| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Kürtlerin Ruh hali/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Felsefe - İnançlar ![]() Giriş Tarihi: Apr 2007
| Diyarbakır'da ve İstanbul'da yaşayan iki Kürt arkadaşımı dinliyordum geçen gün. İkisi de Kürt sorununun köklerini bilen, öteden beri bu konuyla haşır neşir olan, silaha ve şiddete karşı, bu nedenle PKK'ya da iyi gözle bakmayan aydınlardı. Diyarbakır'da ve İstanbul'da Kürtlerin şu günlerdeki ruh halini ve yaşadıkları tedirginliği anlattılar. Kürtler arasında yoğunlaşan telefon trafiğinden söz ettiler. Diyarbakır'da yaşayan şöyle dedi: "İstanbul'dan, Mersin'den, İzmir'den sürekli olarak Diyarbakır'ı arayarak soruyorlar, ne oluyor diye... Tedirginlik var. Diyarbakır'dan da her gün o şehirlere 'Nasılsınız, işler nasıl?' telefonları açılıyor. Bu ölçüde tedirginliğe, kaygıya ilk kez tanık oluyorum. Televizyonlarda, gazetelerde kabartılan hava ve terörü kınamak için sokaklara dökülenlerin yarattığı atmosfer, "Bize ne olacak?" sorusunu tetikliyor Kürtler arasında..." İstanbul'da yaşayan şöyle dedi: "Bunca yıldır bu şehirde yaşıyorum. İlk kez bir Kürt olarak ne olacak sorusunun çengeli zihnime takılıyor. Bunu fazla etrafıma ifade etmiyorum ama rahatsız edici bir durum. Hiç hoşuma gitmiyor, mutsuzum." Diyarbakır'da yaşayan ekledi: "Şuna dikkat etmekte yarar var. Türkiye'nin batıdaki büyük şehirlerine dağılmış olarak yaşayan Kürtlerin bir bölümü belki de ilk defa 'Kürtlükleri'ni hissediyorlar. Çünkü köklerinden dolayı, sırf Kürt oldukları için başlarına bir şey gelebileceği duygusuna kapıldıkları için öyle. Eskiden olmayan bir şey bu..." ........ ......... Apo'nun yakalanıp İmralı'ya hapsedilmesinden sonra, 1999-2004 arasında silah sustu. PKK eylemi bıraktı. Peki ama bu dönemde devlet ne yaptı? Yaptı mı bir şey? Hayır. İşte bu durum, örneğin Diyarbakır'daki bazı Kürtler arasında 'PKK galiba doğruyu yapıyor!' gibi bir ruh haline de yol açabiliyor." Biri Diyarbakır'da, biri İstanbul'da yaşayan iki Kürt aydını arkadaşımdan geçen gün dinlediklerimin özeti böyle. Üzerinde düşünün. Farklı seslere kulak verin. Türklerle Kürtlerin bir arada barış içinde yaşamalarını, bu ülkeye de demokrasi ve hukukun tam anlamıyla gelmesini eğer içtenlikle önemsiyorsanız, yukarıda söylenenleri de anlamaya çalışın. HASAN CEMAL / 27.10.2007 http://www.milliyet.com.tr/2007/10/27/yazar/cemal.html __________________
Turkiye'de yapilan katliamlar unutulmayacaktir... Eger tek bir insan absürd fikir sahibi olursa buna deli diyorlar, bircok insan absürd fikir sahibi olursa buna INANC diyorlar. Robert M. Pirsig |
|
| #2 | ||
Dergi İşçi Günlüğü Sorumlusu ![]() Giriş Tarihi: Jan 2007 Ülke / Şehir: Dünyadan
| Alıntı:
| #3 | ||
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007
| Alıntı:
| |
|
| #4 | ||
![]() Giriş Tarihi: Aug 2007 Ülke / Şehir: Cehennemin dibinden.
| Alıntı:
ben kürtlerin ısrarla bu haklar üzerine gitmelerini ab dayatması olduğunu düşünüyorum. normalde bir insanın gelişimi önce alt yapı olan ekonomi, sosyal çevre düzeni, iş güvencesi ile sağlanır. bu hakları eline almış insan sonrasında ben kimim, ırkım ne, kültür gibi konulara yönelir. osmanlı da gayri müslimlere tanınan haklar sayesinde kendilerini ekonomiye vermişlerdir. ekonomik, sosyal anlamda hayli güçlendiklerinde kendilerine özgü dergi, gazete çıkarmışlar ilk, tiyatroyu kurmuşlar, sanatsal faaliyetler onlardan sorulur olmuş, zengin bir tabakayı oluşturmuşlar, kendilerine özgü okullar açmışlardır. kürtler öncelikli olarak bu çizgiyi izlemelidirler. dil ,dil diye diye ortalığı yıktılar. sonra kürtçe eğitim merkezleri birer ikişer talep yoksunluğundan kapatıldı. avrupa ,kürtlere istekleri ve yapmaları gerekenlerle ilgili doğru çizgi çizemez. hak talebi sayısal nicelikle değil, sayısal nitelikle alınır. doğu anadoluda ağalık, aşiret vs geleneğinde yarı aç, yarı tok yaşayan, hayvan barınağını andıran yerlerde yaşayan (*) insanların acaba öncelikli ihtiyaçları özgürce kürtçe konuşmak mıdır, yoksa yaşam koşullarını güzelleştirebileceği, doğru düzgün iş midir? son saldırıların elbetteki her şehit cenazesini suistimal eden milliyetçilere iyice gaz verdi. ve elbette ki ayrı ırkların kardeşçe yaşamasını istemeyen bir takım oligarşik devlet içinde odaklanmış çeteler de işi iyice alttan alttan körüklemekte. böylesi senaryolar çok oynandı, bu ülke çok acılar çekti. her insan hata yapar. fakat akıllı insanlar aynı hatayı tekrar yapmazlar. o halde vakit, herkesin akıllı olma vaktidir. __________________
Sivil ve askeri bürokrasinin (oligarşi) dikta rejiminden ,onların kurumlarını özelleştirerek kurtulabiliriz. Kuzum Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 28-10-07 02:23 .Sebep: nezaketsiz üslup | |
|
| #5 | |
Dergi İşçi Günlüğü Sorumlusu ![]() Giriş Tarihi: Jan 2007 Ülke / Şehir: Dünyadan
| Sn Evolotion,doğudaki feodal yapılardan bizde çok rahatsısız,herşeyden önce elbette ki bu ağalık sisteminin yıkılması gerekir.Sistem bu ağalık sistemini yıkacağına beslemiştir.Ağalık sistemi kendilerine hizmet etmiştir orada yaşayan halkı sömürmüştür sadece.Talepler sadece kültüre yönelik değil ekonomik olarakda bölgenin iyileştirilmesi ve eşit bir şekilde yönetilmesine yöneliktir.Yatırımlar sadece batıya yapılırken doğu açlık sınırındadır,batı refah içinde yaşarken doğu çökme noktasındadır.Bir olay oluyor Kürtler potansiyel suçlu ilan ediliyor ve dışlanıyor.Bu insanların suçu sadece Kürt olmaları mı? __________________
Haziran'da Ölmek Zor!!!!! |
|
| #6 | ||
| Alıntı:
ağalık, aşiret geleneğini yıkacak olan tek kurum, fabrikalaşma, işçi sınıfının oluşturulmasıdır. sorabilir miyim siz bir iş adamı olsanız, sıcak çatışmanın yaşandığı bölgeye yatırım yapar mısınız. veya alt yapısı tamamlanmamış, nüfusu azalmış bölgeye? veya iklim koşulları sert geçen bölgeye? ağalık ve aşiret geleneğini devlet tek başına desteklemez. bunu destekleyen pek çok faktör vardır. peki doğulu olup da bu sisteme karşı çıkan hayır diyen, bu sistemi çökertmek için çalışan, ana sorunumuz iş ,aş, ekmekdir diyen kaç tane kürt kökenli insan var? ekonominizi feodal sisteme göre daha ileri yöntem olan kapitalizme evriltme çabası göstermediğiniz sürece ağalık sistemi sittin sene devam eder. tekrar belirtiyorum, anadilde eğitim, kültürümüz, ırkımız falan gibi talepler üzerinde uğraşmaksa sabun köpüğü ile uğraşmaktır. ne size ne kürt halkına reel nlamda hiç bir şey kazandırmayacaktır. __________________
Sivil ve askeri bürokrasinin (oligarşi) dikta rejiminden ,onların kurumlarını özelleştirerek kurtulabiliriz. | |
|
| #7 | ||
| Alıntı:
Doğudaki sıcak çatışmaların neden yaşandığını irdelerseniz altında yatan şeyin ekonomik eşitsizlik olduğunu görürsünüz.Bismil halkı ağalık kalksın diye defalarca gösteri yaptı devlet herhangi bir destek verdimi hayır tabiki..Ağalık sistemi oradaki halkı memnun etmez ama kaldırmak için birlik olma noktasında örgütlenemiyorlar..Doğuya yatırım yapılmayacaksa,oradaki insanlar batıya göç ederken potansiyel suçlu olacaksa çözüm nasıl sağlanacak? __________________
Haziran'da Ölmek Zor!!!!! | |
|
| #8 | |
| en son hakkari saldırısından önce başbakan erdoğan ın hayli yüklü sayıda iş adamı ile bir otelde ,doğu anadoluya yatırım amaçlı bir araya geldiklerini duydum. işte bu terör eylemlerinden sonra ses soluk kesildi. doğuya yatırım elbetteki olması gereken bir yöntem. fakat bu yöntemi geri tepenler arasında kürt ağalarının, pkk nın olduğu da unutulmamalıdır. __________________
Sivil ve askeri bürokrasinin (oligarşi) dikta rejiminden ,onların kurumlarını özelleştirerek kurtulabiliriz. |
|
| #9 | ||
| Alıntı:
Onların hataları garibanlara mal ediliyor ne yazık ki? __________________
Haziran'da Ölmek Zor!!!!! | |
|
| #10 | |
Kayıtlı Okur Giriş Tarihi: Oct 2007
| Bir kere Hasan Cemal denen adamın nasıl biri olduğunu biliyor musunuz? Bugün söz verip yarın sözünü yiyen bir kişidir. (bizzat bana vermiş olduğu bir sözü yemiştir, üstelik isteğim sadece eşit ifade hakkı tanınmasıydı) Dahası ayçiçeği ile benzeşen yönleri olduğunu düşünüyorum. Özellikle diğer gazetecilerinin atıldığı medya patronlarının baskısının had safhada olduğu (sol görüşlü arkadaşlara inandıkları ideoloji ile ilgili birşeyler hatırlatıyor mu bu baskı sözüm) bir devrede yeri sağlam gidiyor... Türkiye de medya bizim yüz metre ilerimizde ki pide salonu gibi çalışır. Telefon eder kuşbaşılı kaşarlı bir pide yanına da ayran istersiniz, en geç yarım saat sonra önünüzde olur. Ama parasını peşin ödemeniz gerekir, yoksa bir daha istesenizde gelmez.... Kaale alınacak bir yazı değil... |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|