"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Sağ-Sol, Sağcı-Solcu nedir ?/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2006
| Kavramlar sürekli kullanılmasına rağmen herkese göre farklı anlam içermektedir. Bana göre sol: önce anti-faşist sonra anti-emperyalist olan tüm düşüncelerdir. Anti-kapitalist de olunca marksist (yada radikal) sola yakınlaşmış demektir. Sağ ise önce faşist, şovenist düşüncelerdir. Sonra halkı hiçe saymak demektir. En yumuşak sağ ise "statükoculuk", "değişime direnme"dir. Sağ-sol'un bana göre bir anlamı da şudur: Sağ:Önce devlet, devlet için halk Sol:Önce halk, Halk için devlet düşünceleridir. Bazı arkadaşlardan sağcı solcu tanımları: -sağcı sadece kendini düşünendir, solcu başkalarını da düşünür -devletçi politika soldur, liberal politikalar sağdır -yenilikçiler solcudur, gelenekçiler sağcıdır -devletini seven sağcıdır sevmeyen solcu -din düşmanlığı solculuktur -millet düşmanlığı solculuktur .....gibi saçma şeyler söyleyenler de var __________________
“İşçinin milliyeti ne Fransız, ne İngiliz ne de Alman’dır, onun milliyeti emektir, özgür köleliktir.” "İşçinin vatanı yoktur" (Karl Marx) |
|
| #2 | |
Yazıyaz Dergi Yazarı ![]() Giriş Tarihi: Aug 2005 Ülke / Şehir: İstanbul
| sol, devletçi politika değildir, halkçı politikadır.. sol, emeğe eşitliktir... sol, emeğe özgürlüktür.. sol, halka özgürlüktür.. sol, düşünceye,toplumdan dışlananlara, farklılıklara özgürlüktür. Kısaca solun iki temel kavramı Özgürlük Ve Eşitliktir.. __________________
küçük kara balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı. ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, dünya sandığı küçücük bir gölde yaşamak değildi. küçükkarabalık Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 25-03-06 14:31 . |
|
| #3 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Dec 2005
| Sağ Amerika'dır,sol Rusya'dır.Gözünüzü seveyim tutup yalan demeyin. |
|
| #4 | |
| Sol Rusya Mıdır? Şaka yapıyorsunuz herhalde.. Zapatistalar, Mst deseniz anlayacağım, Venezüala Küba deseniz bir yere kadar da Rusya ne ya.. ![]() Ayrıca sol demek sosyalizm komünizm demek değildir.. Anarşizm vardır örnek olarak.. Ayrıca yine solu bir ülkeyle eşleştiremezsiniz.. Çünkü birçok sol yaklaşım vardır, sosyalizm içinde bile.. onun için ancak örneğin otonomist marksizm'i zapatistalar uygular diyebilirsiniz.. __________________
küçük kara balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı. ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, dünya sandığı küçücük bir gölde yaşamak değildi. |
|
| #5 | |
| Sol ve sağdan kastım 60-80 solu ve sağıdır.Yani kuruluş amaçları.Şu an(Allah'a şükür) ikisi de kuruluş amaçlarından uzaklaşmışlardır. |
|
| #6 | |
| Hah Siz Hala 60-80 döneminde Sscb'yi bir sol güç olarak mı görüyorsunuz.. Çok yanılıyorsunuz.. ![]() Sol Güçten Kastım, Sol İdeolojiden Beslenmek.. __________________
küçük kara balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı. ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, dünya sandığı küçücük bir gölde yaşamak değildi. küçükkarabalık Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 25-03-06 16:25 . |
|
| #7 | |
| Ben öyle görmüyorum ama o zaman ki solcuların çoğu öyle görüyordu.(Tabii ki kastettiğim Türk solu ve Türk sağı) |
|
| #8 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Mar 2006 Ülke / Şehir: ArtviN-www.genckanka.com-
| Arkadaşlar bana sağ sol çatışması çok saçama geliyor.Düşünün bir kere iki grupta türkiye için en iyi şeyleri düşünüyor fakat hepsi lider olmak için kötü şeyler yapıor.Bunun açıklamasını yapabilicek olan varmı aranızda... |
|
| #9 | |
| Oktay Sinanoğlu der ki;sağ ve sol birbirini mat etmeye değil,uzlaşarak orta yolu bulmaya çalıştıkları zaman bu ülke kurtulur(ya da bunun gibi bişeydi,yani anlam açısından pek farkı yoktur orjinal cümlenin). |
|
| #10 | |
| Birbiriyle bu kadar zıt iki ideolojik tarafı aynı kaseye koyarsanız hiçbir şeye benzemez. Örneğin solun derdi ülke olduğu kadar dünyadır da. Yine emeğin üzerindeki sömürünün tüm dünyada kalkması gerekir. Eğer bunları çırparsanız saçma sapan şeyler ortaya çıkar, bakınız ip, bakınız türksolu.org... Aynı şey "yeşil komünistler" Yani demek istediğim bir taraf salt iyi ya da salt kötü demiyorum. Ama kimyaları farklı, sol'un içine sağ sızarsa sol çürür, çürümüştür de. __________________
küçük kara balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı. ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, dünya sandığı küçücük bir gölde yaşamak değildi. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|