Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

IQ testi hakkında...

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski23-05-05, 15:19  #1
petricli

IQ testi hakkında...

Öğrencilere bu şekilde bir zeka yaşı verilmesi, onların aynı yaştaki diğer çocuklara göre nasıl olduklarını gösteriyordu, ancak böyle bir sayı aynı yaşta olmayan kişilerin zeka derecelerini karşılaştırmakta problem yaratıyordu.

Dolayısıyla, zeka derecesini belirlemek üzere zeka yaşı yerine, zeka bölümü, yani IQ (Intelligence Quotient) olarak adlandırılan bir değer kullanılmaya başlandı.

IQ, zeka yaşının, doğum tarihine göre belirlenen gerçek yaşa bölümünün yüzle çarpılmasıyla elde edilmekteydi.

Yani IQ= (Zeka Yaşı/Gerçek Yaş)*100 formülü ile bulunmaktadır.

Daha önceki örneklerimize bu formülü uygulayacak olursak, birinci öğrenci için IQ=(8/10)*100=80, ikinci öğrenci içinse IQ=(16/14)*100=114.2 olarak bulunacaktır.

Yukarıdaki formülden de kolayca anlaşılacağı gibi, eğer bir kişinin gerçek yaşı ve zeka yaşı aynıysa IQ derecesi 100 olacaktır, zeka yaşı gerçek yaşından büyük olanlar için 100'den daha büyük diğerleri içinse daha küçük bir IQ derecesi elde edilecektir.

IQ derecesinin hesaplanmasında temel kavramlar aynı olmasına karşın, günümüzde IQ dereceleri standartlaştırılmış bir grubun ortalama sonuçlarının ve standart sapmalarının kullanıldığı istatistiksel ve matematiksel bir takım hesaplamalar içeren karmaşık bir yöntemle daha anlamlı bir biçimde bulunmaktadır.

İnsanlarda ortalama Zeka Bölümü 100 olarak kabul edilmiştir. Kabaca bir sınıflama yapılacak olursa, 130'un üstündeki IQ değerleri üstün zeka, 70'in altındaki IQ değerleri ise geri zeka olarak nitelendirilir.

En çok görülen IQ derecesi ortalamaya karşılık gelen 100'dür.

İnsanların %68.3'ü 85 ve 115 arasında ortalamaya yakın bir IQ derecesine sahiptir.
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski18-08-05, 23:45  #2
ışık

Giriş Tarihi: Apr 2005
Ülke / Şehir: İzmir

Sizce IQ testleri zekayı gerçekten ölçebilir mi?

Hiç ciddi birşekilde -internnetten falan değil- zeka yaşını ölçtüren var mı aramızda?
ışık is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-08-06, 19:50  #3
cengiz313
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Aug 2006

bence olcmez..cunku o gunku halimizi belirleyen bir cok unsur yani degisken var.gercek bir iq testi icin tum omrumuzu goz onune almaları lazım..bu da zor galiba
cengiz313 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski05-08-06, 17:09  #4
damla

Giriş Tarihi: Jul 2006

Bence IQ testleri zekamız hakkında fikir verir ancak yüzde yüz hassas bir ölçüm değildir.Ben böyle bir test yaptırmadım ama yaptırmayı isterdim.
damla is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski06-08-06, 23:31  #5
antropolog
Kültür-Sanat
Dergi Sorumlusu

antropolog'nın Avatarı

Ülke / Şehir: istanbuL

ben yaptırmıştım ve 130 çıkmıştı ama üstün zeka olduğumu düşünmüyorum açıkçası zeki olduğumu düşünürüm fakat bu test dışında üstün zekalı olduğunu belirten başka bir tecrübe yaşamadım
antropolog is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-08-06, 20:06  #6
damla

Giriş Tarihi: Jul 2006

Eğer bu sonuca sağlam kaynaktan ulaştıysanız;sn.antropolog,bu zekanız değerlendirmeye değecek ölçüde.İyi bir eğitimle desteklemeli,kendinizi geliştirmelisiniz.Bu yüksek IQ'nuzu çöpe atmayın.
damla is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski08-08-06, 00:19  #7
antropolog
Kültür-Sanat
Dergi Sorumlusu

antropolog'nın Avatarı

Ülke / Şehir: istanbuL

teşekkür ederim, fakat ben bu tip testlerin insan zekasını doğru ölçüde yansıttığını pek düşünmüyorum. iyi bir eğitim aldım ve alıyorum umarım dediğiniz gibi kullanabilirim en iyi şekilde fakat ben zekanın bir çok insanda olduğunu düşünüyorum dediğiniz gibi iş eğitime bakıyor. grek aile gerek okul.
antropolog is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski18-10-06, 13:01  #8
saklisehir
Yazar Adayı

saklisehir'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006

zeka testi bir bireyin zekasının ortaya konması için yeterli değildir bence.zeka seviyesinin yüksek olduğu düşünülen nice insanlar çok anlamsız davranışlarda bulunabiliyorlar.bu nedenle ölçülen zeka ile duygusal zeka tesitnin birleşimi sonrasına bir insanın zekası hakkında hüküm verilmeli.
saklisehir is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski18-10-06, 13:27  #9
PAN
Forumdan Uzaklaştırılmış

PAN'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Zeka testelir zeka çeşitlerinden bazılarını ölçebilir. Ancak zekanın ne olduğu biraz tartışmalı ama genel kabul gören, bağlantı kurabilme, çabuk kavrama, dikkat özellikleri.. Ancak bunların dışında yorum yetenegi, felsefi düşünüş, uyum sağlama, hafıza vb. biçimlerde var genelde ölçülen birinci tipteki zekalar.
PAN is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-12-06, 03:29  #10
barış

Giriş Tarihi: Nov 2006

insan beyni çok karmaşık bir yapıya sahiptir ve bu yüzdendir ki bilim adamları insan beynini hala tam anlamıyla çözemedi...

durum böylerken birileri kendilerince bilimsel, bence dikkat sorusu, hazırlıyor ve bunun adına zeka testi koyuyorlar...

zeka çok karışık bir yapıdır, birkaç soruyla ya da birkaç saatle bir insanın zekasını çözemezsiniz...

kaldı ki zeka tek kalıba da indirgenemez...
bildiğim kadarıyla zeka üçe ayrılıyor:

mekanik zeka: televizyon, bilgisayar... tamiridir
sayısal zeka: matematik,mantık... sorularını çözebilmektir...
sosyal zeka: liderliktir... örnek: atatürk, hitler, che...

durum böyle olunca en popüler zeka testi (?) olan IQ testine göre konuşuyorum:

siz bir adama kendi sorularınıza göre ona düşük bir zeka sevisyesi belirleyin o bunun sonucunda işe yaramaz biri mi olacak...
zaten dikkat ederseniz mekanik zekasını kullanan insanlar genelde okullarda başarısız olan hatta okula gitmeyen insanlardır ama bozuk bir arabayı ona götürün adam hemen çaresini bulup tamir eder....

bi de türklerin zeka testine falan ihtiyacı yoktur...
kime sorsanız hatta sormasanız bile kendisinin bu testlerde üstün zekalı çıktığını söyler...
bu her yerde böyle, en basit örnek bu konunun başında gördüm...

sözün kısası ben zeka testlerinin hiçbirine inanmıyorum...

barış Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 05-01-07 22:02 .
barış is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı