Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > Doğa Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Beni oluşturan atomlar

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Fizik, Kimya, Biyoloji, Astronomi, Jeoloji...

Konu Araçları
Eski20-11-07, 12:57  #1
sedat sencan

Giriş Tarihi: Jun 2007
Beni oluşturan atomlar

Bir atomun ömrünün ne kadar olduğunu bilebilir miyiz?Veya bir atom sonsuza kadar varlığını sürdürür mü?Bu soruların cevabı ne olursa olsun herşeyin atomlardan oluştuğunu biliyoruz.Hiçbir madde kalıcı olmadığı için,bir atom,ait olduğu madde yok olduğunda başka bir oluşum içinde yer alır.Bu gün bir papatya yapısında yer alan atom,yarın bir timsahın dişlerinin yapısında görev alabilir.
Biz insanlar da atomlardan oluşuyoruz.Öldüğümüzde atomlarımız dağılır ve başka nesnelerde yeniden devreye girerler.Şu halde beni oluşturan atomlar,benden önce başka oluşumlar içindeydi.Şimdi yazacağım bilgileri Bill Bryson’un bir kitabından not almıştım.Yazara göre,sahip olduğumuz her bir atom,bize gelene dek birkaç yıldızdan geçmiş ve milyonlarca organizmanın parçası olmuştur.Herbir insan miktar olarak o kadar fazla sayıda atoma sahiptir ki,beni oluşturan atomların önemli bir miktarı,tahminen bir milyar kadarı,belki de bir zamanlar Cengiz Han’a aitti.
Sayı ve isim üzerinde kesin bir şey söylemenin olanaksız olduğu bellidir.Ama ben daha zigot halimde iken başlamış olan,halen de devam eden yaşantımda,beni oluşturan atomların daha önceleri nerelerde yer aldığını merak ederim.

Keje Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 21-11-07 14:07 .
sedat sencan is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski21-11-07, 14:05  #2
Salvador

Salvador'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007

Sayın Sedat Sencan, atomlara dair bu yorum, bana Nietzsche'nin "Bengi Dönüş" düşüncesini hatırlattı.

Aslında bu sadece bilim adamları tarafından gözlemlenen bir şey değildir. Felsefi ve dinsel nitelik taşıyan kimi yorumcu ve düşünürlerde de mevcut durum hakkında metinler vardır.

tuqu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 22-11-07 12:14 .
Salvador is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski21-11-07, 14:19  #3
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005

Atom konusunda söz konusu kitapta ( Billl Bryson; Hemen her Şeyin Tarihi; Boyner yayınları) ilginç bilgiler de var.

Martin Rees'e göre bir atomun ömrünün 10 üzeri 35 olduğu varsayılıyor. Tabi korkunç bir rakam. Nasıl hesaplanmış belli değil ama, bu rakama bakılarak sonsuz olduğu da söylenebilir. Ya da bu zaman sonunda başka bir "şeye" dönüşebileceği...

Atomların güneş sistemi örneğine benzedikleri konusu da bu kitapta yanlışlanıyor. Atomik şeklin bir pervanenin kanatlarına benzediği ve eski düşünüşün (Hantaro Nagaoka'nun atom modeli) terkedildiği konusunda da bilgiler var.

Cengiz Han'ın birtakım atomlarının bizim vucudumuzda olacağı düşüncesi bile bilimin ne denli heyecan verici bir çaba olduğunu anlamamıza yetiyor. Vücudumuzdaki birtakım atomların daha önce yıldızların içinde olabileceği düşüncesi ise biraz daha üzerinde düşünülmeye gereken bir konu..

Bildiğimiz kadarıyla ilk oluşan elementler hidrojen ve Helyum gibi hafif elementler. Bu elementlerin ağır atomlara dönüşebilmesi için yıldızların merkezxlerinde "pişmeye" gereksinim vardır. Ağır atomların, karbon, demir gibi, ilk yıldızların merkezlerinde oluştuğu ve sonradan süpernova patlamalarıyla uzaya saçıldığını biliyoruz. Buradan maddenin daha üst biçimleriyle bağlantı kurulacaksa, yaşamın birinci tür yıldızların patlamaları sonucu ortaya çıkan ağır elementlerin o zamana kadar uzayda olmayan farklı yapılar ( gezegenler) üzerinde oluştuğunu söyleyebilmek mümkün. Buradan Marks ve Engels'e gönderme de yapılabilir. Doğanın bir parçası olduğumuz, canlılığın temel elementlerinin yıldız merkezlerinden oluşmasından da belli.

Kısaca hem dünyamızın ve hem de vücüdumuzun gereksindiği tüm ağır elementlerin ilk yıldızların "fırınlarında" hazırlandığını söyleyebilmek mümkündür.

Evet; nereden nereye!
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski21-11-07, 14:56  #4
anibal
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Mar 2006

>>> tüm ağır elementlerin ilk yıldızların "fırınlarında" hazırlandığını söyleyebilmek mümkündür.

Mümkün mü? Tam tersine, kesindir.
anibal is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski21-11-07, 15:46  #5
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005

Alıntı:
Sayın anibal şöyle demiş:

Mesajı Göster
>>> tüm ağır elementlerin ilk yıldızların "fırınlarında" hazırlandığını söyleyebilmek mümkündür.

Mümkün mü? Tam tersine, kesindir.
Hakılısınız; daha kesin konuşmam gerekirdi
Zaten böyle olduğu içindir de, "bizler yıldızların çocuklarıyız" aynı zamanda.
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski21-11-07, 17:10  #6
umbrasword

umbrasword'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2006

- Daha geçen gün national geographic'te izlediğim bir belgeselde, kainatın genişlemesiyle ilgili yapılan son araştırmalara göre kainatın genişleme hızında hiçbir yavaşlama olmadığı keşfedilmiş. Bu demek oluyor ki kainat aynı korkunç hızla genişlemeye devam edecek ve galaksiler birbirinden uzaklaşacak, dahası galaksileri oluşturan yıldızlar, sonra bu yıldızların bizzat kendi cisimleri dağılacak, en son atomlar kalacak. En sonunda bu atomların yapı taşları olan proton ve nötronlar birbirinden ayrılacak ve hatta protonların ve nötronların kendileride dağılacak.
Eski21-11-07, 17:12  #7
sedat sencan

Giriş Tarihi: Jun 2007

1864-1926 yılları arasında yaşamış olan Gufrani'nin bu sözleri tek kelime ile bende hayranlık uyandırdı.
Sayın melnur'un belirttiği Hantaro Nagaoka'nun atom modeli,benim lise çağlarımda ders kitaplarında yer alırdı.
Bu arada bizde öğretimin ne kadar ciddiyetten uzak olduğuna dair bir örnek vermek istiyorum.Gene benim öğrencilik dönemimde,atom,maddenin en küçük ve parçalanamaz parçasıdır,şeklinde tanımlanırdı.Ders kitaplarında bu tanım yapılırken,gazeteler her yıl, Japonya'ya atılan atom bombasının yıldönümlerinde,ne gibi felakete yol açtığını yazardı.
sedat sencan is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski12-12-07, 21:06  #8
Leonardo

Giriş Tarihi: Jul 2007
Ülke / Şehir: Hollanda

Büyük Patlama Teorisi'ne göre yaklaşık 15 milyar yıl önce evren tek bir noktada toplanmıştı yani tek bir noktada yoğunlaşmış olarak bulunuyordu. Buna göre evren elimizin içine girebilecek kadar küçüktü. Büyük Patlama'dan sonra evrende helyum ve hidrojen atomlarının gezdiği söylenir. Helyumun iki helyum atomuyla daha birleşmesiyle birlikte karbon doğar (bunlar yıldızların içinde gerçekleşir). Buna göre helyum ve karbon atomları da birleşerek oksijeni oluştururlar. Sonraları yıldızların merkezinde daha ağır olan demir oluşur. Daha sonra bu ağır elementler süpernova patlamalarıyla birlikte uzaya yayılır.

Bizlerin doğrudan uzayla ilişkili varlıklar olduğumuz söylenebilir, çünkü yapımızın temeli oradadır. Bundan milyarlarca yıl önce oluşmuş olan belirli elementlerin bizi bugüne getirmesi insana gerçekten çok şaşırtıcı geliyor!

Leonardo Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 12-12-07 22:44 .
Leonardo is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-12-07, 18:13  #9
gomünüst

gomünüst'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2007

Çok hoş bir paylaşım olmuş teşekkürler.Belki de ben milyarlarca ışık yılı uzaktaki bir uzaylının atomunu taşıyorum.Ya da belki Lenin'in.Kim bilir?

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı