"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Operasyon Yapılmasın, Diyalogla Halledelim Diyenler

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Konu Araçları
Eski28-10-07, 18:56  #1
İvanov

İvanov'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2007
Ülke / Şehir: Ankara-İstanbul
Operasyon Yapılmasın, Diyalogla Halledelim Diyenler

Ertuğrul ÖZKÖK

Ben susuyorum, siz konuşun

İLTER Türkmen benim için Cumhuriyet tarihinin en başarılı dışişleri bakanlarından biridir.

12 Eylül gibi netameli bir askeri dönemde, Türkiye’yi dünyadan izole ettirmeme başarısını göstermişti.

Sadece bu hizmeti, onu Cumhuriyet tarihinin büyük insanları arasına sokmaya yeter.

Onun Hürriyet’te yazıyor olması, benim için gurur kaynağıdır.

O nedenle İlter Bey bir şey söyledi mi, ben durup düşünürüm.

Bir değil, iki üç kere düşünürüm.

* * *

Sen benim güldüğüme bakma
Nefret ediyorum senden hala

Kuzum Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 28-10-07 19:41 .Sebep: alıntı ihlali
İvanov is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-10-07, 19:42  #2
yorum2006

yorum2006'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2006

[b]
Alıntı:
İLTER Türkmen benim için Cumhuriyet tarihinin en başarılı dışişleri bakanlarından biridir.

İlter Türkmen dünkü yazısında, "Kuzey Irak’a müdahale etmek, hayal üretmektir" diyor.
Bu cümleler yeter.
yorum2006 is online now   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-10-07, 20:11  #3
ABCDE
Felsefe - İnançlar

ABCDE'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2007

Ertugrul Özkök bir sosyolog olarak bir takim analizler yapsaydi keske. Sadece gazeteci kimligi ile aciklamalar yapmak, sorunlarin nedenlerini sorgulamamak bu gibi yanlis cikarsamalara neden olabiliyor. Savas cigirtkanligi yapmak size ne kazandiracak diye sormak lazim. Ben bu savas ile Türkiye'nin degil ama ülke icerisinde ki bir takim insanlarin kazancli cikacaklarini biliyorum. Belki de bu kazancli cikacak kesim arasindadir saygideger gazetecimiz. Herneyse... Bizden alternatif önerilerimizi sormus, cevap verelim...

Öncelikle artik su sorunun adina "terör sorunu" dememek gerekiyor. Sorunun adi "Kürt sorunu"dur. Elbette kürt sorunu Türkiye'nin yegane sorunu degildir. Lakin, sorunlarindan birisi belkide en önemli sorunlarindandir. PKK dedigimiz olgu bu sorunun sonuc kisminda yer aliyor. Sorunun masa basinda cözülemeyecegini söyleyen her kim ise acikca yalan söylüyordur. Örnegi yukarida mevcut. Siyaset ile her sorun cözülebilir.

K. Irak'a olasi bir savasta Türkiye'nin ne derece zararli cikacagini baska basliklar altinda anlatmaya calistigimiz icin tekrar dönüp anlatmak istemiyorum. Halihazirda savas yapilmadan cözüm ne sekilde mümkün sorusu üzerine yogunlasalim simdi.

Ilk olarak kürtlere anadilde egitim hakki tam olarak teslim edilmeli. Dogu ve Güneydogu'da ki feodal yapiyi ortadan kaldirmaya yönelik cok acil bir eylem plani hazirlanmali ve 5 yil icerisinde uygulamaya gecirilmeli. Dogu ve G. Dogu anadolu bölgelerine devlet tarafindan yatirim yapilmali. Bu yatirim özel sektöre birakilmamali, cünkü özel sektör maksimum kar elde etmekten baska hicbirsey amaclamaz. Bölgede ise nitelikli isci grubunun bulunmayisi, ulasim imkanlarinin zor olmasi, pazarlama sorunlari, hammadde sorunlari vs sorunlar özel sektör icin cazip degildir. Bu yüzden devlet bizzat bu ise el atmalidir. Bölgeye her anlamda yatirim devletin birinci önceligi olmalidir. Yol, okul, hastane, kültürel merkezler, spor sahalari vs.... Kürtlerin kürt kimlikleri ile siyaset yapabilmelerinin önündeki bütün yasal engeller kaldirilmalidir. Ilgili bölgelerde ve/veya tüm yurtta yayinlanmak üzere kürtce TV ve radyolar olusturulmalidir. Kürtlerin Türkiye Cumhuriyetinin asli unsurlarindan birisi oldugu anayasada yer almalidir. Bölgede OHAL uygulamalarina veya bu uygulamanin kalintilarina derhal son verilmelidir. Bölgede islenen faili mechul cinayetler bir an önce aydinlatilmaya calisilmalidir.

Zamanim olmadigi icin simdilik aklima geldigi kadari ile bu önerilerimi sunacagim. Zaman bulabildigimde devam edecegim...
Eski28-10-07, 20:50  #4
manipülasyon
Ayrıldı

Giriş Tarihi: May 2007

Savaşmak değil,uzlaşmak zorundayız..
zaten Sayın ABCDE o kadar güzel şeyler söylemiş ki; ekleyecek birşey bulamıyorum kendi adıma.
Bu kadar basit güdüsel açıklamalarla köşe yazarı olmakk..
Türkiye'nin ayıplarına ortak insanlardan biri..
Ne denir ki..
kendisiyle ilgili tartışmak bile başlı başına bir sorun..
Sokaktaki adamın aklıyla hareket etmek ve sonra aydın sıfatına bürünmek..
Gülünç insan..
Eski28-10-07, 20:51  #5
FatmaSeher

Giriş Tarihi: May 2007

Aydın Doğan medyasının kaptanı, malum Amerikanofil ve AB sever Ertuğrul Özkök , lafının sonunu keşke 1 mart da tezkere geçseydiye getirmiş..1 mart tezkerecileri hala aynı yerdeler..
Özkök ün övdüğü de , yine tezkere geçsin diye 1 martta ABD borusunu öttürenlerden,
12 eylül Akeri darbesinde , Ulusu hükümetinin dışişleri bakanı İlter Türkmen...
Yani Tüsiad , Tesev ..vs den referanslı, AB sever , aslında daha çok Amerika sever İlter Türkmen ...
Çook demokrat ve insan haklarıcı, ve de özgürlükçü solcu liberaller, şimdi İlter Türkmen'e yapışabilir...
Kimler kimlerle bir araya gelcek hele görün ...
Diyalog masasının sahibi Amerika olunca...

FatmaSeher Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 28-10-07 20:55 .
FatmaSeher is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-10-07, 21:45  #6
İvanov

İvanov'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2007
Ülke / Şehir: Ankara-İstanbul

anlaşılan yazının tamamnı pek okumamış ya da anlayamışsınız.
herkes ağız birliğ etmişcesine "girilmesin" diyor ancak bu sorunu çözmek için ne yapılması gerektiğini söylemiyor.
yalnızca "girmeyin" deniliyor.
ertuğrul özkök'ün de dediği gibi ABD ye söylüyorsun ; ırak'A söyle diyor
ırak'a söylüyorsun ; barzaniye söyle diyor
barzani'ye söylüyorsun ; kardeşlerimi vermem diyor.
ne yapılacak peki?
girmeyelim.pkk ve diğeer kürt oluşumu iyice güçlensin, türk askerleri ölmeye devam etsin, devlet kaynaklarını teröre harcasın, ayrılıkçılık ve faşizm yükselsin...
ne kadar güzel bir tablo değil mi...

Sen benim güldüğüme bakma
Nefret ediyorum senden hala

İvanov Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 28-10-07 22:16 .
İvanov is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-10-07, 22:15  #7
gizemnur
Bilim - Mitoloji
Dergi Yazı İşleri

gizemnur'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2007

Alıntı:
Sayın ABCDE şöyle demiş:

Mesajı Göster
Ertugrul Özkök bir sosyolog olarak bir takim analizler yapsaydi keske. Sadece gazeteci kimligi ile aciklamalar yapmak, sorunlarin nedenlerini sorgulamamak bu gibi yanlis cikarsamalara neden olabiliyor. Savas cigirtkanligi yapmak size ne kazandiracak diye sormak lazim. Ben bu savas ile Türkiye'nin degil ama ülke icerisinde ki bir takim insanlarin kazancli cikacaklarini biliyorum. Belki de bu kazancli cikacak kesim arasindadir saygideger gazetecimiz. Herneyse... Bizden alternatif önerilerimizi sormus, cevap verelim...

Öncelikle artik su sorunun adina "terör sorunu" dememek gerekiyor. Sorunun adi "Kürt sorunu"dur. Elbette kürt sorunu Türkiye'nin yegane sorunu degildir. Lakin, sorunlarindan birisi belkide en önemli sorunlarindandir. PKK dedigimiz olgu bu sorunun sonuc kisminda yer aliyor. Sorunun masa basinda cözülemeyecegini söyleyen her kim ise acikca yalan söylüyordur. Örnegi yukarida mevcut. Siyaset ile her sorun cözülebilir.

K. Irak'a olasi bir savasta Türkiye'nin ne derece zararli cikacagini baska basliklar altinda anlatmaya calistigimiz icin tekrar dönüp anlatmak istemiyorum. Halihazirda savas yapilmadan cözüm ne sekilde mümkün sorusu üzerine yogunlasalim simdi.

Ilk olarak kürtlere anadilde egitim hakki tam olarak teslim edilmeli. Dogu ve Güneydogu'da ki feodal yapiyi ortadan kaldirmaya yönelik cok acil bir eylem plani hazirlanmali ve 5 yil icerisinde uygulamaya gecirilmeli. Dogu ve G. Dogu anadolu bölgelerine devlet tarafindan yatirim yapilmali. Bu yatirim özel sektöre birakilmamali, cünkü özel sektör maksimum kar elde etmekten baska hicbirsey amaclamaz. Bölgede ise nitelikli isci grubunun bulunmayisi, ulasim imkanlarinin zor olmasi, pazarlama sorunlari, hammadde sorunlari vs sorunlar özel sektör icin cazip degildir. Bu yüzden devlet bizzat bu ise el atmalidir. Bölgeye her anlamda yatirim devletin birinci önceligi olmalidir. Yol, okul, hastane, kültürel merkezler, spor sahalari vs.... Kürtlerin kürt kimlikleri ile siyaset yapabilmelerinin önündeki bütün yasal engeller kaldirilmalidir. Ilgili bölgelerde ve/veya tüm yurtta yayinlanmak üzere kürtce TV ve radyolar olusturulmalidir. Kürtlerin Türkiye Cumhuriyetinin asli unsurlarindan birisi oldugu anayasada yer almalidir. Bölgede OHAL uygulamalarina veya bu uygulamanin kalintilarina derhal son verilmelidir. Bölgede islenen faili mechul cinayetler bir an önce aydinlatilmaya calisilmalidir.

Zamanim olmadigi icin simdilik aklima geldigi kadari ile bu önerilerimi sunacagim. Zaman bulabildigimde devam edecegim...
Sayın ABCDE
İyi güzel sorunlara çözüm getirmişsiniz. Bu durumda tek çözüm eyaletlere ayrılmaktan geçer. Çünkü böyle bir uygulamayı başlattığınızda diğer bölgedeki etnik kökenlerde aynı isteklerde bulunacaktır. O zaman değişik dillerin konuşulduğu kozmopolit bir toplum meydana gelecektir. Benim kanaatim çıkış noktası eyalet sistemi... Merkezi yönetim iyi bir denetleme sistemi kurmalı ama yerel yönetimler gerekli uygulamaları yapabilir. Zamanında soyvetlerin yaptığı tarzdan bir uygulama ve kurullar oluşturulmak zorunda...Peki ülkemizdeki siyasi yönetim buna müsait mi? Hayır....
Dediniz ki özelleştirmelerden vazgeçilmeli devlet iş alanları açmalı... Bu da güzel...Şundan emin olabilir misiniz? Bu emekçi işçileri denetim altında tutmak için yapılan bir uygulama olursa ne olacak? Baskıcı bir sistemden ekonomik geçim sıkıntısının bağlılığından kaynaklanan bir baskı oluşursa....Şuan güneydoğudaki özelleştirmeler durdurulmuş durumdadır. Hepsi birer devlet kurumu haline getirilmektedir. Niçin? İyi niyetli yapılan bir uygulamaysa ne ala? Ama halkı elde tutmak için emeğini sömürmek için uyulanırsa... Bugüne gelinceye kadar o bölgelerde çalışan üst düzey yöneticilerin hatalarından kaynaklanan haksızlıklar yüzünden ortaya Kürt sorunu çıkmıştır. Padişahın olmadığı yerde vezir kendini padişah sanırmış...
Eski29-10-07, 10:19  #8
bozkır
Tarih

bozkır'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: izmir

pkk bir terör örgütü.onunla mücadele etmek gerekir.İcabuında kuzey ırak girip öıkmak gerekir ancak sınır ötesi harekat bambaşka bir şey.Ufak çaplı vurkaçlara kimse itiraz etmiyor itiraz toplu bir işgale.Buna ne dünya izin verir ne Türkiyenin şartları.

Ertuğrul ÖZkök bizi nasıl 1 Martta bir batağa sürüklemekten çekinmediyse bugün de aynı kafada.Ölecek olan onun çocukları değil nasıl olsa...

Asıl önemli noktaya gelirsek,Pkk sorununu nasıl çözeriz?hiç kuşkusuz işin askeri boyutu var.Ancak bu iş sadece askeri tedbirlerle çözülmez.Bir taraftan askeri mücadele ederken diğer yandan meclis harıl harıl çalışmalı.Tüm dünyaya Türkiyenin demokrasi ile kürt sorununu çzömeye çalıştığını göstermeli.Bir kalkınma planı hazırlanmalı,GAP MUTLAKA hızla bitirilmeli,kültürel haklar ve yerel yönetim genişletilmeli.Yapılması gereken şey PKK ya karşı her alanda topyekün bir mücadeledir.Pkk yı dış desteği bitirmeden yok edemezseniz.Bu yüzden Türkiye demokratik -iyi çocuk- olan taraf olduğunu dünyaya göstermeli.
Eski29-10-07, 10:52  #9
yorum2006

yorum2006'nın Avatarı

Alıntı:
Alıntı:
Sayın gizemnur2 şöyle demiş:

Mesajı Göster
..............
Dediniz ki özelleştirmelerden vazgeçilmeli devlet iş alanları açmalı... Bu da güzel...Şundan emin olabilir misiniz? Bu emekçi işçileri denetim altında tutmak için yapılan bir uygulama olursa ne olacak? Baskıcı bir sistemden ekonomik geçim sıkıntısının bağlılığından kaynaklanan bir baskı oluşursa....Şuan güneydoğudaki özelleştirmeler durdurulmuş durumdadır. Hepsi birer devlet kurumu haline getirilmektedir. Niçin? İyi niyetli yapılan bir uygulamaysa ne ala? Ama halkı elde tutmak için emeğini sömürmek için uyulanırsa...
Bugün tüm Türkiye'de üretken yatırımlar durmuştur. Güneydoğu'da da. Buna ek olarak özel sektör Güneydoğu'ya gitmiyor. Zaten gitmiyordu, bu çatışma ve belirsizlik ortamında hiç gitmez. Özal döneminde bölgeye verilen teşviklerin haddi hesabı yok. Hiçbiri bölgede yatırıma dönüşmedi. Hepsi Batı bölgelerinde, hem de yatırım denmeyecek alanlarda çarçur edildi. Hesap soran da olmadı. Zaten Özal dönemi, Türkiye ekonomisinin tam anlamıyla hırsızlık ekonomisine dönüştüğü süreçtir.

Kamunun yatırım yapması kaçınılmazdır. Bunu illa ki merkezi otoritenin, KİT'lerin yapması da gerekmez. İl Özel İdareleri ve Belediyeler de yapabilir. Ancak Türkiye'deki kapkaççı kapitalist düzen yüzünden bu da yürümüyor. Ecevit hükümeti zamanında İl Özel İdarelerine yatırım yaptırmaya çalıştılar. Yürümedi. Çünkü bir takım kapkaççılar ortaya çıkıyor, yatırımı İl Özel İdaresine yaptırıyormuş gibi görünüp, kendisi malı götürüyor. Neden böyle? İl Özel İdarelerinde kaynak yok. Merkezi Yönetim bazı kaynakları hibe şeklinde, "sıfır"a yakın bedelle bunlara aktarıyor. Kapkaççılar da üç kuruşa bunları satın alıyor sonra. Belediyeler zaten temel belediyecilik hizmetlerine zor kaynak buluyor. Hazine Belediyelein kredi sağlamasına yardımcı olmalı. Bu da yapılmıyor. Zaten belediyelere de güvenilmez. Orada da her türlü dümen var. En doğrusu önce kamu anonim şirketleri şeklinde şirketler oluşturup, hisseleri bedelsiz olarak çalışanlara dağıtmak ve şirketi onların idare etmesini sağlamak.
Eski29-10-07, 11:13  #10
yorum2006

yorum2006'nın Avatarı

Alıntı:
Alıntı:
Sayın İvanov şöyle demiş:

Mesajı Göster
anlaşılan yazının tamamnı pek okumamış ya da anlayamışsınız.
herkes ağız birliğ etmişcesine "girilmesin" diyor ancak bu sorunu çözmek için ne yapılması gerektiğini söylemiyor.
yalnızca "girmeyin" deniliyor.
ertuğrul özkök'ün de dediği gibi ABD ye söylüyorsun ; ırak'A söyle diyor
ırak'a söylüyorsun ; barzaniye söyle diyor
barzani'ye söylüyorsun ; kardeşlerimi vermem diyor.
ne yapılacak peki?
girmeyelim.pkk ve diğeer kürt oluşumu iyice güçlensin, türk askerleri ölmeye devam etsin, devlet kaynaklarını teröre harcasın, ayrılıkçılık ve faşizm yükselsin...
ne kadar güzel bir tablo değil mi...
Sn. İvanov,

Hiç kimse size Kuzey Irak'ı tam olarak işgal ettirmez. Dünyada kafasına eseni yapma devri çoktan bitti. İşgal bile etseniz, ne ölüçüde kontrol sağlıyacaksınız? ABD'nin durumu ortada. Üstelik kendisine işbirlikçiler bile bulmuşken. Girseniz de kontrol edemezsiniz. Zaten çok çok birkaç yılda sizin çıkmanızı sağlarlar. Sınırlı operasyonlarla PKK'yi bitirmek mümkün değil. Bölgeyi bilen, durumu bilen aklı başında insanlar söylüyor bunu. Öte yandan Kuzey Irak liderleri, PKK'lileri tutup size niye versin? Vermezler. İsteseler de veremezler zaten. Çünkü PKK bunlardan çok daha güçlü bir yapıda. Belirli bir ideolojik temeli var. Peşmergelerden daha güçlü silahlı kuvveti var. Bunları da geçelim. Değil yalnızca PKK liderlerini, orada olduğu söylenen 3000 militanın hepsini tutup size verdiklerini varsayın. Ne olacak? PKK bitecek mi? Çok çok 1-2 yıl uykuya geçer. Ondan sonra yeni kadrolarla yeniden çıkar ortaya. Bunları göremiyor musunuz?

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 10:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)