Eğitim Sen İstanbul Şubeleri işsiz ve sözleşmeli öğretmenlerin hakları için 6 Ekim'de Milli Eğitim Bakanlığı önünde olacağını duyurdu. Eğitim Sen İstanbul Şubeleri bugün Kadıköy İskele Meydanı'nda yaptığı basın açıklaması ile taleplerini iletmek için 6 Ekim günü Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde olacağını duyurdu. Şubeler Platformu adına basın açıklamasını okuyan Hasan Toprak, sermayenin çıkarları için eğitim anlayışından vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, taleplerini bir kez daha MEB'e ileteceklerini söyledi.
İşsiz, ücretli, sözleşmeli öğretmen sayısının 2000 yılından sonra hızla artarak 100 binlere ulaştığını, toplu görüşmelerde öne çıkarılan “Personel Reformu” ile artık kadrolu çalışmaya son verilmeye çalışıldığını aktaran Toprak, “Eğitim fakülteleri böyle gittiği müddetçe 10 yıl sonra 1 milyon işsiz yaratacaktır” dedi. Atanamadığı için intihar eden 6 öğretmen adayının sorumluluğunun hükümete ait olduğunu kaydeden Toprak, sözleşmeli öğretmenlerin insanca yaşama haklarından mahrum olduğunu belirtti.
Sevim Bahadır'ın ölümünden hükümet sorumludur
Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlerin iş güvencelerinin müdürün iki dudağı arasında olduğunu, hiçbir ek ödemeden yararlanamadıklarını, 5-6 ay ücret aldıklarını, işçi statüsünde oldukları için 90 gün prim ödemeden sağlık karnesi alamadıklarını ifade eden Toprak, Burdur'da ücretli öğretmen Sevim Bahadır'ın bu yüzden zatürre tedavisi göremeyip öldüğünü hatırlattı.
Eğitimde iş güvenceli ve kadrolu istihdam mücadelesini, tüm eğitim emekçilerinin sorunu olarak görüp omuz omuza sürdürmeye kararlı olduklarının altını çizen Toprak, güvencesiz çalıştırılan ve işsiz öğretmenlerle birlikte taleplerini bir kez daha iletmek için 5 Ekim'de İstanbul'dan hareket ederek 6 Ekim tarihinde MEB önünde olacaklarını söyledi.
Toprak'ın ardından ücretli öğretmen olan Ayfer Çiçek de bir konuşma yaptı. “Biz sözleşmeli sisteme ücretli kölelik düzeni dediğimizde Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bize yaygaracılar demişti” hatırlatmasını yapan Çiçek, bakanın gelip bir hafta bu koşullarda çalışmasını istedi. Kadrolu öğretmenlerle aynı haklardan yararlanmak istediklerini belirten Çiçek, “Kadrolu, güvenceli, insanca yaşayabilecek, onurlu bir yaşam sürmek istiyoruz” dedi.
http://www.sendika.org/yazi.php?yazi_no=13443