| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
| Okulsuz Eğitim Uygulaması / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Nov 2007 Ülke / Şehir: ankara
| ÖZETBu çalışmada okul dışı eğitim uygulamalarının yeni ve farklı bir versiyonu olan Tutaring yöntemi değerlendirmektedir.Özel ders verme metodu'nun ne olduğu,temel olarak neleri öngördüğü,eğitim bilimine getirdiği yenilikler,avantajları ve dezavantajları,genel geçerliği,temel iddiaları ile Türk ve dünya eğitimindeki yeri ve önemi üzerinde durulmaktadır. ANAHTAR SÖZCÜKLER :Özel ders verme,okulsuz toplum,okulsuz eğitim GİRİŞ: Okul dışı eğitim uygulamalarının başlangıcını 19.yüzyılın başlarına kadar götürmek mümkündür.Öncelikle Batı ülkelerinde sanayi toplumunun ortaya çıkmasıyla birlikte önemli hale gelmeye başlayan okul,aradan çok fazla süre geçmeden bazı bilim adamları ve pedagoglar tarafından eleştirilmeye başlanmış ve okula alternatif eğitim ve öğretim yöntemleri ortaya konulmuştur.J.J.Rousseau tarafından yazılan 'Emile' bunlar içerisindee ilk örneği teşkil ederken. 1935'lerde B.Russel tarafından okul ciddi bir şekilde eleştiriye tutulmuştur.70'li yıllara gelindiğinde ise İ.İllich'in''Okulsuz Toplumu'' okul dışı eğitim tartışmalarını popüler bir düzleme taşımıştır. Bu çalışmalarda,UNESCO kuruluşu olan,Uluslararası Eğitim Akademisi (IAE)'nin Uluslararası Eğitim Bürosu (IBE) tarafından yayınlanan,eğitimsel araştırma serilerinin 5.kitapçığı Tutoring'de ele alınan eğitimsel yöntem farklı yönleri ile değerlendirilecektir.Bununla birlikta bu yeni yöntemin genel eğitim sürecindeki ortaya çıkış serüveni ve Türk eğitim sistemine olası katkıları tartışılmaktadır. Yazar (K.Topping),bu çalışmasında genelde herkesin,özelde ise çocukların öğrenme stratejilerine yeni bir metod getirdiği iddiasındadır. Bu iddiasını temellendirecek varsayımlar üretmekte ve bunları doğrulayıcı araştırma bulguları sunmaktadır.Bu çalışmada söz konusu araştırmanın değerlendirmesini yapabilmek için aşağıdaki sorulara Tutoring metni çerçevesinde cevaplar aranacaktır. - Yazarın öne sürdüğü iddiaların temelleri nelere dayanmaktadır? - Tutoring yönteminin eğitim bilimine getirdiği iddia edilen yenilikler nelerdir? - Tutring yöntemi neleri öngörmekte,nasıl uygulanmaktadır. - Yazarın öne sürdüğü öğrenme ve öğretme metodunun avantajları nelerdir? - Söz konusu çalışmanın geçerliliği nedir? - Olası dezavantajları neler olabilir? - Özel ders verme yetmişli yılların okulsuz toplum öngörüsünün devamı sayılabilirmi? - Türk eğitim sisteminde özel ders vermenin yeri nedir ya da neler olabilir? Özel ders verme,başlığıyla yayınlanan kitapçık on bölümden oluşmaktadır.Bu başlıklar şunlardır;Gerçek yaşam amaçları,soru sorma ve hızlandırma,kontrol ve yanlışları doğrulama,tartışma ve ödüllendirme,destekleme ve yeniden inceleme,yazmz planlama ve düzeltme ,matamatik nu gerçek yap ve özetle,eksiğini tamamla ve ortaklarına uydur,eğitimi ve materyelleri geliştirme,izleme ve geri bildirim verme.''Özel Ders Verme Metodu'' (Tutoring) Nedir? Yazar çalışmasına 'tutoring' kavramının tanımını yapmakla başlamaktadır.Yazara göre ''Özel ders verme'' şöyle tanımlanmaktadır.Profesyonel olamayan eğitimcilerin amaçlı ve sistematik bir yolla etkileşimli bir şekilde diğerlerinin öğrenmelerini desteklemeleri ve onlara yardım etmeleridir. ./.. |
|
| #2 | |
Uzaklaştırıldı Giriş Tarihi: Oct 2007 Ülke / Şehir: istanbul
| Hani Allahın evi denilince cami aklımıza geliyorya bilimin evi de okul değil aslında yada okul sadece çatısı ve dört duvarı olan içindeki sıralara öğrencilerin dizilip öğretmenin tahtada ders verdiği bir yapı değildir.Çünkü bilginin mekanı yoktur,olamaz.Bilgiyi temin etmek ve ona ulaşmak isteyen bunu her halükarda başarır,Günümüzde okulların işlevsel amacı giderek bilgiden uzaklaşmaktadır bunun da izahı bana göre Tutaring gibi özel ders verme yöntemler ve okullarda okuyan öğrencilerimizin bilgiyi çok güçlü kitle iletişim araçlarından temin edebilmeleridir(Bilgisayar,İnternet).Tutaring gibi okul dışı eğitim yöntemlerini desteklediğimi ve okullara da karşı olmadığımı belirtmek isterim. beysim Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 26-11-07 23:07 . |
|
| #3 | |
Bilim - Mitoloji Dergi Yazı İşleri ![]() Giriş Tarihi: Jul 2007
| Okulsuz bir eğitim değil de özgün bir eğitim hoş olurdu. Yaşayarak işleyerek bir eğitim __________________
tik tak seslerinden ürkmeden..... |
|
| #4 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Nov 2007 Ülke / Şehir: ankara
| Sayın cevap yazıcıları... merhabalar,''Okulsuz eğitim'' le ilgili yazılarınızı okudum,Birden köpürmeye,birden kükremeye,birden telaşa kapılmaya gerek yoktur.Bu benim yeni başladığım projelerden birisidir. yazım devam etmektedir.Mektupla öğretim,açık öğretim ve benzeri yaygın eğitim sistemleri birer eğitim kurumlarıdır... Yazımın devamında da görüleceği üzere, bütün bunların sonunda,önemli bir gerçekle ve belki de bir paradoksla karşı karşıya kalınmaktadır.eğitim uygulamalarında gerekli gelişimi ve değişimi yapacak olan aktörler,profesyonel eğitimciler,usta organizatörler ve tecrübeli kişiler olarak tayin edilmektedir. konu aydınlatılacaktır... |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|