| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
| #1 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Sep 2005
| 8 yıl kadar önce tanıdığım bir arkadaşımın yanında otururken onun yanına bir dostu geldi.Kendisiyle tanıştıktan sonra DKD kursları verdiğini öğrenmiştim.DKD 'nin açılımı Düşün,Konuş,Dinle dir.Hayli ilgimi çekmişti,kontenjanı olduğunu ve misafir olarak katılabileceğimi söylemişti.Bende seve seve katılabileceğimi söyledim.Dale Carnegıe'nin toplum önünde konuşma ve hitabet sanatını öğretiyordu.Kursa katılan arkadaşlarla çok güzel ve eğlenceli vakitler geçirmiştik.Küçük zaman dilimleri içinde herkes belli bir konuda konuşuyor ve toplum önünde konuşmanın inceliklerini öğreniyordu.Hocamız çoğunlukla küçük kağıtlara belli konular yazar ve kura çektirir,bize beş dakikalık bir hazırlık dönemi bırakırdı.Bazen sırayla ve bazende kurayla herkes kendi konusunu verilen zaman dilimi içinde anlatmaya gayret ederdi.Genellikle 3 veya 5 dakikayı geçmezdi.İlerleyen dönemlerde,konuşma süresini 10-15 dakikaya çıkaran eğitimler verirdi. Din ve siyaset konularına hiç girilmez,hocamız tarafındanda girilmesine asla müsade edilmezdi.Bu konu hakkında kendisiyle de uzun uzun da sohbet etmiştik.Sonunda vardığımız ortak noktalar şunlardı.Din ve siyaset bir insan karakterinin oluşmasındaki en önemli etkendi.Kişinin din ve siyaset hakındaki görüşleri, onun kişiliğinin en önemli unsurları olup taviz veremiyeceği ana konulardı.Bir kişinin din ve siyaset hakkındaki görüşlerine muhalif olmak ve onun görüşlerini eleştirmek,çok kolay bir şekilde kişisel saldırı olarak olarak algılanıyor ve kişiyi derhal saldır veya kaç pozisyonuna sokmaktan başka bir işe yaramıyordu. Din ve siyaset aynı zamanda kişileri kitleyle bütünleşmesine yardımcı olan ana konulardır.Bu iki görüşle toplumun belli kesimleri arasında bir aidiyet ilişkisi içine girer,onlarla bütünleşir ve onların bir parçası olur.Bu iki görüşe karşı bir tavır almak ve eleştirmek,aidiyet ilişkisi içinde olduğu belli bir toplumuda eleştirmek anlamına geldiğinden,onlara karşı duyduğu sorumluluk bilinciyle,kişiyi savaşmaya iten bir psikolojik davranışa rahatlıkla sokabiliyor. Din ve siyasetin; kişi ve karekteri üzerindeki büyük etkisi,kişinin bir toplumla bütünleşmesine yardımcı olan aidiyet ilişkisi ve bu aidiyet ilişkisi içinde onların da korunmasını esas alan sorumluluk bilinci,kişiler arası uzlaşma yerine sataşma ve kavga nedeni olmaktadır.Din ve siyasetin kendine has kavram ve idealleri,değerleri,ayinsel ve törensel koşul ve davranış yöntemleri aidiyet konusunu daha da pekiştirmektedir.Bu konulardaki sapmalar ihanetle bağdaştırıldığından,sorgulanamazlığını gündeme getirmektedir. Din ve siyaset hakındaki konuşma ve tartışmalar; yukarıda anlatılan nedenlerden dolayı her zaman kavgaya,karşılıklı atışma ve sataşmaya,kırma ve kırılganlıklar yaşamaya müsaittir. Bu konuda arkadaşların ve katılımcıların değerli görüşlerini almak üzere konuya ilgilerini bekliyor,değerli görüşlerinden faydalanmayı umuyorum . Saygılarımla. |
| #2 | ||||
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Bu alintilarin biribirleriyle celistigi aciktir. Yani din ve siyasetin birlestiriciligi söylenirken, öte yandan, ögretmenin bu iki hassas konuy girmemekte özen göstermesi ilginctir. ve dogrudur. Özetle ben, din ve siyasetin toplumlari birlestirici rol oynamadigini söylüyorum. saygilar __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal | |||
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005 Ülke / Şehir: Konya
| Sayın Türesin din ile siyasetin bir arada tartışılması veya bir özellik gibi algılanması bana göre yanlıştır. din,sadece bir inançtır,sistem değildir(yönetimsel olarak). siyaset ise ülke'nin ilerlemesine aktkıda bulunan düşünceler sistemidir,bu anlamda din ile siyaseti ayırmak gerekiyor. 2.Nokta ise din siyasetinin yapılması sizinde bahsettiğiniz gibi kavgalara kadar gidiyor. sonuç olarak din ile siyasetin bir arada olmaması gerekir diye düşünüyorum. saygılar. __________________
GERÇEKÇİ OL İMKANSIZI İSTE ERNESTO CHE GUAVERA |
| #4 | ||
| Sayın Canugur! Alıntı:
Her kişi aidiyet bağlamında olduğu siyasetin ve dinin egemen olmasını istemek gibi bir uğraşıyı da ideal olarak benimsiyor.Bu benimsemenin ötesi egemen ve iktidar olmak,iktidar olmanın getirdiği nimetlerden pay almaktır.Pay almasa bile adiyiyet bağlamında olduğu görüşün egemenliğinden kendisinin de payı olduğunu düşünerek en azından manevi haz almanın tadına varacak,payı olması nadeniyle de kendisine bir övünç kaynağı bulacaktır. Aidiyet bağlamı, aynı zamanda kişinin yeteneksiz ve yetersizliğini de gizleyen unsurları içinde barındırmaktadır.Yetenekli kişilerin başarıları ve zaferleri, aidiyet bağlamında onunla özdeşleşerek kendisininde bir payı olduğu bilinciyle hareket edip bu yükselişten gurur duyacaktır. Saygılarımla. Türesin Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 16-02-06 12:54 . | |
| #5 | ||
| Sayın dr che ! Alıntı:
Siyaset yapma ihtiyacı da egemen olmak bağlamında dinle de yakından ilişkilidir.Dinsel inanç ve yaşam biçimi egemenlikle bütünleştiğinde,yaşamın her alanını düzenleyen dinsel inanç ta egemen olacaktır.Bütün toplumlarda din ve siyaset birbirini tamamlayan ve destekleyen bir biçimde egemenlik yarışının müttefikleridir. Saygılarımla. | |
| #6 | ||
| Sayın dr che ! [quote] Alıntı:
saygılarımla. | |
| #7 | ||
Guest Mesajlar: n/a
| [quote=Türesin]Sayın dr che ! Alıntı:
![]() | |
| #8 | |
| Sayın hancı ! Forumun bir amacıda din vesiyaset konularının tartışılmasıdır.7 den 70'e millet olarak din ve siyaset konusunda konuşan bizim gibi acaba kaç ülke vardır? Din ve siyaset konusunda bu kadar çok konuşmaktan vakit bulamadığımız için diğer işlerimiz yarım yamalak kalmakta ve bu yüzdende pek çok şeyden mahrum kalıyoruz zannediyorum. Bu konuları millet olarak bu kadar çok konuşmamıza rağmen,ne dinde ve nede siyasette doğru dürüst bir ilerleme ve anlaşma sağlıyamıyoruz. Kapışmaktan ve tartışmaktan vakit bulabilirsek,zannederim diğer işlerimizde belki bir ilerleme sağlanır diye düşünüyorum. Ben emekli bir insanım,nasıl olsa ay başında maaşımı tıkır tıkır alıyorum,bu konuda bir kaygum yok.Fakat bakıyorum;öğrenci olup ders çalışması, iyi bir meslek ve kariyer sahibi olması gerekenlerin neredeyse en önemli işi din ve siyaset konusunda tartışmak ve bu konuların izini sürmek,yine benden daha genç ve emekli olmayan arkadaşların iş peşinde koşup daha çok kazanmaları gerekirken bu konulara çokça vakit ayırıp nasıl bu kadar zaman bulabildiklerine de gerçekten şaşıyorum. Saygılarımla. |
| #9 | ||
| Alıntı:
bu açıklamadan dolayı teşekkürederim,fakat beni anlamadan yazmışınız. inananların inandıkları gibi yaşamaları gayet normaldir,normal olmayan bir inancın iktidara geçip diğerlerini asimile etmesidir,bu boyut'ta düşünürseniz ne demek istediğimi anlarsınız. Klasik toplum yapımıza iktidar olma isteği her zaman toplumsal bölünmelere gitmemize neden olmuştur. siyaset toplumun bütün katmanlarını içine alan bir düşünceler sistemi iken din siyaseti sadece kendi katmanını içine alan sistemdir(bu sadece islamiyet değil bütün dinler için geçerlidir). Bu anlamda siyasetin din ile ayrı olması gerekmektedir. Mesela bir örnek verelim bir müslüman'ın yahudiye bakış açısı ile bir siyasal düşünce'nin bakış açısı arasındaki farkı görebilirmiyiz? Din bireysel yaşanan,toplumdan ayrılmayan bir faktördür. Sizinde dediğiniz gibi dini le siyaseti ayırdığıınzda fazla bir düşünce sistemi kalmayacak böylelikle işi olmayan siyaset yapmayacak. saygılar. __________________
GERÇEKÇİ OL İMKANSIZI İSTE ERNESTO CHE GUAVERA | |
| #10 | ||
| [quote=hancı] Alıntı:
Dini ve siyaseti ayrı ayrı tartışabilirsiniz bu olabilir,formu kapatmaya gerek kalmaz saygılarımla. __________________
GERÇEKÇİ OL İMKANSIZI İSTE ERNESTO CHE GUAVERA | |
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|