Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

2. Geleneksel Yaziyaz Amator Şiir Yarışması

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Konu Dışı > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kapalı Konu

Konu Araçları
Eski25-10-07, 00:11  #1
bozkır

bozkır'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: izmir
Yorumsuz

Pamuk'tan alaycı yorum

Orhan Pamuk, İtalyan La Repubblica gazetesine verdiği röportajda "Türkiye'de her şey yolunda, siyasi gerilim azaldı" yorumunu yaptı.

Türkiye'nin Nobel ödüllü yazarı Orhan Pamuk, İtalya'daki günlük gazetelerden La Repubblica'da yayımlanan özel söyleşide, Türkiye'deki mevcut tablo, Ermenilerin iddiaları ve Doğu-Batı ilişkileri de dahil olmak üzere, bir dizi siyasi konuda değerlendirmelerde bulundu.
Söyleşilerde genelde siyasi konulara girmemeyi yeğleyen Pamuk, bu tür konularda konuşmayı kabul etmesinin gerekçesini açıklarken, “Çünkü Türkiye'de işler iyiye gidiyor. Siyasi gerilim azaldı. Bana yönelik gerilim de azaldı. Demokrasi yayılmakta, bu durum da ülkeye iyi gelmekte. Dolayısıyla arada bir, salt edebiyat alanının dışındaki meseleler hakkında da konuşabilirim" dedi.
Medyanın İslam ve Türkiye konusunda genelde klişelere takıldığına değinen Pamuk, şunları söyledi:
"Medya, genel olarak, gerçeğin ayrıntılarına girmekle ilgilenmiyor. Türkiye konusunda bunu görüyorum. Gazeteciler, İslam konusundaki klişelere takılmış durumdalar. Mesela İslamcıları kötü, laikleri iyi gibi gösteriyorlar. Ama durum böyle değil! Türkiye’de sağcı faşist denilebilecek laikler, Avrupa'daki demokratlar gibi liberal eğilimli İslamcılar var. Ama klişeler rağbet görüyor, manşet olabiliyor."
Pamuk, genelde girmek istemediği siyasi konularda da zaman zaman görüş belirtmekte bir beis görmediğini belirterek, “Yazar olarak, silkeleme konusunda başarılı olmaktan dolayı kendimi mutlu ve şanslı hissediyorum. Ama karşı adım, bir kınama oluyor. Benim cezam da, siyasi izahat taleplerini göğüslemek oluyor. Ben bir edebiyatçıyım. Roman sanatının alçak gönüllü bir hizmetçisiyim. Ama herkes gibi benim de siyasi kanaatlerim var" diye konuştu.

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/7550921.asp

En büyük söz Kuran bile / Arada bir okunur besmeleyle.
Kadehteyse öyle bir ayet var ki / Okur insan her zaman, her yerde.
bozkır is offline  
Eski25-10-07, 00:46  #2
ABCDE

ABCDE'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2007

Orhan Pamuk baska ne söyleyebilir ki? Bu ülkede düsüncelerinden dolayi yargilanmadi mi? Ülkeye girdigi takdirde öldürülecegi söylenmedi mi? Sürekli tehdit, sürekli baski, sürekli hedef gösterilme... Böyle bir ülkede yasamak icin can atmamasi kadar normal birsey olamaz...
Eski25-10-07, 01:23  #3
Dağlı

Dağlı'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2007

Üzerinde düşünülmesi gereken bir tespit yapmış zat-ı şahaneleri :
Alıntı:
"Türkiye’de sağcı faşist denilebilecek laikler, Avrupa'daki demokratlar gibi liberal eğilimli İslamcılar var. Ama klişeler rağbet görüyor, manşet olabiliyor."
Dağlı is offline  
Eski25-10-07, 01:26  #4
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005
Ülke / Şehir: 23185

Alıntı:
"Türkiye’de sağcı faşist denilebilecek laikler, Avrupa'daki demokratlar gibi liberal eğilimli İslamcılar var. Ama klişeler rağbet görüyor, manşet olabiliyor."
Son derece yerinde bir tespit. Ülkenin trajikomik durumunu gözler önüne seriyor. Ancak bizim ülkedeki elitist laikçiler işin faşizm kısmını halen çözememiş durumdalar.
Antioksidan is offline  
Eski25-10-07, 11:22  #5
fenerbahçeli

Giriş Tarihi: Feb 2007

''Sayın Pamuk yayılan hangi demokrasi, biz neden göremiyoruz'' şeklinde bir soru sorardım eğer yanımda olsaydı kendileri.
fenerbahçeli is offline  
Eski25-10-07, 11:35  #6
Abat

Abat'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2007
Ülke / Şehir: izmir

Yazarların çoğunun tuzu kuru. O yüzden algıladığı zannettiği bir çok olay ve olguyu gerçkte çoğu algılayabilmiş değil. Çoğu kendi görmek istediği veya görebildiği kadarıyla paylaşabiliyor.

Orhan Pamuk tuzu en kurulardandır. O kadar ki Türkiye' yi kendi ekseninde döndüğünü zannediyor. Ülkedeki siyasi gerilim Orhan Pamuk'a saldırıların ve sataşmaların olup olmamasına göre değerlendiriyor. Gerçi bu hber yapıldığında Orhan Pamuk'un son olaylardan ( Dağlıca , yurt genelinde terörür protesto etmeler v.b. ) haberi varmıydı ?
Eski25-10-07, 16:04  #7
Sürgün

Sürgün'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2007

sayın bozkır bu güzel roportajı bizimle paylaştığınız için teşekkürler. orhan pamuk gerçekten çok güzel tesbitlerde bulunmuş.
keşke her tuzu kurular da orhan pamuk kadar entellektüel olabilse. onun kadar özgürlükçü, eşitlikçi olabilse.
oysa bizim ülkemizin unu kuruları çoğunlukla akıl zafiyeti içersinde ,zavallı ,yoz, kafası boş tiplerdir.
ne mutlu ki bu ülke orhan pamuk gibi insanları da yetiştirebilmiş.

(Arşimet)
Sürgün is offline  
Eski25-10-07, 23:55  #8
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: istanbul

kendisini sevmemekle birlikte onun hürriyet'teki o yazısını okuduğumda herhangi bir şaşkınlık yaşamamıştım. Esas şaşkınlığı onun röportajını bu forumda gördüğümde yaşadım. Anormal bir değerlendirme mi yapmış sn pamuk? yorumlarının hangi kısmı çarpık?

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı