"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." Lütfen forum kurallarını okuyunuz. |
||||||||||
![]() |
| |||||||
| Aleviler / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2007
| En iyi arkadaşım bir alevi. İki yıl önce yüksek öğrenim görmek için Ukrayna'yı tercih etti ve sadece yazları Türkiye'ye dönebiliyor. Geçenlerde telefonda konuşurken kız kardeşinin bir kaç gün içinde nişanlanacağını söyledi ve benden düğüne gidip bir kaç fotoğraf çekmemi istedi. Nişan günü düğün salonuna çekinerek gittim. Çünkü yıllar yılı anlatılanlar ve okuduklarımız onların bizden yani sünnilerden farklı insanlar olduğunu söylüyordu. Düğün salonuna girince bizden hiçbir farkları olmadığını gördüm. Annesinin bana gösterdiği sevgi(saygı değil) inanın gözlerimi yaşarttı. Bana öyle bir sarıldı ki görseniz kendi çocuğu sanırdınız beni. Annesi beni beklemediği için nerdeyse ağlayacaktı. Fotoğrafları çektim. Biraz oturdum ve çıktım. O ortamdan çıkmayı hiç istemiyordum aslında. Düşündüm de farklılıkları yaratan bizler miyiz, bizlere daha çocukken aşılanan düşünceler mi yoksa ideolojiler veya inançlar mı? Bize aleviler öcü gibi gösterildi, onlardan duyduğum kadarıyla biz de onları her an öldürmek için pusuda bekleyen canavarlarmışız. Bu nişanda gördüğüm insanlar ya alevi değildiler ya da ben sünni değil bir aleviyim. Bana alevilerin asla oruç tutmadıkları, şirk koştukları ve sırf bu yüzden duygusuz oldukları öğretildi. Bahsettiğim arkadaşımın alevi olduğunu lise boyunca bir kaç kez gittiğimiz cuma namazlarından birinde anlamıştım. Açıkçası Sivas gibi bir şehirde gizliyordu kimliğini. Sivas'ta bir aleviyle evlenmek onursuz bir davranış olarak görülüyor. Alevilerin tarafında da durum aynı. Deli Yürek filminde bir replik vardı : "Burda kavga tarihle yaşıt". Sanırım bizim kendi aramızdaki kavgamız da sonsuza kadar sürecek. Hepimiz bireysel olarak hümanizmi benimseyeceğiz, yandaşlarımızla, inanç kardeşlerimizle, yoldaşlarımızla, ülküdaşlarımızla, ırkdaşlarımızla beraberken ise faşist olmaya devam edeceğiz. Bu kavga bu topraklarda hiç bitmeyecek çünkü ortada çözülecek bir sorun yok. |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2007 Ülke / Şehir: St.Petersburg
| Bireyleri ırk, renk, dil ve inançlarına göre kategorize edip, tek bir çeşit/sınıf yaratma isteğinin dışavurumu olan bir kavga belki de bu. Gerekli olan, dogmalardan sıyrılıp, insancıl yanları ön plana çıkarabilmek. Zira felsefesi insan olan bir inançtan aksi bir tepki gelmeyecektir. Ha bir de bu şekilde ehlileştirme kampanyaları zuhur etmeye başladı son zamanlarda. Aslında hiçbir farkımız yok, haydi Cuma namazına der gibi. İnce bir ayar eylemine yelken açtık velhasıl. Hayırlı ola… (Tepkim elbet Dağlı arkadaşa değil. Siteme gocunanlar çıkarsa diye…) __________________
Hey kuşlar, Daha dün kâğıttan uçaklar, gemiler yapan çocukluğum hangi cehennemin dibine kaçıyor? Kaçtıkça daha çok görüyorum, ölülerin kanında ve günlerin meşru kıvamında illegal karmaşalar büyüyor… tuqu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 16-10-07 12:56 . |
|
| #3 | |
Admin ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| Rodin kariyerinin zirvesindeyken ona sormuşlar: "Nasıl bu kadar güzel heykeller yapabiliyorsun, sırrı nedir bunun?" Şöyle cevap vermiş Rodin: "Aslında ben bir şey yapmıyorum. Onlar zaten taşların içinde var, ben sadece fazlalıkları yontuyorum..." İşte insana bakarken, ona yaklaşırken fazlalık olan "Dili, dini, ırkı ve diğer ayrımcı birimleri" yontarsak içerde gerçek insanı görmüş oluruz. Zaten de bizim yakınlık kuracağımız kısımda fazlalıkları yontulmuş insanlardır.. Saygıyla! __________________
"Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine." Nazım Hikmet İnsanların Kanatları Yüreklerinde.. |
|
| #4 | |
Uzaklaştırıldı ![]() Giriş Tarihi: Dec 2006 Ülke / Şehir: Orasi
| Alevilerin en sevdigim yönü bu . Bir alevi ortamina girdiginizde cocuklarin nasil sevgi icinde büyüdügünü görürsünüz. Inanilmaz bir duygu. Bende belli bir süre saklamistim alevi oldugumu anne baba istegi dogrultusunda sonrasinda hicbir zaman saklamadim. Dinimin farkliliklari gurur kaynagim oldu |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Bir Sünni olarak söylemeliyim ki,Aleviler her zaman ortalamanın üzerinde bir çağdaşlığa ve aydınlığa sahip olmuşlardır. __________________
Endum dere duzina Aşlamayi aşladum Sevdaluk eyi şeydur Ben da yeni başladum |
|
| #6 | ||||||||
![]() Giriş Tarihi: Jun 2007
| Alıntı:
![]() Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Örneğin ben aleviyim demem, baba tarafım alevi derim =) Alıntı:
Alıntı:
Hatta babam tanrıya inanmaz annem orucunda namazında koyu bir müslüman. Hatta annem Fenebahçe'li babam Galatasaray'lı ![]() Hatta... Alıntı:
''Çocuklardan katil yaratan zihniyet'' işte tüm sorun bu. __________________
İç bade, sev güzel var ise akl-ü şuurun, Dünya var imiş, ya ki yok imiş ne umurun. | |||||||
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007
| Anadolu’nun özgün bir inancı olan Alevilik, Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma baskı politikalarından hâlâ kurtulamadı. Cumhuriyet öncesinde şeyhülislam fetvaları ile katli vacip görülen Aleviler, kimi zaman çok açık kimi zaman da örtülü şekle bürünmüş, baskı, şiddet, inkar ve asimilasyon politikaları ile karşı karşıya... Sünni ve Alevi kitleler birbirine yabancılaştırılırken, Alevilere yönelik önyargılar geliştirildi ve Aleviler inançlarını gizlemek durumunda kaldılar. Bunlar aleviligin tanınmamasına yol açtı bende böyle bir durumla karşılaşmıştım arkadaşlarım alevi olduguma inanmamıştı. Ögrenmek için sor,bilmediklerini bilenlerden ögren ,bildiklerini başkalarına ögret.(HZ ALİ ) Elenorin Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 15-10-07 15:02 .Sebep: Tamamı kalın harf.. |
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2007
| inançların hangisi insan için çirkin şeyleri önerir. Hepsi iyiliği, doğruluğu savunur. Bir insana inancından dolayı nasıl yargılarız. Yaptıklarından dolayı insanlar eleştirilebilir ama inancından dolayı eleştirenler, dışlayanlar, hor görenler, kendi inancını yayma çabasına girenler kavganın nedeni. Bu da düzenin de işine yarıyor. Böl parçala yönet |
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2007
| Sorun; Türkiye insanının farklılıklarını bilmemesidir. |
|
| #10 | ||
![]() Giriş Tarihi: Jun 2007
| Alıntı:
...Ayrıca Cumhuriyet bekçileri de denir alevilere...(Şahsınıza değil..Genel anlamda diyorum...) __________________
Ölüme hasret geldim eyvallah. Dünya`nın kaymağını yerim inşallah "sevgisiz olmak" bana baştan yaraşmış. 43 yaşında sana toprak yer açmış. | |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|