Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Siyasi İdeolojiler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Marksizm nedir ?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm.

Konu Araçları
Eski21-02-06, 18:04  #1
petricli

Marksizm nedir ?

Evet Sayın Artena,

Alıntı:
Sayın artena şöyle demiş:

3.Koca bir marksist birikimden bir cümle almış ve onu kendinizin istediği yöne çekmişsiniz.Marksizm böyle bir konunun altında birkaç satırla tartılaşabilecek bir şey değildir.isterseniz ayrı konu açarsınız, orda tartışırız....
Sizin teklifiniz üzerine konuyu açtım. Haklısınız. Marksizm kendi başına tartışılacak bir konudur.

İsterseniz savunucusu olarak marksizm hakkında kısa bilgi veriniz. Sonra konu üzerinde tartışalım.

Saygılar,

petricli Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 07-03-06 01:49 .Sebep: Sayın hhuseyin'e teşekkür ederim.
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski21-02-06, 18:19  #2
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Giriş Tarihi: Aug 2005
Ülke / Şehir: İstanbul

sayın petriçli.. sırf kapital , 3 ciltlik hem bilgi hem sayfa bakımından dev bir eser.Ki daha bir çok eseri var marx'ın...Bunları özetlemeye kalkarsam,ki yetersiz kalacağımdır,birileri aslında cevabı olan ama belirtmediğim şeyleri bak işte marksizmi çürüttüm diyecek ve sinirlerimi bozacaktır :D Eğer marksizm hakkında genel bilgi etmek istiyorsan e-kitaplar var makaleler var.Adreslerini de vereyim
http://kurtuluscephesi.com/marks/
http://marksist.com/kitaplik/marksist_kitaplik.htm

Eğer özel bir konu,nokta üzerinde eğilmek istiyorsanız onu belirtin onu tartışalım.Aksi takdirde hepimiz kayboluruz.
Eski21-02-06, 19:46  #3
hancı

Marksizmin aile anlayışından başlayabiliriz sayın artena;
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski21-02-06, 20:40  #4
ulubatli

Giriş Tarihi: Nov 2005
Ülke / Şehir: konya

sadece marksizmle kalmasın. demokrasi, islam, laiklik ilede ilgili tartışmalar açılsın. hala demokrasi nedir anlayabilmiş değilim!!
ulubatli is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski21-02-06, 20:50  #5
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Marx ve Engel'sin Yazdığı Komünist Manifesto'dan birkaç alıntı...

Alıntı:
Ailenin kaldırılması! En radikal kişiler bile, komünistlerin bu menfur amacı karşısında parlayıveriyorlar.
Bugünün ailesi, burjuva aile, hangi temele dayanıyor? Sermayeye, özel kazanca. Bu aile tam gelişmiş biçimiyle, yalnızca burjuvazi arasında vardır. Ama bu durum, taydaşını, proleterler arasında ailenin fiilen varolmayışında, ve açık fuhuşta bulmaktadır.
Taydaşı yok olunca, burjuva ailesi de doğal olarak yok olacaktır, ve sermayenin yok olmasıyla her ikisi de yok olacaktır.
Bizi, çocukların ana-babaları tarafından sömürülmesine son vermeyi istemekle mi suçluyorsunuz? Bu suçu kabulleniyoruz.
Ama, ev eğitiminin yerine toplumsal eğitimi koymakla, ilişkilerin en kutsalını yok ettiğimizi söylüyorsunuz.
Ya sizin eğitiminiz! O da toplumsal değil mi? O da, içerisinde eğitim yaptırdığınız toplumsal koşullarla, toplumun dolaysız ya da dolaylı müdahalesiyle, okullar aracılığıyla belirlenmiyor mu? Eğitime toplumun müdahalesini komünistler icat etmedi. Yaptıkları şey, bu müdahalenin karakterini değiştirmeye ve eğitimi egemen sınıfın etkisinden kurtarmaya çalışmaktan ibarettir.
Aile ve eğitim konusundaki, ana-baba ile çocuk arasındaki kutsal ilişki konusundaki burjuva safsataları, proleterler arasındaki tüm aile bağları modern sanayiin etkisiyle parçalandıkça, ve bunların çocukları basit ticaret nesneleri ve iş araçları haline geldikçe daha da iğrençleşiyor.
Ama siz komünistler, kadınların ortaklığını getirmek istiyorsunuz, diye bağırıyor tüm burjuvazi bir ağızdan.
Burjuva, karısını, salt bir üretim aracı olarak görüyor. Üretim araçlarının ortaklaşa kullanılacağını duyuyor ve, doğal olarak, ortaklaşa olma yazgısından kadınların da aynı şekilde paylarına düşeni alacaklarından başka bir sonuça varamıyor.
Hedeflenen gerçek noktanın, kadınların salt üretim araçları olma durumuna son vermek olduğunu aklına bile getirmiyor.
Kaldı ki, burjuvalarımızın sözümona komünistler tarafından açıkça ve resmen yerleştirilecek olan kadınların ortaklaşalığı karşısında gösterdikleri erdemli öfkeden daha gülünç hiç bir şey olamaz. Komünistlerin kadınların ortaklaşalığını getirmelerine gerek yoktur; bu, çok eski zamanlardan beri zaten var.
Burjuvalarımız, kendi proleterlerinin karılarını ve kızlarını ellerinin altında bulundurmakla yetinmiyorlar ve resmi fuhşu bir yana bırakırsak, birbirlerinin karılarını baştan çıkarmaktan büyük zevk duyuyorlar.
Burjuva evliliği, gerçekte, evli kadınlarda ortaklık sistemidir, ve dolayısıyla komünistler, olsa olsa, kadınların ikiyüzlüce gizlenmiş ortaklaşalığı yerine açıkça yasalaştırılmış olanını getirmeyi istemekle suçlanabilirler. Zaten, apaçıktır ki, bugünkü üretim biçiminin kalkmasıyla birlikte, bu sistemden çıkan kadınların ortaklaşalığı da, yani resmi ve özel fuhuş da kalkacaktır.
Alıntı:
Soru 21: Komünist Toplum Düzenin aile üzerindeki etkisi ne olacaktır?

Yanıt:Bu cinsiyetler arasındaki ilişkiyi,yalnızca ilgili kişileri ilgilendiren ve toplumun hiçbir müdahale istemide bulunamayacağı salt özel bir ilişki haline getirecektir.Bunu yapabilecek durumdadır, çünkü özel mülkiyeti kaldırmakta ve çocukları komünal olarak eğitmekte,böylece bugüne kadar varolan evliliğin iki temelini -özel mülkiyet sayesinde kadının kocaya ve çocuklarında ana babaya olan bağımlılığını- yok etmektedir.Ahlak dersi veren darkafalılar,kadınların komünist ortaklaşalığına karşı kopardıkları yaygarının yanıtı da buradadır.Kadınların ortaklaşalığı tümüyle burjuva topluma ait bir ilişkidir ve bugün eksiz bir biçimde fuhuş ile gerçekleşmektedir.Ama fuhuşun kökenleri özel mülkiyettedir ve onunla birlikte kalkar.Şu halde, komünist örgütlenme,kadınlarda ortaklaşalığı getirmek yerine,ona son verir.
Şimdi burda kaldırılacak olan burjuva ailedir.Burjuva aile nedir?Erkeğin egemenliğidir,kadının erkeğe maddi bağımlılığı,çocuğun da anne-babaya bağımlılığıdır.Komünizm, bunları kaldırır.Maddi olarak,imkan olarak birbirlerine olan bağımlılık kaldırılır.Aileden maddi ilişkiler kaldırılınca, tabi kalacak olan duygusal ilişkilerdir.Yani maddiyatçı burjuva aile yerine sevme,sevilme tabanlı maddi çıkar olmayan bir aile gelir.
Çocuk ve ya eş ister fiziksel ister psikolojik şiddete,saldırıya maruz kalırsa sistem tarafından korumaya alınırlar.Aynı şekilde, çocuk belli bir empozeye,beyin yıkamaya maruz kalırsa korumaya alınır.Her insana, kendi düşüncesini oluşturmaya ortam vereceğiz.Ondan sonra ister milliyetçi,ister islamcı olsun ama kendi bu kararı versin.Bunun arkasında sonuna kadar da duruyorum.Komünizm pozitivist,objektif,septik,materyalist-diyalektik bir eğitim yolu izler.Propogandayı devlet yapmaz,parti yapar.Ki farkında olduğunuz üzere devlet diyoruz yani sosyalizmdeyiz.

Komünizm aile yapısına karşı mıdır?Yoksa onu taban olarak mı alır..Bilmiyorum orhan kemal'in eskici dükkanı adlı kitabını okuyanınız var mı o kapitalizmin aileyi ne hallere getirdiğini çok güzel gözler önüne serer.Kapitalizm, çoğu zaman ne akdar çalışırsanız çalışın size emeğinizin karşılığını vermez,yoksulluk içinde bırakır.(ta ki hakkınızla kazanmaktan,başkalarının emekleri üstünden yükselmeye karar vermenize kadar)Aile bağları bu durumda çok yıpranır.Örnek olarak bir madenciyi ele alırska ve nispeten "iyi" halli bir madenciyi, günde 12-16 saat yer altında olduğunu,1-1.5 saat temizlenme,yemek zamanı,onca yorgunluktan sonra 6-10 saat..Yani deşarj olmak,eğlenmek için ve ailesine vakit ayırabilmek için günde 1 saati bulursa şanslı.Ki bu kadar çalışmasına rağmen muhtemelen oğluna kalem,defter alamayacak eşine de güzel sözler söyleyecek modda olmayacaktır.Aile, "aile" olmaktan çıkıp kişiler çıkarların ortaklaşa halledildiği bir kurum haline dönüşür..Tabi siz kapitalizmin yarattığı çok azınlıkta olan zenginlerimizi baz alıyorsanız,oranın da farklı bir şekilde para tabanlı olduğunu ve paranın hüküm sürdüğü bir dünyada ailenin her geçen gün daha fazla saldırıya uğradığını biliyoruz.

Komünizm'de bebek doğduğunda ailesinden alınır iddiası.Bu ancak bebek şiddete uğradığında,bakımı yetersiz olduğunda olabilir.İdeolojik olarak böyledir.

Komünizm, çekirdek aileyi güçlendirir,çünkü komünizm insanlığın bütün bir aile olmasını hedefler.Böyle bir şeyin gerçekleşmesi için çekirdek ailenin sağlam olması gerekir,çünkü tabanıdır.İlişkiler içinde para olmayacağından ve insanlar "hayvanlar" gibi çalıştırılmayacağından,yani her insan eğlenmeye,sevmeye,sevilmeye vakit bulacağından ve ailenin maddi çıkarlardan arınacağından ben aile kavramının çok daha güçleneceğini düşünüyorum.
Eski21-02-06, 21:12  #6
hancı

Alıntı:
Aynı şekilde, çocuk belli bir empozeye,beyin yıkamaya maruz kalırsa korumaya alınır.Her insana, kendi düşüncesini oluşturmaya ortam vereceğiz.
Alıntı:
Komünizm pozitivist,objektif,septik,materyalist-diyalektik bir eğitim yolu izler.
Sayın Artena bu iki cümleniz arasında bir çelişki var. Siz diyorsunuz ki, Çocuğu aile yetiştirmesin, yetiştirmeye kalkarsa devlet müdahale etsin.

Çocuğu devlet yukarda sayılan vasıflarda bir eğitimden geçirsin sora da çocuk istediği yolu kendi seçsin.

Bu bariz bir çelişkidir.

Saygılar;
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski21-02-06, 21:23  #7
hancı

Alıntı:
Hedeflenen gerçek noktanın, kadınların salt üretim araçları olma durumuna son vermek olduğunu aklına bile getirmiyor.
Kaldı ki, burjuvalarımızın sözümona komünistler tarafından açıkça ve resmen yerleştirilecek olan kadınların ortaklaşalığı karşısında gösterdikleri erdemli öfkeden daha gülünç hiç bir şey olamaz. Komünistlerin kadınların ortaklaşalığını getirmelerine gerek yoktur; bu, çok eski zamanlardan beri zaten var.
Komünizmin, kadınların ortaklaşalığı konusundaki net görüşü nedir? Burası daha çok tencere dibin kara seninki benden kara muhabbetine dönmüş?

Alıntı:
Yanıt:Bu cinsiyetler arasındaki ilişkiyi,yalnızca ilgili kişileri ilgilendiren ve toplumun hiçbir müdahale istemide bulunamayacağı salt özel bir ilişki haline getirecektir
Bu zaten liberalizmin bugün savunduğundan başkası değil.

Marksiszmde yada sosyalist devlette nikah diye bir kavram var mı? Çocukların nesebinin bir önemi var mı?

Bu alıntıların kaynağı nedir? Yukardaki alıntı kime ait.

Saygılar;
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski21-02-06, 22:13  #8
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Alıntı:
Komünizmin, kadınların ortaklaşalığı konusundaki net görüşü nedir? Burası daha çok tencere dibin kara seninki benden kara muhabbetine dönmüş?
Bunun manifestoda gayet açık belirtidiğini zannediyorum, ki bakınız

"Kadınların ortaklaşalığı tümüyle burjuva topluma ait bir ilişkidir ve bugün eksiz bir biçimde fuhuş ile gerçekleşmektedir.Ama fuhuşun kökenleri özel mülkiyettedir ve onunla birlikte kalkar.Şu halde, komünist örgütlenme,kadınlarda ortaklaşalığı getirmek yerine,ona son verir."

"Zaten, apaçıktır ki, bugünkü üretim biçiminin kalkmasıyla birlikte, bu sistemden çıkan kadınların ortaklaşalığı da, yani resmi ve özel fuhuş da kalkacaktır."

Bu konuda aksi bir düşünce komünizmde asla yer almaz..

Alıntı:
Bu zaten liberalizmin bugün savunduğundan başkası değil.

Marksiszmde yada sosyalist devlette nikah diye bir kavram var mı? Çocukların nesebinin bir önemi var mı?

Bu alıntıların kaynağı nedir? Yukardaki alıntı kime ait.
Komünizmde olup olmayacağı konusunda bilgim yok ama sosyalizmde vardır,evet.

Nesebin önemi olup olmasını direk ailenin fertlerine kalmıştır.Ekonomik bakımdan birbirlerine bir bağımlılıkları yoktur, duygusal açıdan ne olacağı bireye kalmıştır.

İlk kısım direk komünist manifestodan,ikincisi ise sol yayınlarından komünist manifesto 2002 temmuz basımındaki ekte..

Alıntı:
Sayın Artena bu iki cümleniz arasında bir çelişki var. Siz diyorsunuz ki, Çocuğu aile yetiştirmesin, yetiştirmeye kalkarsa devlet müdahale etsin.

Çocuğu devlet yukarda sayılan vasıflarda bir eğitimden geçirsin sora da çocuk istediği yolu kendi seçsin.
haklısınız,özür dilerim.Bu benim bireysel bir hatam olmuş, materyalizm-diyalektik orada yer almıyor.

Saygılar
Eski22-02-06, 06:05  #9
canugur

Sovyet devrimi, evlilik kurumunu 1920 lerde yasal olarak kaldirdiginda, ülke fuhusten gecilmez olmustu.
Iste ahlaki acidan karsi propagandalarin ana kaynagi budur.
üc yil sonra evlilik tekrar yasalasmis, toplumsal düzen nihayetinde biraz yerine oturmustu Rusya da.

Bu örnegi verisimin tek nedeni, sovyet toplumunun, degil komünizme, egitim ve kültürel acidan sosyalizme dahi hazir olmadiinin göstergesi olmasidir.

Bu topigin cikmaza girmemesi icin dikkatli olmak gerek

Cünkü komünizmi bir kenara koyalim.Gecin onu.
Daha sosyalizmi algilamadan, politik olarak irdelemeden, evlilik, cocuk sorunu, miras sorunu, sermaye nedir, nasil birilkir ve topluma nasil yansir, devlet nedir, bayrak millet, iliskiler, savas gibi önemli konulari tartismak icin cok ciddi bilgi birikimi gerekmektedir.

Edindigimiz burjuva egitim sistemi düsünce takkesiyle bu islerin icinden kolay cikilmaz.
En basit bir örnek: sosyalizm, bir yandan devletin ortandan kalkis sürecidir dedigimde, derhal konu krize girecektir, " Haydaa benim devletimi kim kaldiriyormus filan gibi babyigit saldirilarla konu bogulacaktir :-)"
Kimse kusura bakmasin.
Herkes bir yerinden tutup sündürecek konuyu:-)

Yine de dar alanda; sayin hanci´nin yakastigi gibi konu konu tartisma yolu her zaman aciktir?

Yalniz Marksizm´in, isciden cok kapitalizmin isine yaradigini da söylemeliyim.
Bu da bir farkli topik konsunu andiriyor.
saygilar

canugur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 22-02-06 06:09 .
canugur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-02-06, 09:04  #10
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Alıntı:
Yalniz Marksizm´in, isciden cok kapitalizmin isine yaradigini da söylemeliyim.
Her şey tamam da bunu neye dayanarak,nereden yola çıkarak söylediğinizi anlayamadım açıkçası...

Marksizmden başka elbette insanlığı komünizme hazırlayacak ekoller vardır.Ütopik Sosyalizm,Anarşist Komünizm vs. Böyle düşünüyorsunuz,Marksizm'in sosyalizm evresininden daha başarılı olabilecek,insanlığın eğitimsel ve kültürül düzeyini komünizme yeterli hale getirecek hangisidir?Eğer hiçbiri ise ve cevap marksizm ise,Marksizmin işçiden çok kapitalizme yaramasının sebebi nedir?

küçükkarabalık Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 22-02-06 09:15 .
küçükkarabalık is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı