Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

21 Ekim Referandumu

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Anket Sonuçlarını Göster: 21 Ekim 2007'de gerçekleştirilecek referandum hakkındaki görüşünüz?
Evet oyu kullanacağım13 24.07%
Hayır oyu kullanacağım20 37.04%
Katılmayacağım21 38.89%
Oy Verenler: 54. Bu ankete oy veremezsiniz

Konu Araçları
Eski16-10-07, 11:12  #1
seha
Admin

seha'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jun 2005
21 Ekim Referandumu

21 Ekim 2007'de gerçekleştirilecek referanduma katılacak mısınız ? Katılırsanız tercihiniz hangisinden yana olacak ?

EVET
* Genel seçimler 5 yıl yerine 4 yıl da bir gerçekleştirilecek.
* Cumhurbaşkanını doğrudan halk seçecek.
* Cumhurbaşkanı en fazla 2 defa ve 5'er yıllığına seçilebilecek
* Cumhurbaşkanlığı seçiminde eski cumhurbaşkanları da aday olabilecek
* TBMM toplantı yeter sayısı , meclisin gerçekleştireceği seçimler dahil , üye tam sayısının en az üçte biri(184) olacaktır.

HAYIR
* Genel seçimler 5 yılda bir gerçekleştirilecek.
* Cumhurbaşkanı halkın verdiği yetkiyle TBMM tarafından seçilecektir.
* Cumhurbaşkanın görev süresi 7 yıldır
* TBMM'de toplantı yeter sayısı meclisin yapacağı seçimlerde üye tam sayısının üçte ikisi(367) olacaktır.
seha is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski16-10-07, 11:31  #2
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005

Sanıyorum çok düşük katılımlı bir referandum olacak.Halkın Cumhurbaşkanı'nı doğrudan seçmesini ülkemiz koşullarına uygun da görmüyorum. Böyle bir sonuç, giderek tek başlılığı öne çıkartacaktır. Parlamenter demokrasi, başkanlık veya yarı başkanlık bir sistemden çok daha fazla demokrasinin özüne uygun. Ülkedeki siyasi görüşlerin parlamentoda temsil edilmesi ve bunların aralarında uzlaşmayla bir Cumhurbaşkanı seçmesi çok daha benimsenebilecek bir sistem...

Kaldı ki; pek çok hukukçunun "garabet" diye nitelendirdiği bu değişiklik önerisi, AKP'nin seçim öncesi savrukluğunun ve krizi yönetememe beceriksizliğinin bir sonucu olarak ortaya çıktı. Şimdi de MHP'nin katkılarıyla mevcut durumu sürdürmeye çalışıyorlar. Bir yıldır Cumhurbaşkanlığı konusunu konuşuyoruz. Sanırım bir yıl da Anayasa Paketi tartışmalarıyla geçecek.

Belki de böyle olmasını özellikle istiyorlardır.

Referanduma katılmayacağım. İlk kez sandık önüne gitmemiş olacağım. AKP bunu da yaptırdı bana.AKP'nin gündem saptırmaya yönelik çabalarını protesto ediyorum.
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski16-10-07, 11:52  #3
fenerbahçeli

Giriş Tarihi: Feb 2007

Hayır oyu kullanacağım.
fenerbahçeli is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski16-10-07, 13:18  #4
seha
Admin

seha'nın Avatarı

Bu arada gariplikler diyarı olan ülkemizde bu referandumun 21 Ekim'de gerçekleşmemesi gerçekleşse dahi iptal olması ihtimal dahilinde. Bilindiği üzere yaklaşık 1 ay önce yurt dışında ikamet eden vatandaşlarımızın oy kullanma işlemleri başladı. Söz konusu kişiler oy kullanırken karşılarında değişikliğin 6.maddesinde yer alan geçici 18.madde de mevcuttu. Yani bu kişiler oy kullanırken referandum, 11.cumhurbaşkanını kimin seçeceğini belirleme içeriğini de taşıyordu. Gelin görün ki meclis tarafından seçilmiş 11.cumhurbaşkanını, halkın seçmesini öngören bu geçici maddenin neden olduğu bu garipliği meclis geçtiğimiz günlerde ortadan kaldırdı. Böylece bir başka garip durum oluştu. Yurt dışında ikamet eden vatandaşlarımız geçici 18.maddenin de bulunduğu anayasa değişikliğine oy verirken , Türkiye'de ikamet eden vatandaşlar geçici 18.maddenin bulunmadığı bir anayasa değişikliğine oy verecekler.

Kısacası referandumun elle tutulacak bir yanı yok. Ciddiyetten uzak , vatandaşın neye neden oy vereceğini bile bilmediği bir referandum. Siyasilerin ciddiye almadığı böyle bir oylamayı , halk niye ciddiye alıp katılsın.

Eskiden siyaset ülkemizde halka rağmen halk için gibi garip bir anlayış ile yürütülürdü. Şimdilerde ise halk ile birlikte kendi çıkarlarım için anlayışı hakim oldu. Ne diyelim beterin beteri varmış.

Katılmıyorum.
Eski16-10-07, 13:20  #5
Roj u hev
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Dec 2006
Ülke / Şehir: Orasi

Alıntı:
Sayın seha şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bu arada gariplikler diyarı olan ülkemizde bu referandumun 21 Ekim'de gerçekleşmemesi gerçekleşse dahi iptal olması ihtimal dahilinde. Bilindiği üzere yaklaşık 1 ay önce yurt dışında ikamet eden vatandaşlarımızın oy kullanma işlemleri başladı. Söz konusu kişiler oy kullanırken karşılarında değişikliğin 6.maddesinde yer alan geçici 18.madde de mevcuttu. Yani bu kişiler oy kullanırken referandum, 11.cumhurbaşkanını kimin seçeceğini belirleme içeriğini de taşıyordu. Gelin görün ki meclis tarafından seçilmiş 11.cumhurbaşkanını, halkın seçmesini öngören bu geçici maddenin neden olduğu bu garipliği meclis geçtiğimiz günlerde ortadan kaldırdı. Böylece bir başka garip durum oluştu. Yurt dışında ikamet eden vatandaşlarımız geçici 18.maddenin de bulunduğu anayasa değişikliğine oy verirken , Türkiye'de ikamet eden vatandaşlar geçici 18.maddenin bulunmadığı bir anayasa değişikliğine oy verecekler.

Kısacası referandumun elle tutulacak bir yanı yok. Ciddiyetten uzak , vatandaşın neye neden oy vereceğini bile bilmediği bir referandum. Siyasilerin ciddiye almadığı böyle bir oylamayı , halk niye ciddiye alıp katılsın.

Eskiden siyaset ülkemizde halka rağmen halk için gibi garip bir anlayış ile yürütülürdü. Şimdilerde ise halk ile birlikte kendi çıkarlarım için anlayışı hakim oldu. Ne diyelim beterin beteri varmış.

Katılmıyorum.
Merak ettim acaba yine sinirlara mi gidip kullaniyorlar yoksa internetten kisi TC kimlik nosu falan gibi teknolojik bir durum gecerli mi?
Roj u hev is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski16-10-07, 13:25  #6
seha
Admin

seha'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın Roj u hev şöyle demiş:

Mesajı Göster
Merak ettim acaba yine sinirlara mi gidip kullaniyorlar yoksa internetten kisi TC kimlik nosu falan gibi teknolojik bir durum gecerli mi?
Her ne kadar Genel Seçim sonuçlarını 3 saat gibi kısa sürede açıklama mucizesini gösterebilmiş olsa da ülkemiz halen o teknolojiye erişemedi. Gümrük kapıları ve havalimanları bu oyların verilebileceği yerler hala.
Eski16-10-07, 13:39  #7
tuqu
Admin

tuqu'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: istanbuL

Halkoylamasından "Evet" çıkacağını düşünüyorum.

Biraz farklı bir pencereden bakacağım. Şimdi ne olacak? Bir kere artık Cumhurbaşkanlığı için siyasi bir yarış olacak. Sonra, seçimi kaybeden muhalefet liderleri Cumhurbaşkanı olabilecek örneğin. Ya da iki başlı bir partinin artık başbakanlık için yarışmasına gerek kalmayacak. Yani ilginç şeyler olacak. (Kenan Evren bile tekrar cumhurbaşkanı olabilecek)

Cumhurbaşkanını halkın seçip seçmemesi konusundaki diğer tereddütlerimden biri ise, bu ülkede siyaset "inatlaşmaya" bağlı olarak sürmeye başladı. Cumhurbaşkanlığı makamına TBMM iradesine ters bir kişi çıkarsa bu inatlaşma ülkeyi daha çok kaosa sürükleyecektir. Her gün gazetelerde, internette, televizyonlarda veto edilen yasalar havada uçuşacaktır.

Aslında görünen şekli ile bu muhalefet için de, ( ki öneriyi CHP getirmiş sonra nedense en çok karşı çıkan parti olmuştu) iktidar için de olumlu ve olumsuz yönleri olan bir durum. Ve ben zıtlaşmaları bu şekilde düşünmeye devam edersem ve ülkemizdeki mevcut paranoyalara ayak uydurursam (ki artık hepimiz ayak uyduruyoruz) "hayır" oyu kullanacağım.
Eski16-10-07, 14:43  #8
Sürgün

Sürgün'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2007
Ülke / Şehir: Cehennemin dibinden.

Cumhurbaşkanının yetkilerinin ksıtlanacağına dair bir duyum almıştım. yeni anayasada bunun da olduğunu zannediyorum.

Zaten bu sürece gelinmesinin sebeplerinden biri de bu idi. önüne gelen her yasayı veto eden ,bir cumhurbaşkanı olamayacak. veto hakları kısıtlanıp, sembolik cumhurbaşkanlığı oluşturulacak.

Ne garip bir meclisimiz var değil mi? akıl ve mantıkla değil de , Türkiye nin kazanımları, zararları üzerinden değil de siyasi çekişmeler üzerinden kararlar alınıyor. adamlar ülkeyi siyasi kısır döngü çatışmalarında oyuncağa çevirmişler resmen. zaman, emek, para kaybımız olmuş inanılmayacak boyutlarda. Bütün bunların sorumluları hala yaşıyor ve utanmadan konuşabiliyorlar.

tuqu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 20-10-07 12:30 .Sebep: Lütfen imla kurallarına uyunuz.
Sürgün is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski16-10-07, 18:45  #9
yorum2006

yorum2006'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2006

Alıntı:
Alıntı:
Sayın seha şöyle demiş:

Mesajı Göster
Her ne kadar Genel Seçim sonuçlarını 3 saat gibi kısa sürede açıklama mucizesini gösterebilmiş olsa da ülkemiz halen o teknolojiye erişemedi. Gümrük kapıları ve havalimanları bu oyların verilebileceği yerler hala.
Bu "mucize" ile seçimlere hile karıştırıldığı da söylendi ama tekelci medya bunu hemen örtbas etti.
yorum2006 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski16-10-07, 20:17  #10
Yezit Kızı
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Jun 2007

Katılmayacağım!
Yezit Kızı is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı