Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > Bilim (Genel) ve Rasyonel Bilimler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Felsefe-bilim-matematik

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Bilimsel kavramlar-Mantık, Matematik, Hukuk

Konu Araçları
Eski10-10-07, 06:31  #1
speranza
Kültür-Sanat

Giriş Tarihi: Sep 2007
Felsefe-bilim-matematik

felsefenin sınırını bilim belirler,
bilimin sınırını matematik belirler;
dolaylı olarak felsefenin sınırlarıyla matematiğin sınırları kesişir, diyebilir miyiz?
speranza is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski10-10-07, 15:55  #2
gizemnur
Bilim - Mitoloji
Dergi Yazı İşleri

gizemnur'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2007

Alıntı:
Sayın pocahontas şöyle demiş:

Mesajı Göster
felsefenin sınırını bilim belirler,
bilimin sınırını matematik belirler;
dolaylı olarak felsefenin sınırlarıyla matematiğin sınırları kesişir, diyebilir miyiz?
matematikle felsefenin tarihsel gelişimlerini irdelemek gerekir.
Eski10-10-07, 19:12  #3
lachesis
Felsefe

Giriş Tarihi: Apr 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Felsefenin sınırını bilim belirler derken kastınız ne Sn pocahontas? Felsefe tüm bilimlere katkı sağlar; fakat onların sınırlarının çok dışındadır. Bilimin sınırları olguları kapsar. Felsefe ise olgularla sınırlandırılamaz. Bilim felsefesi ise bilimsel yöntemleri eleştirel bir bakışla incelemek için vardır. Felsefenin sınırı bilim olsaydı sanırım bilim felsefesi yapılmıyor olurdu. Felsefenin sınır yoktur.
Eski10-10-07, 23:17  #4
speranza
Kültür-Sanat

"bu böyledir." gibi kesin bir ifadem yok, iddaam da yok dikkat ettiyseniz..bu şekilde bir çıkarımdan bahsedilebilir mi? bende düşünüyorum.. ve sadece düşüncelerinizi merak ettim..
Eski10-10-07, 23:55  #5
lachesis
Felsefe

Giriş Tarihi: Apr 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Matematik birçok filozofun ilgisini çekmiştir. Özellikle Platon, Bernard Russell, Spinoza ve Descartes'de görebiliriz. Matematiğin deney ve gözleme dayanmaması dolayısıyla filozoflar matematiğe yönelmişlerdir. Descartes, felsefi bilgiyi matematiksel bilgiye göre düzenlemeye çalışmıştır. Matematik ve felsefe arasındaki yakınlığı Descartes felsefesinde net bir şekilde görebiliriz sanıyorum.
Eski11-10-07, 18:28  #6
mavi-yeşil

mavi-yeşil'nın Avatarı

Ülke / Şehir: ist.,çorum,samsn

şahsi kanaatim şudur ki;felsefenin sınırı olmamalı,yokturda..eğer felsefenin bir sınırı olmuş olsaydı,düşünmenin,sorgulamanın serbestliği ve özgünlüğü kalırmıydı?
ki bence insanın en büyük özgürlüğü rahat felsefe yababilmesidir..

matematiğe gelince;bende bir matemakçi olarak şunu söyleyebilirim ki matematikte tamamen felsefenin bir alt dalıdır..yani felsefe olmasaydı matematik olurmuydu bilmniyorum..ya da ne kadar matematik olurdu..

onun içindir ki matematik ve felsefe ayrı düşünülemez..yani felsefenin sınırını bilim belirlemez,dolayısıyla matematiğin belirlemeyeceği kanısındayım..bence matematiğin sınırını felsefe belirler..

felsefedede bir sınır olmadığını düşünüyorum..bunlar sonsuz süreçtir bence..

saygılar..

Simon Cameron: Dürüst politikacı, bir kere satın alınınca taraf değiştirmeyen politikacıdır
mavi-yeşil is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski16-10-07, 02:23  #7
gizemnur
Bilim - Mitoloji
Dergi Yazı İşleri

gizemnur'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın mavi-yeşil şöyle demiş:

Mesajı Göster
şahsi kanaatim şudur ki;felsefenin sınırı olmamalı,yokturda..eğer felsefenin bir sınırı olmuş olsaydı,düşünmenin,sorgulamanın serbestliği ve özgünlüğü kalırmıydı?
ki bence insanın en büyük özgürlüğü rahat felsefe yababilmesidir..

matematiğe gelince;bende bir matemakçi olarak şunu söyleyebilirim ki matematikte tamamen felsefenin bir alt dalıdır..yani felsefe olmasaydı matematik olurmuydu bilmniyorum..ya da ne kadar matematik olurdu..

onun içindir ki matematik ve felsefe ayrı düşünülemez..yani felsefenin sınırını bilim belirlemez,dolayısıyla matematiğin belirlemeyeceği kanısındayım..bence matematiğin sınırını felsefe belirler..

felsefedede bir sınır olmadığını düşünüyorum..bunlar sonsuz süreçtir bence..

saygılar..
Felsefenin sınırı olmadığı gibi matematiğinde sınırı yoktur
Eski16-10-07, 02:47  #8
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005

Alıntı:
Sayın gizemnur2 şöyle demiş:

Mesajı Göster
Felsefenin sınırı olmadığı gibi matematiğinde sınırı yoktur
Evet; öyle!

Soru sorabildiğimiz sürece felsefe de hep gündemde kalacaktır.
Sorun biraz "hangi felsefe olmalı?" sorusunun yanıtında yatıyor sanıyorum.
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski16-10-07, 17:01  #9
Leonardo

Ülke / Şehir: Hollanda

Felsefenin sınırı derken 'sınır' kelimesi neyi ifade ediyor, ilk önce bunu anlamak gerekir. Sınırı ben iki şekilde anlıyorum; birincisi kapsama alanı anlamında, ikincisi ise doğruluğunun belirleyicisi anlamında. Kapsam olarak felsefe ve matematiğin sınırı yoktur, bu doğru. Ancak ikinci anlamda felsefenin sınırı bilimdir. Ben sevgili pocahontas'ın söylediğini ben bu şekilde anladım.

Felsefenin sınırı-bilimin belirleyiciliği konusunda bu yazıma da bakabilirsiniz.
Eski17-10-07, 20:30  #10
speranza
Kültür-Sanat

..*..

felsefenin sınırı bilgidir diye düşünüyorum.. bilgisi edinilmeyen hiçbir şeyin felsefesi yapılamaz.... ve bilgi edinme sürecide bilimin işidir...

bilimi her ne kadar profesyonel işi gibi görsekte canlının her bir kavram veya maddenin bilgisini edinmesi çok sıradan ama bir o kadar da mucizevi birşeydir..

bilim, canlının düşünebildiği ilk andan beri sistemli bir şekilde ilkelden moderne gelişim sürecine girdi...
bu süreç içerisinde çoğu bilgi sıradanlaşması veya etkilerinin önemsizleşmesi gibi sebeplerden ötürü bilimsel niteliğini yitirdi tabii ki...
geriye kalan bilgiler işleme sokuldu, sınıflandırıldı ve hepsi bilim adı altında toplandı.....

felsefe ussal bir eylemdir sonuçta... bu durumda sınırıda bilgi ve düştür diyorum.. bunların arasına sorguyuda ekleyebilirim..

matematik ile bilgi bilim ve felsefe arasındaki ilişki üzerine de bu noktadan hareketle düşünmeye başladım ve biraz da kaynak karıştırıyorum... toparladığım zaman onlarıda paylaşacağım..

ama şu soruyuda sormak istiyorum ve düşüncelerinizi merak ediyorum;
matematiğin bilgisi yapmasakta vardır... yani matematik yaptığımız için var değildir, var olduğu için yapılır...
peki felsefe için hangisi geçerli?
felsefe varda mı yapılıyor yoksa yapıldığı için mi var?
Donup Kalma

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı