"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski27-02-06, 02:43  #1
Benkendim

Din inanç boyutunda kalmalıdır (!)

Herkesin diline doladığı bir bu cümle, benim bir türlü anlam veremediğim bir cümle aynı zamanda. İnsan inandığını yaşayamıyorsa inansa ne olur inanmasa ne olur? Neye inanırsa inansın herkes inancını bir şekilde dışarıya yansıtır. Herhangi bir inancın söylenmemesi, dışa vurulmaması "takiyye"dir bir nevi.

Demokrasiye inanıp krallık için mücadele etmek,
erkek olduğuna inanıp kadın gibi yaşamak,
2+2'nin 4 olduğuna inanıp bunu hiçbir yerde söylememek ve kullanmamak,
diyaloğa inanıp şiddete başvurmak,
öğrenci olduğuna inanıp okula gitmemek, ne kadar mümkünse bu yargı da o derece mümkündür.

Bu saydıklarım mı tuhaf yoksa bu cümleyi sarfedenler mi?

Saygılar

Eski27-02-06, 15:04  #2
ugurozaltn

ugurozaltn'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2005
Ülke / Şehir: manisa

ülkemizde bu zihin bulanıklığı 40 yıldır var.
bir ateist ateistliğini her platformda söyler ve yaşarsa bu demokrasi olur, ama bir mümin inancının gereğini yapar ve yaşarsa aptal olur,ahmak olur,salak olur,enayi olur,keriz olur,karşı gelmezse sünepe-pısırık olur, karşı gelirse anarşist olur yani olur oğlu olur.
ama ateist her rezilliğe bulansa da beyefendi olur.
GÜNEŞ BATIDAN DOĞUYOR galiba, her şey bi ters bi ters.

saygılar
ugurozaltn is offline  
Eski27-02-06, 15:40  #3
Bilim
Onay bekleyen
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Feb 2006
Ülke / Şehir: abd

bu konuda buyuk bir anlasilmamislik goruyorum. dinin inanc bazindan cikip topluma ve hatta devlete yon vermesi cok tehlikelidir, cunku din akilla degil dogmalarla sekillenir. din sizin ozgur dusuncenize engel olur, sizi kutsal sandiginiz seylere kanalize eder.

siz eger bugun dinin inanc disina cikmasini istiyorsaniz demokratik ve laik duzene de karsi cikiyorsunuz demektir. kusura bakmayin ama sistemin de eli armut toplamaz sizi bu konuda engeller. bunun disinda inanc bazinda dilediginizi yapmakta ozgursunuz.

gunde 5 vakit ezaniniz horoz sesinden evvel yetisip bizi uyanidiriyor
namazinizi kiliyorsunuz, orucunuzu tutuyorsunuz, hacciniza gidiyorsunuz
camilerinize yilda milyarlarca dolar kaynak saglaniyor bizlerin vergileriyle.

kimse inanciniza karismiyor.

ee, daha ne istiyorsunuz o zaman?

derdiniz seriat devletiyse bunu acik acik soyleyin.

ama turkiye'de hicbir zaman seriata musade edilmeyecegini de bilin.
Bizim devlet idaresinde takip ettiğimiz prensipleri, [b]gökten indiği sanılan[/b] kitapların dogmalarıyla asla bir tutmamalıdır. Biz, ilhamlarımızı, gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya hayattan almış bulunuyoruz. - Mustafa Kemal Ataturk
Bilim is offline  
Eski27-02-06, 16:19  #4
ulubatli

Giriş Tarihi: Nov 2005
Ülke / Şehir: konya

Alıntı:
Sayın ugurozaltn şöyle demiş:

ülkemizde bu zihin bulanıklığı 40 yıldır var.
bir ateist ateistliğini her platformda söyler ve yaşarsa bu demokrasi olur, ama bir mümin inancının gereğini yapar ve yaşarsa aptal olur,ahmak olur,salak olur,enayi olur,keriz olur,karşı gelmezse sünepe-pısırık olur, karşı gelirse anarşist olur yani olur oğlu olur.
ama ateist her rezilliğe bulansa da beyefendi olur.
GÜNEŞ BATIDAN DOĞUYOR galiba, her şey bi ters bi ters.
sayın ugurozaltn, ateistlerin hepsininde aynı olmadığını düşündüğüm için onun dışındakilere katılıyorum. şuan formda bile var, komünist sosyalist olup, atatürkçü-demokratik gözüken ama bunları amaçlarına gölge yaptıkları ayan beyan ortada.
ben açıkça söylüyorum: şeriattçıyım. bu benim için sadece ruhsal rahatlatmak amaçlı yada psikolojik bir saplantı değildir. düşüncelerimi herkesin karşısında savunurum. M.Kemali sadece kendilerine şemsiye olarak kullanaların bir şey yapabileceğinide sanmıyoruyum. yok eğer bu devlet akıl ve mantık üzerine kurulmadıysa, bir şey yapabilirler. meşhur ordumuz varya (ne işe yarıyorsa), artık rejimi korumanında dışında bir şeyler yapsa artık. benim şahsi olarak: 8 ay kısa dönem ön çapraz bağı kopuk askerlik yaptırdılar. omuzu kalbalıkların suratına haykırcağım.
onuru-şerefi sadece; gibi gözükmek için kullananların kısas elbette işine gelmez. toplumlara ve devletlere yön vermek isteyen islamın hukuksal kısmı=şeriat iyi olmayanların elbette işine gelmez. yaptıklarını gizleyenlerin elbette işine gelmez.
açıkça söylüyorum şeriattçıyım. artık coca-coladan bi alkış alırım herhalde...
ulubatli is offline  
Eski27-02-06, 21:57  #5
ugurozaltn

ugurozaltn'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2005
Ülke / Şehir: manisa

sayın bilim
kendi siyasi ve inanç fotoğrafınızı masaya açsanızda bende ona göre yazacaklarımı şekillendirsem olmaz mı ?

ABD de yaşıyorsunuz galiba...
hayat görüşleriniz yaşam felsefeniz dini inanç yapınız nedir nasıldır ???

madem Atatürk ün sözünü imza yapmışsınız size bir sorum olacak ,
rahmetli bu gün yaşıyor olsydı AB ye bu kadar tavizler verirmiydi ? oraya girmek ister miydi ?
ABD nin Irak a getirdiği demokrasiye acaba ne derdi ?
ugurozaltn is offline  
Eski27-02-06, 22:12  #6
Bilim
Onay bekleyen
Yazar Adayı

Ülke / Şehir: abd

ugurozaltn,

konudan biraz uzaklasiriz boyle yaparsam fakat gene de yazayim. agnostisizmi benimsemis biriyim. yani, kesin olarak dinleri reddetmekle birlikte tanri gorusum bilinmezciliktir. siyasal acidan kendimi tam konumlandiramam ama ozgurlukcu bir anlayisim var bu konuda. devletin herkese ozgurlugunu tanidigi bir sistem. ornegin burada ateistler fikirlerini cok daha ozgurce dile getirebiliyorlar, haklarini savunabiliyorlar, fakat turkiye'de durum boyle degil maalesef.

2. sorunuz, Ataturk'e gelecek olursak, evet bence ataturk ab'ye girmek isterdi cunku yuzunu tam anlamiyla batiya donmus bir liderdi. hatta bazi batili kaynaklar onu fazla batici olmakla dahi suclarlar. ama sizin "taviz" anlayisinizi yanlis buluyorum. ab icin ortada verilmis bir taviz yoktur. irak konusuna ise bence karsi cikma ihtimali yuksek olurdu fakat bu demek olmuyor ki cikarlarimiz dis siyaseti yonlendirmeyecek.

neyse, ugur biz konudan ayrilmayalim. siz bana sorularinizi sorun.
Bizim devlet idaresinde takip ettiğimiz prensipleri, [b]gökten indiği sanılan[/b] kitapların dogmalarıyla asla bir tutmamalıdır. Biz, ilhamlarımızı, gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya hayattan almış bulunuyoruz. - Mustafa Kemal Ataturk
Bilim is offline  
Eski27-02-06, 22:18  #7
jargon
Yazar Adayı

Alıntı:
Sayın Benkendim şöyle demiş:

Herkesin diline doladığı bir bu cümle, benim bir türlü anlam veremediğim bir cümle aynı zamanda. İnsan inandığını yaşayamıyorsa inansa ne olur inanmasa ne olur? Neye inanırsa inansın herkes inancını bir şekilde dışarıya yansıtır. Herhangi bir inancın söylenmemesi, dışa vurulmaması "takiyye"dir bir nevi.

Demokrasiye inanıp krallık için mücadele etmek,
erkek olduğuna inanıp kadın gibi yaşamak,
2+2'nin 4 olduğuna inanıp bunu hiçbir yerde söylememek ve kullanmamak,
diyaloğa inanıp şiddete başvurmak,
öğrenci olduğuna inanıp okula gitmemek, ne kadar mümkünse bu yargı da o derece mümkündür.

Bu saydıklarım mı tuhaf yoksa bu cümleyi sarfedenler mi?

Saygılar
Demagoji yapıyorsun. insan inandığını yaşayamıyorsa inansa ne olur inanmasa ne olurmuş. aynı cevabı verdiler, namaz mı kılamıyorsun. her köşe başında camiden geçilmiyor.oruç mu tutamıyorsun. tutmayana elinizden geleni yapıyorsınız. hacca mı gidemiyorsunuz. bu yoksul ülkenin parasını araplara yedirmek için sıraya girmişsiniz. şalvar,karaçarşaf mı giyemiyorsunuz.sarık bile takıyorsunuz. daha ne istiyorsunuz.hangi inançtansın söyleyemiyorsun.
jargon is offline  
Eski27-02-06, 22:24  #8
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005
Ülke / Şehir: 23185

Sayın Jargon, üslubunuzu biraz yumuştatırsanız sevinirim.

İnsanları genellemeden konuşalım.

Saygılar...
Eski27-02-06, 22:32  #9
jargon
Yazar Adayı

özür dilerim.biraz sinirlendim.dikkat ederim.
jargon is offline  
Eski28-02-06, 00:52  #10
Benkendim

Alıntı:
Sayın jargon şöyle demiş:

Demagoji yapıyorsun. insan inandığını yaşayamıyorsa inansa ne olur inanmasa ne olurmuş. aynı cevabı verdiler, namaz mı kılamıyorsun. her köşe başında camiden geçilmiyor.oruç mu tutamıyorsun. tutmayana elinizden geleni yapıyorsınız. hacca mı gidemiyorsunuz. bu yoksul ülkenin parasını araplara yedirmek için sıraya girmişsiniz. şalvar,karaçarşaf mı giyemiyorsunuz.sarık bile takıyorsunuz. daha ne istiyorsunuz.hangi inançtansın söyleyemiyorsun.
Sayın jargon,

Bu saydıkların din'in ibadet kısmı. Bunlara şu anda karışan yok. Yani herkes evinde veya camide ibadetini yapabiliyor. Ama heryerde değil.

Bakınız:
http://www.yaziyaz.com/forum/thread2...%FD%FEtay.html

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı