Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

2. Geleneksel Yaziyaz Amator Şiir Yarışması

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Öz eleştirinizi yaptığınızda hangi eksik yönlerinizle karşılaşıyorsunuz? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski28-11-07, 15:06  #1
beysim
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Oct 2007
Ülke / Şehir: istanbul
Öz eleştirinizi yaptığınızda hangi eksik yönlerinizle karşılaşıyorsunuz?

Öz eleştirimizi yapıyormuyuz?Eğer yapıyorsak hangi eksik ve olumsuz yönlerimizle karşılaşıyoruz ve bunları gidermek adına neler yapıyoruz?

beysim Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 28-11-07 15:10 .
beysim is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-11-07, 15:26  #2
beysim
Uzaklaştırıldı

Ülke / Şehir: istanbul

Alıntı:
Sayın beysim79 şöyle demiş:

Mesajı Göster
Öz eleştirimizi yapıyormuyuz?Eğer yapıyorsak hangi eksik ve olumsuz yönlerimizle karşılaşıyoruz ve bunları gidermek adına neler yapıyoruz?
Ben öz eleştirimi sık sık yapmakla beraber en büyük eksikliğimin olumsuz eleştiriye tahammül gösterememek olduğunu düşünmekteyim bazen kızgınlığımın verdiği öfkeyle karşımdakini kırdığım olsa bile mutlaka ama mutlaka özür dilerim yani içimde kin ve nefret biriktirmem bir başka önemli eksikliğimin bilgi yetersizliği olduğunu düşünmekteyim ne kadar öğrenirsem öğreneyim bana hep yetersiz gelmiş ve hep daha fazlasını istemişimdir.Sanırım bilgi konusundaki öz eleştirimi son nefesimi verene kadar yapacağım.

beysim Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 29-11-07 15:00 .
beysim is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-11-07, 15:40  #3
Paylaşım
Ayrıldı

Ben kisi'nin aciklarini gozlemleyerek/yalakayarak degilde, penetration ile, yani karsimizdaki olguyu anlayarak ve etkileyerek fikir acisindan gelistigimizi dusunuyorum.

Oz-elestirinin fazlasi zarardir. Kiside psikolojik rahatsizliklara yol acabilir.

Insan'in kendisini elestirmesi yerine, karsidaki olguya kilif giydirip kendi kisiligine uydurmasi daha mantikli.

"Ya gorundugun gibi ol, yada oldugun gibi gorun".
Paylaşım is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-11-07, 18:46  #4
gizemnur
Edebiyat
Dergi Yazı İşleri

gizemnur'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2007

Alıntı:
Sayın Penetration şöyle demiş:

Mesajı Göster
Ben kisi'nin aciklarini gozlemleyerek/yalakayarak degilde, penetration ile, yani karsimizdaki olguyu anlayarak ve etkileyerek fikir acisindan gelistigimizi dusunuyorum.

Oz-elestirinin fazlasi zarardir. Kiside psikolojik rahatsizliklara yol acabilir.

Insan'in kendisini elestirmesi yerine, karsidaki olguya kilif giydirip kendi kisiligine uydurmasi daha mantikli.

"Ya gorundugun gibi ol, yada oldugun gibi gorun".
Size katılıyorum özeleştirinin fazlası zarardır. Ama öz eleştiri yapmamak da cahilliğin göstergesidir. Genellikle kimler özeleştiri yaparlar diye düşündüğümde değişik cevaplar oluşuyor zihnimde... Çoğu tutarlı değil... Sizce en çok özeleştiri yapan kimdir?
Eski28-11-07, 19:27  #5
Paylaşım
Ayrıldı

Sayin gizemnur; Forum genelinden bahsediyorsaniz, sayin Sesli'nin kendisini elestirecek olgunluga sahip oldugunu dusunuyorum. Oz-elestiri sayin Sesli'ninde surekli vurguladigi gibi kisi'nin 'farkindaligini' ortaya koyar. Kendi duzensizliginizi gorecek kadar oz-elestiri yapabilecek kivamdaysaniz, bence otoritenizinde farkindasinizdir. Sinirlarinizi hangi boyutta cizeceginize, mantikli cozumler cizerek, tahlil ile ulasirsiniz.

Alıntı:
Sayin gizemnur tarafindan yazildi:
Ama öz eleştiri yapmamak da cahilliğin göstergesidir
Evet, aksini iddia etmiyorum, haklisiniz.

Paylaşım Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 28-11-07 19:30 .
Paylaşım is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski29-11-07, 17:51  #6
lachesis
Felsefe

Giriş Tarihi: Apr 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Alıntı:
Sayın beysim79 şöyle demiş:

Mesajı Göster
bir başka önemli eksikliğimin bilgi yetersizliği olduğunu düşünmekteyim ne kadar öğrenirsem öğreneyim bana hep yetersiz gelmiş ve hep daha fazlasını istemişimdir.Sanırım bilgi konusundaki öz eleştirimi son nefesimi verene kadar yapacağım.

Sn beysim79, bunun çok doğal bir durum olduğunu düşünüyorum. Bilmeyen insan çoğu zaman çok şey bildiğini sanırken, bilgi yolunda ilerleyen kişiler, üzerinde bilgi edinecekleri konuların genişliğini görünce kendi bilgisizliklerinin farkına varır. Bilginin yolu uçsuz bucaksız. İnsanı öğrenmeye iten de bu duygudur bana göre, insan hiçbir zaman bilgi konusunda tam yetkin olamaz. Bu nedenle ancak yetersizliğimizi kavradıkça bilgiye yöneliriz.
Eski29-11-07, 17:57  #7
lachesis
Felsefe

Giriş Tarihi: Apr 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Özeleştiri kişinin kendini geliştirmesi için gereklidir. Kendini tanımaya çalışan kişi kendine dönüp eleştirel bakabilmelidir, bu sayede yaptığı hataların ve çelişkilerinin farkına da varır. Özeleştiriden yoksun kişiler başkalarını eleştirmek için fırsat kollarlar.
Eski01-12-07, 13:41  #8
gizemnur
Edebiyat
Dergi Yazı İşleri

gizemnur'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2007

Özeleştiriden yoksun olanlar eleştiri yaparlar... Özeleştiri yapanlar ise eleştiriden uzak dururlar...Eleştiri yapmak kolay bir eylem olmaz özeleştirisini yapabilen insanlar için
Eski01-12-07, 13:48  #9
Serda
Dergi İşçi Günlüğü Sorumlusu

Serda'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007
Ülke / Şehir: Dünyadan

Özeleştiri yapmadan bir insanın değişim yaşaması mümkün değildir.Değişim dönüşüm etkili bir özeleştiriyle mümkündür.İnsan en acımasız eleştiriyi kendisine yapması gerekir,elbetteki özeleştiriyide.Benim en büyük eleştirimde sanırım zaman zaman sekter davranışlarımadır.Zaaflar kalıcı değildir onlar etkili bir özeleştiriyle değişir.
Eski01-12-07, 13:55  #10
Dağlı

Dağlı'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2007

Alıntı:
Ama öz eleştiri yapmamak da cahilliğin göstergesidir.
Bence hatalı bir önerme olmuş. Özeleştiri yapmamak cahilliği değil yüksek bir egoyu işaret edebilir.

Eğitimli, kültürlü, düşünen kesimlerde özeleştirinin azaldığına inanıyorum.
Dağlı is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı