| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
İnsan Olarak Neredeyiz?/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Bilim - Mitoloji Dergi Yazı İşleri ![]() Giriş Tarihi: Jul 2007
| Başlıktan pek bir şey anlaşılmıyor kanaatindesiniz? Ben insanlık olarak nerede duruyoruz ve nereye gitmek istiyoruz sorusuna cevap arıyorum. Bu soruma psikolojik sosyolojik ve felsefi açılımlarla yanıt verebilirsiniz. Burada her yönüyle insanı irdeleyip özünden bedenine kadar insan olmanın getirdiği avantajları ve dezavantajları sizlerle tartışmak istiyorum... Sorularım şöyle 1- İnsan nedir? 2-İnsan olmanın diğer canlılardan ayırd edici yanları nelerdir? __________________
tik tak seslerinden ürkmeden..... |
|
| #2 | |
Felsefe ![]() Giriş Tarihi: Apr 2006 Ülke / Şehir: İstanbul
| İnsan olmanın bana göre ayırt edici özelliği düşünebilmesi, doğru ile yanlışı ayırt edebilmesi ve bu muhakeme sayesinde kendini geliştirip ahlaklı ve erdem sahibi olabilmesidir. __________________
"Yaptıklarımız hiçbir zaman anlaşılmaz, sadece övülür ya da yerilir." Nietzsche |
|
| |
| #3 | |||
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| Alıntı:
Alıntı:
| #4 | |
| Hayvanlar ne olduğunu bil miyor mu? Onlar sözleriyle olmasa bile davranışları ve yaşam tarzlarıyla ne olduklarının farkındalar... Türlerinin gerektirdiği biçimde adaptasyon sergiliyorlar... __________________
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| Hayvanların ne olduğunu bilmeyi bilmesini bırakalım, bunu düşünebildiklerini bile sanmıyor. Türlerle ilgili yaptıkları da tamamen içgüdü, kontrol dışı. __________________
Ocağımıza incirlik diktiler. Can Yücel |
|
| #6 | ||
![]() Giriş Tarihi: Jul 2007
| Alıntı:
İnsan denen varlıgı, hayvan ''varsa'' düsüncesi ile kıyaslamak ne derce dogru? Baska konu baslıklarında izah etmeye calıstıgım gibi, hayvanların farkındalık tasımıyacagını söylemem sanırsam yeterince anlasılmadı. Hayvanların üreme ve yasama güdüsü haricinde bir özellik tasıdıklarına bende inanmıyorum. Hayvanların akıllı oldukları izlenimini verecek eylemlerde bulunmasının yegane sebebinin karınlarını doyurmak oldugunu bütün hayvan terbiyecileri bilir. Eger aksi bir durum olsaydı kandilerini gelistirebilirlerdi. İnsan dün yaptıgı eylemin hafızasında kayda gecmesi nedeni ile alt yapıya sahip olur. Hayvanlarda bu durum gecersiz. Ceylan aslandan korktugu icin degil yasama güdüsünün verdigi reflexten dogan eylemin icindedir. Hızla Kacar. İnsan evrimin ürünü oldugu gercegi ortada durdugu halde, insan duygu ve davranıslarının bilim acısından bir muamma olduguda bir gercektir. Maymunlar üzerinde yapılan calısmalarda insan davranısına ait eylemlerin yapılabilirligi üzerinde gelistirilen tezlerin asıl sebebinin aynı sekilde yasama güdüsüne ait oldugu görülmüs. Maymuna mukafaat verilmedigi zaman eyleme gecmedigi gözlemlenmis. İnsan ile hayvanları ayıran cok keskin cizgilerin var oldugu bilimin üzerinde calıstıgı cok zor bir konudur. Bilinc , kavrama, anlama, imrenme, kıskanma, sevme, üzüntü, sevinc, aldatma, gelistirme,sorgulama,hatırlama, yalan vb vb. Sayısız davranıs cesitleri insan denen canlıya aittir. İnsanın cözümü zor problem oldugu Binlerce yıldır biliniyor. İnsa olarak nerdeyiz sorusuna verebilecegim cevap, İnsan henüz düsünsel manada bebektir. __________________
Bütün insanlar kardestir. | |
|
| #7 | |
Uzaklaştırıldı Giriş Tarihi: Oct 2007 Ülke / Şehir: istanbul
| İnsan düşünen bir hayvandır(Bu giriş cümlemden dolayı tüm hayvanlardan özür diliyorum),fakat hayvandan hiç bir artı özelliği yoktur hatta doğaya zararı bile vardır.Mesela bakın doğada yaşayan hayvanlara hepsinin birer görev ve amacı vardır,hiç birisi bu görev ve amacının dışına çıkıp doğanın kanunlarını çiğnemez.Bir de insana bakalım ne amacını bilir nede görevini,dünyaya uykuda gelir;uyuyarak gider... beysim Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 06-12-07 21:55 . |
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2007 Ülke / Şehir: Tuhaf bir dünyadan...
| İnsan nedir ve insanı diğer canlılardan ayıran özellikler nelerdir? İnsan,bildiğimiz kadarıyla konuşabilen,düşünebilen,sorgulayan vs. tek canlıdır. *Zamanla, bilgi birikimi arttıkça,çeşitli ideolojiler,düşünce akımları doğdu ve felsefe oluştu. *Düşünebilen ve duygularını en yoğun biçimde yaşan bir varlık elbet kendini ifade edecek.Bunun sonucunda insan;felsefelerini,duygu ve düşüncelerini dışa vurdu yani kendini ifade etti ve sanat oluştu. *Sorgulayan ve araştıran bir varlık olduğundan Kim?Ne?Nerde?Ne zaman?Neden? ve Nasıl? sorularını sordu ve,evrenin ve insanın sırlarını çözmek istedi.Bunun sonucunda da bilim oluştu. *Doğa hakkında öğrendikleri yeterli olmadı,bunu hayatın içinde pratik şekillerde ve hayatı kolaylaştırmak amaçlı kullanmak istedi ve teknoloji oluştu.Tüm bunlar insan ırkını diğer canlılardan ayıran unsurlardır. İnsan aslında tam bir muammadır.Attığı her adımın olumlu sonuçları kadar olumsuz sonuçları da olmuştur,oluyor ve olacaktır. Ayrıca bence insan günümüzde maddi hırslarına yenik düşmüş ve maddi çıkarları için doğaya sonucunu düşünmeksizin zarar verebilmiş;hissizleşmiş,duyarsızlaşmış,yalnız kendi derdine düşmüş,düşünmekten vazgeçmiş,duygularını kaybetmiştir.Yani "insanı insan yapan" özellikleri bir bir kaybetmiştir.İnsanlıktan çıkmıştır yani...Ben de bu tarife uyuyorum aslında.Özellikle duygusuzlaşma kısmında...Eskiden çok duyarlıydım,artık o duyarlılığımı yavaş yavaş yitirdiğimi düşünüyorum.Bence çoğu insan da "insanı insan yapan" bu özelliklerini yitirmiş vaziyette... Konuyla biraz ilgisiz ancak bu konudaki fikrimi dile getirmeden edemeyeceğim:İnsanın zihinsel ve psikolojik yapısı diğer canlılara göre daha gelişmiş midir,düşünmekteyim...Belki x hayvanının zihinsel ve psikolojik yapısı daha gelişmiştir,kendi aralarında iletişim kuruyorlardır,hayatın anlamını kavramışlardır...Belki onların geliştirdiği fikirler biz insanlarınkinden çok daha gelişmiştironların teknolojileri de öyle...Onlar zekayı dev gökdelenler dikmek olarak görmediklerinden insanın gözüyle "fikirsiz" canlılar olarak anılıyorlardır.Belki insanın en zeki olduğu düşüncesi,"Homo erectus" ırkının kendi egosunu tatmin etmeye yöneliktir sadece...Yani milliyetçiliğin daha geniş kapsamlı olanı gibi bir şey.Gerçek kimyamızla ve tüm canlıların gerçek kimyasıyla yüzleşmeye hazır mıyız?Evet,çılgınca bir fikir ama araştırmaya değer! __________________
Zıpçıktılar ve fikirleri olmasa dünya sıradan bir gezegen olurdu.=))))) Hayat çok uzun... Hayat çok kısa... Zıpçıktı Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 05-12-07 23:32 . |
|
| #9 | |
| Son yapılan bir çalışma göstermiştir ki maymunun zekası insanı katlamış.... Bizler insanoğlu olarak sürekli bir değişim içerisindeyiz. Belki biyolojik evrim çok yavaş olmakta ama sosyal evrim hızla yol almakta... Öyleyse insanoğlu bir yerlere koşuyor diyebilirim. __________________
|
| #10 | ||
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Dec 2007
| Alıntı:
National geographic dergisi kasım sayısında hafıza kapak konusuydu. Orada son 40 yıldır her anını hatırlayan bir insan vardı. Bir virüs sonucu beyninin hipokampal bölgesinde bir sorun oluşmuş. Özetle söylediği şey ; Hafızasının o kadar kuvvetli olması onun için iyi olmadığıydı. | |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|