"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Genler Kapitalizmin Pençesinde/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Fizik, Kimya, Biyoloji, Astronomi, Jeoloji... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Bilim - Mitoloji Dergi Yazı İşleri ![]() Giriş Tarihi: Jul 2007
| Canlılığın ana materyali aminoasitlerdir. Bu aminoasitlerin sistemli bir şekide dizilimi RNA üzerindeki şifrelerle belirlenir. RNA'nın bilgi aldığı mevki DNA... DNA üzerinde odaklanmış şifreler genler... Bu genlerin işlevleri Mendel'den sonra uzun bir süre kafa yormuş ve gelinen noktada 20 yıllık bir süredir genlerin yapısal özellikleri üzerinde çalışmalar yoğunlaşmıştır. Genlerin dizilimleri ve bunların işleyilerinin çözülmesinin insanoğluna ne gibi fayda sağlayacağı üzerinde yoğunlaşacağız ilk bölümde... Genetik çalışmalar ve onun ardından elde edilen bulgular insanoğlu için devrim niteliği taşımaktadır. Tıp dünyasında genetiğe bağlı hastalıkların tedavisi sağlıklı bir yaşam için atılmış ilk adımdır. Ama.... İşte bu noktada biraz durmak gerekiyor. Bu aşamaya gelinceye kadar geçen zaman diliminde gerçekleşen olaylara pencere aralayarak bakalım. Ne olmakta pencerenin gerisinde... Neler olmakta neler? Belki dilinizi yutacaksınız belki de dudaklarınızı kemireceksiniz... Böyle olamaz diyenleriniz olacağı gibi olayları nereden nereye taşımışsın diye çıkışanlarda olacak elbette... Olsun varsın ben söyleyeyim de... İçimde taşıyacağıma endişemi insanlarla paylaşırım düşüncesiyle yola çıktım. Öncelikle konuya genlerle başladım. Şimdi bu noktada gen konusuna dönmeden önce buluş ve keşifler üzerinde biraz uçuş yapmak istiyorum. Buyrun bakalım kemerlerinizi bağlayın.... Bilim ve teknoloji dünyası buluş ve keşif konusunda birbiriyle çakışan görüşlere sahip bilim insanlarından oluşur. Bunun içerisine teologları yani din adamlarını katınca tam bir çorba meydana gelir. Keşif var olanın ortaya çıkarılması, buluş ise yeni bir oluşumu gerçekleştirmektir. Bu tanımlar üzerinde görüş birliği olmasına rağmen bilim insanları ortaya çıkan bulguların hangisinin buluş hangisinin keşif olduğu üzerinde kararsızlık yaşamaktadırlar. Elbetteki bu kararsızlıklar bazı menfeatlerin etkisiyle ortaya çıkıyor. Bilim adamları buluşlarının patentini alarak bir nevi onu sahiplenmiş oluyorlar. Patent kişi ve kurumlara ne kazandırır diye soracak olursanız kısaca para diyeceğim. Bu buluşun kullanıldığı her alanda sahiplerine patent ücreti ödenmek zorundadır. Ne zararı var? Görünüşte bir zararı yok... Şimdi gene geri dönelim. Genlerin ayıklanması ve hastalığa karşı dirençli genlerin elde edilmesi ileri ki yıllarda birçok hastalığın kökten çözümü olacaktır. Günümüz koşullarında bu alandaki çalışmalar hızla devam etmektedir. Ufak bir bigi vermek gerekirse kabile hayatı yaşayan insanlar modern toplumun insanlarından daha sağlıklı ve hastalık riski taşımayan genler taşımaktadırlar. Örneğin şuan adını hatırlayamadığım bir kabile AIDS hastalığına karşı dirençli... Bu direncin sebebi de DNA'arındaki gen...Bu genin ayıklanması ve elde edilmesi ne sağlar? Çok şey... İleride doğacak olan embriyolara bu genin takviyesi ile AIDS doğacak olan insan embriyosu için tarihe karışmış olacak... Daha bunun gibi iyi özellikleri taşıyan genlerin ortaya çıkarılması zararlıların bulunması sağlıklı insan ırkına doğru atılacak büyük bir adım...Burada sorun ne? Sorun şu ki? Bu üstün genlere sahip kabile insanlarının kobay olarak kullanılması ve bu insanların üzerinden rant elde edilmesi? Nasıl oluyor? Şöyle ki; bilim kuruluşları ve bilim insanları ortaya çıkardıkları bu genlerin patentini almak için yarış içerisindeler. Bu pazar gelecek yıllarda büyük bir sermayenin etrafında toplanacak...İnsanların genlerinin patentinin alınması etik midir? Üzerinde düşünülmesi gerekir? İlerleyen satırlarda bunu örnekle açıklayacağım. Konuya dönecek olursak patenti alan kişi ya da kurum bu genin kullanılması için söz sahibi olacak. Yani bu genin kaynağı olan insana fayda sağlamıyor kime sağlıyor deneyler yaparak ortaya çıkarana kazancı... Sonuçta bu genlerin tek bir tekelde toplanıp tüm insan oğlu için kullanılması gerekirken para karşılığı satılır duruma gelecek? Din adamları bu oayın neresinde diyecek olursanız "başında diyeceğim" onlar diyor ki var olan buluş sayılmaz keşiftir. Yaratılmış olan icat edilmiş sayılmaz. Düşünmezler ki insanların genleri üzerinde kurulan büyük bir pazarın zararları nelerdir? Onlar yaratıcıyı ispat etmenin derdinde kendi düştükleri kuyuda kıvranmaktadırlar. Örnekle bu olayın riskini şöyle açıklayabiliriz: Diyelim ki ileride aileler sağlıklı embriyolara yani yavrulara sahip olmak isteyecekler. İyice araştırmaları gerekiyor. Katelogları inceleyip embriyoda hangi genlerin olması gerektiğini koltuk şeçer gibi belirleyecekler. Sonrada herbir mağazadan pardon gen bankalarından sipariş verecekler. Sonrada dekor için tıp merkezlerine gelecekler. İşte burada büyük bir kapitalist sistem işliyor. Kim için... Parası olan emperyalist sistemin burjuvaları için... Zaten var olan sistemde bir eşitsizlik söz konusuyken bu aşamada istedikleri embriyolara paralarıyla sahip olanlar efendiler olacak köleler ise zayıf genleri taşıyanlar...Onları taşıdıkları kenler korurken doğada var olan tehlikele karşı savunmasız olan ezilenler daha da ezilecek... İşte bu yüzden diyorum ki kapitalizmin sermaye öğesini bilimden uzak tutalım. H.Gülbeyaz __________________
tik tak seslerinden ürkmeden..... |
|
| #2 | |
| Arkadaşlar genlerimizin daha diğer bireylerden farklı özelliklere duyarlı genlerin pazarlanması sizce ne kadar etik bir davranış? İnsan ya da hayvan bazı çıkarcıların oyuncağı olmalı mı? __________________
tik tak seslerinden ürkmeden..... |
|
| #3 | |
Uzaklaştırıldı Giriş Tarihi: Mar 2006
| İşin etiği başka, gerçeği başka.. Bilimin ürettiği güvenilir bilginin aktığı yer teknoloji olmuştur.. O da genelde daha çok insan öldürmek için kullanılır. Bu da böyle olacaktır. Genlerin yapay ve doğal, bu şekilde istismarı kaçınılmazdır. Bazen bireysel, daha iyi evlat sahibi olayım diye, bazende kruumsal, süper askerim olsun diye. Ama bu durum kaçınılmaz görünmektedir.. Ben çıksam, sosyalizm desem, komünizm desem, başta ben, çoğunluk "Vurun kahpeye.." psikozuna girip, onu taşlayacaktır.. Bir ütopya olsa bile, gerçek anlamda dünya çapında komünizm/sosyalizm olmadığı sürece bu önüne geçilemez bir şey olacaktır. Diğer sistemlerde, paran varsa haklı olduğun sürece, herşeyi yapmak imkana dair olacaktır.. |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2007 Ülke / Şehir: izmir
| Genlere göre silah üretilir mi acaba. Elbette insan genleri her insanda aynıdır. Ama ırk düzeyinde farklılıklar olmaktadır. Milletlerin genlerinin araştırılması ile ilgili geçmiş zamanda bir araştırma yapılıyordu. Bunu bir belgeselde izlemiştim. Geçmiş zaman oluyor ama muhtemelen National Geografy veya Discovery Channel . Bu iki kanaldan birisiydi Ama NG olması daha isabetli. Dikkatimi çeken 5 tane ırkın genleri araştırılıyordu. Bu ırklardan bir tanesi ise Türklerdi. Belgeseli başından itibaren izleyemediğimden ne amaçlı yapıldığı konusunda bilgi sahibi olamadım. Yahudiler, Türkler, Anglo-Saksonlar, Çinliler ve bir başka millet daha olacaktı. Türklerin incelenmesi dikkat çekici. Mesela öyle bir bomba geliştirilebilir mi ? Sadece belli bir milletin insanına zarar verebilecek. Belgesel ile ilgili kafa yorarken Dr. Babauna meselesi geldi aklıma. Yüzbinlerce kanın ABD'ye gönderilmesi. Zamanın Sağlık Bakanı bu olaya tepki göstermişti. Ama basın çok önemsememişti. Acaba diyorum... __________________
Saygılarımla |
|
| #5 | ||
| Alıntı:
| #6 | |
Uzaklaştırıldı Giriş Tarihi: Mar 2006
| >>> Sadece belli bir milletin insanına zarar verebilecek. Bu mümkün değil.. Çünkü, milletler kozmopolit.. Mesela, eski dünya, yani ortadoğu ve avrupa'da bir kişiden gelen, tahminen Cengiz Han olması muhtemel bir kişiden gelen bir gen son derece yaygındır.. Türklerin incelenmesi de bu yüzdendir aslen.. Şöyle bir durum ortaya çıkar.. Bir etnik kökene dair bir silah yaparsınız.. Bu silah o etnik kökenin bir kısmını etkiler.. Mesela %80'ini.. Ama sizden de %30'unu etkileyecektir.. İnsan türünün izolasyonu pek güçlü değildir.. Ve türler kesin bir veya bir kaç özellikle ayrılmaz.. Basitçe: Irk 1: A B C D E Irk 2: B C D F G Irk 3: A B C F H Irk 4: B C D E H gibi gider.. Birinde olan, diğerlerinde de bir şekilde çıkacaktır.. Tek bir ırkta mevcut bir gen bulmanız mümkün değilidr.. Örneğin çok belirgin olan siyah ırkın öyle olması bir tek gene değil, bir sürü gene tekabül eder.. Kan örneklerinin yollanmaması isabettir.. Çünkü, o kadar bol örnek, bizler için bir silah olmasada, bir sıkıntı verecek bir sürü şeyin geliştirilmesine defaten yeter.. |
|
| #7 | ||
| Alıntı:
Geçelim diyorsun da adamlar geçmemiş işte. Neden 5 ırkın geni üzerinde araştırma yapılmış. Bölgesel de değil. Çok farklı bölgelerde yaşayan farklı ırklar. __________________
Saygılarımla | |
|
| #8 | ||
| Alıntı:
| #9 | |
| Genler üzerine araştırma yapılırken bzı hastalıklara bazı genlerin dayanaıklılığı veya güçslüğü de araştırılıyor. Bu konuda milli bir duruş gösterecek hükümetimiz yok ne yazıkki .Kemal Unakıtan gibi bakanı varken herhlade tüm hastahanelerdeki kan örneklerini bile yabancılara satar. Sonra onu sattım, bunu sattım diye böbürlenir. Her ulus kendi genetik özelliklerini çıkartmalı. Zayıflıklarını ve mukavemetlerini bilmeli. Ayrıca bu bilgiler ilaç sanayinde de önemli. Ahhh nerdeee biz uzakları görebilen hükümetler. Bırakın burunlarının ucunu bile göremiyorlar. __________________
Saygılarımla |
|
| #10 | ||
| Alıntı:
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|