Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

2. Geleneksel Yaziyaz Amator Şiir Yarışması

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Aleviler / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik

Konu Araçları
Eski15-10-07, 14:00  #1
Dağlı

Dağlı'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2007
Aleviler

En iyi arkadaşım bir alevi. İki yıl önce yüksek öğrenim görmek için Ukrayna'yı tercih etti ve sadece yazları Türkiye'ye dönebiliyor.

Geçenlerde telefonda konuşurken kız kardeşinin bir kaç gün içinde nişanlanacağını söyledi ve benden düğüne gidip bir kaç fotoğraf çekmemi istedi.

Nişan günü düğün salonuna çekinerek gittim. Çünkü yıllar yılı anlatılanlar ve okuduklarımız onların bizden yani sünnilerden farklı insanlar olduğunu söylüyordu.

Düğün salonuna girince bizden hiçbir farkları olmadığını gördüm. Annesinin bana gösterdiği sevgi(saygı değil) inanın gözlerimi yaşarttı. Bana öyle bir sarıldı ki görseniz kendi çocuğu sanırdınız beni. Annesi beni beklemediği için nerdeyse ağlayacaktı. Fotoğrafları çektim. Biraz oturdum ve çıktım. O ortamdan çıkmayı hiç istemiyordum aslında.

Düşündüm de farklılıkları yaratan bizler miyiz, bizlere daha çocukken aşılanan düşünceler mi yoksa ideolojiler veya inançlar mı?

Bize aleviler öcü gibi gösterildi, onlardan duyduğum kadarıyla biz de onları her an öldürmek için pusuda bekleyen canavarlarmışız. Bu nişanda gördüğüm insanlar ya alevi değildiler ya da ben sünni değil bir aleviyim.

Bana alevilerin asla oruç tutmadıkları, şirk koştukları ve sırf bu yüzden duygusuz oldukları öğretildi. Bahsettiğim arkadaşımın alevi olduğunu lise boyunca bir kaç kez gittiğimiz cuma namazlarından birinde anlamıştım. Açıkçası Sivas gibi bir şehirde gizliyordu kimliğini.

Sivas'ta bir aleviyle evlenmek onursuz bir davranış olarak görülüyor. Alevilerin tarafında da durum aynı.

Deli Yürek filminde bir replik vardı : "Burda kavga tarihle yaşıt". Sanırım bizim kendi aramızdaki kavgamız da sonsuza kadar sürecek. Hepimiz bireysel olarak hümanizmi benimseyeceğiz, yandaşlarımızla, inanç kardeşlerimizle, yoldaşlarımızla, ülküdaşlarımızla, ırkdaşlarımızla beraberken ise faşist olmaya devam edeceğiz. Bu kavga bu topraklarda hiç bitmeyecek çünkü ortada çözülecek bir sorun yok.
Dağlı is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-10-07, 14:12  #2
Siya Saperen

Siya Saperen'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2007
Ülke / Şehir: St.Petersburg
...

Bireyleri ırk, renk, dil ve inançlarına göre kategorize edip, tek bir çeşit/sınıf yaratma isteğinin dışavurumu olan bir kavga belki de bu.

Gerekli olan, dogmalardan sıyrılıp, insancıl yanları ön plana çıkarabilmek. Zira felsefesi insan olan bir inançtan aksi bir tepki gelmeyecektir.

Ha bir de bu şekilde ehlileştirme kampanyaları zuhur etmeye başladı son zamanlarda. Aslında hiçbir farkımız yok, haydi Cuma namazına der gibi. İnce bir ayar eylemine yelken açtık velhasıl. Hayırlı ola…

(Tepkim elbet Dağlı arkadaşa değil. Siteme gocunanlar çıkarsa diye…)

tuqu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 16-10-07 12:56 .
Siya Saperen is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-10-07, 14:20  #3
Elenorin
Admin

Elenorin'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006

Rodin kariyerinin zirvesindeyken ona sormuşlar:

"Nasıl bu kadar güzel heykeller yapabiliyorsun, sırrı nedir bunun?"

Şöyle cevap vermiş Rodin: "Aslında ben bir şey yapmıyorum. Onlar zaten taşların içinde var, ben sadece fazlalıkları yontuyorum..."

İşte insana bakarken, ona yaklaşırken fazlalık olan "Dili, dini, ırkı ve diğer ayrımcı birimleri" yontarsak içerde gerçek insanı görmüş oluruz. Zaten de bizim yakınlık kuracağımız kısımda fazlalıkları yontulmuş insanlardır..

Saygıyla!

İnsanların Kanatları Yüreklerinde..
Elenorin is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-10-07, 14:26  #4
Roj u hev
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Dec 2006
Ülke / Şehir: Orasi

Alevilerin en sevdigim yönü bu . Bir alevi ortamina girdiginizde cocuklarin nasil sevgi icinde büyüdügünü görürsünüz. Inanilmaz bir duygu.

Bende belli bir süre saklamistim alevi oldugumu anne baba istegi dogrultusunda sonrasinda hicbir zaman saklamadim. Dinimin farkliliklari gurur kaynagim oldu
Roj u hev is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-10-07, 14:30  #5
Nostrum

Nostrum'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Bir Sünni olarak söylemeliyim ki,Aleviler her zaman ortalamanın üzerinde bir çağdaşlığa ve aydınlığa sahip olmuşlardır.
Ben da yeni başladum
Nostrum is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-10-07, 14:31  #6
Baudolino

Baudolino'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jun 2007

Alıntı:
Düğün salonuna girince bizden hiçbir farkları olmadığını gördüm.
Bravo

Alıntı:
Bize aleviler öcü gibi gösterildi, onlardan duyduğum kadarıyla biz de onları her an öldürmek için pusuda bekleyen canavarlarmışız.
Sivas'ı, Çorum'u Maraş'ı düşününce düşününce pekde haksız sayılmazlar gibi görünüyorlar

Alıntı:
Bu nişanda gördüğüm insanlar ya alevi değildiler ya da ben sünni değil bir aleviyim.
Geçen sene Abdüllatif Şener Hepimiz aleviyiz diye bir beyanda bulunmamış mıydı? =)

Alıntı:
Bana alevilerin asla oruç tutmadıkları, şirk koştukları ve sırf bu yüzden duygusuz oldukları öğretildi. Bahsettiğim arkadaşımın alevi olduğunu lise boyunca bir kaç kez gittiğimiz cuma namazlarından birinde anlamıştım.
Ya alevisindir ya dinsiz ikisi birden olamazsın.
Örneğin ben aleviyim demem, baba tarafım alevi derim =)

Alıntı:
Açıkçası Sivas gibi bir şehirde gizliyordu kimliğini.
Sivas gibi bir şehirde de gizlesin yani. Öcü değil mi tüm aleviler =)

Alıntı:
Sivas'ta bir aleviyle evlenmek onursuz bir davranış olarak görülüyor. Alevilerin tarafında da durum aynı.
Benim annem sünni babam alevi. Onlar onursuz bir davranış olarak görmemişler bunu.
Hatta babam tanrıya inanmaz annem orucunda namazında koyu bir müslüman.
Hatta annem Fenebahçe'li babam Galatasaray'lı
Hatta...
Alıntı:
Deli Yürek filminde bir replik vardı : "Burda kavga tarihle yaşıt". Sanırım bizim kendi aramızdaki kavgamız da sonsuza kadar sürecek. Hepimiz bireysel olarak hümanizmi benimseyeceğiz, yandaşlarımızla, inanç kardeşlerimizle, yoldaşlarımızla, ülküdaşlarımızla, ırkdaşlarımızla beraberken ise faşist olmaya devam edeceğiz. Bu kavga bu topraklarda hiç bitmeyecek çünkü ortada çözülecek bir sorun yok.
Ahhh şu aileler kendi aptal inançlarını, kinlerini, nefretlerini, çocuklarına empoze etmekten ne zaman vazgeçecek acaba
''Çocuklardan katil yaratan zihniyet'' işte tüm sorun bu.
Eski15-10-07, 15:00  #7
IŞIK

Giriş Tarihi: Sep 2007

Anadolu’nun özgün bir inancı olan Alevilik, Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma baskı politikalarından hâlâ kurtulamadı. Cumhuriyet öncesinde şeyhülislam fetvaları ile katli vacip görülen Aleviler, kimi zaman çok açık kimi zaman da örtülü şekle bürünmüş, baskı, şiddet, inkar ve asimilasyon politikaları ile karşı karşıya... Sünni ve Alevi kitleler birbirine yabancılaştırılırken, Alevilere yönelik önyargılar geliştirildi ve Aleviler inançlarını gizlemek durumunda kaldılar. Bunlar aleviligin tanınmamasına yol açtı bende böyle bir durumla karşılaşmıştım arkadaşlarım alevi olduguma inanmamıştı.

Ögrenmek için sor,bilmediklerini bilenlerden ögren ,bildiklerini başkalarına ögret.(HZ ALİ )

Elenorin Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 15-10-07 15:02 .Sebep: Tamamı kalın harf..
IŞIK is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-10-07, 16:52  #8
nural.

Giriş Tarihi: Jul 2007

inançların hangisi insan için çirkin şeyleri önerir. Hepsi iyiliği, doğruluğu savunur.
Bir insana inancından dolayı nasıl yargılarız.
Yaptıklarından dolayı insanlar eleştirilebilir ama inancından dolayı eleştirenler, dışlayanlar, hor görenler, kendi inancını yayma çabasına girenler kavganın nedeni.
Bu da düzenin de işine yarıyor.

Böl parçala yönet
nural. is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-10-07, 17:49  #9
fenerbahçeli

Giriş Tarihi: Feb 2007

Sorun; Türkiye insanının farklılıklarını bilmemesidir.
fenerbahçeli is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-10-07, 17:57  #10
Yezit Kızı

Giriş Tarihi: Jun 2007

Alıntı:
Sayın Nostrum şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bir Sünni olarak söylemeliyim ki,Aleviler her zaman ortalamanın üzerinde bir çağdaşlığa ve aydınlığa sahip olmuşlardır.
Aleviler aynı şeyi söylediğinde öyle denmiyor ama..Vayyy demokrasi çağdaşlık..modernlik size mahsus mu falan pek zorlarına gidiyor sünnilerin ...Ayrıca Cumhuriyet bekçileri de denir alevilere...
(Şahsınıza değil..Genel anlamda diyorum...)
43 yaşında sana toprak yer açmış.
Yezit Kızı is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı