"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Polise 'kimliğim yok' dedi, biber gazını yedi..

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Kapalı Konu

Konu Araçları
Eski07-10-07, 02:38  #1
kızıl-halk

kızıl-halk'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2007
Polise 'kimliğim yok' dedi, biber gazını yedi..

İZMİR (06.10.2007)-

Polis Yasası'nda yapılan değişiklikle başlayan yetkili saldırganlık Yamanlar'da idi. Yaşları 16 ve 17 olan iki çocuğa kimlik soran polis, 'kimliğimiz yok' cevabını alınca biber gazı sıktı. Polis şiddetinin önlenmesini isteyen halk, imza toplayarak İHD'ye başvuruda bulundu.
Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu'nda yapılan değişikliklerin yürürlüğe girmesinin ardından polisin halka ve muhaliflere yönelik şiddeti arttı. Son olarak Yamanlar'da kendi evlerinin önünde oturan Erhan Teker (17) ve arkadaşı Medet K.'ye (16), kimlik sorma bahanesiyle yetkisinin sınırlarını gösterdi.

Halk polis keyfiyetine karşı koydu

Yamanlar Polis Karakolu'nda görevli olan polisler, Erhan Teker'in kimliğini kontrol ettikten sonra Medet'ten de kimlik göstermesini istedi. Medet, yanında kimliği olmadığını, ancak hemen gidip evden getirebileceğini söyledi. Bunun üzerine, çocuklara küfretmeye başlayan polise, Yamanlar halkı tepki gösterdi. Halk, “Bunlar bizim mahallenin çocukları, evlerinin önünde oturuyor. Biz tanıyoruz bu çocukları” dedi.

Güçleri yetmeyince takviye çağırdılar

Bu arada kimliğini almak için ayağa kalkan Medet'e hakaret etmeye devam eden polis, bununla yetinmeyerek, gözlerine biber gazı sıktı. Olayı gören Yamanlar halkı, çocuklara biber gazı sıkılmasını engellemek amacıyla polislerin bulunduğu yere yöneldi. 1000 kişiyi bulan halktan korkan polisler, Karşıyaka Polis Karakolu'ndan takviye gelmesini istedi. Karşıyaka ve Yamanlar karakollarından gelen takviye polisle birlikte, mahalle halkına biber gazı sıkarak dağıtmaya çalışan polisler, aynı zamanda cop kullanmaktan da geri durmadı.

Gerekçesiz tutuklama

Halkı, biber gazlarıyla dağıtan polis daha sonra olay yerinden ayrıldı. Aradan 3 gün geçtikten sonra Erhan Teker'in evini basan polisler, “ifaden alınacak” diyerek karakola götürdü. Buradan Karşıyaka Adliyesi'ne ardından da Bergama Cezaevi'ne gönderilen Erhan Teker, henüz açıklanmayan mahkeme gününü bekliyor. Yaşanan olayın ardından mahalleden 250 imza toplayan halk, İHD İzmir Şubesi'ne başvuruda bulundu.

Erhan Teker'in babası Ramazan Teker, yaşanan olayın şokunu hala atlatamadıklarını ifade ederek, "Benim oğlum şuan hiçbir suçu yokken cezaevine konuldu. Ne zaman çıkacağını da bilmiyoruz. Ne yapacağımızı bilemiyoruz" diye konuştu.

http://www.atilim.org/haberler/2007/...zini_yedi.html

Saygılarımla..
kızıl-halk is offline  
Eski07-10-07, 09:11  #2
Dağlı

Dağlı'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2007

Güzel hikaye, kim yazmış merak ediyorum.

Siz bu yazılanların tamamen bu haliyle olduğuna gerçekten inanıyor musunuz?

Olay sebepsizce çocuğa biber sıkılarak başlıyor.

Güçlü olan polis çocuğu tokatlamak yerine neden biber gazı sıkmış? Polise karşılık verenler nasıl bir anda bin kişi olabiliyor? Bin kişi çocuklara biber gazı sıkılmasını önlemek için polisin üstüne mi yürür?

Bu hikayeleri kimler yazar? Bazı kesimlerin polis düşmanlığının altında yatan geçmişte yaşananlar mıdır?
Dağlı is offline  
Eski07-10-07, 10:32  #3
Ozgur bebe

Ozgur bebe'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2007

Merhaba sayin Dagli.

Polisin orada bulunma sebebini, hangi amac ve niyetle Yamanlar'a gittigini bilmeden mantikli yorum yapmanin ne kadar gercekci olacagini bilemiyorum ama, bize sunulan kaynaktan yola cikarak size bir kac cevap vermek istiyorum.

Alıntı:
Sayın Dağlı şöyle demiş:

Mesajı Göster
Güzel hikaye, kim yazmış merak ediyorum.

Siz bu yazılanların tamamen bu haliyle olduğuna gerçekten inanıyor musunuz?
Bir cok ornegini gorduk (bknz 1 mayis).
Alıntı:
Sayın Dağlı şöyle demiş:

Mesajı Göster
Olay sebepsizce çocuğa biber sıkılarak başlıyor.
Olayin yukarida yazdigi gibi polis'in cocuga hakaret etmesiyle basladigina dikkatinizi cekmek isterim.
  • Orada cocugun uzerinde kimligini bulundurmamasi, polisin cocuga hakaret etmesi ve ardindan gozlerine biber gazi sikmasi icin yeterli bir sebepmidir?
Alıntı:
Sayın Dağlı şöyle demiş:

Mesajı Göster
Güçlü olan polis çocuğu tokatlamak yerine neden biber gazı sıkmış? Polise karşılık verenler nasıl bir anda bin kişi olabiliyor? Bin kişi çocuklara biber gazı sıkılmasını önlemek için polisin üstüne mi yürür?
Oyle goruluyor'ki siz polis'in asli gorevi olan 'toplumun guvenligini saglamak' oldugundan bihabersiniz. Polisin 16 yasindaki bir cocuga tokat atmasini savunarak toplum icinde teror estirilmesine, baski ve siddetin kurulmasi gibi beklentileriniz mi var?
Alıntı:
Sayın Dağlı şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bu hikayeleri kimler yazar? Bazı kesimlerin polis düşmanlığının altında yatan geçmişte yaşananlar mıdır?
Samimi olarak bende haber'in 100/100 oraninda gerceklik payina sahip oldugunu dusunmuyorum.

Hikayemi yoksa gazeteci yazarlar tarafindan yazilan orjinal makaleler mi o konuda kesinlesemem.
Isin sonucunda bu olayin ulkemizde mutemadiyen gerceklesen olaylarin bir ornegi oldugunu dusunuyorum. Yazinin tamanini okuyunca orada yasayan halkin benzer durumlara aliskin oldugunu gozlemlemek imkansiz degil.
Ozgur bebe is offline  
Eski07-10-07, 11:34  #4
noperva

noperva'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2007

Alıntı:
Sayın Ozgur bebe şöyle demiş:

Mesajı Göster

Oyle goruluyor'ki siz polis'in asli gorevi olan 'toplumun guvenligini saglamak' oldugundan bihabersiniz. Polisin 16 yasindaki bir cocuga tokat atmasini savunarak toplum icinde teror estirilmesine, baski ve siddetin kurulmasi gibi beklentileriniz mi var?

.

sayın dağlının yazısından tokatlamayı savunduğunu nerden çıkardınız anlamadım. dağlı bu gibi bir durumda polisin genelde nasıl davrandığına dikkat çekerek habrin gerçekçiliğini sorgulamış.
örneğin bir hırsızın bir eve girip değersiz bir kaç şeyi alıp çıktığı değerli şeylere dokunmadığı gibi bir haber alırsanız bu haber size de inandırıcı gelmeyecektir. neden değerli şeylere dokunmamış dersiniz ister istemez. bu durumda pahalı şeylerin çalınmasını desteklemiş mi olursunuz? hayır di mi...
Eski07-10-07, 13:16  #5
9mm Parabellum

9mm Parabellum'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: Evrenin Merkezi

Ben de yazıyorum böyle senaryolar. Sanırım bu işte para var.. Devam edeyim...

Haberin doğruluğunu sorgulamak gerekir, Sayın Dağlı'nın yazısı gayet yerindedir.
Gün doğmuş, gün batmış, ebed bizimdir! (NECİP FAZIL KISAKÜREK)
9mm Parabellum is offline  
Eski07-10-07, 17:57  #6
Jakoben
Ayrıldı

Giriş Tarihi: May 2007

1 mayıs 2007'den sonra hiçte şaşırtıcı değil.
Sorgulamak gerekse bile özellikle polis vazife ve salahiyet kanunu'nda yapılan değişikliklerden de sonra...Olayın doğruluk payı daha fazladır
İsteyen araştırsın tabi.
"Bütün ideolojik ayrılıkların temeli ,devrim isteyip istememeye değil, devrim yapmak için yola çıkmaya, savaşmaya cesaret edip edememeye dayanır. işte bu yüzden, devrim için savaşmayana sosyalist denmez."
-MAHİR ÇAYAN-
Jakoben is offline  
Eski07-10-07, 19:15  #7
Ozgur bebe

Ozgur bebe'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın noperva şöyle demiş:

Mesajı Göster
sayın dağlının yazısından tokatlamayı savunduğunu nerden çıkardınız anlamadım. dağlı bu gibi bir durumda polisin genelde nasıl davrandığına dikkat çekerek habrin gerçekçiliğini sorgulamış.
örneğin bir hırsızın bir eve girip değersiz bir kaç şeyi alıp çıktığı değerli şeylere dokunmadığı gibi bir haber alırsanız bu haber size de inandırıcı gelmeyecektir. neden değerli şeylere dokunmamış dersiniz ister istemez. bu durumda pahalı şeylerin çalınmasını desteklemiş mi olursunuz? hayır di mi...
Sayin noperva, sayin Dagli'nin polis davranislarinda fiili olarak tokat atilabilecegini, biber-gazi yerine tercih edilebilirligi soylemi gerekcesiyle sayin Dagli'nin polis'in tokat atmasini savundugunu gorebiliyoruz.

Ornek olaraktan verdiginiz ozetin konuyla alakasini kuramadim. Biraz daha acabilirseniz sahsi olarak ben ve konuyu izleyen kisiler fikrimce memnun kalacaklardir.

saygilar
Ozgur bebe is offline  
Eski07-10-07, 19:27  #8
noperva

noperva'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2007

Alıntı:
Sayın Ozgur bebe şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sayin noperva, sayin Dagli'nin polis davranislarinda fiili olarak tokat atilabilecegini, biber-gazi yerine tercih edilebilirligi soylemi gerekcesiyle sayin Dagli'nin polis'in tokat atmasini savundugunu gorebiliyoruz.

Ornek olaraktan verdiginiz ozetin konuyla alakasini kuramadim. Biraz daha acabilirseniz sahsi olarak ben ve konuyu izleyen kisiler fikrimce memnun kalacaklardir.

saygilar
tercih edilebilirlik değildir sayın dağlının altını çizdiği .. gerçi onun yerine yazmak benim görevim değil ama ayan beyan ortada olan bir husus. olayın gerçekliğini sorgulamış demiş ki böyle bir durumda polis biber gazı sıkmaz en fazla tokat atar.. yani olayı mantığına sığdıramadığının bir göstergesi olarak tokattan bahsetmiş yoksa böyle bir durumda polis tokat atmalıdır manası çıkacak bir mesajı yok sayın dağlının. olayın ne kadar tek taraflı anlatıldığına dikkat çekilmek istenmiş. arada öyle boşluklar var ki insan ister istemez soruyor olayın tamamı bu mu diye. yani bir polis kendine kimlik gösterilemedi eve getirip getireyim dendi diye biber gazı sıkar mı? biber gazının işlevi bellidir. verdiğim örneğe gelince orada çok açıkça normal olmayan bir davranışa karşın normalini öne sürmek o normali savunmak onu doğru bulmak anlamına gelmez. (normal demeyelim de kanıksanmış, sürekli karşılaşageldiğimiz durumlar diyelim)
Eski07-10-07, 19:58  #9
germiyan
Kayıtlı Okur

Giriş Tarihi: Jun 2007

beyler durun ben olayı tahmin edeyim polisler, çocuklara kimlik sorarken eğer çocuklar hiç bir tepki vermeselerdi sorun çıkmazdı ama büyük ihtimalle çocuklar gençliklerinin verdiği sıcakkanlılıkla söylenmişlerdir homurdanmışlardır biraz itiraz etmişlerdir, bu da (içlerinde iyi niyetli kesimi tenzih ederek)maço polislerin tahrik olmaları için zaten yeterli nedendir. bence olay aşağı yukarı böyle gelişmiştir...
germiyan is offline  
Eski07-10-07, 20:06  #10
CanpoL
Yazar Adayı

sacmalık

Nedense aramızda bazıları bizi polise karşı kışkırtıyor!!!Arkadaşlar mantıklı olalım lütfen...

ReMaT Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 07-10-07 20:35 .Sebep: yazım kuralları
CanpoL is offline  
Kapalı Konu

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı