Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > Bilim (Genel) ve Rasyonel Bilimler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Matematikte Öğrenci Merkezli Yaklaşım

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Bilimsel kavramlar-Mantık, Matematik, Hukuk

Konu Araçları
Eski15-11-07, 23:10  #1
bozkır
Tarih

bozkır'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: izmir
Matematikte Öğrenci Merkezli Yaklaşım

Eğitim Müfredatı Tema Destekli Eğitim projesiyle yeni bir döneme girdi.Yapılandırmacı kuram ve öğrenci merkezli yaklaşım ile her branşta artık klasik ders yaklaşımı terk ediliyor.

oyunlu etkinlikli bir yaklaşım benimsendi.Matematik içinde bu geçerli.Özellikle öğretmen arkadaşlar bu konuda bilgilerini paylaştırmak isterse sevinirim.Onlar ne düşünüyor?

saygılar

Selanikli biri...
bozkır is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski16-11-07, 00:21  #2
gizemnur
Bilim - Mitoloji
Dergi Yazı İşleri

gizemnur'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2007

İlköğretim okullarında birkaç yıldır öğrenci merkezli eğitim uygulanmaktadır. Öğrenciler bireysel kazanımlarıyla değerlendiriliyor. Formül ve ezberden uzak bir sistem oturtulmaya çalışılıyor. Elbetteki sistem güzel… Ancak yılların öğretmenlerine bu sistemi benimsetmek kolay mı? Orasını düşünmek gerekir. Öğretmenlerin yeterliliği dikkate alınmalı…Gerekirse hizmet içi eğitim kursları düzenlenmeli…Formalite olarak bu kurslar uygulanıyor ama ben yeterli görmüyorum. İşin özüne vakıf olmadığımız kanısındayım. Sertifika alalım yanımızda dursun mantığından kopmak gerekiyor kanısındayım. Lise de çalıştığım için öğrenci merkezli sistem bizlere sistem olarak gelmedi. Elbette ki elimizden geldiğince öğrenci merkezli öğretim yapmaya çalışsak da yeterli değil… Ben eski sistemin tamamen ortadan kalkmasını istiyorum. Nasıl mı? Sınıflar öğrencilere değil öğretmene ait olsun… Yani her öğretmenin bir sınıfı olmalı…Bilhassa laboratuar dersleri için yeterli donanıma sahip olmalı okullar…. Malzeme ofisinden gelen çözeltilerin elimizde patlamasını istemiyoruz. Çoğunun son kullanma tarihi önemsenmiyor. Devir bilgisayar devri ve bu teknolojiden en iyi şekilde yararlanılması ön koşul öğrenci merkezli bir eğitimden söz edeceksek… Her öğrencinin bilgisayarı ve öğretmeni ile bağlantı kurabileceği bir eğitim portalı olmalı… Öğretmen yöneten değil rehber olmalı.. . Bu şartlarda ülkemize bakacak olursak yapabilir miyiz? Hayır… Niçin? Eğitime ayrılan pay ya çok az ya da gerektiği şekilde kullanılmıyor.
Eski16-11-07, 00:31  #3
bozkır
Tarih

bozkır'nın Avatarı

valla ilköğretim ikinci kademede yapılan etkinliklere benzer şeyleri liselerde yapmaya kalksalar okul yıkılır vallahi....

Dediğiniz gibi en büyük eksiklik nitelikli öğretmen eksikliği.Pilot okullarda sınırlı sayıda öğretmen hizmet içi eğitimden geçti.Birazda genç öğretmenler hevesli yeni program konusunda.Ancak yıllanmış öğretmenlerin bu programı uygulamlarına imkan yok.Bir kere öğretmen öğrenci gibi çalışmak zorunda.Çalışma yaprağı,etkinlik örneği filan hazırlamak zorunda.Ancak dersi zevkli işleyebiliyorsunuz.

Eğitim fakültelerinden yeni çıkanlar bile bu sistemi oturtmakta zorlanacaktır.Zira kalabalık sınıflarda öğrencileri ön plana çıkaran bu yaklaşım çoğunlukla gürültüye yol açıyor.Materyal filan kullanmak gerekse teknoloji yetersiz.Birde sistem tamamiyle SBS lere endeksli.Değerlendirme hala eğitim sürecini kapsamıyor.

Sonuç olarak kervan yolda düzülür hesabı bir yenilik başladı.Ancak ben umutluyum.Zira ilk defa öğrencilerin kalkıp "hocam ben bu grafikle ilgili problem ürettim" dediğini duydum....

Selanikli biri...
Eski21-11-07, 11:27  #4
bozkır
Tarih

bozkır'nın Avatarı

ölçme ve değerlendirme süreçleri öğretim faaliyetlerinin önemli bir parçasıdır.Biz de normalde ölçme ürün odaklıydı.Yani en son bu öğrenci ne öğrenmiş ne kadar öğrenmiş diye bakardık.bunun için de standart testler,yazılı yoklamalar kullanırdır.
Öğrenci merkezli eğitimde ise portfolyo(ürün seçki dosyası) ve performans değerlendirme yer alıyor.Bu şekilde öğrenciyi öğretim süreci içinde değerlendirebiliyoruz.Çocuktaki gelişimi daha yakından takip edip o anda dönüt verebiliyoruz.Bunun dışında çocuk değerlendirme sürecine aktif katılıyor.Ölçütleri belirlerken kağıt üstünde öğretmen öğrencinin görüşlerini almak zorunda.yani öğrenci nasıl değerlendirileceğini birazda kendi belirliyor.

Bu sayede etkin,kendine güvenen ve sorumluluk alabilen bireyler yetiştirilmesi amaçlanıyor.
Peki portfolyonun içinde ne var.Çocuklara eğlenceli gelecek şekilde mesela örüntü ve süsleme yada yansıma ile ilgili resimler konabiliyor.Ses kayıtları sanatsal ürünler,çeşitli performans ödevleri,öğrencinin kendini eleştirebildiği yazılar.bunlar normal değerlendirme etkinliklerinde olmayan,matetikle günlük hayatı ilişkilendirebilen etkinliklerdir.bu açıdan öğretim faaliyetlerinde yeni bir sayfa açıldı diyebiliriz.Ancak öğretmenlere gereken önem verilmediği için bir ayağımız topal başladık...

Selanikli biri...
Eski21-11-07, 16:25  #5
speranza
Kültür-Sanat

Giriş Tarihi: Sep 2007

öğrenciyi eğitimde merkeze taşımak için çoklu zeka kuramı ve materyal geliştirmeyi yoğun bir şekilde kullanmayı amaçlıyoruz...
öğrenciye sunulacak olan konuyu; görsel, işitsel ve kinestetik yetenekli herbir öğrencinin algılayabileceği formda şekillendiriyoruz... mesela kümeler konusunu ilköğretim ilk kademeye anlatırken; küme kavramını sözlü olarak ifade ediyoruz.. küme kavramını bir materyal üzerinde şekillerle ifade ediyoruz.. küme kavramını öğrencileri gruplara ayırarak oluşturuyoruz...

10 yıl boyunca, alan sınıflandırmasına gitmeden, tüm konuları her tür zeka tipine hitap edecek şekilde düzenliyor ve öğrenciye sunuyoruz..... bu süreçte öğrenciyi tanımaya çalışıyoruz... öğrencinin beklentilerini anlamaya çalışıyoruz.. öğrencinin ilgisini harekete geçirmeyi amaçlıyoruz.. ancak ben öğrencinin kendini tanıması ve öğrenciyi bizim tanımamız için gereken eylemlerin 10 yıl gibi uzun bir zaman dilimine yayılmasını doğru bulmuyorum...
eğitimde emek ve zaman kaybı...
Donup Kalma
speranza is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-12-07, 20:03  #6
gizemnur
Bilim - Mitoloji
Dergi Yazı İşleri

gizemnur'nın Avatarı

matematik kitaplarını gördüm. Açıkçası bayıldığımı söylemeliyim. Bizim zamanımızda da bu şekilde projeli öğretim olsaydı dedim. Hatta o değerlendirme formları öğrenciler sürekli motive eden yap bul prensipli açıklamalı problemler....
Türkiyenin tüm bölgelerinde uygulanabilir mi? Tartışılır...
Eski09-12-07, 19:02  #7
sedat sencan

Giriş Tarihi: Jun 2007

Benim çocukluğumda matematik,daha ders yılı başlamadan her öğrencinin korkulu rüyası idi.Ben kendim okulun ilk açıldığı günlerde matematik dersinden sınıfta kalacağımı peşinen kabullenmiş durumda olurdum.Özellikle lisede iken hocalarım matematiği ezber şeklinde anlamamızı ister gibi yöntemler sunarlardı.Büyük bir ihtimalle kendileri de bu şekilde öğrenmişlerdi.Örneğin asimptot konusuna hiçbir açıklama yapmadan başlarlardı.Ben bu kelimenin ne anlama geldiğini sorduğumda,Türkçe karşılığını alamamıştım.O zamanlar internet olmadığı gibi dilimizde yayınlanan popüler bilim kitapları da pek yoktu.Bir tanıdıktan edindiğim İngilizce kitaplardan çok yararlanmıştım.Gerçi o kitapları okuyacak kadar ingilizcem yoktu.Ama verilen örnekler öyle pratikti ki,çat-pat ingilizcem ile anlayabilmiştim.
sedat sencan is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-02-08, 01:17  #8
gizemnur
Bilim - Mitoloji
Dergi Yazı İşleri

gizemnur'nın Avatarı

İlköğretimdeki yeni sistem hakkında fazla bilgi sahibi değildim. Ama araştırma yapıp kitapları karıştırdığımda bu sistemin faydalı olduğu kanaatine vardım. İlköğretim birinci sınıftan itibaren öğrenci merkezli sistemin işlemesi hem çocuk hem de aileler için faydalı... Örneğin birinci sınıf öğrencisinin ödevlerini anne ve baba oturup çocukla tartışarak yapmaya çalışıyor. Bazen çocuklar öğretmen edasıyla ailesine anlatıyor. İsyan eden çocuklar değil aileler genelde... başarısız kalan aileler oluyor. Bir komşum çocuğuyla geldi. Oğlunun ödevlerini yapmakta sorun yaşadığını söylüyordu. Kitabı açtığımda bulmacaları gördüğümde yeniden ilköğretimde okumak isteği duydum. Çocuğun annesi ise isyanlarda...Bu sistem çocuğun yanında aileleri de eğitiyor.
Eski04-02-08, 01:31  #9
bozkır
Tarih

bozkır'nın Avatarı

öğrenme kuramlarının ortak olarak üzerinde durdukları bir nokta var.İnsanlar beraber bir konu üzerine odaklanıp işbirlikli çalıştıklarında çok daha iyi öğreniyorlar.İşte bu yüzden özellikle grup çalışmasını desteklediği için öğrenci merkezli yaklaşım öenmli bir ilerleme.

Bilişsel Öğretimin kurucusu diyebileceğimiz Piaget'e göre öğrenciler bilgiyi pasif olarak alıp beyinlerine işlemezler.Bilgiyi beyinlerinde kendilere yapılandırır ve işselleştirir.Bu yüzden öğrenciler ne kada aktif kılınıp konunun işlenme sürecine dahil edilirse öğretim o kadar verimli oluyor.

SN GİZEMNUR un dediği gibi aileleri öğrencilerin durumlarıyla ilgilenir hale getirmesi ise önemli bir avantaj.Yalnız velilerin öğretmen tarafından bilgilendirilmesi ve hedeflerin velilerle paylaşılması gerek.Ancak bu şekilde anneler isyan etmeyi bırakıp çocuklarının gelişimi için şevkle çalışmaya başlayabilirler.

saygılar...

Selanikli biri...
Eski08-02-08, 01:01  #10
gizemnur
Bilim - Mitoloji
Dergi Yazı İşleri

gizemnur'nın Avatarı

Aslında öğretmenlerin yeterli olduklarını düşünmüyorum. Sadece kendilerine dayatılan sistemin prosedürlerini yerine getirmek için çalışıyorlar. Genç ve idealist öğretmenleri bu kapsam dışında bırakıyorum. Otuz yılını öğretmenliğe vermiş birinin bu sistemi uygulamada zorlandığı ortada...

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı