"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||||||
![]() |
| |||||||
| AİHM zorunlu din dersinde Türkiye'yi haksız buldu / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2007
| Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, iki Alevi vatandaşın Türkiye aleyhine açtığı zorunlu din ve ahlak kültürü dersiyle ilgili davada kararını verdi. AİHM, kızını zorunlu din dersine sokmak istemeyen babayı haklı buldu. Davacılar, Türkiye’de bu dersin sadece Sünni geleneklere dayalı perspektiften verilmesinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin inanç ve eğitim haklarıyla ilgili maddelerine aykırı olduğunu savunuyordu. Laiklik ilkesine rağmen, dini inançlar arasında ayrımcılık yapıldığını ileri süren davacılar, din dersinin zorunlu olmaktan çıkarılmasını talep ediyordu. Ayrımcılık yapılmadığını ileri süren Türk hükümeti ise, din dersi değil din ve ahlak konusunda genel kültür dersi verildiğini savunuyordu. AİHM’in kararı, bundan sonraki olası başvurularda emsal teşkil edecek. http://www.hurriyet.com.tr/sondakika...id=71&sz=92837 |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2006
| İkide bir AB'deki "özgürlükler"den dem vurarak, din dayatmacılığına "din özgürlüğü" diyorlar ve halkı kandırıyorlardı. Ancak efendileri patlatmış şamarı. |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007
| İnsanlar inamakla inammak konusunda özgürse din derslerinin okulda verilmesi dogru degil yada veriliyorsa isteyenler egitimini görsün okullarda verilen din dersinde sadece ahlak konusunda veriliyor orasıda tartışılır ... |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Dec 2006
| bu ülkede ne zamandan beri din kültürü ve ahlak bilgisi dersi veriliyor. ben 8 sene boyunca adı sadece din kültürü ve ahlak bilgisi dersi olan ama içeriğine girince yalnızca sünni öğretilere dayalı bir ders gördüm. Hani nerede kültür ve ahlak. Madem ki din kültürü v ahlak bilgisi dersi o zaman bize aleviliğide şiiliğide hristiyanlığıda yahudiliğide aynı ölçütlerde versinler. Hem laiklikten dem vuracaksın hem de laikliği ters düşen uygulamalar yapacaksın. gerçi bazı arkadaşlarımızında belirttiği gibi okullarda din dersinin zorunlu olarak gösterilmesi başlıca laikliğe aykırı ama olsun. Bu ülkede ne zaman bişeyler doğru dürüst yapıldı ki bu yapılsın |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006
| AİHM'nin kararının benim için hiç bir önemi yoktur. Dİn Dersleri zorunlu olmalıdır. Matematik gibi, Türkçe gibi vs. Din dersi zorunlu, din eğitimi seçmeli olmalıdır. |
|
| |
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2007
| |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006
| |
|
| |
| #8 | |
Kayıtlı Okur Giriş Tarihi: Oct 2007
| Bütün dünyada ailelerin çocuklarına kendi istedikleri gibi dini eğitim verme hakları vardır. Bu hak dinin yada inancın çocuklar için temel ihtiyaç olarak görüldüğünü ispatlıyor. Ancak aslında bu hak ailelerden çok çocukların haklarıdır. Yani bilinç sahibi olmayan yetişkin olmayan çocuklar için bu ihtiyacın giderilmesi gereklilktir.Bu davayı açanlar insani ihtiyaç olan din öğretimine karşı çıkacaklarına bu derslerin içeriği hakkında gayret göstermeliydiler. Aslında gösterdikleri gayretin yönü de niyetlerini açık etmektedir. Alevilik İslam dininin bir parçası ve bu ülkenin bir rengidir, dinsizlik yada din düşmanlığı değildir. Alevi toplumu kendisini temsil eden insanları gözden geçirmelidir.Aslında böyle bir temsile ihtiyaç varmıdır yada bu toplum izole bir toplummudur bu da tartışma götürür. Çok aşikar ki Alevi inancına sahip insanlar arasında derin bir kutuplaşma da oluşmakta. Bir kısmı siyasallaşmayı ve dinsizlik propagandasını seçerken diğer kısmı toplumun bir parçası olmayı seçmekte. Bence asıl sorun budur. |
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2007
| Bence sorun din kültürü ve ahlak bilgisi dersimizin içeriğindedir..Dİn dersi deyince neden herkes islamiyeti,sünnileri getiriyor akla.Çünkü bizim ülkemizde bu derse bunlar öğretiliyor..Ben alevi değilim ama bir alevi olsaydım bende din dersine girmek istemezdim çünkü bana ait bir dinden bahsedilmiyordur...Bu da toplumsal bölünmelere yol açıyor..Alevi,Alevi olduğunu söylemek istemiyor falan Kötü birşeymiş gibi.Ancak din dersi,aslında din kültürü ve ahlak bilgisi dersidir.Ve içeriğini tam olarak icra edebilsek problemi çözmüş olacağız..Tabi çözülebilirse....... |
|
| #10 | |
Onay bekleyen
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Jul 2007 Ülke / Şehir: monitörün karşısından
| Müslümanların çoğunlukta olduğu bir ülkede yaşıyoruz ancak herkes inanacak dinine sahip çıkacak diye bir şey yoktur.Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zorunlu olması gereksiz bence.İnanmayan bir öğrenci o dersi nasıl dinleyebilir ya da nasıl geçebilir? |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|