Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Sınavlarda doğu illerindeki öğrencilere ek puan verilsin mi?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Anket Sonuçlarını Göster: Bu uygulamayı destekliyor musunuz?
Evet, destekliyorum.7 23.33%
Hayır, desteklemiyorum23 76.67%
Oy Verenler: 30. Bu ankete oy veremezsiniz

Konu Araçları
Eski28-10-07, 03:23  #1
Kuzum
Siyaset

Kuzum'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2007
Ülke / Şehir: İzmir/Kıbrıs
Sınavlarda doğu illerindeki öğrencilere ek puan verilsin mi?

Geçtiğimiz günlerde Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik bir tartışma başlattı. Konunun özeti şöyle:

Öğrenci seçme sınavlarına dezavantajlı bölgelerden giren öğrencilere (ör; Hakkari, Şırnak...) ekstra puan verilsin. Hakkari'deki öğrenci ile Çankaya ve Nişantaşı'ndaki öğrenciye, ÖSS, OKS, KPSS'de aynı sorular soruluyor. ABD'de dezavantajlı bölgelerde dezavantajı asgariye indirecek uygulamalar yapılıyor. Dezavantaj oranına göre ek puan veriliyor.

-------------------------------------------------------------------------

Sizin bu uygulama hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Eğitim sistemimizde eşitsizlik olduğu bir memleket gerçeği. Yoksul öğrenci ile zengin öğrenci arasındaki eşitsizliğin yanı sıra, doğu ve batı arasında da eşitsizlik var. Bir dersane, özel okul, özel hoca, kaynak kitaplara batıda yaşayan öğrenciler kadar kolay ulaşamıyor doğudakiler.

Bu uygulama, ilk başta eşitsizliğin giderilmesi için olumlu gibi gözükse de uzun vadede köklü politikalar ile desteklenmediği sürece eğitimde eşitsizlik sorunu derinleştireceğini düşünüyorum, puan ekleyerek sorunun giderileceğine dair bir önkabul yapıyorsunuz çünkü.

Belki bir de şöyle bakabiliriz: Bu uygulamayı başlatmak için koca bir bakanlığa gerek var mı? Aramızdan bir kişiye yetki verelim, bir kağıda maddeleri dizsin, Hakkari'ye şu kadar puan Şırnak'a şu kadar desin ve bunu uygulama sokalım. Her şeyin önce "kısa yolunu" deneyen bir memleket olarak nasıl olsa deneme-yanılma methoduyla optimumu yakalarız.

Her söze "eğitim şart" diye başlayan bir memleketin eğitim bakanlığından çıka çıka bu proje mi çıkıyor, diye düşünmeden edemiyorum.
Eski28-10-07, 03:41  #2
Dağlı

Dağlı'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2007

Ben ortaöğretimi yıllarımda iki şehir değiştirdim. Kocaeli'de verilen eğitim ile Sivas'ta verilen arasında dağlar kadar fark var. Kocaeli'de sınıfta üst sıraları zorlasam bile asla ilk 2 olduğumu hatırlamıyorum. Ancak Sivas'a gelince ilk yılımda okulda ilk üçe girdim. (Gerçi sonrasında kendimi göklerde bulduğumdan olsa gerek üniversiteyi bile zar zor kazandım) Yani eğitim standardı yok.

Ancak bu öyle ek puanla çözülebilecek bir sorun gibi görünmüyor.

Dağlı Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 28-10-07 03:43 .
Dağlı is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-10-07, 03:52  #3
yorum2006

yorum2006'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2006

ME Bakanı her zamanki gibi atıyor. Elimde somut puanlar yok. Olsa daha net anlatırdım. Şimdi Hakkari veya Şırnak'taki öğrencilerin puanları 1,1, 1,2 hatta 1,3 faktörü ile çarpılsa bile, bunların yüzde kaçı üniversiteye girebilecek? Önce bu sorunun yanıtına bakmak gerek. Aradaki ortalama puan farkı bu katsayılarla kapanmaz. Öğrencilerin küçük bir bölümü belki sınavı kazanmış olur. Peki bunların ailelerinin yüzde kaçı çocuğunu İstanbul'a, Ankara'ya okutmaya gönderebilecek ekonomik güce sahip? Kazananların da çoğu gelemeyecek. Bir de bu ME Bakanı'nın şunu düşünmesi gerek. Sen daha iyi yetişmiş adamları sistemin dışına atıp, diğerlerini iteklersen, ülkede gelişmiş insan gücünü nasıl yaratacaksın? Eğer mesele sosyal adalet ise, İstanbul'da mesela Kabataş lisesini bitirmiş adamla, Zeytinburnu lisesini bitirmiş adam aynı olanağa mı sahip? Zaten lise olayı da bitti. Dersane olayı var. En iyi dersaneler en pahalı olanlar. Böyle adamlar bir de bakan diye ortalıkta geziniyor.
yorum2006 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-10-07, 12:33  #4
umbrasword

umbrasword'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2006

1- Bu ne şimdi? Bu saçma sapan sistemin iyice cıvıtmasından çok rahatsızım zaten. Fen lisesinde okuduk, fen lisesi kazanmak için çalıştık. Sonra ne oldu, ortalamamız 4.6'nın altında olduğu için en düşük düzey liselerdeki öğrencilerden düşük orta öğretim puanı aldık. Bu adalet mi, hak mı, ne! Benim ablam 90 sayısal sorusundan 80 net çıkardı ama bu onun yüksek olmayan hayallerine bile yetmedi. Fen lisesi öğrencisiydi ama öğretmen oldu. Bu gerizekalı mantık çok kişinin ruhunu karaladı. Artık yeter.

2- Tamam ek puan verin, ondan sonra üniversiteye giren adama vektör anlatsın hocaları, entalpinin ne olduğunu öğretsin. Şu haliyle bile içler acısı zaten durum, bunu iyice vahimleştirmenin ne anlamı var. Eğitim açısından hiçbir mantığı olmayan akıl dışı bir öneri.

umbrasword Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 28-10-07 12:37 .
umbrasword is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-10-07, 13:37  #5
157ku

157ku'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2007

Böyle bir uygulama saçma olur.
157ku is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-10-07, 14:55  #6
manipülasyon
Ayrıldı

Saçma olsa da yapılsın ..
Eski28-10-07, 15:00  #7
Maurad

Maurad'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
Ülke / Şehir: Hareket Halinde

Batidaki ogrencileri doguya tasimak mi istiyorsunuz?

Bu sorunu bu yontem cozmez...
Eski28-10-07, 15:08  #8
manipülasyon
Ayrıldı

Zaten düzelmesini beklemek akılla düşünememektir
Saçma bir uygulama ama yapılması kimseye zarar vermez.
Tüm eğitim sisteminin değişmesi lazım,herkesin eşit koşullarda okuması için ama bu imkansız birşey.
eğitim sisteminin kökten değişimi demek ekonomik sistemin,ideolojinin bile dğeişmesi demek.
Böylesine imkansızlıklar ülkesinde yapılıp yapılmaması bizi neden rahatsız ediyor ki?
eleştirmeye gerek bile görmüyorum.Yapsınlar belki bir kaç çocuğumuz kurtulur..
Batıdaki hiç bir öğrencinin de öss yi kazanmak için doğu'ya gideceğini sanmıyorum:İmkansızlıklar cennetine gidip bir kaç puan alıp öss yi kazanma hayali kurabileceğini sanmıyorum kimsenin.
Ha belki çok zenginse,paraya para demiyorsa yapabilir..
Eski28-10-07, 16:31  #9
IŞIK

Giriş Tarihi: Sep 2007

Bence bu ek puanla düzelecek birşey degil .Egitim sistemide ki bu eşitsizligin düzeltilmesi gerekir düzeltilirse .
IŞIK is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-10-07, 17:14  #10
derikli
Ayrıldı

bence bu yama çözüm önerileri doğudaki eğitim sorunu na çare olmayacaktır.
bence bu da diğer sorunlara yaklaşım tarzından farklı olmayacaktır.
ve yine bence bir çok yapılmayan vaadler gibi bu da oyalamaya kandırmaya göz boyamaya yöneliktir.
derikli is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı