| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
İslam dini ne idi ne oldu?/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2007 Ülke / Şehir: Bolu
| 17 yaşında bir gencim. Dinim İslam. Peygamberim Hz.Muhammed. İlk olarak Allah-kul arasındaki ilişkinin yalnızca Allah tarafından bilindiğini söylemek isterim. Dış görünüşüm ve din hakkında söylemlerim nedenleriyle çevrem benim Müslümanlığımdan şüphe duyar. Oysa ben Müslüman'ım. Evet, içki içiyorum, namaz kılmıyorum ama doğru olmayı, yiğit olmayı, Allah için göz yaşı dökmeyi hiç unutmuyorum. Yani siz ne derseniz deyin, iyi bir Müslüman olmasamda Müslümanım. Bu konu ile ilgili birkaç şey dile getirmek istiyorum. Ne güzel bir din ki şu İslam, hoşgörünün, adaletin, temizliğin görüntüsü. Hep böyle deriz, İslam hoşgörüdür, önyargıyı savunmaz, arkadan konuşmak olmaz, barış dinidir. Allah rızası için şimdi böyle mi İslam? Hangi İslam dünyasında açlık yok? Hangi İslam devleti sömürülmüyor, hangisinin üzerinden baskı hiç eksilmiyor? Hangisi rahat? El kaide mi? Allah'ın verdiği canı almak hoşgörü mü? İnsanlık mı? Müslümanlık mı? Eğer bu cemiyetler biz Müslümanız diyorlarsa ben neyim? İslam 360 derece döndürülmüş amacından. Evet İncil değiştirilmiş ama, konusu hala aynı. Ya İslam? İslam hala aynı mı? Eğer bu soruma evet diyorsanız, kendinizi tekrar gözden geçirin derim sizlere. İşte üzüldüğüm nokta bu. İslam dünyasında kardeşler birbirlerini vuruyor. Saçma sapan tarikatlar, cemiyetler Allah için insan öldürüyor. Katliam! Bu mu İslam? Sapıttınız ve kirlettiniz İslam'ı! Siz yaptınız bunu, yalancı öğretmenleri siz getirdiniz başımıza, ses çıkarmadınız. Beyin yıkadılar, öğrensin diye siz gönderdiniz çocuklarınızı tarikata mensup derneklere! Beyinlerini siz sulandırdınız. İşte bu yüzden bugün bu haldeyiz! Saçma sapan insanlarla uğraştınız ömür boyu. Ama onları susturmak için değil, yüceltmek için. Siz yaptınız bunu. Karaçarşaflıları göstererek siz kararttınız İslam'ı! Kapkara gözleri siz çıkarttınız toplum arasına. Kitapda ''Ayıp yerlerinizi kapatın derken'' siz siyahı seçtiniz. Oysa sadece o mudur kapanmak? İran'dan tatil için gelen çarşaflılara bakın. Sahilde bikiniler! Bu mu? Ya göründüğün gibi ol, ya olduğun gibi görün'' sözünü boşuna söylemedi Mevlana! Hiç mi tarih görmediniz, hiç mi yaşadığınızdan ders almadınız? Benimkisde soru olsa. Alsaydınız böyle mi olurduk? Siz Dindar değilsiniz. Dincisiniz, Din Tüccarısınız, Din Aktörüsünüz...! Bende dindarım. Eşitlik, hak özgürlükten yararlanıyorum. İsalam'ın gerçek haklarından. Ve size sesleniyorum! Ben ölünceye kadar dincilerle, din tüccarıyla-aktörüyle sonuna kadar uğraşacağım. Geleceğime siz gibi kara gözlüklerle bakmayacağım. Geleceğime kirlenmiş bir İslam bırakmayacağım. Siz kendinize gerçek dinci diyenler yaptınız da ne oldu? Birde biz deneyelim,içkici denesin. İkimizde gelsek kıldan köprüye Ben dürüstsem, sarhoşken de geçerim. Yiğithan AKMAN |
|
| #2 | ||
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006
| Alıntı:
Haklı olarak, olması gereken kendi iyi ahlakını, yani evrensel ahlakı, islam (arap) ahlakı ile karıştırıyorsun. Senin idealindeki, olması gereken, evrensel, genel kabul gören ahlak. Selamlar. soru Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 28-10-07 11:14 . | |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2007
| çevremizde gördüğümüz yanlışlıklar bizim herhangi bir düşünceyi savunurken ya da reddederken çıkış noktamız olmamalı.. ahlak ve din konusunda şunu kabul etmeliyiz öncelikle....dindar olmayan insanlar da ahlaklı olabilir ki öyledir...bir insan herhangi bir dine inanmadan da ahlak ve erdem sahibi olabilir...genelde zihnimizde dindar insan ahlaklıdır..dinsiz insan ahlaksızdır yargısı vardır... bunun tam tersini savunanlar da vardır...dindar insan evrensel ahlaka sahip olamaz dolayısıyla ahlaklı olamaz...dinsiz insan ancak dinin öğretilerinden sıyrıldığı için evrensel ahlaka sahiptir diye düşünenler de var... bana kalırsa her iki yargı da yanlış...inancı ne olursa olsun herkes ahlaklı olabilir...inancı ne olursa olsun herkes ahlakdışı bir hayat yaşayabilir..insan heriki temayülde yaratılmıştır... islam güzel ahlakı emir ve tavsiye eder..dinin emirleri ahlaklı olmakla anlam kazanır.. |
|
| #4 | |
Uzaklaştırıldı Giriş Tarihi: Oct 2007
| Yalnız sayın han_akman, kronikleşen bir olgu var ortada. Kavramlar ile kişileri, kişilerin icraatlarını birbirine karıştırmak. Kişilerin yaptıklarını mevcut oldukları kavramlara yüklemek hatanın başlangıcı olmaktadır. Şöyleki, çoğunluğu inanmamaya inanan bu sitedeki herkesi herşeyle itham etmek yanlış bir çıkarım olacaktır. İçlerinde gerçekten "sorgulamaya, anlamaya, anlamlandırmaya" çalışan kişiler var. Bunların durumunu söylemeyeceğim. Ama gelin görün ki, içlerinde sade ve sadece inananlara hakaret etmek, egolarını tatmin etmek için hareket edenler var. Şimdi söyleyeceğimz bütün sdözler herkesi bağlamayacağı gibi daha da önemlisi "kavramı" bağlamamalı. Şablondan dert yakınanlar, aslında (herşeyi) şablona indirgediklerinin farkına varmalılar. Bu durum iki ucu esnek bir durumdur. Ya iki ucun herhangi birine esnersiniz, gidersiniz ya da İTİDALİ seçer, merkezde kalırsınız. Böylece her iki ucu da rahatlıkla görebilir ve analiz edebilirsiniz. Sizin (ya da kimsenin) Müslümanlığınıza -siz demediğiniz sürece- kimsenin birşey diyeceği yoktur, ol(a)mazda. Ama yazınızda İslam'ın yasakladığı şeyleri yapmamanızın gerektiği en öenmli nokta. Bu hükümdür yani kavramın içindedir, kavramı bağlar. Ama uygulayıp uygula(ya)mama kavramı değil KİŞİYİ bağlar. Ve kişi yapabildiğinin en iyisini yapmalıdır... |
|
| #5 | ||
| Alıntı:
Sizin "inançlar" dediğiniz olgu insanların kabulleri değilmidir? Dolayısı ile insanların inançları pratiklerinin kaynağı değilmidir? Yanlış kabulleri olan inasanların pratikleri, dolayısı ile ahlakı yanlış olmayacakmıdır? Bu durumda "inancı ne olursa olsun herkes ahlaklı olabilir" görüşünüzü "ahlak insanların içgüdüleridir" olarakmı izah edeceğiz? | |
|
| #6 | |
| Ahlak için tek bir tanım yoktur. Ancak genel olarak ahlakın bir davranış kodu ve toplum fertleri için bir rehber olduğunu söylemek mümkündür. Bu davranış kodlarının ya da ahlakî ilkelerin kendisi kadar kaynakları da önemlidir. Filozofların bir kısmı ahlakın temelinin insan tabiatı, kimileri akıl, bazıları da din olduğunu söylemişlerdir. Günümüz toplumlarında bu üç kaynağa dayalı ahlakî rehberlikler görüyoruz. Ahlakın toplum ile birlikte bir anlam taşıdığı tartışılmaz bir gerçektir. Her toplumun adetleri, gelenekleri, düşünceleri farklı olduğundan farklı ahlak kodları ya da ilkeleri ortaya çıkmaktadır. Bir toplum için ahlaki görülen bir davranış, bir başka toplum tarafından ahlak dışı olarak görülebilmektedir. Bu yüzden ahlak filozofları tarih boyunca birbirlerine zıt ahlak doktrinleri geliştirmişlerdir. Ahlak vicdansal bir tutumdur... Vicdan kimde varsa o ahlak sahibidir... Neye inanıyor olursa olsun o kişiyi alakadar eder ama ahlaki durumunu inancı belirleyemez... Ancak tarafsızlık çok imkanlı bir durum değil kendimize dindar diyorsak ahlakında sadece dindarlarda üstelik bizimle aynı inancı paylaşanlarda olduğunu varsayıyoruz... Yada inançlı değilsek dinin ahlağa verdiği önemide görmezden gelebiliyoruz... Oysa ahlaki değerlerin tüm insanlar için geçerliliği var hangi ırktan ve hangi inançtan olursa olsun biri diğerine karşı suç işliyorsa, ahlaki kavramlara ters bir eylem gerçekleştiriyorsa o kişi kim olursa olsun savunulmamalıdır... |
|
| #7 | |
| din ahlak için şart değildir.. çünkü insan kalbi ,bazı ahlaki değerlere her zaman şahit olacak biçimde yaratılmıştır ki,hesabın görüşülüşünde,kalp dediğimiz,vijdan dediğimiz olgular devreye girsin..yani aslında kalbin kendisi evrensellik taşır... ona aykırı her bir tutum,insan nefsini yani vicdanını zorlamaya ve kişinin kendi kendine zülmune gider... birçok psikolojik bozukluğun altında bu zülum vardır ... din ,insanların toplu yaşayışında gerekli olan bir nevi yasalar gibidir.. bir çok peygambere inançlarından ve ahlaki değerlerinin yüksekliğinden sonra kitap verilişi açıktır..ya da onlara peygamberliğin verilişinde ahlaki olarak bir temizlenme evresinden geçiş bile söz konusudur..kısacası önce ahlak sonra din daha ağır basan bir tutumdur.. yani kısaca ahlak için din şart değildir ama din için ahlak şarttır... selamlar... |
|
| #8 | ||
| Alıntı:
| |
|
| #9 | |
| vicdanı siz nasıl algılıyorsunuz... |
|
| #10 | |