"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." Lütfen forum kurallarını okuyunuz. |
||||||||||
![]() |
| |||||||
| Kuranda çelişkiler meselesi / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Uzaklaştırıldı Giriş Tarihi: Oct 2006
| Günümüzde önemli olan görüşlerden biri de Kuranın çelişkiler barındırmasıdır.Hem de Kuran çelişki olmadığından hareketle Allahtan geldiğini özellikle vurgulamasına rağmen.. Öncellikle çelişki nedir biliyor muyuz? Mantıkta çelişki; bir doğrunun aynı kategori içerisinde yanlışlanmasıdır. Kuranda çelişki olduğunu söyleyenlerin iddiaları birkaç çeşittir. Birinici tür çelişki iddiası: Aynı kelimeye değişik anlamların getirilmesidir. En basit örnek olarak Kuranda insanın çamurdan yaratılması konusunda birkaç çamur çeşidinden bahsetmesi bir çelişki mi? Bunu merhalelere yormak ilmi metoda bir zarar getirmez. Çünkü insanın yaratılışından bahseden ayetler bir tane değildir. Burada düşüneceğimiz, yaratılmanın tek şekil olmadığını araştırmak olacaktır. Bu durumda bu ayetin çelişkili bir anlam vermediğini düşüneceğiz. Burada kelime birdir ama işlevleri ve anlamları farklıdır. Bunun yerine sözgelimi sizler topraktan yaratılmadınız denseydi ancak çelişki olabilirdi. İkinci tür çelişki iddiası: Birbirlerine tam ters iki hükmün bulunmasıdır. Duruma bağlı olarak hükümler de değişiklikler göstermiştir. Bu, dinin insan hayatının gerçeklerini dikkate aldığını gösterir. Buna İslam terminolojisinde nesh denilmektedir. Bu iddia, ayete bütüncül bakılmadığının ve tek yönlü bakıldığının da göstergesidir. Üçüncü çelişki iddiası: Muhkem ve Müteşabihlerin her ikisinin de muhkem olarak yorumlanmasıdır.Oysa her iki tür ayetin de Kuranda bulunduğunu Kuran söylemektedir..Bir ayette hiçbir şey Allaha benzemez derken diğer bir ayette Allahın elinden bahsedilir.Hiçbir şeyin Allahın benzeri olmadığı hükmü muhkem ve kesin iken Allahın eli kavramı yoruma açıktır ki bunu tefsirciler zaten kuvvet ve güç anlamında kullanmışlardır. Dördüncü çelişki iddiası: Kuranın ayrıca bilimsel verilerle çelişkili olduğu iddiasıdır.Bu iddia daha çok evrim ve yaratılış kavramları arasında geçmektedir.Oysa evrim teori olduğu sürece zaten karılaştırmak gerekmediği gibi yasa olsa da bunun çelişkili olmadığı görülebilir.Diğerleri de bunun gibidir. |
|
| #2 | |
Felsefe&Konu Dışı ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: istanbul
| beşinci tür çelişkiyi de ben söyleyebilir miyim; bazı ayetlerde tanrı'nın iradesi kısıtlı bir varlık yerine konulmuş olması ve kullarına karşı insansıl davranışlarda bulunabilmesi. Örneğin insanları dindar olmaları için ölene kadar bekleyemeyip sabrının tükenmesi, dindar olmayan kızlarla evlenmeye hoş bakmaması, başka dinden olanlarla ve dinsizlerle dost olunmasına da hoş bakmaması. bence kuran'da ve tevrat'ta en önemli olan ve insanların bir dinden soğumasına neden olan çelişkiler bu tarz çelişkilerdir. Bundan başka, sizin belirtmiş olduğunuz ikinci tür çelişkiler de önemli sayılır. kendi adıma konuşursam benim esas aldığım noktalar ikinci ve beşinci tür (benim yazdığım) çelişkilerdir. __________________
Türkiye soluna en çok zararı veren; farklı ülke koşullarını göz ardı etmesi ve Lenin sonrasında SSCB'de karşı-devrimin (irticanın) olduğunu savunması nedeniyle Trotsky olmuştur! |
|
| #3 | |
Uzaklaştırıldı Giriş Tarihi: Mar 2006
| Bir tarafta kainat... Ve bunu yarattım diyen tanrı.. Sonra da çıkıp yarattığı birine karı kız ayarlayan bir tanrı.. Bundan büyük çelişki olur mu sn. özedönüş.. |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007
| insan için dünyada çalıştığından fazlası yoktur... dualarımız olmasa ne ehemniyetimizin kalacağı.... sözde dünyalık işler için dua etmeye teşvik edilmemiz.. benim kafamada bu ifadeler takılmıştır... aslında fazla irdelemek istemiyorum ama bırakın ahireti, dünya için bile bu durumda, müslüman ve müslüman olmayanlar arasında nasıl bir sistem yürütülüyor anlayabilmiş değilim...elimde tarihsel veriler olduğu halde, yaşadığım halde.. ne yapılıyor?.. nasıl dağıtılıyor karşılıklar?.. bu kadar ince hesapların yapılabileceği tek mekanizma olduğu idaa ediliyor.. ince hesapları göremiyoruz, sonuçlarını göremiyoruz...nasıl olacak peki?.. __________________
cennette ilginç insanların hiçbiri yok. F.N. küreseleylem Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 02-11-07 12:27 . |
|
| #5 | ||
![]() Giriş Tarihi: May 2007 Ülke / Şehir: bedenim
| Alıntı:
Evet en önemlisi de bu benCe.. ![]() __________________
Hayat kızgın boğa, ben kırmızı pelerin... sagopa! | |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2007
| Burada saniyorum bütün mesele özetle sudur; Islamcilar eger kuran'da celiski oldugunu kabul edecek olsalar, zaten inandiklari tanrinin bir celiskiler yumagi oldugunu kabul etmek zorunda kalmalari gerekir ki, inanirlar icin tanrinin celiskili olmasi söz konusu olamaz. Bu sebeple hangi mantik argümanini getirirsek getirelim, bir islamci icin zerre kadar celiskili bir durum söz konusu olmayacak ve bu durumlara kilif bulunacaktir. Burada bütün mesele önkabullerin elestiriye acik olup olmamasidir. Siz bir tek harfinin bile yanlis olamayacagini düsündügünüz ve bunu kabul ettiginiz bir kitabin icinde celiski görebilir misiniz? Kesinlikle göremezsiniz. __________________
Islam'a bak, hizaya gel! Hurilerle yatacagima, zabanilerle yatarim! ABCDE Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 02-11-07 13:58 . |
|
| #7 | |
Uzaklaştırıldı Giriş Tarihi: Oct 2006
| Ben çelişki örneklerinden çok çelişki türleri üzerine yazdım.Sayın eşitliğin verdiği örnek te bence ikinci türe girmektedir.Yani kurana bütüncül yaklaşıldığında çözülebilecek bir sorundur.Mesela ölene kadar beklemeyip sabrının tükendiği konusu aslında kuran bütünlüğünde olmayan bir olgudur.İslamda ölmeyene kadar herkese tevbe kapısının açık olduğu anlayışı vardır. Ama siz bu konuyu Ebu Lehep üzerinden değerlendirseniz orada tıkanırım.Eğer ebu lehep ölmeden evvel sözkonusu ayetler inmişse bu bir çelişkidir demekten başka çare kalmıyor elimizde..Aynısı Ebu Cehil ve Velid.B.Muğire için de geçerlidir.Ki bu konu aslında başlı başına ele aldığım bir konudur.Gerekirse yine paylaşırım burada.. sayın Anibalin ifade ettiği çelişki evrnsel ve tarhsellik kuraları arasındaki çelişki türüne giriyor ki onu da ayrıca ele alabiliriz.Kuranın tarihsel yorumlamalarırının evrensellik iddiasıyla çeliştiği iddiasını araştırabiliriz. Sayın Pocahontasın belirttiği de ayrı bir çalışmakonusu bence..Evrensel sistemde islamın konumu olarak tartışılabilir. |
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2007
| Ahzap suresi, bu dinin sonunu getirecek kadar sakıncalıdır. Yeterki inanırlar haberdar olsun. Necm suresi ise peygamberin asıl kimligini ortaya cıkaracak kadar sakıncalıdır. Eger inanırların yerinde olsaydım bu iki sureyi kur'an'dan cıkarırdım. __________________
Bütün insanlar kardestir. |
|
| #9 | |
Edebiyat Dergi Yazı İşleri ![]() Giriş Tarihi: Jul 2007
| Kuranda belirli konularda çelişkiler çok fazladır. Hatırımda kaldığı kadarıyla açıklayacağım.Ancak öncesinde dile getireyim ki yakında kuran alimi olacağım. Mealler tevsirler filan kafayı yiyor insan....Alim denilen zaatlarda düşmüş kendi aralarında ayrılıklara...Hepsi kendince yorumlamış ayetleri. Meallere bakıyorsun aynı....tevsirler de adeta uçmuşlar... Birinin ak dediğine biri kara demiş... Kuranı oyuncağa çevirmişler.Benim inandığım Tanrı bana der ki insanlara eşit davran hak gözet doğru ol ve beni hisset yeter... Ama bu zaatlar nereden nerelere taşımışlar. Allah kulundan istediğini neden apaçık belirtmesin yüzlerce insan onu çözmek için uğraşsın... hikmetinden sual olunmaz (Amentu) Bu kurandan aklımda kalan bir kelime işte niye yazdıysam... daha önceki topiklerde de yazmıştım. Ben taktım Kuran'da geçen bu İsrailoğulları meselesine... İşte birinci çelişki... İkincisi yaratılış mevzusu... Üçüncüsü ve en önemlisi kadının statüsü ve kadına yapılan haksızlıklar... Dördüncüsü şu cennet mevzuları...Son olarak kader mevzusu.. bana hangi din adamı yoktur çelişki diyecek... __________________
tik tak seslerinden ürkmeden..... |
|
| #10 | ||
Uzaklaştırıldı Giriş Tarihi: Oct 2007
| Alıntı:
Sorunuza cevap/lar verebilecek birini tanıyorum. Profilimdeki web sayfasından ulaşabilirsiniz... | |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|