Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Siyasi İdeolojiler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

İdeolojiniz/Yakın Olduğunuz İdeoloji Ne?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm.

Anket Sonuçlarını Göster: Hangi İdeolojidensiniz?
Liberal25 4.41%
Libertarian3 0.53%
Sosyal Demokrat79 13.93%
Sosyalist129 22.75%
Komünist93 16.40%
Bireysel Anarşist8 1.41%
Anarşist Komünist (Toplumsal Anarşist)23 4.06%
Muhafazakar (Milliyetçi-Dinci )84 14.81%
Irkçı (Biyolojik)12 2.12%
Teokratik2 0.35%
Ekolojist4 0.71%
Hümanist31 5.47%
Diğer (Lütfen Belirtiniz)30 5.29%
Hiçbiri44 7.76%
Oy Verenler: 567. Bu ankete oy veremezsiniz

Konu Araçları
Eski17-02-06, 15:47  #1
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Giriş Tarihi: Aug 2005
Ülke / Şehir: İstanbul
İdeolojiniz/Yakın Olduğunuz İdeoloji Ne?

Yukarıda asılı olan anket bence yetersizdi,mahsuru yoksa yeni bir tane düzenledim..

Hümanizmi,ekolojistliği ayrı yazma konusunda çekincelerim oldu ama hümanist partiler olsun,ekolojist partiler temel olarak bu kavramı aldıkları için ayrı yazmaya karar verdim.Tabi bu iki değer,başka ideolojilerin kapsamında da yerlerini almaktadır.

küçükkarabalık Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 17-02-06 15:55 .
küçükkarabalık is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-02-06, 15:53  #2
spartaküs

Alıntı:
Sayın artena şöyle demiş:

Yukarıda asılı olan anket bence yetersizdi,mahsuru yoksa yeni bir tane düzenledim..
nerede anket?haa anladım "ideolojiler boş şeylerdir mi?"mesajını vermeye çalışıyorsun
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-02-06, 15:54  #3
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

geldi sayın spartaküs geldi :D o mesaj da fena gitmemiş
Eski17-02-06, 16:35  #4
petricli

Sayın Artena,

Muhafazakar (Milliyetçi - Dinci) ne anlama geliyor anlamadım.

Ayakkabı satana ayakkabıcı, şeker satana şekerci diyoruz. Şimdi muhafazakarlar dini mi satıyorlar!..

Saygılar,
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-02-06, 20:58  #5
adil

adil'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2006

Alıntı:
Sayın petricli şöyle demiş:

Muhafazakar (Milliyetçi - Dinci) ne anlama geliyor anlamadım.

Ayakkabı satana ayakkabıcı, şeker satana şekerci diyoruz. Şimdi muhafazakarlar dini mi satıyorlar!..
"Irkçı" da ırk satana diyorlar herhelde :-)
.....
anket konusunda bişiy sööliyim
şıklarda ırkçılık var ama kimse ben ırkçıyım demez kaaardeşim
Ankette Devletçilik olsaydı iyi olurdu (hoş, kimse işaretlemezdi ama)
anketteki -teokratik- gramer (yada her neyse) olarak yanlıştır; -teokrat- yada teokrasi olması gerekirdi
Hem sen nasıl Atatürkçülüğü ya da Türkçülüğü unutursun? :-)
Hele laisizm'i
Ayrıca muhafazakarlık kavramı dincilikten ve milliiyetçilikten bağımsızdır. Statükocu anlamındadır. (dincilerin ve milliyetçilerin bir kısmı muhafazakar olabilir; o ayrı)
Ayrıca milliyetçi ya da dinci olanlar muhafazakarlığı reddedecektir.
---------şimdi kendi görüşümü yazayım:
Marksist Komünist'im. Daha çok Lenin ve Troçki'nin görüşlerini benimsedim. Stalin'in bazı görüşlerini yanlış buluyorum. Mao'nun marksizmin temeli olan görüşleri haricindekilerin çoğuna katılmıyorum. Enternayonalizm'i savunuyorum
Eski17-02-06, 21:31  #6
ASİ12
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Dec 2005

Bir kişi aynı anda bunlardan çoğunu bünyesinde barındırabilir.Mesela ekolojist ve muhafazakar,ya da hümanist ve sosyal demokrat ya da liberal ve başka birşey olabilir.Ayrıca katılıyorum Atatürkçülük unutulmamalıydı.
ASİ12 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-02-06, 21:45  #7
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Bu işin bir terminolojisi var arkadaşlar.Atatürkçülük dediğiniz şey zaten yukardakilerden birini giriyor.O şekilde bir ayrıma gidersek maoizmden,fukoculuğa,ülkücülükten,nazizme,lutheriz mden,fetoculuğa kadar gideriz,kayboluruz.

Ayrıca orta derece milliyetçiler ve dinciler,muhafazakar olarak adlandırılırlar, aşırı dinciler teokratikler,aşırı milliyetçiler ırkçı,faşist olarak nitelendirirler.Örneğin türkçülük dediğiniz şey,ırkçılığa girrmektedir.Ayrıca, kendilerini çok rahat bir şekilde ırkçı olarak niteleyen insanlar da vardır,atsizcilar vs.

Kısacası bu işin terminolojisi böyle,en azından ben öyle biliyorum.Bir eksik faşizm olabilir.Şuan başka aklıma gelmiyor.

Ayrıca ekolojist ve hümanizmi neden yazdığımı yukarda belirtmiştim,tekrarlamaya gerek yok.
Eski17-02-06, 21:56  #8
Benkendim

Anket konusunda Sayın adil'in görüşlerine katılıyorum. Ancak:

Alıntı:
Ayrıca milliyetçi ya da dinci olanlar muhafazakarlığı reddedecektir.
demiş. Bunu tam anlamadım. Yani milliyetçi olan statukocu olabilir. Niye olmasın. Zaten öyle değiller mi? Yanılıyor muyum?

Saygılar
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-02-06, 22:19  #9
adil

adil'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2006

Alıntı:
Alıntı:
Ayrıca milliyetçi ya da dinci olanlar muhafazakarlığı reddedecekdir.
demiş. Bunu tam anlamadım. Yani milliyetçi olan statukocu olabilir. Niye olmasın. Zaten öyle değiller mi? Yanılıyor muyum?
yanılmıyorsunuz, öyle;
ama reddedeceklerdir büyük olasılıkla
Alıntı:
Sayın artena şöyle demiş:

Atatürkçülük dediğiniz şey zaten yukardakilerden birini giriyor.
Hangisine? Marksist bir forumda bile bunu tartıştık ve her kafadan bir ses çıktı. Bazısı milliyetçilik dedi, bazısı statükoculuk dedi, bazısı ırkçılık dedi, bazısı sosyal demokrasi dedi, hatta az bir kısmı sosyalizmin alt basamağı bile dedi
Alıntı:
Ayrıca, kendilerini çok rahat bir şekilde ırkçı olarak niteleyen insanlar da vardır
Çoğu ırkçı ırkçı olduğunu kabul etmemektedir.
Eski17-02-06, 23:38  #10
Benkendim

Alıntı:
Sayın adil şöyle demiş:

yanılmıyorsunuz, öyle;
ama reddedeceklerdir büyük olasılıkla
Reddetmiyorlar bence. Muhafazakar sıfatını gururla taşıyorlar. Değişimden yana bir milliyetçi görmedim henüz. Dinci (dindar) olarak nitelendirilen insanların çoğu da muhafazakarlığı dindarlıkla eşanlamlı görüyor. Neyse, benim gözlemim bu.

Alıntı:
Sayın adil şöyle demiş:

Hangisine? Marksist bir forumda bile bunu tartıştık ve her kafadan bir ses çıktı. Bazısı milliyetçilik dedi, bazısı statükoculuk dedi, bazısı ırkçılık dedi, bazısı sosyal demokrasi dedi, hatta az bir kısmı sosyalizmin alt basamağı bile dedi
Çoğu ırkçı ırkçı olduğunu kabul etmemektedir.
Bütün ideolojilerin, ekollerin, görüşlerin doğruları ve yanlışları var. Faşizmin bile. Bu yüzden kimse mesela "Ben Sosyalistim ve diğer ideolojilerin hepsini toptan reddediyorum." diyemez. Yani bir kişi Atatürkçü ise aynı zamanda biraz da komünisttir. ya da Milliyetçiyse aynı zamanda biraz da faşisttir.

Bir diğer husus bahsi geçen ideolojilerin hepsinin bir dünya görüşü olmasına rağmen hayatın tamamını kapsayacak görüşleri yoktur. Liberalizm'in "İnsan niçin yaşar? İnsan'ın varoluş süreci" gibi konulardaki fikri nedir mesela? Sosyal demokrasi'nin ne olduğu bile tam olarak belli değil. Bir sosyal demokat diğerini sosyal demokrasiye ihanet etmekle suçlayabiliyor pekala.

Bahsi geçen ankette sadece bir şık işaretlemek pek mümkün değil neticede.

Saygılar
  Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 15:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)