"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
%49 sosyalizme "evet" dedi/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Dünya'daki gelişmeler, Dış ilişkiler, Avrupa Birliği |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2007
| Venezuela'da halkın yüzde 49'unun evet dediği değişiklikler ülkeyi sosyalizme götürecek düzenlemeleri içeriyor. Neoliberal uygulamaların mağduru Latin halklarının geleceğinde sosyalizmden başka bir çıkış bulunmuyor. soL Venezuela halkı, yapılması önerilen değişiklikleri iki blok halinde oyladı. İlk blokta Başkan Chavez tarafından hazırlanan ve anayasanın mevcut 350 maddesinin 33 tanesini değiştiren teklif ile Ulusal Meclis'in yaptığı 13 maddelik ek değişiklik teklifi, ikinci blokta ise yine Ulusal Meclis'in kabul ettiği 26 değişiklik önerisi yer aldı. İlk blokta Başkana ulusal savunma açısından kritik durumlarda askeri bölge ilanı yetkisi, yeni belediye kurma ve belediye sınırı değiştirme yetkisi ve tüm kent sakinlerine kent yönetimine katılım hakkı veriliyor. Kentteki tüm yurttaşların, o kentte sağlanan hizmet ve olanaklardan eşit olarak yararlanma hakkı anayasal güvence altına alınıyor. Seçmen yaşı 18'den 16'ya indiriliyor. Haftalık çalışma süresi 44 saatten 36 saate indiriliyor, Afrika kökenli Venezuelalılar'ın da yerli ve Avrupa kökenliler gibi eşit vatandaşlar olduğu güvence altına alınıyor ve devletin ücretsiz eğitim sağlama yükümlülüğü orta eğitimden üniversitelere genişletiliyor. Seçimlerde aday listelerinin eşit sayıda kadın ve erkekten oluşması şarta bağlanıyor. Seçimlerde tüm partilere devlet desteği getiriliyor, buna karşılık yabancı ülkelerden yardım almak yasaklanıyor. Yerli topluluklar, işçiler, öğrenciler, çiftçiler, gençler ve kadınlar için Halk İktidarı Konseyleri kuruluyor. Bu konseyler, vatandaşların yönetime katılımının temel araçları haline getiriliyor. Serbest meslek sahiplerine, diğer çalışanlar gibi emeklilik, izin ve ücretsiz sağlık hizmeti getiriliyor. http://www.sol.org.tr/index.php?yazino=26525 __________________
Yok! |
|
| #2 | |
| Venezuela'da sosyalist dönüşümlerin önünü açacak olan anayasa reformu önerisi dün yapılan referandumda yüzde 51'lik bir oranla reddedildi. Chavez halkın yüzde 49'unun sosyalizme "Evet" demesinin önemine dikkat çekerken, anayasa reformu konusunda ısrarcı olduğunu vurguladı. DIŞ HABERLER Venezuela'da anayasanın 69 maddesinin değiştirilmesini öngören reform paketi küçük bir farkla reddedildi. Değişiklik önerileri halkın oyuna iki blok olarak sunulurken A bloğuna geçerli oyların yüzde 50,7'sine tekabül eden 4 milyon 504 bin 354 kişi "Hayır" derken, "Evet" diyenlerin oranı yüzde 49,29 olarak kaydedildi. B bloğunu ise seçmenlerin yüzde 51,05'i reddederken, yüzde 48, 94'ü onayladı. Toplam 8 milyon 883 bin 746 geçerli oy kullanılan seçimlere katılım oranı yüzde 56 civarında kaldı. Devlet Başkanı Hugo Chavez Frias bu sabah sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, "bu taslağın tek bir virgülünü bile geri çekmiyorum; bu taslak yaşayacak" diyerek anayasa reformu sürecinde kararlı olduğunu vurguladı. "Halkın yüzde 49'unun sosyalizme oy vermesi büyük bir siyasi sıçramadır" diyen Chavez, 1999 anayasasının sağladığı siyasi çerçeve içinde süren savaşa devam edeceğiz" diye konuştu. "İş gününün kısaltılması gibi çok özgün değişiklikler öneren" reform taslağının derin ve bütünsel bir dönüşüm öngördüğünü kaydeden Venezuela lideri, Latin Amerika'nın efsanevi önderlerinden Simon Bolivar'ın "Eğer çoğunluk kabul etmezse, gelecek nesillere emanet ederim" sözlerini hatırlattı ve ekledi: "Ancak bu 100 yıl sonraki nesil olmayacak." Chavez, mevcut anayasanın izin verdiği ölçüde söz konusu değişikliklerin gündeme alınacağını ifade etti. Chavez iktidara geldiği 1998 yılında Venezuela'nın içinde bulunduğu durumu hatırlatarak "O zamanlar Venezuela'nın siyasi doğrultusu bile yoktu; ancak tüm dalaverelere karşın ayağa kalkmayı başardık" dedi. http://www.sol.org.tr/index.php?yazino=26527 __________________
Yok! |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2007
| Keşke geçseydi, okuyorum da bu maddelerin reddedilebilir ne gibi niteliği var onu anlamıyorum. % 51 hangi düşünceyle hayır verdi anlamak mümkün değil. __________________
Yaşasın Milli Mücadele! Yaşasın Mustafa Kemal! |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006
| Demekki referandum sonrası anayasanın A bölümü değişebilecek.% 50,7 ile yarısal çoğunluğu yakalamışlar. Halkın yüzde 50,7'si halk da kalanı halk değil mi? B bölümü içinde virgüllerine fazlaca dokunması gerekecek Schavez'in.. O halkın direncini kıramazsa ,halk onun direncini kıracaktır. Yüzde elli elli iki tarafın dediği şimdilik gerçekleşecek gibi.. Bence ''Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmasın!'' Schavez. Önce yeni kazanımlarını yaşama geçirsin de halk da onu bir test etsin bakalım! Yoksa halkı birbirine düşürüp iç savaşa sokmak(zaten turuncular da iş başında ,tıpkı bizim Türkiye versiyonu Solcular gibi!); halk söylemli üstelik iddialı birine hiç yakışmıyor. Çok güveniyorsa halkın % 49,3'ünü de ikna etmeye;yeni uygulamalar ile halkı memnun etsin bakalım önce. Umarım bu ikna halk adına(!) da olsa diktatörlük ile olmaz. Teorisini pratiğe dökebilecek mi! Orası forum alanı değil gerçek insanların yaşadığı yoksulluğa itilmiş bir ülke! doğançay __________________
Ezberciliğin raconu Batı'ya öykünmektir! doğançay Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 03-12-07 12:04 . |
|
| #5 | |
Ayrıldı Giriş Tarihi: Oct 2007
| Bu akla Fransa Cumhurbaskani secimini getiriyor. 49/51 farki ile Nicholas Sarkozy'nin baskan olmasini. Kuzum Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 04-12-07 11:25 . |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Dec 2006
| bu maddelerin niçin reddedildiğini bende anlamıyorum. Anayasa değişikliği doğrudan halkın çıkarını olumlu yönde etkileyen ve daha demokratik ve insanca yaşam için olumlu değişiklikler öngörmüş. Acaba anayasa değişikliğinin reddedilmesinde burjuva medyasının yalan yanlış çarpıtma haberleri var mı? Eğer yoksa bu değişiklikleri reddedecek insanların aklından bi zorunun olması gerekir bence. Ama Chavez'de bundan sonra daha dikkatli olmalı. %49 sosyalizme geçiş için yüksek bir oransa %51de sosyalizme hayır dedi ve bu da yüksek bir oran. Chavez daha çok çalışmalı. Sosyalizmin korkunç bir düzen olmadığını halka daha iyi anlatmalı. Halkı için biraz daha çalışmalı. |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007 Ülke / Şehir: Ankara-İstanbul
| nasıl oldu acaba bu... %60 evet bekleniyordu ama işler umulduğu gibi gitmemiş demek ki. __________________
Dünyada 3 şey vardır ; Tanrı, vergi ve bu ikisine duyulan saygı - Woody Allen Sen benim güldüğüme bakma Nefret ediyorum senden hala |
|
| #8 | ||
| Referandumdan birgün önce CIA' nın Venezuella planları ile ilgili soL gazetesinde önemli bir yazı vardı, forumda paylaşmıştım bu yazıyı. Yazıdan bir bölümü paylaşıyorum: Alıntı:
DİPNOT: 2 Aralık referandumuna katılım %56' da kaldı. 2. DİPNOT: Chavez karşıtlarının tamamına yakını referanduma katıldı. __________________
Yok! fenerbahçeli Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 03-12-07 19:05 . | |
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2007 Ülke / Şehir: Hollanda
| Chavez'in yaptığı devletleştirme politikalarına ve reformlarına 'sosyalizm' demek çok yanlış. Kendilerine sosyalist, komünist deyip Chavez'in 21. yüzyıl sosyalizmini inşa ettiği iddia eden birtakım insanların sosyalizmi anladıklarını düşünmüyorum. Tek ülkede sosyalizmin olanaksızlığını bir tarafa bırakıyoruz zaten. Bugün Venezuela'nın geleceği Chavez'in burjuva önderliğindeki bir devlet kapitalizmi olarak görünüyor. Venezuela'nın durumu bu açıdan Küba'dan biraz farklı. Küba bürokratik-despotik bir diktatörlükken, Venezuela'da bir devlet kapitalizmi inşa ediliyor. Kendilerine Marksist diyenlerin Latin Amerika'yı iyi analiz etmeleri gerek; reformlar devrim olarak algılanmamalı. Ama reformistlere reformların bir 'devrim' olarak görülmesi doğaldır! __________________
Karanlığın olmadığı bir yerde buluşacağız. Leonardo Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 03-12-07 19:36 . |
|
| #10 | |
Uzaklaştırıldı Giriş Tarihi: Dec 2007
| % 51 reddetmiş ! o zaman sosyalizmi halkın '' çoğunluğu '' istemiyor |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|