmesi
"Işıklı bir Varlık beni kuşattı ve bana hayatımı gösterdi. Öyleydi ki, yaptığım her şeyi bu şekilde bir değerlendirmeye tabi tutuyordum. Burada gördüğünüz şeylerden bazıları hoşunuza gitmeyebilir, fakat bunların ortaya çıkması sizin kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Bu tekrarda ben küçük bir kızken olan bir olayın özel bir yeri vardı. Kız kardeşimin Paskalya sepetinde benim çok istediğim bir oyuncak olduğu için sepeti kapıp kaçmıştım. Tekrar sırasında kız kardeşimin yaşadığı hayal kırıklığı, yitirme ve gücenme duygularını aynen hissettim.
İncittiğim veya kendilerini iyi hissetmelerine neden olduğum kişilerin ta kendisi oldum."
- 23 yaşında ölüme yakın deneyim geçiren Ohio'lu bir bayan.
8. İstenmeyen Dönüş
"Hayatımın tekrarından sonra bedenime geri dönmeyi istemedim. Orada rahattım ve beni kuşatan ışık saf sevgiydi. O (Işıktan Varlık) bana geri gitmeyi isteyip istemediğimi sordu ve ben de 'hayır' diye yanıtladım. Fakat geri dönmem gerektiğini, yapılacak işlerim olduğunu söyledi. Ardından bedenimin içine doğru çekildim. Bunu ancak bu şekilde tanımlayabilirim. Bir anda yatağımdaydım ve elinde şok aletiyle yanımda duran doktora bakıyordum.
O anda yeniden hayata döndürüldüğüm için büyük bir kızgınlık duydum. 'Bunu bir daha asla yapma!' diye bağırdım. Bu tavrım var gücüyle beni yaşatmaya çalışan arkadaşımı şok etmişti."
- Öldükten sonra bir meslektaşı tarafından hayata döndürülen bir kardiyolog.
9. Kişilikteki Dönüşüm
"Hastahanede kendime geldiğimde gördüğüm ilk şey bir çiçekti ve bu beni ağlattı. İster inanın ister inanmayın ama ölümden geri döndüğüm o ana kadar meğer ben hiçbir çiçeği gerçek anlamda görememişim. Öldüğüm zaman öğrendiğim bir şey, hepimizin büyük, canlı bir evrenin bir parçası olduğumuzdur. Eğer bir başkasını veya canlı bir varlığı kendimizi incitmeksizin incitebileceğimizi düşünüyorsak, çok yanılıyoruz demektir."
- Ağır bir kalp krizi atlatan 62 yaşındaki bir iş adamı.
ugurozaltn is offline  
Eski10-02-06, 01:30  #2
Benkendim
Guest

Alıntı:
8. İstenmeyen Dönüş
"Hayatımın tekrarından sonra bedenime geri dönmeyi istemedim. Orada rahattım ve beni kuşatan ışık saf sevgiydi. O (Işıktan Varlık) bana geri gitmeyi isteyip istemediğimi sordu ve ben de 'hayır' diye yanıtladım. Fakat geri dönmem gerektiğini, yapılacak işlerim olduğunu söyledi. Ardından bedenimin içine doğru çekildim. Bunu ancak bu şekilde tanımlayabilirim. Bir anda yatağımdaydım ve elinde şok aletiyle yanımda duran doktora bakıyordum.
O anda yeniden hayata döndürüldüğüm için büyük bir kızgınlık duydum. 'Bunu bir daha asla yapma!' diye bağırdım. Bu tavrım var gücüyle beni yaşatmaya çalışan arkadaşımı şok etmişti."
- Öldükten sonra bir meslekta
Anlatılan bu hikayeler ve özellikle bu alıntıladığım hikaye bana seyrettiğim Amerikan filmlerini hatırlattı. Hollywood yapımcıları bu ve benzeri hikayeleri film yapmayı çok seviyorlar anlaşılan. Çünkü çok ilgi çekici.

Bu deneyimleri yaşayanların hiçbirisi ölüm sonrasını kötü görmemiş. Hepsi ölmekten mutlu olmuş gibi. Burası ilginç.

Ayrıca hikayelerin doğruluğu da tartışılır. Mesela Türkiye'de pek duymadım böyle deneyim yaşayan insanları. Ya da bizde bu konuda hiç araştırma yapılmamış.

Alıntı:
Anoxia (Beyindeki oksijen yetersizliği) oluştuğunda beynin kendisini kapattığı ve ölmüş gibi yaptığı ya da beyinde salgılanan ketamine adlı güçlü bir hormonun bu durumda ortaya çıkmasıyla kişinin bazı görüntüler algıladığını ifade ediyorlar. Hatta bu hormon dışarıdan verildiğinde insanda “vücuttan çıkıp gitmiş gibi” bir etki yaratıyor. Yani tıbbi olarak bu deneyimlerde “ esrarengiz” bir durum yok. Bunlar bir çeşit illüzyon ve gerçek değiller.
Bu açıklama muhtemelen doğrudur. İnsanlar hayal görüyor.

Yani tamamen ölüp dirildiklerini sanmıyorum.

Allah en doğrusunu bilendir.

Saygılar

Eski10-02-06, 03:08  #3
adil

adil'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2006

Benim görüşüm bunlar hayalden ibarettir, bilimsel bir gerçekliliği yoktur.

Hem bu ölümü yaşayanlar münker-nekirle karşılaşmışlar mı? :-)
Eski10-02-06, 10:54  #4
spartaküs
Guest

gelecek zamanın dini parapsikoloji bunlar

Eski10-02-06, 11:19  #5
petricli2
Guest

Bu şekilde kalbi durup tekrar kalp masajıyla tekrar hayata döndürülenler var. Yukarda yazılı olanlar bana bilimsel geldi.Çünkü ölümden sonra herkesin güzelliklerle karşılaşılacağını sanmıyorum.Benim bir arkadaşımında kalbi durmuştu ve kalp masajıyla
tekrar kalbi çalışmaya başlamıştı.O anda sadece annesinin ve insanların uğultulu bir şekilde çok uzaklardan seslerini duyduğunu söylemişti. Yukarıda yazılanlar inandırıcı gelmedi.

Saygılar.

Eski10-02-06, 11:46  #6
petricli
Guest

Sayın Petricli2

Alıntı:
....bana bilimsel geldi.....
Bilimsel gelmedi diyecektin herhalde!.. Çünkü yazının devamından bu anlam çıkıyor...

Yanılıyor muyum?

Sevgiler,

Eski10-02-06, 12:00  #7
canugur

Giriş Tarihi: Aug 2005

Alıntı:
Sayın spartaküs şöyle demiş:

gelecek zamanın dini parapsikoloji bunlar
Modern inanc(!), yüzyillardir girmis oldugu edilginlikten; böyle ayagi yere basmayan bilimsellikten uzak arastirmalara inananlari cogaltarak cikis yollari ariyor olabilir.
saygilar
Eski10-02-06, 12:01  #8
petricli
Guest

Sayın Ugurozaltn,

Alıntı:
Bilimsel olarak da ölüm sonrası deneyimlerinde belirli araştırmalar yapılıyor ve sonuçlara varılıyor. Anoxia (Beyindeki oksijen yetersizliği) oluştuğunda beynin kendisini kapattığı ve ölmüş gibi yaptığı ya da beyinde salgılanan ketamine adlı güçlü bir hormonun bu durumda ortaya çıkmasıyla kişinin bazı görüntüler algıladığını ifade ediyorlar. Hatta bu hormon dışarıdan verildiğinde insanda “vücuttan çıkıp gitmiş gibi” bir etki yaratıyor. Yani tıbbi olarak bu deneyimlerde “ esrarengiz” bir durum yok. Bunlar bir çeşit illüzyon ve gerçek değiller.
Benim yazacaklarımı sen zaten alıntılamışsın!..

Ölümden geri dönüş yoktur. Kalp durması ölüm anlamına gelmez. Hatta beynin bir çok fonksiyonunu yitirmesi durumunda bile yaşam destek ünitesi denilen cihazlarla insanı fiziken yaşatmak mümkün olabilmektedir.

Fiziken canlı olan insan şokta olduğundan ve beyin fonksiyonları azaldığından normal ve sağlıklı insanlar gibi algılama imkanına sahip olamamaktadır.

Beyin öyle bir bilmecedir ki günümüzde bile çözülmemiş bir çok sırrı içinde saklamaktadır. Beynin çeşitli yerlerine verilen küçük elektrik sinyalleri ile yapay algılar oluşturulabilmektedir.

Burada da durum böyledir. Kalp durması sebebi ile gerekli oksijeni alamayan beyin; önemsiz faaliyetlerini durdurmakta ve hayati işlemlerini yapmak, kendisini korumak için kimyasal salgılamaktadır. Bu salgılardan biride ketamine olup bahsedilen hisleri oluşturmaktadır.

Yapılan bir çok deneyle sabittir ki; dışarıdan verilen ketamine salgısı normal insanlarda bile böyle algılar oluşturabilmektedir.

Bu tip olaylar özellikle amacından farklı kullanılmaktadır. Yani Yaratıcının olmadığını kendilerince kanıtlamak için. Cehennem, cennet diye bir şey yok. Hayatınızı istediğiniz gibi yaşayın mesajı varmektedirler.

Bu tip yazıları yayınlarken bir bakıma onların oyununa gelmekte olduğunuzu, bu oyuna gelmemek için çok dikkatli olunması gerektiğini hatırlatmak isterim.

Saygılar,

Eski10-02-06, 12:29  #9
spartaküs
Guest

Alıntı:
Bu tip olaylar özellikle amacından farklı kullanılmaktadır. Yani Yaratıcının olmadığını kendilerince kanıtlamak için. Cehennem, cennet diye bir şey yok. Hayatınızı istediğiniz gibi yaşayın mesajı varmektedirler.

Bu tip yazıları yayınlarken bir bakıma onların oyununa gelmekte olduğunuzu, bu oyuna gelmemek için çok dikkatli olunması gerektiğini hatırlatmak isterim.
sayın petricli,genel kabul görmüş hukuk ve ahlak kurallarına uyduğun sürece istediğin gibi yaşamanın ne sakıncası var?ne oyunu oynuyormuşuz?sizin dininizi kullanarak öyle oyunlar oynanıyor ki h?aklınız durur
şuna kısaca beyin ölümü deseydiniz ya sayın petricli,

Eski10-02-06, 12:32  #10
petricli2
Guest

Sevgili Petriçli,
benim demek istediğim yukarıda yazılanlarda insanlar diğer dünyayı görmüş gibi anlatıyorlar. Görmüş olsalar bir daha bu dünyaya gelemezler bunu herkes bilir.Ve benim söylemek istediğimi siz çok güzel dile getirmişsiniz.
Alıntı:
Burada da durum böyledir. Kalp durması sebebi ile gerekli oksijeni alamayan beyin; önemsiz faaliyetlerini durdurmakta ve hayati işlemlerini yapmak, kendisini korumak için kimyasal salgılamaktadır. Bu salgılardan biride ketamine olup bahsedilen hisleri oluşturmaktadır
Arkadaşım öbür dünyayı gördüğünü değil, yanındaki seslerin uğultu şeklinde duyduğunu söylüyor.Kalbin durmasıyla insanlar hemen ölmezler. Öyle olsaydı kalp krizi geçiren insanların hepsinin yaşamamaları gerekirdi.Bunu sizde çok iyi biliyorsunuz.

sevgilerimle.

petricli Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 10-02-06 14:28 .Sebep: Torpilli üyeye torpilli yardım. Alıntı kodu düzeltilmiştir. Metne dokunulmamıştır.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı