Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Siyasi İdeolojiler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Anarşizm

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm.

Konu Araçları
Eski26-03-06, 21:05  #1
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005
Ülke / Şehir: 23185
Anarşizm

Bu terim çoğu konuda yerini almıştı:

"Anarşizm'de halbu ki ..." & "Anarşistler şöyle düşünürler..."

Şeklinde.

Dilerseniz, anarşizm felsefesini konuşalım. Basit anlamıyla yalnızca, devletin baskı unsuru olan otoritesini kabul etmeyip mülkiyetsiz, devletsiz, ordusuz bir dünya isteği midir?

Ya da başka yan anlamları da var mıdır?

Varoluş mücadelesi içinde acımasızlaşan insanoğlunun şiddetine nasıl bir savunma mekanizması önerir anaşizm?

Ya da bir tehdidi önlemek için silahlı kuvvetleri yok mudur? Yoksa Anarşist bir dünyada silah zaten olmayacak mıdır?

Ne dersiniz?
Eski26-03-06, 21:31  #2
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Giriş Tarihi: Aug 2005
Ülke / Şehir: İstanbul

Komünist Anarşizm, Kollektivist Anarşizm, Sendikal Anarşizm gibi toplumsal anarşizm akımları vardır.

Bir de özel mülkiyeti öngören Bireysel Anarşizm vardır.

Bunların dışında feminist anarşizm, ekolojist anarşizm gibi akımları da vardır.

Her nasılsa Hristiyan Anarşizm vardır ki bunu ciddiye almamaktayım ben çünkü bir anarşist hiçbir baskıyı, hegomonyayı kabul etmezler, Tanrı dahil.

Yeri gelmişken
Kropotkin(böyle yazılıyordu sanırım) bir söz,

"Anarşisiz komünizm,komünizmsiz anarşi olmaz."

Anarşist Komünistler(ve Hristiyan Anarşistler dışında tüm anarşistler bildiğim kadarıyla) Hiçbir baskı aracını kabul etmezler bu sadece devlet değildir. Devlet, Tanrı, Patron gibi..

Alıntı:
Yoksa Anarşist bir dünyada silah zaten olmayacak mıdır?
Genel olarak böyle düşünülür bildiğim kadarıyla. Ama bunun yanı sıra örgütlülüğü savunur toplumcu anarşistler. Örneğin Özgürlükçü Komünistler(anarşizmden az aşağı), otonomist biçimde belediyeler kurmuşlardır.
Eski26-03-06, 21:40  #3
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005
Ülke / Şehir: 23185

Sevgili Artena, cevap için çok teşekkürler.

Ama anarşizme baktığımda bana Ütopik bir düş gibi geliyor. İyi niyetle inanıldığı açık ama gerçekleştirilebilirliği olanaksız gibi.

Örneğin, Yukarıda da bahsettiğim gibi, insanın doğası gereği, mutlaka kimi işlerini kaba kuvvetle çözmek isteyenler olacaktır. Buna karşı anarşizm neyi öğütler?

Eğer, "Örgütlenelim, otonom belediyelerle ufak tedbirler alalım" derlerse, bu da kendi çapında bir otorite olmaz mı? Ya da, birileri daha büyük bir otorite kuracak şekilde örgütlenip de kendi çıkarları doğrultusunda eylemlerde bulunursa?

Devletsiz bir toplum bence hayalin ötesine pek geçemez. Hele hele, bu dönemde.
Eski26-03-06, 22:00  #4
adil

adil'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2006

Anarşistler anarşist olunmaz, anarşist olunur derler. Anarşizmin temel felsefesi otorite kabul etmemek, belli sınırlar içinde kalmamak, hiçbir diktayı, dogmayı kabul etmemektir.
Anarşizmin öngördüğü toplum sınıfsız, devletsiz toplumdur doğal olarak.
Anarşizmin iki büyük kolu vardır:
-Anarko komünizm
-Bireysel anarşizm: bu akım hakkında fazla bir bilgim yok, ama liberalizm ile bireysel anarşizmin birleştirilmesinden libertarian (anarşist kapitalizm diyebiliriz) hareket doğmuştur.

Anarko komünistler ise komünizme ulaşmak için Marx'ın öngördüğü aşamaların gereksiz olduğunu düşünürler. Onlara göre devlet birden kaldırılmalıdır. Bunun için proleter-sosyalist devlet anlayışına şiddetle karşı çıkarlar. Onlara göre sınıfsız topluma kitlesel etkili isyanlarla geçebilmek mümkündür.
Bildiğim kadarıyla Bakunin, Bernstein bu ekolü savunan filozoflardandır.
Eski27-03-06, 17:50  #5
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Alıntı:
Ama anarşizme baktığımda bana Ütopik bir düş gibi geliyor. İyi niyetle inanıldığı açık ama gerçekleştirilebilirliği olanaksız gibi.
Ben bir ütopya olarak görmüyorum. Devletsiz, baskısız, otoritesiz bir toplumun bir takım değerlere bağlı olduğunu düşünüyoorum. Örneğin Kültürel Evrim-Devrim, Toplumsal Evrim-Devrim gibi olgularla geleceğini düşünüyorum. Geleceği derken devletin kendini kaldırması değil tabi, toplum aşamaya gelince -kendi ideolijim bakımından- sosyalist oluşuma devrim yapacak ve tüm baskı araçlarını devlet gibi kaldıracaktır.

Alıntı:
Eğer, "Örgütlenelim, otonom belediyelerle ufak tedbirler alalım" derlerse, bu da kendi çapında bir otorite olmaz mı? Ya da, birileri daha büyük bir otorite kuracak şekilde örgütlenip de kendi çıkarları doğrultusunda eylemlerde bulunursa?
Ben bir özgürlükçü sosyalist,komünist olarak devletsiz topluma geçerken devletin olabildiğince sönümlenmesi gerektiğini düşünürek otonom oluşumu güçlü bir alternatif olarak tutuyorum.Bunun bir otorite olacağı konusunda hem haklı hem haksızsınız. Bu da biraz otorite sözcüğünün karmaşasından kaynaklanıyor. Otonomlardan örnek verecek olursam, kitle bir karar alır( ki otonomist komünlerde komünizm ideolojik hegomonyası yoktur yani oy birliği olduysa komünizmle çelişen kararlar alınabilir. Tabi buna karşı mücadele eden kesim de olacaktır.) evet, konuya döneceksek kitle karar alır ama bu muhalefet olanların görüşlerinin, katılımlarının boşa gittiği anlamına asla gelmez. O kişiler her an hesap sorma hakkına sahiplerdir. Bu yanda katılımcı ve direkt bir demokrasi vardır, otorite minimalize edilir. Suç örneği de benzer şekilde. Tabi bu aşamadan sonra kalan otoritenin kaldırılması da diyalektik mantıkla çelişkilerin giderilmesi, bahsettiğim evrimler ve gelişimler olur diye düşünüyorum.

Ben konuya anarşizme göre daha bilgili olduğum toplumsal anarşizm ve anarşist, özgürlükçü komünizmden yaklaştım. Anarşizm ve üst-sosyalizm yani komünizm neredeyse aynıdır. Özgürlükçü Komünistler, Geleneksel Komünistlerin Anarşit Komünistlerden tek farkı bir geçiş dönemi öngörmelidir. Sanırım benim de...

küçükkarabalık Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 27-03-06 17:54 .
küçükkarabalık is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski27-03-06, 18:28  #6
canugur

Anarsistlerin bir kac toplantisina katlimistim Kanada´da.
tipki amerkan ve alman anarisistleri gibi, oldukca bilgi yüklü, devletsiz, bilincli ve kendi öcülerinde sistematik calismamalari oldugunu gözlemistim.

yani Marx ci degiller, saygi duyarlar ama, fazla marx´tan Lenin´den söz etmege kalkarsaniz, ""pöhh""" derler???
saygilar

Daha fazla derinlemesine incelemege zamanim olmadi.

canugur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 28-03-06 16:02 .
canugur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-03-06, 13:36  #7
dr che

dr che'nın Avatarı

Ülke / Şehir: Konya

Anarşistler komünizm ve sosyalizm'den daha esnektir(ekonomi anlamında),bireysel eylemcilerdir,bir nevi ateşleyicidirler.

ERNESTO CHE GUAVERA
dr che is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-03-06, 17:37  #8
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Bireysel eylemci değil hepsi sayın che, hatta tam tersine çoğu örgütlülerdir.
Eski29-03-06, 08:53  #9
dr che

dr che'nın Avatarı

Ülke / Şehir: Konya

Sayın Artena
Çok yakın bir arkadaşımın deyimiyle(anarşist tir) bir örgüt 3 kişiden oluşuyorsa bir ihbarcı olur,2 kişiden oluşuyorsa yine çıkar,1 kişiden oluşuyorsa eylem çıkar"der
Eylemleri tekildir,örgütleyicilerdir ama örgütsüzlerdir.
En azından benim tanıdığım öyle
Saygılar.

ERNESTO CHE GUAVERA
dr che is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-04-06, 02:46  #10
TURAN

Giriş Tarihi: Mar 2006

sayın artena madem ki anarşistler baskıyı,otoriteyi,denetimi kabul etmiyorlar neden örgütleniyorlar,bu örgütleri ayakta tutabilmek için bir otorite gerekmez mi?Madem denetim kabul etmiyorlar neden örgütlerinin emirlerine uyuyorlar bu sayede kendileri de kendilerinin üzerlerindeki bir otoriteyi kabul etmiş olmuyorlar mı?Anarşizm devleti kaldırıp yerine insanların güvenliği,sağlığı,eğitimi için ne gibi bir mekanizma koymayı düşünüyor eğer böyle bir şey söz konusu değilse bu insanların birbirlerine baskı uygulamasını kolaylaştırmaz mı bu sebeple yeni bir baskı,otorite,denetim ortamı oluşmayacak mı bu durumda kendilerine baskı ve şiddet uygulanan insanları devletten başka kim savunacak?
TURAN is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 15:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)