"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
İslamın beş şartı nereden geliyor?/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Felsefe&Konu Dışı ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: istanbul
| merhaba dostlar. yaklaşık bir haftadır yeni bir konu takıldı kafama. henüz herhangi bir yerden ayrıca araştırmadım ama kuran'da açık açık yazdığını görmedim. "islam'ın şartları" denilen beş kuralın "şart" olduğu nerede yazıyor? Kuran'da "bunlar islam'ın en önemli kuralarıdır" anlamında bir ifade kullanılmış mı? Din alimleri denilen kişiler, bu beş şartı neye dayanarak halka sunuyorlar? Yardımcı olabilirseniz sevinirim. __________________
"Eğer demokrasi adına Cumhuriyet'in temellerine kazmayı vuranlar demokrat ise... Ben demokrat değilim!'' AHMET TANER KIŞLALI |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2007
| kelime'i sehadet kur'an'da yoktur. İslam alimleri sart kosmuslardır. Kur'an'da 5 vakit namaz telaffuz edilmez sadece 3 vakit vardır islam alimleri genel bir ittifak olsa bile tartısmalıdır. Oruc tutmak kesin vardır. Hac farizası ayrıntılı degil, islam alimleri farz olarak sunmuslardır. Zekat zenginlere farzdır, oda gelir beyannamesine baglıdır. __________________
Bütün insanlar kardestir. |
|
| #3 | |
Uzaklaştırıldı Giriş Tarihi: Mar 2006
| Hadisten gelir.. Muhammedin konuyla alakalı bir sürü hadisi vardır.. Velakin birinde bu beşi sayılır.. İşte o hadis alınır ve islamın "şartı" olarak kabul edilir.. Ondan sonra da bol bol cazgırlık yapılır.. Yok islam şöyle barış dinidir, yok sevgi dinidir, yok hoşgörü dinidir vs. vs. vs. İslamın şartları işte beştir, bunu islam alemi söylüyor.. Yani, ana babaya iyi davranmak islamın şartı değildir.. Komşuyla iyi geçinmek islamın şartı değildir.. Karı kıza bakmamak, onları tenhada kıstırmamak islamın şartı değildir.. Bunlar şart filan değildir, yapsan da olur, yapmasanda.. Yeterki 5 vakit eğil kalk, oldu bitti, müslümansın işte.. |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Aslında bir defa bu konu Türkçeye yanlış tercüme edilmiştir.Bu sayılanlara İslamın şartları değil de İslamın rükünleri(esasları)denir.İlmi kitaplarda böyle geçer. Bunu günümüz kavramıyla ele alsak''İslam dininin temel kuralları''diye anlatabiliriz.Yani İslamın pratik özeti bunlar.İmanın şartları veya İslamın esasları olarak anlatılanlara da teorik özet olarak bakmak gerekir. |
|
| #5 | ||
![]() Giriş Tarihi: Feb 2007
| Alıntı:
Perşembe geceleri içki içmezler. Oruç tutarken küfretmez, kadınları süzmezler. Gerisinde herşey serbest. Yazıklar olsun böyle İslam anlayışına... __________________
ey şimdi kara haber gibi bana yaklaşan sonra saadet olup yanımdan uzaklaşan sesler, ayak sesleri | |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Konu ile ilgili hadis budur arkadaşlar Ömer b. El-Hattab (r.a.) in şöyle dediği rivayet edilmiştir: -Biz, bir ara Resullulah (s.a.s) in yanında otururken, yanımıza elbisesi beyaz, saçları simsiyah üzerinde yolculuk eseri görülmeyen ve bizden kimsenin kendisini tanıyamadığı bir adam çıkageldi. Nihayet Peygamber(s.a.s.) önünde oturdu, iki dizini Peygamber(s.a.s)in dizine dayadı, ellerini (kendi)dizleri üzerine koydu: -Ya Muhammed! Bana İslam’dan haber ver dedi. Resulullah(s.a.s) : -“İslam , Allah’dan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in(s.a.s.) Allah’ın resulu olduğuna şehadet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekatı vermen, Ramazan orucunu tutman ve yoluna gücün yeterse Beyti (ziyaret ve) haccetmendir ” buyurdu O: - Doğru söyledin dedi. Hz. Ömer diyor ki: Biz ona hayret etmekte idik. Zira hem soruyor, hem de Peygamber(s.a.s)i tastik ediyordu. O,(tekrar): - Bana iman (ın hakikatın)dan haber ver,dedi. Resulullah (s.a.s): - “Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine ve ahiret gününe inanman ve bir de kaderin hayır ve şerrine inanmandır,” buyurdu. O yine: - Doğru söyledin dedi. Devamla: - Bana ihsandan haber ver, dedi. Peygamber(s.a.s): - “ Allah’a sanki onu görüyor gibi, ibadet etmendir. Her ne kadar sen Allah’ı göremiyorsan da O seni muhakkak görüyor,” buyurdu. O : - Bana kıyamet (in vaktin)' den haber ver dedi. Peygamber(s.a.s) : - “Bu husustan sorulan, sorandan daha alim değildir,” buyurdu. O : - O halde bana onun alametlerinden haber ver dedi. Resulullah(s.a.s): - “ Cariyenin sahibesini doğurması ve yalın ayak, çıplak ve fakir koyun çobanlarının (yüksek) binalar yapmakta birbirleri ile yarıştıklarını görmekliğindir, dedi. Hz. Ömer, demiştir ki : Sonra O, gitti. Ben uzunca bir zaman eğlendim, sonra Peygamber(s.a.s) bana: - “Ya Ömer, soranın kim olduğunu biliyor musun ?” buyurdu. Ben: - Allah ve Resulü daha iyi bilendir, dedim. Resulüllah : - “ Hakikat, o Cibril (cebrail) idi , sizlere dininizi öğretmek için gelmiştir,” buyurdu. Bizlerin bu hadisi şerifi, riyazüs salihin adlı İmam Nevevinin eserinin 77 nolu sayfasından alıntı yaptık. ( Buhari-Müslim) |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| İslamın beş şartı islamcılar tarafından konulmuştur. Nasıl ortaçağ hristiyanlığında hristiyan kalmak için bir takım kurallar varsa (kilseye yardım gibi...) ve bunlar yerine getirilmeyince enterdi, aforoz gibi olayları gerçekleştirebiliyorlarsa imamlar (veya daha yüksek rütbedekiler) böyle şartlar koymuşlardır. Benim düşüncem bu. __________________
Ocağımıza incirlik diktiler. Can Yücel |
|
| #8 | ||
![]() Giriş Tarihi: Oct 2007
| Alıntı:
| |
|
| #9 | |
Felsefe&Konu Dışı ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: istanbul
| Dinin hadislere göre şekillendirilmiş olması yanlış değil midir peki sn özedönüş? Sonuça "şunlar bizim dinimize göredir" dediğinizde söylediğiniz kuralların kuran;'dea yazması gerekiyor. Bunlar arasında önem sıralaması yaparken de bu kuralların kuran'da önem sırasıyla yazılması gerekiyor. Kuran'da şu şekilde bir davranış ya da ibadet, bu ibadetten daha büyüktür/daha sevaptır anlamında ifadeler yoktur bildiğime göre. Sonuçta hadise göre davranılacaksa insanların düşüncelerini tanrı düşünceleriymiş gibi kabul edilmiş olmaz mı? Örneğin her ilahi kitapta komşun hakkında kötü düşünmemek ve kötü amellerde bulunmamak var iken insanlar (tanrı'nın kendisi değil) diğer kuralları bu gibi daha önemli sayılabilecek kurallardan daha üstün bir mertebeye koymuşlardır. Dinlerin afyonlaştırılması da tam olarak bu noktadan başlamaktadır. İslam'da kuran'dan başka şekillendirme aracı olmaması gerekir. Hatta kuran'ın kendisi bile şekillendiğrme aracı değil de, bir tavsiye kitabı gibi olması gerekir. Saygıyla... __________________
"Eğer demokrasi adına Cumhuriyet'in temellerine kazmayı vuranlar demokrat ise... Ben demokrat değilim!'' AHMET TANER KIŞLALI |
|
| #10 | ||
![]() Giriş Tarihi: Jul 2007
| Alıntı:
Kur'anda söyle bir ayet var deki ''Allah'a tabi olan muhammede tabi olsun'' Bir baska ayette ''Allah ve resulu sizden razı olur. Sayın esitlik kur'an Allah ve insan olan peygamberi aynı safta görür birbirinden ayıramassınız. Allah kur'an'da bir tür vekalet vermis. İste inanırlar bu ön kabul ile peygamberin söylediklerinide ayetler kadar baglayıcı kabul ederler... __________________
Bütün insanlar kardestir. | |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|