| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Anarşizm/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm. |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Forum Kurucu Üyesi ![]() Giriş Tarihi: Mar 2005 Ülke / Şehir: 23185
| Bu terim çoğu konuda yerini almıştı: "Anarşizm'de halbu ki ..." & "Anarşistler şöyle düşünürler..." Şeklinde. Dilerseniz, anarşizm felsefesini konuşalım. Basit anlamıyla yalnızca, devletin baskı unsuru olan otoritesini kabul etmeyip mülkiyetsiz, devletsiz, ordusuz bir dünya isteği midir? Ya da başka yan anlamları da var mıdır? Varoluş mücadelesi içinde acımasızlaşan insanoğlunun şiddetine nasıl bir savunma mekanizması önerir anaşizm? Ya da bir tehdidi önlemek için silahlı kuvvetleri yok mudur? Yoksa Anarşist bir dünyada silah zaten olmayacak mıdır? Ne dersiniz? __________________
En güzel besinler, içinde antioksidan barındıranlardır :) |
|
| #2 | ||
Yazıyaz Dergi Yazarı ![]() Giriş Tarihi: Aug 2005 Ülke / Şehir: İstanbul
| Komünist Anarşizm, Kollektivist Anarşizm, Sendikal Anarşizm gibi toplumsal anarşizm akımları vardır. Bir de özel mülkiyeti öngören Bireysel Anarşizm vardır. Bunların dışında feminist anarşizm, ekolojist anarşizm gibi akımları da vardır. Her nasılsa Hristiyan Anarşizm vardır ki bunu ciddiye almamaktayım ben çünkü bir anarşist hiçbir baskıyı, hegomonyayı kabul etmezler, Tanrı dahil. Yeri gelmişken Kropotkin(böyle yazılıyordu sanırım) bir söz, "Anarşisiz komünizm,komünizmsiz anarşi olmaz." Anarşist Komünistler(ve Hristiyan Anarşistler dışında tüm anarşistler bildiğim kadarıyla) Hiçbir baskı aracını kabul etmezler bu sadece devlet değildir. Devlet, Tanrı, Patron gibi.. Alıntı:
| #3 | |
Forum Kurucu Üyesi ![]() Giriş Tarihi: Mar 2005 Ülke / Şehir: 23185
| Sevgili Artena, cevap için çok teşekkürler. Ama anarşizme baktığımda bana Ütopik bir düş gibi geliyor. İyi niyetle inanıldığı açık ama gerçekleştirilebilirliği olanaksız gibi. Örneğin, Yukarıda da bahsettiğim gibi, insanın doğası gereği, mutlaka kimi işlerini kaba kuvvetle çözmek isteyenler olacaktır. Buna karşı anarşizm neyi öğütler? Eğer, "Örgütlenelim, otonom belediyelerle ufak tedbirler alalım" derlerse, bu da kendi çapında bir otorite olmaz mı? Ya da, birileri daha büyük bir otorite kuracak şekilde örgütlenip de kendi çıkarları doğrultusunda eylemlerde bulunursa? Devletsiz bir toplum bence hayalin ötesine pek geçemez. Hele hele, bu dönemde. __________________
En güzel besinler, içinde antioksidan barındıranlardır :) |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2006
| Anarşistler anarşist olunmaz, anarşist olunur derler. Anarşizmin temel felsefesi otorite kabul etmemek, belli sınırlar içinde kalmamak, hiçbir diktayı, dogmayı kabul etmemektir. Anarşizmin öngördüğü toplum sınıfsız, devletsiz toplumdur doğal olarak. Anarşizmin iki büyük kolu vardır: -Anarko komünizm -Bireysel anarşizm: bu akım hakkında fazla bir bilgim yok, ama liberalizm ile bireysel anarşizmin birleştirilmesinden libertarian (anarşist kapitalizm diyebiliriz) hareket doğmuştur. Anarko komünistler ise komünizme ulaşmak için Marx'ın öngördüğü aşamaların gereksiz olduğunu düşünürler. Onlara göre devlet birden kaldırılmalıdır. Bunun için proleter-sosyalist devlet anlayışına şiddetle karşı çıkarlar. Onlara göre sınıfsız topluma kitlesel etkili isyanlarla geçebilmek mümkündür. Bildiğim kadarıyla Bakunin, Bernstein bu ekolü savunan filozoflardandır. __________________
“İşçinin milliyeti ne Fransız, ne İngiliz ne de Alman’dır, onun milliyeti emektir, özgür köleliktir.” "İşçinin vatanı yoktur" (Karl Marx) |
|
| #5 | |||
| Alıntı:
Alıntı:
Ben konuya anarşizme göre daha bilgili olduğum toplumsal anarşizm ve anarşist, özgürlükçü komünizmden yaklaştım. Anarşizm ve üst-sosyalizm yani komünizm neredeyse aynıdır. Özgürlükçü Komünistler, Geleneksel Komünistlerin Anarşit Komünistlerden tek farkı bir geçiş dönemi öngörmelidir. Sanırım benim de... __________________
küçük kara balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı. ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, dünya sandığı küçücük bir gölde yaşamak değildi. küçükkarabalık Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 27-03-06 17:54 . | ||
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| Anarsistlerin bir kac toplantisina katlimistim Kanada´da. tipki amerkan ve alman anarisistleri gibi, oldukca bilgi yüklü, devletsiz, bilincli ve kendi öcülerinde sistematik calismamalari oldugunu gözlemistim. yani Marx ci degiller, saygi duyarlar ama, fazla marx´tan Lenin´den söz etmege kalkarsaniz, ""pöhh""" derler??? saygilar Daha fazla derinlemesine incelemege zamanim olmadi. __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal canugur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 28-03-06 16:02 . |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005 Ülke / Şehir: Konya
| Anarşistler komünizm ve sosyalizm'den daha esnektir(ekonomi anlamında),bireysel eylemcilerdir,bir nevi ateşleyicidirler. __________________
GERÇEKÇİ OL İMKANSIZI İSTE ERNESTO CHE GUAVERA |
|
| #8 | |
| Bireysel eylemci değil hepsi sayın che, hatta tam tersine çoğu örgütlülerdir. __________________
küçük kara balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı. ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, dünya sandığı küçücük bir gölde yaşamak değildi. |
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005 Ülke / Şehir: Konya
| Sayın Artena Çok yakın bir arkadaşımın deyimiyle(anarşist tir) bir örgüt 3 kişiden oluşuyorsa bir ihbarcı olur,2 kişiden oluşuyorsa yine çıkar,1 kişiden oluşuyorsa eylem çıkar"der Eylemleri tekildir,örgütleyicilerdir ama örgütsüzlerdir. En azından benim tanıdığım öyle ![]() Saygılar. __________________
GERÇEKÇİ OL İMKANSIZI İSTE ERNESTO CHE GUAVERA |
|
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Mar 2006
| sayın artena madem ki anarşistler baskıyı,otoriteyi,denetimi kabul etmiyorlar neden örgütleniyorlar,bu örgütleri ayakta tutabilmek için bir otorite gerekmez mi?Madem denetim kabul etmiyorlar neden örgütlerinin emirlerine uyuyorlar bu sayede kendileri de kendilerinin üzerlerindeki bir otoriteyi kabul etmiş olmuyorlar mı?Anarşizm devleti kaldırıp yerine insanların güvenliği,sağlığı,eğitimi için ne gibi bir mekanizma koymayı düşünüyor eğer böyle bir şey söz konusu değilse bu insanların birbirlerine baskı uygulamasını kolaylaştırmaz mı bu sebeple yeni bir baskı,otorite,denetim ortamı oluşmayacak mı bu durumda kendilerine baskı ve şiddet uygulanan insanları devletten başka kim savunacak? |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|