"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." Lütfen forum kurallarını okuyunuz. |
||||||||||
![]() |
| |||||||
| Toplum Psikolojisi. / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2007
| Sermayenin dayattığı tüketim kültürünü hazmeden bazı toplumsal kesimler ,Bazı ihtiyacları ikinci plana yerleştirmekde birinci plana ise istekleri yerleştirmektedir örnek olarak Gıda,sağlık ve giyim ihtiyaclarını ele alalım Bir traktör fabrikasında çalışan işçi ile bir kozmetik fabrikasında çalışan işyiye bakış açısı farklıdır. bu farklılık, traktör fabrikasında çalışan işçinin,toplumun ihtiyaclarını (kendi ve ailesinin ihtiyacları da dahil)birinci hedef olarak görmesinden dolayı toplum tarafından modern olmayan, eski,gelişmiş olmayan olarak algılanmasına neden olur bir kozmetik fabrikasında çalışan işçi ise toplumun isteklerine yönelik bir üretim içerisindedir. şayet toplum ihtiyaclarını karşılayabilecek bir ekonomik gelire sahip olamıyor ise, var olan ekonomik gelirini, başta bolca tüketim kültürünü arttırmak için reklamı yapılan istek ürünleri için kullanacak,ardından reklamının pek yapılmasına bile ihtiyac duyulmayan ihtiyacları için kullanacaktır. giyim konusunda ki bakış açısı ise, bilinç altında, isteklere önem vermenin, modernleşme ve gelişmişlik olduğu düşünülür.bunu dışa vurmak için giysilerde hasara veya yarım yamalaklığa gidilir. bu dışa vurumunda şunu kastetmektedir,ben isteklerini birinci plana alan kendisini geliştirmiş ve modern insanım. kanıtım da giyinme ihtiyacımı önemsememem önemsemememin kanıtı ise giydiğim hasarlı veya yarım yamalak giysiler şayet hasarlı giysileri giymemiş olsaydım ozaman giyinme ihtiyacımı önemsemiş olacaktım dışa vuran kişinin beklentisi ise ilgidir. aynı şekilde kozmetik ve traktör fabrikası işçileri örneği de ,toplum bakış açısı, kozmetik fabrikasında çalışan işçiye(istek üretiminde çalışan işçiye) daha modern olduğu yönündedir. traktör fabrikasında ki işçiye ise daha modern olmayan yönündedir. |
|
| #2 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Oct 2007
| Kişi mi kendini suça iter, yoksa toplum mu? Elenorin Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 04-10-07 21:48 .Sebep: Mesajın tamamı büyük harfle yazılamaz... |
|
| #3 | ||
Edebiyat Dergi Yazı İşleri ![]() Giriş Tarihi: Jul 2007
| Alıntı:
Anlattığınız bu ise haklısınız. Siz sermaye açısından açıkladınız ben davranış bakımından değerlendireceğim... Genelleme yapmak ne kadar doğu olur bilemiyorum. Mesleğim eğitim sektörü... Bir mekana gittiğimde çalışanlarla sohbet etmeyi severim. Bazen bana eğitimci misiniz? dediklerinde şaşırırdım. Kendilerine yüzümde yazıyor mu dediğimde aldığım cevaplar "Duruşunuzdan ve ağırlığınızdan", " Siz konuştuğunuzda öğretmenimin sözlerini hatırladım". yani beni tanımayan kişilerin cevabı... Galiba hayat içinde mesleğimizle bütünleşiyoruz... Öğretmenliği sosyal yaşamıma sokmuşum ister istemez... __________________
tik tak seslerinden ürkmeden..... | |
|
| #4 | |
| Toplumumuzda gördüğümüz Kısa giysiler giyme,Yırtık veya yıpratılmış türü giysiler giymenin ufak bir ihtimalini açıklamaya çalıştım. boranjudge Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 05-10-07 02:32 .Sebep: Kelime hatası |
|
| #5 | |
| Ben farklı penceden bakmışım o zaman... __________________
tik tak seslerinden ürkmeden..... |
|
| #6 | |
Felsefe&Konu Dışı ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: istanbul
| örneklerinizin ikisini de yerinde bulmadım sn boranjudge. traktör fabrikasındaki işçi ile kozmetik sektöründeki işçi arasında herhangi bir fark olduğunu açıklayan bir kitap okumadım daha önce. Bu, sizin kendi düşünceniz mi, yoksa birisine dayanarak mı söyediniz? hasarlı giysi demekle "modern" diye tabir edilen dekolte kıyafetleri kastetiniz sanırım sn boranjudge. Giysinin tipine değil de boyutlarına önem vermemekle modernlik arasında ilgi kurmak, deoklte giyen kişinin modern görünme isteğinden değil de özgürlük tutkusundan ileri geliyor bana göre. yani, başkalarına karşı nasıl göründüğüne ve insanların kendisi hakkında ne konuşacağına aldırmadan açık giyinen kişiler modern değil de özgür kişilerdir bana göre. Çünkü kapalı giyinen kişiler de açık giyinenler kadar modern olabilirler. __________________
Türkiye soluna en çok zararı veren; farklı ülke koşullarını göz ardı etmesi ve Lenin sonrasında SSCB'de karşı-devrimin (irticanın) olduğunu savunması nedeniyle Trotsky olmuştur! |
|
| #7 | ||
| Alıntı:
Saygılar... __________________
|
| #8 | |||
| Alıntı:
Giyim ihtiyacını önemsememek modern olarak algılandığından ve modern kavramının açılımı konusunda kaynak alınanında kapitalizm olduğundan Alıntı:
Bu ilgi günümüzde epey hayat bulmuştur. İlgi toplama yöntemi olarak gördüğü bu bakış açısını Giysilerine yansıtması, kendi gibi,tüketim kültürünü hazmedenlerce kısmende olsa önemsenmesi anlamına gelecektir. (Kısmen olduğu konusunda ilk zamanlar,kısmen olmadığı konusunda kararlılık taşıyanların olduğu bir gerçek ise de sonradan kısmenliği konusunda karar kılanların varlığıda inkar edilmezdir.Bu fikirsel değişime sebep olan ilericilerin fikirlerinden etkilenmesi veya kendi yanlışlarını görmesi olarak da açıklanabilir) Hayat şartları nedeniyle, diğer insanlar ile iletişim kurması kısıtladığı için endişeye kapılarak,kendisini kitle iletişim araçları aracılığı ile yapılan yayınlar nedeniyle iletişim yolu bulmak zorunda hissedecektir. (Bu yayınlarda,Yanlızlığın kötü bir durum olduğu,Aşk ın iyi bir olgu olduğu anlatılır. Fakat bir çok kavramın içeriğini değiştiren "Psikolojik politika" Birliktelik ve Aşk kavramlarınında içeriğini değiştirmiştir. İyi niyetli olması veya iyi niyetli görünmesi trajediyi meydana getirir) İletişim yolunu kısıtlı zamanda yapabileceği en etkileyici yöntem ile bulacaktır, Bu yöntem,kişinin aldığı tüketim kültürünün ana felsefesi olan İstekleri önemseyip, ihtiyacları küçümsemesidir. İhtiyacın alt bölümlerinin geniş olmasından ötürü, kendisine uyan birtanesini seçerek örneğin; Giyinme ihtiyacını önemsemez,kendisi gibi yapıya sahip kişilercede uyguladığı felsefe algılanarak yanıt verilir. Diğer değimle aralarında elektirik oluşur iletişim kurmaya çalışır. Beklentisi ilgidir. umarım açıklayıcıdır. boranjudge Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 05-10-07 15:18 . | ||
|
| #9 | ||
| Alıntı:
Sosyal Psikoloji, bir insanın davranışı, duyguları ve düşüncelerinin diğer insanların davranış veya özelliklerinden nasıl etkilendiğini belirlemeye çalışır. Sosyal psikoloji, hem fertlerin toplum içindeki davranışlarını (kişilere yönelik Sosyal Psikoloji), hem de insanların sosyal gruplara katılmaları sonucu ortaya çıkan davranışları (topluma yönelik Sosyal Psikoloji) inceler. Sosyal Psikoloji, sosyal olgulardan yola çıkarak, insana ve topluma yönelir, insanın içinde yaşadığı toplumun veya sosyal grubun özelliklerini ortaya çıkarır. Örn.: Belli sosyal gruplardaki ön yargılı davranışları inceleyen Sosyal Psikoloji, önce o grupların iktisadî imkânları, toplumda gördüğü itibar gibi sosyal özelliklerinden hareket eder ve sosyal şartların ortaya attığı engellenmeleri ortaya koyar. Ardından ferde yönelir ve bu engellenmelerin fertte meydana getirdiği duyguları araştırır. Böylece, psikolojinin diğer uzmanlık dallarından farklı olarak, fertte oluşan duygular ve bunların yön değiştirmesinin incelenmesinin ötesinde yine topluma yönelir. Sosyal Psikoloji, bilhassa deneysel (tecrübî) psikoloji ve kişilik psikolojisinin kavram ve yöntemlerinden yararlanır. Açıklanması gereken sosyal içerikli unsurları ve(ya) sosyal dışı unsurları (dayanakları) inceleyen Sosyal Psikoloji, sosyal hadiselerin yapısında ve işleyiş süreçlerinde temel olan kanunlara ve kaidelere ulaşmayı hedeflemektedir. Toplum psikolojisinden bahsederken sadece giyimi baz alıp modernlikten bahsetmek doğru bakış açısı değil...Toplumdaki fertlerin duruşu davranışları ve sözlerindeki tutarlılık o toplumun sosyalitesini gösterir kanaatindeyim.... __________________
|
| #10 | |
| Sayın eşitlike katılıyorum.bence de bir insanın modern olup olmamasını tam anlamıyla kıyafetine bağlayamayız.bence sayın boranjudge ne demek istediğini tam olarak anlatamamış.verdiği örnekler bizleri pek çok farklı anlama itebiliyor. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|