Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski12-03-06, 18:20  #1
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Giriş Tarihi: Aug 2005
Ülke / Şehir: İstanbul
Din Kitaplarının Masal Kitaplarıyla Benzerlikleri/Farkları

Herhalde ilk akla gelen elma hikayesi..
Havva elmayı çok sevdi adem'e dedi, buyur bey ye..Adem yiyince cehenneme gittiler..
Pamuk Prenses'e de cadılar mı vermişti?

Ama dilleri gerçekten çok benzer.Şöyle diyebiliriz, masallar çocuklar için dinler büyüklerin içindir.Ama belli bir fark da var, hiçbir masal soykırımlar,engizisyon, savaş başlatmamıştır.Aslında ikisi de masal, birinin tehlikeli yapan büyüklerin okuması ve fazla geniş olmayan hayalgüçleriyle bunu bugün gördüğümüz hale dönüştürmeleri..

Sizce?

Esin ve fikir kaynağı: ek$i

küçükkarabalık Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 12-03-06 18:23 .
küçükkarabalık is offline  
Eski12-03-06, 18:22  #2
ASİ12
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Dec 2005

Ekşi sözlük adlı siteden almışsınız galiba sayın artena.Bence alıntı olduğunu belirtmeniz gerekirdi.
Saygılar.
ASİ12 is offline  
Eski12-03-06, 18:22  #3
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Ülke / Şehir: İstanbul

Evet,ordan esinlendim Ama birebir alıntı yapmadım..Daha çok derleme..Not olarak yazım altına..

Başka bir örnekte Musa'nın mızrakları atması ve mızrakların yılana dönüşmesi olabilir..Bu olay direk masal terminolojisiyle anlatılır.. Soğuk bir gündü..Musa Kötü Firavun'un karşısına çıktı.. Firavun'un gözlerinden ateş falan çıkıyordu ve firavun kötülüğe devam ediyordu. Ve Firavun'un büyücüsü mızrağı yılan'a çevirdi, bunun üzerine Musa da attı mızrağını ve onunki daha büyük bir yılana dönüşüp diğerini yedi.. Değil mi?

Saygılar

küçükkarabalık Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 12-03-06 18:32 .
küçükkarabalık is offline  
Eski13-03-06, 03:02  #4
Stress

Stress'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006
Ülke / Şehir: istanbul

bir keresinde incili okumuştum (hangi versiyonu bilmiyorum) isa şöyle yaptı, sonra şuraya gitti, ondan sonra böyle dedi, bizde mangal yaptık yedik gibi gidiyordu... hmmm.
Allaha şükür dediklerinden alınmıyorum çünkü Kuran'da böyle hikayeler falan yok tartışılcak eksik bi yanıda yok...
ohhh :D
Dave Mustaine - Megadeth[/B]
Stress is offline  
Eski13-03-06, 03:12  #5
canugur

Din kitaplarinin masal kitaplarina benzerlikleri; yazim bicimlerinden cok, inandirici-korkutucu-abartili anlatimlarindan kaynaklanir.

2003 te yapialn hirstyanlik anketlerinde avrupa da, adem-havva ve isa hikayesine hristyanlarin %78 inin inANMADIKLARI ORTAYA CIKMISTI.

Ayni kisilere pazarlari neden kiliselere gittikleri soruldugunda ise, verilen yanit; sosyal iliski ve aliskanlikti.
saygilar
Eski13-03-06, 03:24  #6
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Sep 2005

Kur'an daki zülkarneyn ile ilgili bölüm, Türklerin ergenokan'a giriş ve çıkış destanlarıyla birebir örtüşmektedir.Ergenakon destanı daha teferruatlıdır.Zülkarneyn ile ilgili bölüm,ergenakon destanından kısa bir alıntıdır.Bilgilerinize arz olunur.

Saygılarımla.
Türesin is offline  
Eski14-03-06, 16:52  #7
LazTurk53
Forumdan Uzaklaştırılmış

sevgili arkadaşlar akıllı ollun çarpılırsınız KURAN masal kitabı olamaz böyle konuşmayada size izin verditmen dinlere biraz saygınız olsun
LazTurk53 is offline  
Eski14-03-06, 18:29  #8
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Sep 2005

Sayın LazTurk 53 !

Deprem felaketlerinde oldukça uzun enkaz altında kalanların susuzluktan böbreklerinin çalışamaz hale geldiğini,etlerinin ve kaslarının besinsizlikten ve susuzluktan eridiğini hiç duymadınızmı ?

Kur'an daki "Kefh" suresinde geçen insanların üç yüz yıl aç ve susuz yaşayabileceği mantığına nasıl inanabiliyorsunuz hayret...Bu tür şeyler sadece masallarda anlatılır.Siz yemeden içmeden 30 gün değil,3 gün dayanabilirseniz helel olsun derim,hemde orucunuz daha makbule geçer.Açlık grevlerine gidip sonunda ölen insanlara "Kefh " süresini okuyup inandırın da dayansınlar...Hemde 300 yıl yaşamayı öğrenirler.Sende denersen ömrünü de uzatmış olursun.Ha gayret...

Saygılarımla.

Türesin Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 14-03-06 18:31 .
Türesin is offline  
Eski14-03-06, 18:52  #9
orkhun

orkhun'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2005
Ülke / Şehir: ankara

nuh ve tufan hikayesinin aslı bir sümer efsanesidir.. tevrat ve incil'den 4000 yıl öncedir.. kaynak: orhan hançerlioğlu, düşünce tarihi

musa'ya tanrı tarafından yazdırıldığı kabul edilen musevi kanunları hamurabi'nin 700 yıl öncesinde çıkarttığı kanunlarla büyük benzerlikler göstermektedir.. kaynak: samuel reinach, orpehus

i.ö 2000 yılında hindistan'da düzenlenen rig-veda'da tanrı vişnu dünyanın sonu gelmeden önce yeni bir cisimleşmeyle dünyayı büsbütün yetkinleştirecektir.. (isa mesih'in kıyametten önce dünyaya inmesi ile karşılarştırınız) hint mitolojisinin tufan öyküsünde de balık olup insan manu'yu sırtına alarak kurtaran ve ve insan soyunun yeniden türemesine olanak hazırlayan da yine odur.. kaynak: orhan hançerlioğlu, düşüce tarihi

şimdilik bunları bulabildim.. ama bunlar gibi daha çok fazla örnek var..

orkhun Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 14-03-06 18:55 .
orkhun is offline  
Eski14-03-06, 19:12  #10
LazTurk53
Forumdan Uzaklaştırılmış

Alıntı:
Sayın Türesin şöyle demiş:

Sayın LazTurk 53 !

Deprem felaketlerinde oldukça uzun enkaz altında kalanların susuzluktan böbreklerinin çalışamaz hale geldiğini,etlerinin ve kaslarının besinsizlikten ve susuzluktan eridiğini hiç duymadınızmı ?

Kur'an daki "Kefh" suresinde geçen insanların üç yüz yıl aç ve susuz yaşayabileceği mantığına nasıl inanabiliyorsunuz hayret...Bu tür şeyler sadece masallarda anlatılır.Siz yemeden içmeden 30 gün değil,3 gün dayanabilirseniz helel olsun derim,hemde orucunuz daha makbule geçer.Açlık grevlerine gidip sonunda ölen insanlara "Kefh " süresini okuyup inandırın da dayansınlar...Hemde 300 yıl yaşamayı öğrenirler.Sende denersen ömrünü de uzatmış olursun.Ha gayret...

Saygılarımla.
sen tutmayabilirsin sen yemeği düşünebilirsin bu bir dini vazifedir 30 gün değil gerekirse ömrümü bile oruç tutmaya verebilirim kuranda ne geçiyorsa ben o dini görevimi yerine getiriyorum ALLAH yok diyenlerinin bir gün karşı karşıya geldiler mi bir bir tek tek hesap verecekdir ben sizi bilmem ben dini vazifemi yapıyorum bu kadar insan neden ozaman oruç tutuyor zanediyorsunuz yalandanmı yoksa akıllı olun burası türkiye burası müslüman bir ülkedir ben diyeceğimi dedim ALLAH sizlerde akıl fikir ihsan eylesin nediyeyim biraz okusanız sonuca varacaksınız ama nerde

deprem de müslümanlarımız onlarıda düşünüyor ALLAHA şükür yardımlar yapılıyor et, ekmek ne arasan yardım ediliyor siz hiç merak etmeyin deniz feneri ve iş adamlarımız sağolsun
müslüman halkımız mazlumun, fakirin, depremde bir sıcak çorba için ALLAHA şükür yardım ediyor...

LazTurk53 Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 14-03-06 19:15 .
LazTurk53 is offline  

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı