Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Siyasi İdeolojiler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kemalizm nasıl tanımlanır? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm.

Konu Araçları
Eski25-10-07, 00:49  #1
bozkır
Tarih

bozkır'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: izmir

şu gerçeği kabul etmek gerekir ki kemalizm bugün çok farklı şekillerde anılmaktadır.Kimisi için devrimci,kimisi için sol,kimisi için faşist,kimisi için tepeden inmeci.
Kimsenin kemalizmi nasıl anlayacağına karışlamayız bu ayrıca bizi ilgilendirmez.Ama ben kemalistim deyince biri bana olmadığım bir itham takıyorsa bu noktada bir itirazım olur.Defalarca kendi kafamıza göre kemalizmi tanımladık.Şimdi bir de kemalist saydığımız bazı isimlerin kemalizmi nasıl anladığını görelim.Hem sözleri hem de isimleri değerli insanlar işte bize kemalizmin sınırlarını çiziyor.
------------------------------------------------------------------
Prof. Dr. Muammer Aksoy: "... Atatürk'ün daha 1920'lerden beri amaç edindiği ve adım adım kurmaya ve gerçekleştirmeye çalıştığı rejim, bugünkü anlamda çağdaş bir demokratik toplumculuk, sosyal demokrasi, ya da bütün dünyanın kullandığı geniş anlamda ( Marksist olmayan ), ılımlı ve ulusal nitelikte demokratik bir sosyalizmdi. "Demokratik sol bir düzen" di."

En doğru tanımı Muammer Hoca vermiş

Aziz Nesin: "... Bana göre Atatürkçülük şudur: Atatürk'ün yaşadığı dönemde, içinde bulunan koşullara en akılcı yoldan çözümler getiren uygulamalar toplamıdır."

Doğan Avcıoğlu: "... Kemalizm, bir ulusal kurtuluş devrimidir. Bir ulusal kurtuluş devriminin amacı, yalnızca siyasal bağımsızlığı gerçekleştirmek değildir. Tam bağımsızlığa ulaşabilmek için, sömürge düzeninin ülkedeki bütün dayanaklarının tasfiyesi ve sağlam bir sanayi temelinin kurulması zorunludur."

Prof. Dr. Emre Kongar: "... Kemalist ideoloji, "tam bağımsızlık" ve "batılılık" ilkeleri çerçevesinde "karşı - emperyalizm" ve "altı ok" ile belirlenir. Ne yazık ki, Türkiye'deki "resmi ideoloji" , Kemalizmi önce yalnızca "altı ok" a indirgemiş, daha sonra da bu altı ilkeyi genel anlamından tümüyle saptıracak yorumlara konu yapmıştır."
Hasan Âli Yücel: "... Kemalizm denilen doktrin, sıralanmış birtakım kuru, içi boş laflar değildir. Anayasanın benliğine girmiş bu prensiplerde Türk Milleti'nin hâli ve istikbali gizlidir

Prof. Dr. Niyazi Berkes: "... Gerçek şudur ki Kemalizm bir ideoloji değil, tarihsel bir olay ve o olay hakkında bir görüştür. İki yüz yıldanberi başlayan modernleşme akımının doğru yolunu bulması ve ona yönelmesidir.
( ... ) Kemalizm devrimi, Mustafa Kemal'in arkasındaki bir avuç ilericilerle, gene bu savaş içinde bulunan muazzam bir gericiler kütlesi arasında didişile didişile santim santim koparılmış bir devrimdi

Prof. Dr. Suna Kili: "... Atatürk devrim modelinin, Atatürkçü ideolojinin en belirgin özelliği ulusal oluşu, toplumun tarihsel, ekinsel, toplumsal ve ekonomik koşullarına, yapısına göre oluşturulmuş bulunmasıdır. Marksist kalkınma modelinde de, Batı tipi gelişme yönteminden de yararlanıldığı doğrudur. Fakat bu model Batı'nın da, Sovyet Rusya örneğinin de kopyası değildir. Ülke ve toplum gerçeklerini dikkate alarak yararcı ( pragmatist ) bir yaklaşımla yeni yöntemler geliştirmiştir. Dogmacı değildir.
( ... ) Atatürkçü düşünce Batı'nın elkoyucu güçlerine karşı verilen Türk Ulusal Kurtuluş Savaşı'ndan doğmuştur, ama amaçladığı toplum ve devlet yapısı Batı'nın us'a, olgul ( pozitif )

Şevket Süreyya Aydemir: "... Atatürkçülük bir ilim ve heyecan sistemi olmaktan ziyade, bir ruh ve zihniyettir. Bu ruh ve zihniyetin yapısı ise, his ve heyecandan ziyade, çağın akışına dayanır.
( ... ) halk işlerinde, yaşayışta, üretimde, eğitimde, sanatta, fikirde ve duyguda, asrın medenî ve sosyal icaplarına yöneliş! Atatürkçülük budur..."

Prof. Dr. Tarık Zafer Tunaya: "... Atatürkçülük tarihsel bir oluşun, Türk Milleti'nin için için başlayan gelişmesi boyunca, ideolojik ihtilâller çağında, varmış olduğu bir aşamanın fikir ve eylem programıdır, kısaca ideolojisidir. Bir sentezidir."

son noktayıda rahmetli koysun

Uğur Mumcu: "... Atatürkçülük ne demektir? Atatürkçülük, kısaca ulusal bağımsızlık ve ulusal onur demektir. Atatürkçülük, özetle antiemperyalist bir Kurtuluş Savaşını başlatan ve sürdüren bir eylem ve öğretidir."

http://www.tekadamdevrimi.com/tekada...litanimlar.htm

Kuzum Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 28-10-07 03:11 .Sebep: birleştirildi
bozkır is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski25-10-07, 00:57  #2
rakıbalık
Onay bekleyen
Yazar Adayı

rakıbalık'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2007

Ahmet Taner Kışlalı: Kemalizm; üçüncü bir ideolojidir. Yani Ekonomik kalkınmayı, toplumsal kalkınmayı, siyasal dönüşümü, değişimi birbirinden ayrı parçalar olarak düşünmeyen üçüncü bir ideoloji olarak ortaya çıkıyor.

http://www.add.org.tr/index.php?opti...=126&Itemid=31

rakıbalık Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 25-10-07 01:00 .
rakıbalık is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski27-10-07, 19:01  #3
Zıpçıktı

Giriş Tarihi: Jul 2007
Ülke / Şehir: Tuhaf bir dünyadan...

aziz nesin bence en doğru açıklamayı yapmış

Hayat çok uzun...
Hayat çok kısa...
Zıpçıktı is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski27-10-07, 19:37  #4
gizemnur
Bilim - Mitoloji
Dergi Yazı İşleri

gizemnur'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2007

Kemalizm ülkedeki farklı ideolojik gurupların bir tarafından tutup kendini mal ettiği bir ideoloji değildir. Kemalizm Nutuk'da Atamın yazdığı gibi ülkenin tek bir kimliğin oluşturulmasını hedefleyen ortak bütünlük esaslarına sahip bir ışığın dünyaya yansıtılmasıdır.
Eski28-10-07, 01:24  #5
Beckho

Beckho'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İstanbul-Denizli

Alıntı:
Aziz Nesin: "... Bana göre Atatürkçülük şudur: Atatürk'ün yaşadığı dönemde, içinde bulunan koşullara en akılcı yoldan çözümler getiren uygulamalar toplamıdır."
Olay budur.
Beckho is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-10-07, 03:30  #6
Kuzum
Siyaset

Kuzum'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2007
Ülke / Şehir: İzmir/Kıbrıs

Bana pek olay bir tanım gibi gelmedi. Bir kere "en akılcı yoldan" ibaresinin açılması gerekiyor. Belki tanımın devamında vardır, ama bu haliyle değil.
Eski28-10-07, 13:08  #7
bozkır
Tarih

bozkır'nın Avatarı

Ülke / Şehir: izmir

Alıntı:
Sayın gizemnur2 şöyle demiş:

Mesajı Göster
Kemalizm ülkedeki farklı ideolojik gurupların bir tarafından tutup kendini mal ettiği bir ideoloji değildir. Kemalizm Nutuk'da Atamın yazdığı gibi ülkenin tek bir kimliğin oluşturulmasını hedefleyen ortak bütünlük esaslarına sahip bir ışığın dünyaya yansıtılmasıdır.
sn gizem
kesinlikle yanlış bir tanımlama.Ben de hep buna inanıyordum ama yanıldığımı anlıyorum.Kemalizm zamanında sistemleşmiş bir ideoloji haline gelmediği için tersine her tarafa çekilmiştir.Bugün kendine atatürkçü yada kemalist diyen insanlar arasında dağlar kadar fark olabiliyor...
Eski28-10-07, 13:49  #8
157ku

157ku'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2007

En doğrusunu aziz nesin söylemiş.
157ku is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski29-10-07, 00:12  #9
Nostrum

Nostrum'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006

En doğrusunu Muammer Aksoy söylemiştir,Aziz Nesin ise daha genel geçer bir tavır ile anlatmıştır.Bunların yanı sıra Ahmet Taner Kışlalı'da bir gerçekliği ortaya koymuştur.

Kemalizm,Türkiye haricinde birçok ulusa sosyalizm-liberalizm ardından üçüncü bir ideoloji olarak yol gösterici olmuştur.

Şunu da vurgulamadan geçemeyeceğim,80 öncesi sol hareketin insanları birçok yerde demokratik solu eleştirmişti ancak şimdi kendileri bu demokratik solun en büyük taraftarı olmuşlardır.

Bir benzeri için Ödp'ye ve Troçkist çizgisine bakılabilir.

Nostrum Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 29-10-07 00:14 .
Nostrum is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-11-07, 20:14  #10
Kemalist23

Kemalist23'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jun 2007

Sayın bozkırın yukarıda belirttiği tanımlar, birbirini dışlayan değil, birbirini bütünleyen ifadeler, yani hepsine Kemalizm demek mümkün, bir bütünün halkaları diyebiliriz.
Kemalist23 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı