Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Konu Dışı

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Cenaze neden alkışlanır? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Diğer kategoriler dışındaki her şey

Konu Araçları
Eski06-11-07, 23:11  #1
Engin ol

Giriş Tarihi: Oct 2005
Cenaze neden alkışlanır?

Bazı cenaze definlerinde,cenaze namazı kılındıktan sonra,defin için mezara götürülürken alkışlanıyor.
Öldüğüne sevinildiğindenmi,üzüntüdenmi,sebebi hakkında görüşleri olanlar varsa açıklıyabilirlermi.
Saygı ve hürmetlerimle.
Engin ol is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-11-07, 00:17  #2
sesli

sesli'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2007
Islah olmamız dileğiyle!

Alıntı:
Sayın Engin ol şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bazı cenaze definlerinde,cenaze namazı kılındıktan sonra,defin için mezara götürülürken alkışlanıyor.
Öldüğüne sevinildiğindenmi,üzüntüdenmi,sebebi hakkında görüşleri olanlar varsa açıklıyabilirlermi.
Saygı ve hürmetlerimle.
Alkış ancak sahne sanatkarlarına karşı yapılan bir gösteridir.

Her halde ölen kişi de perdeyi kapatarak eller üzerinde sahneden çekilmekte
olark görülmüş olacak ki, böylesi bir gösteriyle uğurlanıyor.

Bu bence çok gereksiz ve de çirkin bir eylem. Bizim törelerimizde ve inancımızda böylesi bir uğurlama yokken son zamanlarda bu saçmalık aldı başını gidiyor.

Kimseye sormadan aklı evveller bu alkışlama işini yapıyorlar. Çoğu ölmüş insana yaşarken sorulsa, alkışlanma ile uğurlanmak istemediğini söyleyeceğinden eminim.

Ülkemiz son yıllarda devamlı olarak yabancı kültürlerin sömürgesi haline geldi.

Dilimiz bozuldu,yabancı sözcükler ortalıkta cirit atar oldu. Cenazelerimiz de
bu kültürel emperyalizmin hışmından kurtulmuş değil.

Ne diyelim, islah olmamız dileğiyle...
sesli is online now   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-11-07, 11:47  #3
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: istanbul

ölen kişiyi alkışlamak o kişinin toplumda beğenilen bir insan olduğu anlamına gelir. Davranışlarıyla çevresine örnek olduğu anlamını taşır. Bence saçma değil. Ama herkes alkışlanmamalı. Gerçekten topluma katkı sağlayabilmiş kişiler alkışlanmalı.
Eski07-11-07, 13:05  #4
Dağlı

Dağlı'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2007

Alıntı:
Sayın esitlik şöyle demiş:

Mesajı Göster
ölen kişiyi alkışlamak o kişinin toplumda beğenilen bir insan olduğu anlamına gelir. Davranışlarıyla çevresine örnek olduğu anlamını taşır. Bence saçma değil. Ama herkes alkışlanmamalı. Gerçekten topluma katkı sağlayabilmiş kişiler alkışlanmalı.
O kişinin topluma katkı sağladığını kim belirleyecek?

İsteyen alkışlayabilir ancak ben kendi açımdan doğru bulmuyorum. Benim için sona giden yolda sadelik esas olmalı. Birde anlamadığım siyah giyinip, koca güneş gözlükleri takma adeti var.

Dipnot : Sanırım Cem Karaca cenazesinde alkışlanmak istemediğini beyan etmişti.
Dağlı is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-11-07, 16:02  #5
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: istanbul

Alıntı:
Sayın Dağlı şöyle demiş:

Mesajı Göster

İsteyen alkışlayabilir ancak ben kendi açımdan doğru bulmuyorum. Benim için sona giden yolda sadelik esas olmalı. Birde anlamadığım siyah giyinip, koca güneş gözlükleri takma adeti var.

topluma katkı sağladığının anlaşılması şu şekilde olabilir belki;
ölen kişi bir sanatçıysa (yani sanat çevrelerince sanatçı olarak kabul görüyorsa) bu kişi elbet topluma az ya da çok katkı sağlamıştır. Veya bir devlet adamıysa, örneğin uzun yıllar büyük elçilik yapmışsa yine düşünceleriyle devlet yönetimine katkı sağlamış olduğu düşünülebilir. Ya da çok yardımsever biridir, işinden kazandığı paraların bir kısmıyla okul yaptırmıştır, dernek ve vakıflara bağışlarda bulunmuştur. veya zengin değildir ama hayatının önemli bir bölümünde bir sivil toplum örgütünde çalışmıştır vb. daha örnekler verebiliriz.
en basitinden onun yakınları ölen kişinin yalnız kişilik yapısını beğenseler bile sırf bu yüzden onu alkışlayabilirler.
Diğer yandan çok önemli bir uygulama değil elbette, alkışlanmasa onun topluma katkıları katkı olmaktan çıkmayacağından ve alkışlanması da ölen kişiye fayda sağlamayacağından alkışlanması ile alkışlanmaması arasında önemli bir fark yoktur. Saygılar.
Eski07-11-07, 23:26  #6
sesli

sesli'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2007
Alkışlanmak yabancı bir âdettir...

Sayın Eşitlik,

Sözlerinizden hangisine itibar etmemiz gerekiyor acaba? #3 de söylediğinizle
# 5 de söyledikleriniz çelişiyor...

Bakın birinde ne diyorsunuz'' Bence saçma değil. Ama herkes alkışlanmamalı. Gerçekten topluma katkı sağlayabilmiş kişiler alkışlanmalı.''

Sonra da tutuyor ve diyorsunuz ki, ''Diğer yandan çok önemli bir uygulama değil elbette, alkışlanmasa onun topluma katkıları katkı olmaktan çıkmayacağından ve alkışlanması da ölen kişiye fayda sağlamayacağından alkışlanması ile alkışlanmaması arasında önemli bir fark yoktur. ''

Dedikleriniz çelişkili... Topluma faydalı olmak başka, bir cenazeyi alkışlamaksa daha başka...Bu cenaze alkışlaması 15 yıllık bir olay. Yani sömürü düzeninin bir eseri... Yok böyle bir adet bu ülke insanlarında...Bu yabancı bir adet. Bu ülkenin insanına yakışmıyor.

Bu ülkenin insanı sağken de ölünce de alkışlanmak istemez... Siz istiyor musunuz? Bir araştırma ypabilirsiniz burada mesela...

Farkındalıkla,
sesli is online now   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-11-07, 23:41  #7
sarayka

sarayka'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2007

Cem Karaca ölmeden mefta olmuştu, yuhalanmadığına şükretsin cenazesinin.
Canı isteyen alkışlar, isteyen dua eder. Kimi çiçek atar, kime ne, herkes paşa gönlü ne istiyorsa, cenazenin arkasından onu yapar.
sarayka is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski08-11-07, 07:56  #8
Engin ol

Alıntı:
Sayın Dağlı şöyle demiş:

Mesajı Göster

Bencede ölen kişi artık yok.O kişi için güneş gözlüğü,siyah giyme ağlama ile yas tutmanın hiç bir anlamı yok.Ölen kişiye bu yas tutmaların ,ardından ağlamalar,ona hiç bir fayda getirmez.
Cem karaca'ya gelince,ben iyi hatırlıyorum.Benim cenazemde beni alkışlamayın diye vasiyet etmişti.
Eski08-11-07, 08:24  #9
Yağız

Yağız'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007
Ülke / Şehir: İstanbul

Sanatçılar, cenaze törenlerinde alkışlanır. Bu da son derece doğal bir durum. Alkıştan da daha güzel olanı Jazz Sanatçıların cenaze törenleridir ki, bu kişiler müzik eşliğinde gömülürler.

Gelenekleri belirleyenler de insanlardır. Dilerim, insanlık bir gün doğal nedenlerle ölen insanlar için üzülmeyecek kadar moral ve gelenek geliştirirler.
Tutuştu su da yandı
Yağız is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski08-11-07, 09:53  #10
Engin ol

Alıntı:
Sayın Yağız şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sanatçılar, cenaze törenlerinde alkışlanır. Bu da son derece doğal bir durum. Alkıştan da daha güzel olanı Jazz Sanatçıların cenaze törenleridir ki, bu kişiler müzik eşliğinde gömülürler.

Gelenekleri belirleyenler de insanlardır. Dilerim, insanlık bir gün doğal nedenlerle ölen insanlar için üzülmeyecek kadar moral ve gelenek geliştirirler.
Eh ne diyelim,herkes umduğu gibi defnedilme yolunu seçebilir
Hatta belkide,jazz yerine,kıvrak,hareketli,oyun havaları ilede,defin istekleri olabilir.
Hürmetlerimle.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı