Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Dünya Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Doğu Almanlar "komünizmi" geri istiyor / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Dünya'daki gelişmeler, Dış ilişkiler, Avrupa Birliği

Konu Araçları
Eski26-09-07, 00:13  #1
fenerbahçeli

Giriş Tarihi: Feb 2007
Doğu Almanlar "komünizmi" geri istiyor

İki Almanya'nın 3 Ekim 1990'da birleşmesinin üzerinden yaklaşık 18 yıl geçmiş olmasına rağmen "komünizm zamanlarını özleyen" Doğu Almanlar, birleşmeden hala memnun görünmüyor.

En son yapılan bir kamuoyu araştırması Doğu Alman eyaletlerinde yaşayan memnuniyetsizliği ortaya koydu. Super Illu Dergisi tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, Doğu Almanya'da yaşayanların çoğu eskiye özlem duyuyor. Sovyetler Birliği'nin komünizm hakimiyeti zamanlarının "iyi" olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 64 iken, Doğu Almanların sadece yüzde 17'si eski rejimin "kötü" olduğunu düşünüyor. Derginin yaptırdığı araştırmaya katılanların yüzde 19'u ise, herhangi bir görüş belirtmemiş.

Doğu Alman eyaletlerinden Sachsen-Anhalt'ta yapılan başka bir araştırmada ise, eyalette ikamet eden Almanların yüzde 23'ünün "komünizmi geri istediği" ortaya çıktı.

Kamuoyu araştırma enstitüsü Infratest ve Martin Luther Üniversitesi'nin ortaklaşa yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, Sachsen-Anhalt'lı Doğu Almanların yüzde 96'sı da "eski hayatımız kötü değildi" şeklindeki düşüncelere sahip. Bu yönde görüş belirtenlerin, "diktatör baskısı olmadığı takdirde eski rejimi tercih edecekleri" bilgisini aktaran araştırma kurumları, komünizm rejimi altındaki Doğu Almanların yüzde 90'ının "o zamanlar özel hayatından memnun olduğunu" ortaya çıkardı.

Doğu Almanlar, devlet idaresi olarak şimdiki demokratik yönetim şeklinin kendileri için önemli olduğunu ifade ederken en çok şikayet ettikleri konuların başında ise, sosyal haklar geliyor. "Yeni Almanyalıların" yüzde 80'i demokratik idareyle kişisel özgürlüklerin genişlediğini ifade ediyorlar. Buna karşın eyalette yaşayanların yüzde 84'ü insani ilişkilerin kötüleştiğinden, yüzde 75 çocuklara yeterli düzeyde danışmanlık hizmeti verilmediğinden, yüzde 60'ı sosyal adalet eksikliğinden, yüzde 59'u yetersiz eğitimden, yüzde 58'i ise, suç oranlarının yüksekliğinden şikayet ediyor.

Link@ http://www.sendika.org/yazi.php?yazi_no=13358
fenerbahçeli is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski26-09-07, 00:38  #2
vatanım

Giriş Tarihi: Jul 2007

Kapitalizm insani ilişkilerini sıcak tutmak için beraber olan birey yapısını reddederek,ekonomik rekabet için bir araya gelmenin daha gelişimci olduğunu söylüyor.Bu ekonomik rekabetten kazanan fertlerin imkanlardan da faydalanması gerktiğini,devletin sosyal yardım yapmasının rekabette haksızlık yaratacağını savunuyor.Böyle bir sistemde tabii ki mutlu bir şekilde yaşamak imkansızdır.İnsanları evrim teorisindeki doğa işleyişi gibi bir acımasız rekabete sevketmek robotlaşmak demektir.

Ancak komünizm bu sürecin alternatifi olamamıştır.Sovyetler'deki yönetime de hasret duymayan halkın yukardaki bilgilerde de görüldüğü gibi istediği şey, maddi anlamda refah içersinde olmak,kendi kişisel kararlarını alabileceği bir idarede yaşamak,sosyal hayatına olumlu katkılar sağlayacak bir düzen içinde yaşamaktan ibarettir.Komünist Sovyetler bunları yapmadı ki... Batıdan öne geçebilmek için evvela düşünce düzeyinde kitleleri arkasına alacağı bir devlet ideolojisi geliştirmek yerine,komünizmi Batıdan ekonomik olarak öne geçebilmek için insanların köle gibi çalıştırıldığı,maddi varlıklarının vergi yoluyla sıfırlandırıldığı,bu yolla halkın elinin kolunun bağlandığı bir sistem haline dönüştürdü.İnsanlar kapoitalizmi hiç sevmediler ancak sığınacakları alternatif bir ideoloji de bulamadılar.
vatanım is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski26-09-07, 00:52  #3
Ankaragücü
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Sep 2007

Alman Milliyetçiliği birleştiremedi demekki Doğu Almanlarla-batı almanları
Ankaragücü is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-10-07, 17:28  #4
Rubar
Kayıtlı Okur

Giriş Tarihi: Jun 2007

Goodbye Lenin Dogu Almanya nin komünist rejim dönemini anlatan en güzel film. Bence bu konuyla ilgilenen herkes seyretmeli
Rubar is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-10-07, 17:46  #5
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005
Ülke / Şehir: 23185

Pek çok bulgar ve Rus arkadaşım oldu. Hiçbiri ama hiçbiri "Sosyalist sistem daha iyiydi" demiyor. Yalnızca bazı yaşlı insanların halen eski zamanları özlediğinden dem vuruyorlar.
Eski02-10-07, 22:19  #6
Engin ol

Giriş Tarihi: Oct 2005

Bulgaristan'dan gelen komşum var idi.Samimiydik.oradaki yönetimden kurutulup,türk vatandaşlığına geçtiği için hattinden fazla sevinirdi.
Kendisi orada maliyede şef olarak çalışmasına rağmen,orayı terk ederek türk vatandaşlığını seçmiş.
Oradaki mallarını evini her şeyini terk ederek buraya gelmiş.Çok az bir kısmını sattığını söylüyor.
Kominizim ile yaşamanın bazı zorluklarını anlatırken ağlardı.
Oraya göre türkiye cennet gibi bir yer derdi.
Hürmetlerimle.
Engin ol is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-10-07, 00:47  #7
Etealp

Giriş Tarihi: May 2007

[QUOTEYalnızca bazı yaşlı insanların halen eski zamanları özlediğinden dem vuruyorlar.][/quote]
Geçmişi özlemeyen yaşlı var mıdır acaba ?
Eski03-10-07, 00:58  #8
Jakoben
Ayrıldı

Zaten eski sosyalist blok ülkelerinde insan hayatı'nın ne derece "acımasız" koşullar altında ezildiğine dair bizim ülkemizde kullanılan en değerli ve en bayağı argümanlar,birisinin bir göçmen ya da iltica etmiş komşusundan,eşinden dostundan duyduklarıdır...
Zaten bu tip konularda herkesin söyleyeceği birşey vardır çünkü ne de olsa hayatlarının bir bölümünde mutkala "komünizm belası"ndan çekmiş kişileri tanımışlardır.
vs.vs.vs.
Sonuç olarak ciddiye alınır bir tarafı yok.Ki kaldıki o sarsıntılı dönemlerin (soğuk savaş vs.) o ülkelerde yaşayanlar için güllük gülistanlık geçtiği ya da birer birer her ülke'de sistemlerin tam manası ile eksiksiz çalıştığını iddia eden de yok.
Ama bu konuda karşıt bir görüş öne sürülücekse bile kullanılan argümanlar tam manasıyla argüman olmalı yani biraz dikkate değer,ciddiye alınır bir tarafı olmalı.
Böylesi sadece "ben gördüm konuşmuştum kötüymüş orası öyle dediler.ona mı inanayım sana mı?" noktasında tıkanır kalır ve bir tartışma olacaksa bile bu sağlıklı olmaz.

Saygılar
"Bütün ideolojik ayrılıkların temeli ,devrim isteyip istememeye değil, devrim yapmak için yola çıkmaya, savaşmaya cesaret edip edememeye dayanır. işte bu yüzden, devrim için savaşmayana sosyalist denmez."
-MAHİR ÇAYAN-
Jakoben is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-10-07, 10:36  #9
Engin ol

Giriş Tarihi: Oct 2005

Alıntı:
Sayın Jakoben şöyle demiş:

Mesajı Göster
Zaten eski sosyalist blok ülkelerinde insan hayatı'nın ne derece "acımasız" koşullar altında ezildiğine dair bizim ülkemizde kullanılan en değerli ve en bayağı argümanlar,birisinin bir göçmen ya da iltica etmiş komşusundan,eşinden dostundan duyduklarıdır...
Zaten bu tip konularda herkesin söyleyeceği birşey vardır çünkü ne de olsa hayatlarının bir bölümünde mutkala "komünizm belası"ndan çekmiş kişileri tanımışlardır.
vs.vs.vs.
Sonuç olarak ciddiye alınır bir tarafı yok.Ki kaldıki o sarsıntılı dönemlerin (soğuk savaş vs.) o ülkelerde yaşayanlar için güllük gülistanlık geçtiği ya da birer birer her ülke'de sistemlerin tam manası ile eksiksiz çalıştığını iddia eden de yok.
Ama bu konuda karşıt bir görüş öne sürülücekse bile kullanılan argümanlar tam manasıyla argüman olmalı yani biraz dikkate değer,ciddiye alınır bir tarafı olmalı.
Böylesi sadece "ben gördüm konuşmuştum kötüymüş orası öyle dediler.ona mı inanayım sana mı?" noktasında tıkanır kalır ve bir tartışma olacaksa bile bu sağlıklı olmaz.

Saygılar
Şahsen komünizmi yaşayanlar,tüm varlığını orada bırakarak özgürlüğü seçmek için,türkiye'yi saçenlare inanmıyalımda,kendimiz bizzat oradaki yaşantıyı yaşadıktan sonramı inanalım.O zaman bizlerde başka ülkelere kaçmanın yollarınımı arayalım.Bana mantıklı gelmiyor.
Şimdi biz şu yaşantımızdan memnun değiliz diye,tüm kazancımızı,taşınmaz mallarımızı bırakıpda,başka ülkeye gitmeyi göze alarak gidermiyiz.Bu yaşantıdan memnun değilim diye,böyle giden birini görmedim,duymadım.
Komünizim'den o kadar bıkmasalar,o kadar nefret etmeseler,herşeyi göze alarak türkiye vatandaşı olmayı tercih etmezler.
Saygılarımla.

Engin ol Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 03-10-07 15:16 .Sebep: Harf hatası
Engin ol is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-10-07, 14:56  #10
Jakoben
Ayrıldı

Bakın dediğim noktada tıkadınız bile tartışmayı...
Bu tarz bir girişle tartışma olmayacağını zaten üstteki mesajımda söylemiştim ve siz benim söylediğimi bir güzel yaptınız
Böylesi bir konuşma kişiselliğe varır.
Ayrıca,
kominizm değil komünizm.
Doğru telaffuz edin.
Sosyalist blok ülkelerinden başka coğrafyalara yapılan ilticalar ise Sovyetler'in ve bir bütün olarak doğu sisteminin yıkılmasına yakın daha fazla artış göstermiştir.Çok önceki vakaalar münferittir.
Benimde tanıdığım bir azeri teyze vardı Sovyetlerden şikayet eden.
Şikayet ettiği tek noktası ise mal mülk sahibi olamamasıydı.
Neden ben başka bir ev daha alıp onu kiraya veremiyorum?diyordu...
Sorduğum sorulara verdiği cevaplardan sonra açıkçası biraz yüzü düştü.Ne açtı,ne açıktı,eğitim ve sağlık hizmetlerinden(ülkemizdekinin akisne) parasız olarak yararlanıyordu kendisi ve çocukları...(Üniversite sıralarına gidene kadar tek bir kuruş vermemişti cebinden çocukları için ve çocukları sovyetlerin en iyi üniversitelerinden mezun.)
Aynı zamanda ulaşım ve iletişim de parasızdı.
İnsanlığın eşit ve özgür bir toplum kurabilme uğraşı'nın belkide daha ilk ciddi deneyi olan Sovyetler Birliği'nin ve sosyalist bloğun üzerine bu kadar gidilmesi hemde "ben duydum öyleymiş" mantığı ile bunun yapılması çok fütursuzca ve bayağı bir iştir.
"Bütün ideolojik ayrılıkların temeli ,devrim isteyip istememeye değil, devrim yapmak için yola çıkmaya, savaşmaya cesaret edip edememeye dayanır. işte bu yüzden, devrim için savaşmayana sosyalist denmez."
-MAHİR ÇAYAN-
Jakoben is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı