| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
IQ testi hakkında.../konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
| Öğrencilere bu şekilde bir zeka yaşı verilmesi, onların aynı yaştaki diğer çocuklara göre nasıl olduklarını gösteriyordu, ancak böyle bir sayı aynı yaşta olmayan kişilerin zeka derecelerini karşılaştırmakta problem yaratıyordu. Dolayısıyla, zeka derecesini belirlemek üzere zeka yaşı yerine, zeka bölümü, yani IQ (Intelligence Quotient) olarak adlandırılan bir değer kullanılmaya başlandı. IQ, zeka yaşının, doğum tarihine göre belirlenen gerçek yaşa bölümünün yüzle çarpılmasıyla elde edilmekteydi. Yani IQ= (Zeka Yaşı/Gerçek Yaş)*100 formülü ile bulunmaktadır. Daha önceki örneklerimize bu formülü uygulayacak olursak, birinci öğrenci için IQ=(8/10)*100=80, ikinci öğrenci içinse IQ=(16/14)*100=114.2 olarak bulunacaktır. Yukarıdaki formülden de kolayca anlaşılacağı gibi, eğer bir kişinin gerçek yaşı ve zeka yaşı aynıysa IQ derecesi 100 olacaktır, zeka yaşı gerçek yaşından büyük olanlar için 100'den daha büyük diğerleri içinse daha küçük bir IQ derecesi elde edilecektir. IQ derecesinin hesaplanmasında temel kavramlar aynı olmasına karşın, günümüzde IQ dereceleri standartlaştırılmış bir grubun ortalama sonuçlarının ve standart sapmalarının kullanıldığı istatistiksel ve matematiksel bir takım hesaplamalar içeren karmaşık bir yöntemle daha anlamlı bir biçimde bulunmaktadır. İnsanlarda ortalama Zeka Bölümü 100 olarak kabul edilmiştir. Kabaca bir sınıflama yapılacak olursa, 130'un üstündeki IQ değerleri üstün zeka, 70'in altındaki IQ değerleri ise geri zeka olarak nitelendirilir. En çok görülen IQ derecesi ortalamaya karşılık gelen 100'dür. İnsanların %68.3'ü 85 ve 115 arasında ortalamaya yakın bir IQ derecesine sahiptir. |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2005 Ülke / Şehir: İzmir
| Sizce IQ testleri zekayı gerçekten ölçebilir mi? Hiç ciddi birşekilde -internnetten falan değil- zeka yaşını ölçtüren var mı aramızda? |
|
| #3 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Aug 2006
| bence olcmez..cunku o gunku halimizi belirleyen bir cok unsur yani degisken var.gercek bir iq testi icin tum omrumuzu goz onune almaları lazım..bu da zor galiba ![]() |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| Bence IQ testleri zekamız hakkında fikir verir ancak yüzde yüz hassas bir ölçüm değildir.Ben böyle bir test yaptırmadım ama yaptırmayı isterdim. |
|
| #5 | |
Kültür-Sanat Dergi Sorumlusu ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: istanbuL
| ben yaptırmıştım ve 130 çıkmıştı ama üstün zeka olduğumu düşünmüyorum açıkçası zeki olduğumu düşünürüm fakat bu test dışında üstün zekalı olduğunu belirten başka bir tecrübe yaşamadım ![]() |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| Eğer bu sonuca sağlam kaynaktan ulaştıysanız;sn.antropolog,bu zekanız değerlendirmeye değecek ölçüde.İyi bir eğitimle desteklemeli,kendinizi geliştirmelisiniz.Bu yüksek IQ'nuzu çöpe atmayın. |
|
| #7 | |
Kültür-Sanat Dergi Sorumlusu ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: istanbuL
| teşekkür ederim, fakat ben bu tip testlerin insan zekasını doğru ölçüde yansıttığını pek düşünmüyorum. iyi bir eğitim aldım ve alıyorum umarım dediğiniz gibi kullanabilirim en iyi şekilde fakat ben zekanın bir çok insanda olduğunu düşünüyorum dediğiniz gibi iş eğitime bakıyor. grek aile gerek okul. |
|
| #8 | |
Yazar Adayı
Giriş Tarihi: Oct 2006
| zeka testi bir bireyin zekasının ortaya konması için yeterli değildir bence.zeka seviyesinin yüksek olduğu düşünülen nice insanlar çok anlamsız davranışlarda bulunabiliyorlar.bu nedenle ölçülen zeka ile duygusal zeka tesitnin birleşimi sonrasına bir insanın zekası hakkında hüküm verilmeli. |
|
| #9 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış
Giriş Tarihi: Oct 2006 Ülke / Şehir: İstanbul
| Zeka testelir zeka çeşitlerinden bazılarını ölçebilir. Ancak zekanın ne olduğu biraz tartışmalı ama genel kabul gören, bağlantı kurabilme, çabuk kavrama, dikkat özellikleri.. Ancak bunların dışında yorum yetenegi, felsefi düşünüş, uyum sağlama, hafıza vb. biçimlerde var genelde ölçülen birinci tipteki zekalar. |
|
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| insan beyni çok karmaşık bir yapıya sahiptir ve bu yüzdendir ki bilim adamları insan beynini hala tam anlamıyla çözemedi... durum böylerken birileri kendilerince bilimsel, bence dikkat sorusu, hazırlıyor ve bunun adına zeka testi koyuyorlar... zeka çok karışık bir yapıdır, birkaç soruyla ya da birkaç saatle bir insanın zekasını çözemezsiniz... kaldı ki zeka tek kalıba da indirgenemez... bildiğim kadarıyla zeka üçe ayrılıyor: mekanik zeka: televizyon, bilgisayar... tamiridir sayısal zeka: matematik,mantık... sorularını çözebilmektir... sosyal zeka: liderliktir... örnek: atatürk, hitler, che... durum böyle olunca en popüler zeka testi (?) olan IQ testine göre konuşuyorum: siz bir adama kendi sorularınıza göre ona düşük bir zeka sevisyesi belirleyin o bunun sonucunda işe yaramaz biri mi olacak... zaten dikkat ederseniz mekanik zekasını kullanan insanlar genelde okullarda başarısız olan hatta okula gitmeyen insanlardır ama bozuk bir arabayı ona götürün adam hemen çaresini bulup tamir eder.... bi de türklerin zeka testine falan ihtiyacı yoktur... kime sorsanız hatta sormasanız bile kendisinin bu testlerde üstün zekalı çıktığını söyler... bu her yerde böyle, en basit örnek bu konunun başında gördüm... sözün kısası ben zeka testlerinin hiçbirine inanmıyorum... __________________
Ocağımıza incirlik diktiler. Can Yücel barış Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 05-01-07 22:02 . |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|