Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > Doğa Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Uzay Aracı Titan'da / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Fizik, Kimya, Biyoloji, Astronomi, Jeoloji...

Konu Araçları
Eski04-11-07, 21:34  #1
gizemnur
Bilim - Mitoloji
Dergi Yazı İşleri

gizemnur'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2007
Uzay Aracı Titan'da

Avrupa Uzay Dairesi'ne ait Huygens aracı, Satürn'ün en büyük uydusu Titan yüzeyine başarıyla inerek, ilk fotoğrafları geçti.

Fotoğraflarda dikkat çeken, beyaz zemin üzerindeki yılankavi siyah çizgilerin, kıyı ya da kanyonlara işaret ettiği tahmin ediliyor. Uzmanlara göre bu durum suyun varlığına işaret ediyor.

Yedi yıl önce Cassini aracıyla birlikte Dünya'dan yola çıkan Huygens, Satürn'ün en büyük uydusu Titan'a doğru sabah saatlerinde başladığı inişi yaklaşık 2,5 saatte tamamladı.

Atmosfere girerken kontrol merkezine ısı kalkanının ve paraşütünün çalıştığını gösteren sinyaller gönderen Huygens, veri geçişine başladı.

Bazı uzmanlar bu olayın, Ay'a ayak basmak için verilen mücadeleden bu yana, en büyük atılımı sağlayabilecek uzay projesi olduğunu savunuyor.

Huygens'in sağlayacağı veriler, Dünya'da yaşamın nasıl başladığı konusunda ipuçları verebilir.

Güneş Sistemi'nde atmosferi bulunan tek uydu olan Titan'ın birçok açıdan, Dünya'nın milyarlarca yıl önceki koşullarını andırdığı belirtiliyor.

Atmosferi büyük oranda azottan oluşan Titan'da, yüzey sıcaklığı eksi 180 derece dolayında.

Yedi yıl önce yola çıkan Cassini Huygens uzay aracı, yaklaşık 2 milyar kilometre yol aldıktan sonra geçen yıl 'halkalı gezegen' Satürn'e ulaşarak yörüngesine girmişti.

Cassini'den fırlatılan Huygens'in gezegenin uydusu Titan'dan görüntü, fotoğraf ve kimyasal analizler göndermesi bekleniyor.

Huygens, yaklaşık iki buçuk saat boyunca, Titan'ın yüzeyi hakkındaki bilgileri, halen yörüngedeki ana uzay aracı Cassini'ye aktaracak.

Bu veriler Cassini'de herhangi bir kazaya uğramaması için dört veri merkezine kaydedildikten sonra Dünya'ya aktarılıyor.

Huygens'in, Titan'ın yüzeyinde sadece bir kaç saat işler durumda kalabileceği tahmin ediliyor.

Ancak bu sürenin uzunluğunu, aracın nasıl bir yüzeye indiği ve inişte ne ölçüde hasar gördüğü belirleyecek.

Kameraların aktarabilecekleri arasında; hidrokarbon denizleri, organik buz kütleleri, hatta belki çamur püskürten volkanlar da olabilir.

Bilimadamları ayrıca araca yerleştirdikleri mikrofonlar aracılığıyla Titan'ın bol fırtınalı atmosferini dinlemeyi, hatta gökgürültülerini duymayı umuyor.

Cassini'den 25 Aralık'ta fırlatılan Huygens, yaklaşık üç haftadır saatte 25 bin kilometre hızla, Satürn'ün en büyük uydusuna doğru ilerliyordu.

Araç kalın, turuncu bulutlarla kaplı Titan'ın atmosferine girdiğinde, hızının ses hızının 20 katını aştığı tahmin ediliyor.

Bu nedenle böyle bir yolculuğu hasarsız tamamlamış olması uzmanlar için büyük bir zafer.
Avrupa Uzay Ajansı'nın bilim direktörü Profesör David Southwood, 'etkisi yüzyıllarca hissedilecek bir olayı başardık' diye konuştu.

Adını 17. yüzyılda Titan'ı keşfeden Hollandalı gökbilimci Christiaan Huygens'ten alan aracın seferi, Avrupa Uzay Dairesi ile Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın işbirliği sonucu gerçekleşti.

Çalışmalarını sürdürecek Cassini aracı, Satürn çevresinde dört yıl süreyle araştırmalar yapacak.

Titan'a inişi de içeren Cassini - Huygens projesinin tamamının bütçesi üç milyar doları aşıyor. Sadece Titan araştırmasının ise yaklaşık 450 milyon dolara mal olduğu tahmin ediliyor.
Kaynak: Nasa
Eski04-11-07, 22:01  #2
umbrasword

umbrasword'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2006

- Atmosferin büyük oranda azottan oluşması yönüyle dünya atmosferine birazcık benziyor.
- İnsanlığın artık icatlara ve keşiflere ihtiyacı dahada arttı. Şu anki halimizle büyük zahmetler ve paralarla yaptıklarımız çoğunlukla boşa gidiyor.

umbrasword Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 04-11-07 22:05 .
umbrasword is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski05-11-07, 20:20  #3
göktürk

Giriş Tarihi: Mar 2006

Haaa şöyle sayın gizemnur2 birazcık senin başını uzaya çevirttik galiba, şimdi internetde cassini neden uzaya fırlattıklarını bul ve oku, ben burda yazarsam gene karşı çıkıcaksınız biliyorum.
Gene bir iki merakınızı kabartıcak kelamda bulunayım, cassini fırlatıldığında bütün bilim adamları ayaklandı derhal iptal edilmesi için ne bekliyorsunuz ki bu kadar çok pılotunyum yüklediniz diye amerika başkanıda cassininin 4 sene kalıcağını açıkladı, bu yüklenen pılotunyum dünya gibi üç misli büyünü yok edebilir bana gene hücum temeyin kendiniz arayıp okuyun.
göktürk is online now   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski05-11-07, 20:38  #4
gizemnur
Bilim - Mitoloji
Dergi Yazı İşleri

gizemnur'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2007

Alıntı:
Sayın göktürk şöyle demiş:

Mesajı Göster
Haaa şöyle sayın gizemnur2 birazcık senin başını uzaya çevirttik galiba, şimdi internetde cassini neden uzaya fırlattıklarını bul ve oku, ben burda yazarsam gene karşı çıkıcaksınız biliyorum.
Gene bir iki merakınızı kabartıcak kelamda bulunayım, cassini fırlatıldığında bütün bilim adamları ayaklandı derhal iptal edilmesi için ne bekliyorsunuz ki bu kadar çok pılotunyum yüklediniz diye amerika başkanıda cassininin 4 sene kalıcağını açıkladı, bu yüklenen pılotunyum dünya gibi üç misli büyünü yok edebilir bana gene hücum temeyin kendiniz arayıp okuyun.
Sizi mi kıracam Göktürk... Sizin de isteklerinizi yerine getirmek boynumuza borç..Ama ben sizin gibi olayın araç kısmıyla değil canlılık boyutuyla ilgileneceğim. Gaz bulutunda canlı formları olup olmadığı yıllardır merak edilen bir konudur. B
Eski05-11-07, 20:41  #5
göktürk

Nasıl isterseniz ama cassiniye yüklenmiş olan pılotunyumun gelecek olan marduk gezegeni için olduğunu anlamanız için araştırın dedim.
Eski06-11-07, 01:20  #6
12A

12A'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2007

Bu marduk olayını devletlerde ciddiye alıyor demek.Düşündürücü gerçekten ben sadece dünyanın yakınlarından geçeceğini ve ufak tefek gel git dalgalarıyla bu olayı atlatabileceğimizi sanıyordum.

Cassinideki plutonyum haberi de spekilasyona yatkın bir haber bence.Eğer böyle bir plutonyum yüklemesi yapılmışsa böyle bir planları varsa bunun dışarı sızma olasılığı çok düşük bence.
Eski06-11-07, 08:34  #7
anibal
Uzaklaştırıldı

>>> Nasıl isterseniz ama cassiniye yüklenmiş olan pılotunyumun gelecek olan marduk gezegeni için olduğunu anlamanız için araştırın dedim.

72 pound (33 kg filan) plutonyum 238'le ne yapmayı düşünürdün? Bununla bir bomba bile yapamazsın, sana P-239 lazım onun için.. Ve öyle tehlikeli sandığın gezegenleri bomba ile filan yok edemezsin. Üzerine gelen bir göktaşı/gezegeni parçalarsan, yerçekim onları çabucak gene bir araya toplar ve belayı daha büyütürsün..

Yapılan itirazlar.. Evet, 1000 kadar kişi itiraz etti. Mesela şunun gibi:

http://www.animatedsoftware.com/cassini/index.htm

Ve protestoların sebebi, bir kaza olurda bu radyoaktif madde atmosfere yayılırsa olabileceklerdi.
anibal is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski06-11-07, 21:20  #8
göktürk

Senin dediyin gibi olsaydı astorit kuşağı şimdiye kadar yüz defa yoplanıp eski gezegen durumuna gelirdi, cassini atıldıkdan sonra ayaklanma oldu bu bir cassininin büyüklüyünü bilmiyoruz boyutları gizli ne kadarda pılotunyum olduğunuda bilmiyoruz buda iki.
Sen cassiniyi 2029 gelicek olan göktaşının yörünge saptırması için yapımına devam edilen çamaşır makinası büyüklüyünde bir şeymi sandın zaten bunu 2010 kadar bitiremezlersede iptal edicekler zaten kordinatlarda kesin deyil ama marduk kesin daha evvelki geçişlerindeki yıkımlara bakılırsa.
Eski07-11-07, 08:32  #9
anibal
Uzaklaştırıldı

>>> cassini atıldıkdan sonra ayaklanma oldu bu bir cassininin büyüklüyünü bilmiyoruz boyutları gizli ne kadarda pılotunyum olduğunuda bilmiyoruz buda iki.

Cassini atıldıktan sonra hiç bir şey olmadı.. Cassini'nin boyutlarını merak eden, eline bir teleskop alır bakar. Hoş şimdi göremezsin kolay kolay, pek uzakta. Fakat fırltma sonrası gayet net gözlerdin.. Ama istersen sana bir resmini koyayım bak:

Hala aynı şeyi sayıklıyorsun. Bir göktaşını bombayla yok edemezsin. Ancak belayı daha büyük hale getirirsin. Diğer yandan 33 kg P-238 bir balondan daha fazla patlamaz. Bu yakıtla ciddi bir patlama olması için, bir nükleer santral reaktörü yollaman lazım..

Asteroid kuşağındaki taşlar birleşemeyecek kadar geniş bir sahaya yayılır. Ama sen bir göktaşını patlatırsan, oluşacak parçalar yeterli kaçış hızına sahip olamaz..

Bu senin göktaşı patlatma fikrin, görkemli bir son arayan holywood senaristlerine yarar ancak. Senin de çok fazla bilim kurgu izlediğin belli zaten..
anibal is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-11-07, 20:44  #10
göktürk

Pılatunyumun kelimesinin bile korkunçluğunu herkez bilirken sen mekteb bilgilerinle savuşturuyorsun o yapıştırdığında sadece anteni, şu telokomun gırevi bitsinde vaktim daha çok olucak int kafeden cevap vermekle olmuyor eve hırsız girmişti kasayı götürmüşler yenisini aldık gırev başladı neyse ben sana cassinin tamamını arar bulurum, ben göktaşı patlatmaktan bahsetmedimki marduk gezegeninden bahsetdim.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı