"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Oruç tutmanın faydaları nelerdir?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik

Konu Araçları
Eski13-11-07, 00:48  #1
meyci
İnançlar & Dinler

Giriş Tarihi: May 2007
Oruç tutmanın faydaları nelerdir?

Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Ben şahsen oruç tutmanın sağlığa zararlı olduğuna inanıyorum. Dindar insanlar 11 ay çalışan midenin dinlenmesi diyorlar fakat bu yorum bana yanlış geliyor. Sabahtan akşama kadar aç ve susuz kalmak ve akşam olunca mideyi tıka basa doldurmak!
Doktorların bu konudaki görüşlerini bilenler varsa bizimle paylaşabilir mi?
meyci is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-11-07, 00:53  #2
Dağlı

Dağlı'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2007

Alıntı:
akşam olunca mideyi tıka basa doldurmak
Siz oruçtan bunu anlıyorsanız elbette zararlı olduğuna inanmalısınız...
Dağlı is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-11-07, 01:08  #3
meyci
İnançlar & Dinler

Alıntı:
Sayın Dağlı şöyle demiş:

Mesajı Göster
Siz oruçtan bunu anlıyorsanız elbette zararlı olduğuna inanmalısınız...
Aslında böyle bir cevap geleceğini biliyordum. Her ne kadar oruç tutanların çoğu iftarda midelerini tıka basa dolduruyorsa da ben cümlemi düzelteyim.
Sabahtan akşama kadar aç ve susuz kalmak!
Oruçun faydaları hakkında şimdi bir yorumunuz var mı sayın Dağlı?
Eski13-11-07, 02:06  #4
süpheci

süpheci'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2007

Ramazan ayında inanırların tüm psikolojisi alt üst olur. İs verimliligi, calısma istegi tümden düser. Sabah olunca moralsis olarak ise baslama, aksama kadar beklenti icinde olma gibi duygular insanların psikolojisini cok olumsus etkiler. oruc tutmanın bedene hic bir faydası yok. Benim enistem dr ve bunları söyliyen kendisi. Ramadan ayı müslüman dünyasının hayata ara verdigi bir aydır.
Eski13-11-07, 08:35  #5
Dağlı

Dağlı'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2007

Alıntı:
Sayın meyci şöyle demiş:

Mesajı Göster
Aslında böyle bir cevap geleceğini biliyordum. Her ne kadar oruç tutanların çoğu iftarda midelerini tıka basa dolduruyorsa da ben cümlemi düzelteyim.
Sabahtan akşama kadar aç ve susuz kalmak!
Oruçun faydaları hakkında şimdi bir yorumunuz var mı sayın Dağlı?
Sabahtan akşama kadar aç kalarak sokakta yaşayanların neler yaşadağını anlarım. İftarlarda uzun süre görüşmediğim insanları görür ilişkilerimi güçlendiririm. Belaya bulaşmam, içkiden uzak dururum. Sigarayı azaltırım. Yeterli mi?
Dağlı is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-11-07, 09:55  #6
sarayka

sarayka'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2007

Dini inançlara fayda zarar açısından bakmak uygun olmayabilir.
İnancı gereği aç kalmayı kabul etmek, temel düşünce. İslam öncesinde de oruç vardı. Başka inanışlarda da var.
Orucu bir yarar getirdiği için değil, inancı gereği tutuyorlar.
Orucun bedene faydası olduğu, namazın bir tür jimnastik olduğu doğru yaklaşımlar değil. Bunlar inancın gereği yapılması gerekenler.
Özellikle ramazanın ilk günleri bünye alışana kadar herkesin sinirli olduğu, tempo düşüklüğü yaşadığı kesin. Aslında bunu inanç gereği ibadet ederek, telafi etmeye çalışmaları gerekiyor.
Ramazanda oruç tutmayanlara bela çıkarmak ise, nedense yaygın bir gelenek.
sarayka is online now   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-11-07, 10:03  #7
özedönüş

Giriş Tarihi: Oct 2006

Önemli olan bizlerin orucu tutmasız değil,orucumuzun bizi tutmasıdır.Ama nerede o..

MadDesel faydayı bilmem ama manasal faydasını gördüğümüz ve zararını görmediğimiz kesin.(Tabi zor işler altında çalışanlar zaten yolcular gibi özürlü sayıldıklarından bunları hesaba katmıyorum)
özedönüş is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-11-07, 11:09  #8
ibra
Forum Kurucu Üyesi

ibra'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005

Ramazan ayı, (aslında tüm ayların bu şekilde olması gerekir.) bir nefis terbiyesidir. Belki diğer aylara göre biraz daha üst seviyede olmalıdır bu terbiye.

Orucun İmsaktan, iftara kadar olduğunu düşünmüyorum. Oruç 24 saattir. Yani, başta bahsedildiği gibi, iftara kadar yemeğe el uzatmayan insan, iftardan sonra da gereğince yemeli sadece.
Bunun tersi olarak "tıka basa" yenmesi zaten normal zamanlarda da hoş karşılanmamıştır. Normal zamanalrda mide zaten devamlı bir çalışma içinde olabileceğinden herhangi bir vakitteki tıkabasa yemek belki de vücudu pek etkilemez, ancak bu eylemin iftar sırasında gerçekleşmesi mideye vücuda her zamankinden daha fazla zarar verir.

Yani, imsaktan iftara kadar yemek yememek, ve diğer emirlere riayet etmek fardır, bunun yanında iftardan sonra yine yediğine içtiğine dikkat etmek, aşırıya kaçmamak olması gerekendir. Orucun adabındandır.

Bunun yanında, yine bahsedildiği gibi, oruçlu insanın işleri yavaşlattığı sinirli olduğu vs. gibi sonuçlarda orucun ruhuna aykırıdır.
Oruçlu insan tuttuğu orucu bahane edip, çalışmasını yavaşlatırsa, "zaten oruçluyum, sinirliyim karışmayın bana" derse, bu tuttuğu oruç en başta eksik olur. Çünkü Oruç, bütünüyle bir nefis terbiyesidir. Sadece yemek yememek değildir.

Orucu bir yemek yememe ayı olarak gören ve gösteren anlayış yüzünden bugün Müslümanlarımız, Ramazan ayında işlerini yavaşlatabiliyor, her türlü yanlışına hatasına, "zaten orucum" diye ibadetini bahane gösteriyor. Karşıdaki oruç tutmayan yemek yerken (artniyet-saygı konularını bir kenara bırakırsak) "yeme kardeşim, oruçluyum" diyerek başkasının hakkına giriyor belki. Halbuki, oruç karşıdakinin yemek yemesine bile tahammül edebilmektir.

Ramazan ayı, tüm engellerden arındırılmış bir ortamda yapılması gerekli bir ibadet değildir. Aksine her türlü zorluğa rağmen Yaratıcısının emrine sadece O'nun rızasını gözeterek uymasıdır.

Bu yolda, karşıdaki adam gözleri önünde yemek yemiş, çalıştığı yerde, diğer zamanların aksine daha fazla bir işyükü oluşmuş, bunların lafı mı olur?

Beyin Fırtınası Geri Döndü
ibra is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-11-07, 11:41  #9
sarayka

sarayka'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2007

Oruç tutmayanların gözlerinin önünde yemek yemesi işi, sizce de konuyu azla dramatize etmedi mi? oruçlu kişinin yemek yenen yerde ne işi varki önünde yemek yeniyor olsun.
Öte yandan bırakın göz önünde yemek yemeyi, oruç tutmayanlaraın yemek yenmesinin engellendiği bir gerçek.
Bu yüzden her ramazan sorunlar yaşanıyor, dayak yiyenler, öldürülenler oluyor. Nedense müslümanlar bunu ya görmezden geliyor, ya da dinin bunla alakası yok diyerek baştan savmayı deniyor.
sarayka is online now   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-11-07, 17:19  #10
meyci
İnançlar & Dinler

Alıntı:
Sayın Dağlı şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sabahtan akşama kadar aç kalarak sokakta yaşayanların neler yaşadağını anlarım. İftarlarda uzun süre görüşmediğim insanları görür ilişkilerimi güçlendiririm. Belaya bulaşmam, içkiden uzak dururum. Sigarayı azaltırım. Yeterli mi?
Yeterli değil. Bu saydıklarınızı zaten ben oruç tutmadan yapıyorum ki. Tabi bilemiyorum, bazı insanların bunları yapabilmesi için motivasyon gerekli ise o ayrı bir konu ama bence o zaman da oruç tüm yıl boyunca tutulmalı.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı