| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
| #1 | |
Forum Kurucu Üyesi ![]() Giriş Tarihi: Mar 2005 Ülke / Şehir: 23185
| Nihayet ABD'den donebildim. Son duraklar Washington ve New York oldu, yani Sayin Bush'un evine de ugradim, hatta beyaz saray'in cimlerinden bile getirdim buraya :) Ayrica Beyaz sarayin onunde cadir kurmus bir teyze de bulunmakta. Teyzem, 1981 yilindan beri ABD'yi orada protesto ediyormus. ![]() ![]() Istanbul ile pek cok paralleligi barindiran, Istanbul'a kiyasla iyi ve kotu yanlari olan New York ise gercekten cok guzeldi. Ozellikle Dunya'nin merkezi diye adlandirabilecegimiz Times Meydani harikaydi. Akabinde 2 gun sonra Taksim Meydani'na gelmek ise cok aci :) ![]() New York tipki Istanbul gibi. Hatta Istanbuldan daha kirli bile diyebiliriz. Yerlerde copler, metrosu kir ve pas icinde, bazi yerlerde fareler bile gormek mumkun. Yine de burasi kimilerine gore yasanacak yer, kimilerine gore tam bir kaos. (Bence New York da Istanbul da yasanacak yerler degiller. Ancak gezilecek yerler. Yasayacak olsam daha ziyade Virginia ya da Maryland eyaletlerinin kucuk sehirlerinde yasardim sanirim.) Ancak bir sey var. O da kulturlerin kaynasmasi. Her turden insan gormeniz mumkun. Sarikli taksi soforleri bile bulunmakta. Metrodan gecerken, sarigini, beyaz elbisesini giymis, buyuk kulakliklarla muzik dinleyen takunyali amcalar gormek de cok olagan. Kose baslarinda bol bol `Halal Food` cular bulunmakta. Yani helal gida (doner, kebap, vs.) satan sokak saticilari. Satici arabalarinin bir kenarindan da ilahiler calmakta. ![]() Solda yazan Halal Food yazisina dikkat :) Ayrica Helal gida sadece burada da bitmiyor. Turkiye'de gundeme gelmis olan ancak seriatcilik tartismalari ile gundemden dusen Helal gida sertifikasi ABD'de uzun yillardir bulunan bir sertifika, iste New York`ta bir Afgan tarafindan isletilen fast food dukkanindaki Helal gida sertifikasi: ![]() Turkiye de tabu olan pek cok sey Amerika'da sorgulanma konusu bile olmamakta goruldugu gibi. Gercek mediniyetler uzlasisini, kardesligi burada gormek mumkun. Kimseye ayrimcilik yapamiyorsunuz, kimseyi bulundugu konumdan, renginden, dininden oturu asagilayamiyorsunuz. Bir yanda yahudi kultur merkezi, bir yanda helal gida saticisi, bir yanda `Isa seni seviyor` yazan billboardlar, bir yanda `Isa seni seviyor ama favorisi benim` yazan alayci T-shirtler. Ayrica kaldigim otel tam bir cin semtinde bulunmaktaydi. Insanlarin %80`i cinliydi. Neredeyse tum dukkan tabelalalari cinceydi. Yine burada kimse kimsenin dil kullanma hurriyetine mudehale etmiyordu yani. Zaten nereden olursaniz olun, Amerika`da yasamaktaysaniz Amerikalisiniz demektir. Ortak ozelliginiz o ulkede hayallerinizin pesinizde kosmaniz. O nedenle, nereden olurlarsa olsunlar hemen herkes vatanina cok bagli ve vatanini cok seviyor. Cunku ulkesinde baski ve zulum gormuyor. Cunku her turlu ozgurlugu bulunmakta. Ifade ozgurlugu, kulturel ozgurlukler, ekonomik ozgurluk, inanc ozgurlugu... Vaktim oldukca ve ilginc seyler hatirladikca devam etmeye calisacagim. Siz de sorular sorarsaniz yanitlamaya calisirim. __________________
En güzel besinler, içinde antioksidan barındıranlardır :) |
| #2 | |
Admin ![]() Giriş Tarihi: Jun 2005
| Hoşgeldin sevgili Türker Kapitalizmin kalbine doğru ilerledikçe , Amerika'dan izlenimler başlığındaki o muhalif yaklaşımı yitirmişsin sanki ![]() Nasıl bir devlet sorusuna sanırım kendi açından artık daha net bir yanıt bulmuşsundur. Buradan hareketle sana ilk soruyu yöneltiyorum. ''Zaten nereden olursaniz olun, Amerika`da yasamaktaysaniz Amerikalisiniz demektir. Ortak ozelliginiz o ulkede hayallerinizin pesinizde kosmaniz.'' diyorsun , olaki peşinden koşulacak hayaller sınırlanıverirse senin büyük bir uyum içerisinde olduğunu ifade ettiğin çok kültürlü ve çok sesli yapı sürer mi? Yani bu hoşgörü ortamı bir temele dayanıyor mu yoksa ekonomik olanakların ve olanakların yarattığı sürekli bir hareket içerisinde olma durumunun yarattığı kendi işine bakıp ötekini görmezden gelme mi bu ? Bir düzenden söz edilebilir mi yoksa kapitalizmin yarattığı bir özel durum mu sana göre ? |
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2007
| Sizle ilgili en merak ettiğim konu kapitalizme bakışınızda değişim olup olmadığıdır. Kapitalizmin hasını görüp sosyalizme merak sardınız mı? (Bunu sosyalizmi öğrenme açısından değil, taraf olma bakımından soruyorum. Bu arada gelmenize çok sevindim. Yazılarınızı ilgiyle takip etmeye devam edeceğim. __________________
ey şimdi kara haber gibi bana yaklaşan sonra saadet olup yanımdan uzaklaşan sesler, ayak sesleri |
| #4 | |
| Sevgili Seha, Amerika ile ilgili izlenimlerim degismedi. O gun yazdigim seyler bugun de gecerli. Ancak belki beklemediginiz birkac elestiri yaptigim icin Amerika`nin kotuden cok iyi yanlarini saymam pek dikkat cekmemis olabilir. Tekrarlayayim, Amerika yasamak icin Turkiye`den cok cok daha iyi bir yer. Amerika harika bir ulke. Ayrica kulturel birlesikligin ortaya cikisi elbette imkanlarin getirdigi zenginlik. Ama bu farklilik zaten bu Amerika`nin temelinde var. Bugun amerikali dedigimiz, amerikan kulturunun temelini olusturan insanlar olan zenciler, latin amerikalilar, almanlar vs. zaten bu hamurun temelinde bulunmakta. Onun disinda gelen diger yeni gocmen kulturler de bunlara eklemlenmekte. Kulturel kardesligin su an yasayisi bir tahammulun otesinde bir amerikanlilik haline gelmis durumda. Amerikayi amerika yapan sey zaten farkli kulturlerden birlesen bir medeniyet olmasi. Dolayisiyla bunu salt bir ekonomik birliktelige baglayamayiz. Sayin Dagli, Kapitalizmle ilgili goruslerimde bir degisiklik az cok bulunmakta. Ornegin salt kapitalizmle ulasabilinecek maksimum zenginlikteki ulkede halen saglik sigortasindan mahrum insanlarin olmasi kabul edilebilir gibi degil. Bu nedenle ben Amerika`dan ziyade sosyal pazar ekonomileri olan Kanada, Isvec gibi ulkelerin sistemlerini daha makul buluyorum. Gitmeden once de ABD kapitalizmini desteklemiyordum, ancak gittikten sonra bunun boyutlarini daha iyi gorme imkanim oldu. Kimi acilardan bekledigimden iyi, kimi acilardan da kotu. Sosyalizme merak salip arastirma ihtiyaci duymadim. Zaten, cok derin olmasa da, hali hazirda sosyalizm hakkinda bilgi sahibi oldugum soylenebilir. __________________
| #5 | |
İnançlar ve Dinler ![]() Giriş Tarihi: Dec 2006 Ülke / Şehir: şarap şişesi..
| Operaya gidelim ![]() |
| #6 | |
| Bit tabii... __________________
| #7 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Sep 2007
| Amerikalı bayanlar Türklerden hoşlanıyor mu ? |
| #8 | |
İnançlar ve Dinler ![]() Giriş Tarihi: Dec 2006 Ülke / Şehir: şarap şişesi..
| |
| #9 | |
| Genel olarak evet. Cunku farkliyiz, ender olan her sey degerlidir. Siyah kadinlar genelde beyaz erkeklerden hoslanmiyor. Nedenini halen anlayamadim ama durum boyle. Cinli kizlar ise ayri bir konu. Sanirim ileride bir cinli ile evlenmem iyi olur. Hem ne guzel cekik gozlu sirin bebekler dunyaya getirir bana ![]() __________________
| #10 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Sep 2007
| Peki Laik Müslüman türkleri diğer İslamcı sünni türklerden yada İslam devletleri müslümanlarından farklı mı görüyorlar yoksa aynı mı görüyorlar... |
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|