"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.



 



Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

 
 
Konu Araçları
Eski24-03-06, 10:55  #1
^yolcu^
 
Giriş Tarihi: Mar 2006
Mesajlar: 46
İlâhî adalet...



Evet arkadaşlar bu konuyu açmamın nedeni birçok yerde buna benzer soruların geliyor olması. Takdir edersiniz ki ayrı ayrı hepsine cevap vermek bir hayli bir iş. Dolayısıyla tek bir başlık altında hepsine vecap vermeyi uygun buldum.
Öncelikle bir yerde bir arkadaşımız ilâhî adalet afrikada açlıktan ölen çocuklara nasıl rıza gösteriyor tarzında bir soru sormuştu. bir başka arkadaş tanrı varsa neden kötülükler oluyor demişti.
Tanrı kavramının varlığı veya yokluğu hususunda birşey söylemiyorum zira gereken açıklamayı daha önce yaptım. İsteyen arkadaşlara tekrar açıklamaya hazırım. Gelelim soruların cevaplarına:
1) İlâhî adalet kavramı çok geniş bir kavramdır. Bundan ne anladığınız önemli. Zannımca siz bir tanrı varsa ve gerçekten adil ise haksızlıklara derhal müdahale etmeli inancı içindesiniz. Bu yanlıştır. Çünkü böyle birşey tüm insanların kayıtsız şartsız inanması anlamına gelir ki bu saçmadır. Bir düşünün aileniz rehin alınmış ve mahkemede zorla yalan söylemeye zorlanıyorsunuz, bu şartlar altında verdiğiniz ifadenin geçerliliği ne kadardır? Özgürce konuşabilmelisiniz ki bir anlamı olsun konuşmalarınızın. İşte bu sebeple eğer ki insana bir irade verilmişse ve o kişiye doğruyu yanlışı bildiren kişiler gönderilmişse doğal olarak serbest bırakılmalıdırlar. Yani Allah'ın doğrudan müdahale etmemesi gerekir ki insanlar zorla ona iman etmesinler. Afrikadaki çocuklara gökten sofra inse veya onlara eziyet edenler o an yok olsalar veya bir kısmı hemen o anda ölse diğer insanların ne yapacaklarını bir düşünün. Ya hemen ilâhî bir gücün olduğunu düşünecekler ya da delirecekler. Siz bir öğretmen olsanız sınavdan önce soruları öğrencilere verseniz veya sınav esnasında onlara yardım etseniz, onları serbest bıraksanız o sınavın geçerliliği ne ölçüde olur. 99 öss de hatırlarsanız sorular çalındı diye iptal edilmişti sorular.
2) Tanrı varsa kötülükler neden var sorusu da aslında önceki soruyla alakalı. Yalnız şu var ki iyiliğin olduğu bir yerde kötülüğün de olması kaçınılmaz. Sonuçta birşeyi iyi diye niteleyebiliyorsanız kötüye bakarak bu yorumu yaparsınız. Sizde ki irade seçme üzerine kuruludur yani birşeyi seçmeniz demek onun diğerlerinden daha iyi olduğu anlamına gelir. Ayrıca göreceli bir kavram üzerinde tartışıyoruz dikkat ederseniz. İmtihan kavramı içinde herşey olacaktır. Yalnız şunu unutmayın ki kötülükler asla ilâhî kaynaklı değildir. Hepsi insan unsurunun eseridir. Bıçağı ben yemek yapmak için kullanırım benim için iyidir; başkası adam öldürmek için kullanır onun için kötüdür.
Bu konu ile ilgili sorularınızı veya aklınıza takılan konuları bu başlık altında sorabilirsiniz.

Saygılar,
^yolcu^ is offline  
Eski24-03-06, 12:47  #2
yam_yam
Bilim
 
yam_yam'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Mar 2006
Mesajlar: 934

“Tanrılar kötülükleri yeryüzünden kaldırabilir mi veya kaldıracak mı veya istese de kaldırabilir mi; yoksa bunu yapamaz mı, yoksa yapmayacak mı, veya nihayette Tanrılar hem yapabilir ve hem de yapmak istiyorlar mı?.. Eğer Tanrılar yeryüzünden kötülükleri kaldırmak istiyorlar da kaldıramıyorlarsa o zaman onlar her şeye gücü yeten değillerdir. Eğer yapabilirler de, yapmak istemiyorlarsa o zaman onlar iyiliksever değillerdir. Eğer onların kötülüğü kaldırmaya ne güçleri ne de istekleri varsa o zaman onlar ne her şeye gücü yeten, ne de iyilikseverlerdir. Ve son olarak eğer Tanrı’lar kötülüğü kaldırma gücüne sahipseler ve kaldırmayı istiyorlarsa o zaman kötülük nasıl ortaya çıkmıştır?”

Epiküros
__________________
GELSE DİLBER-İ AHU, OLSA YEVM-İ RAMAZAN
DİLBER-İ AHU MU EFDAL, YOKSA YEVM-İ RAMAZAN?

YE İÇ EĞLEN SÜR SEFASIN DİLBERİN
ZİRA KAZASI VAR RAMAZAN'IN, KAZASI YOK DİLBERİN
yam_yam is offline  
Eski24-03-06, 13:13  #3
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış
 
Giriş Tarihi: Sep 2005
Mesajlar: 2,807

Sayın Yamyam !

Cehennem niçin kuruldu ? İmtihan dünyasında kötülük yapanlar için.O halde Tanrı kötülüğü niye kaldırsın ki.Kötülüğü kaldırırsa dünya imtihan yeri olmaktan çıkar ve dozerleriyle cehennemi yıkıp,cenneti genişletmek zorunda kalır.Varsayımlar ütetip tanrı'ya iş çıkarma. :-) :-) :-)

Saygılarımla.
Türesin is offline  
Eski24-03-06, 13:43  #4
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi
 
Antioksidan'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Mar 2005
Ülke / Şehir: 23185
Mesajlar: 3,834

Sayın Yolcu diyor ki: Afrikadaki çocuklara gökten sofra inse veya onlara eziyet edenler o an yok olsalar veya bir kısmı hemen o anda ölse diğer insanların ne yapacaklarını bir düşünün.

Sayın Yolcu, İllâ ki bir yardımın direkt olması gerekmez. İslam inancına göre Allah her şeye Kâdirdir ve O bir güzellik, yardım için vesile yaratır.

Kur'an Diyor ki (Tevbe/28): Ey iman edenler! Müşrikler bir pisliktirler. Artık bu yıldan sonra Mescidi Haram'a yaklaşmasınlar. Eğer yoksulluktan korkarsanız Allah sizi dilediğinde lütuf ve ihsanıyla zenginleştirecektir. Allah gerçekten alîmdir, hakîmdir.

Demek ki Allah, birileri ufak bir yoksulluk görse dahi onları zenginleştireceğini söylüyor. Buraya kadar güzel. Peki şunun için ne diyeceksiniz?

Her yıl milyonlarca çocuk Afrika'da susuzluktan ölüyor. Her birkaç saniyede bir Afrika'da bir anne, çocuğunu doğururken ölüyor.

Sefalet, açlık diz boyu.

~ ~

Ayrıca, büyük bir yoksulluk asla bir sınavın bahanesi olamaz.

Yorum yapamayacağım.
__________________
En güzel besinler, içinde antioksidan barındıranlardır :)

Antioksidan Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 24-03-06 13:45 .
Antioksidan is offline  
Eski24-03-06, 15:20  #5
yam_yam
Bilim
 
yam_yam'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Mar 2006
Mesajlar: 934

Böyle imtihan edecek tanrının adaletine lanet olsun...
__________________
GELSE DİLBER-İ AHU, OLSA YEVM-İ RAMAZAN
DİLBER-İ AHU MU EFDAL, YOKSA YEVM-İ RAMAZAN?

YE İÇ EĞLEN SÜR SEFASIN DİLBERİN
ZİRA KAZASI VAR RAMAZAN'IN, KAZASI YOK DİLBERİN
yam_yam is offline  
Eski24-03-06, 15:28  #6
canugur
 
Giriş Tarihi: Aug 2005
Mesajlar: 5,340

Alıntı:
Sayın yam_yam şöyle demiş:

Böyle imtihan edecek tanrının adaletine lanet olsun...
Bu topikte, bu fotograftan sonra daha fazla tek söz etmek haram.
saygilar
__________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal
canugur is offline  
Eski24-03-06, 18:14  #7
ali0_1
Forumdan Uzaklaştırılmış
 
Giriş Tarihi: Aug 2005
Mesajlar: 710

Allah ın adaletini öldükten sonra görürsünüz...

Resime bakınca ise Allah inancı daha bir kabarıyor...

İnsanoğlu da Allah adaletine sahip olabilseydi(imkansız) bunlar olur muydu???

Sadece zekat ve kul hakkına dikkat edilseydi(gerçekten ama-imkansız) bunları görür müydük...

Diyorlar ki kötülükler niçin var...

İyi de her kötülük iyilik;iyilik kötülük getirebilir...

Sadece bu bile bir şeyi tamamen kötü ya da iyi olmaktan çıkarır...

İyi-kötü olarak değil doğru-yanlış olarak bakmak daha doğru olabilir...

:74
ali0_1 is offline  
Eski24-03-06, 20:17  #8
YAZGI
 
YAZGI'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Mar 2006
Mesajlar: 178

Bız, onun bazı sırlarını çözmekten aciz kaldık diye, onun baştan basa hikmet ve ilim üzere kurulu olmadıgına hükmetmemiz son derece cahillik ve kendini beğenmişliktir. Zira bir şeyin zararlı veya yararlı olduğuna dair hükmetmek için, onun Adan Zye kadar her yönünü bilmemiz ilk şarttır. O halde henüz kendi varlığının A'sında aciz kalan bir insanın kalkıp tüm evren hakkında ahkam kesmesi, mantık ve bilim dışı bir olaydır.
__________________
B İ Ş N E V !
YAZGI is offline  
Eski24-03-06, 20:22  #9
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi
 
Antioksidan'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Mar 2005
Ülke / Şehir: 23185
Mesajlar: 3,834

Alıntı:
O halde henüz kendi varlığının A'sında aciz kalan bir insanın kalkıp tüm evren hakkında ahkam kesmesi, mantık ve bilim dışı bir olaydır.
Teizmin yaptığı gibi mi Sayın Yazgı?
__________________
En güzel besinler, içinde antioksidan barındıranlardır :)

Antioksidan Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 24-03-06 20:36 .
Antioksidan is offline  
Eski24-03-06, 20:25  #10
YAZGI
 
YAZGI'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Mar 2006
Mesajlar: 178

benim için yorum bitmiştir :67
__________________
B İ Ş N E V !
YAZGI is offline  
 


Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 
Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Benzer Konular
Konu Konu Yazarı Forum Cevaplar Son Mesaj
Eğitimde adalet ozgurishak Arşiv 33 07-05-06 13:38


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 18:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Bu sitede yazılan her yazıdan yazarları sorumludur. Yazıyaz Forum'da yer alan tüm içeriğin her hakkı Yaziyaz.com'a aittir. İzinsiz kopyalanamaz ve yayınlanamaz.
Evrim | Evrim nedir? | Mutasyon nedir? | Küresel ısınma | Yazı yaz