| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
İslamda Ganimet Gerçeği/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2007
| FETİH: 20- Allah size, elde edeceğiniz birçok ganimetler vaad etmiştir. Bunu size hemen vermiş ve insanların ellerini sizden çekmiştir ki bu, müminlere bir işaret olsun ve Allah sizi doğru yola iletsin. 21- Bundan başka sizin güç yetiremediğiniz, ama Allah'ın sizin için kuşattığı ganimetler de vardır. Allah herşeye kâdirdir. ENFAL: 1- Sana ganimetlerin bölüştürülmesini soruyorlar. De ki, ganimetlerin taksimi Allah'a ve Resulüne aittir. Onun için siz gerçekten mümin kimseler iseniz Allah'tan korkun da biribirinizle aranızı düzeltin. Allah'a ve Resulü'ne itaat edin. 41- Şunu da biliniz ki, ganimet olarak aldığınız her hangi bir şeyden beşte biri mutlaka Allah içindir. O da peygambere ve ona yakınlığı olanlara, yetimlere, miskinlere ve yolda kalmışlara aittir... 69- Artık elde ettiğiniz ganimetten helâl ve hoş olarak yiyin ve Allah'a karşı gelmekten sakının. Muhakkak ki, Allah bağışlayıcıdır ve merhamet edicidir. TEVBE: 41- Ey müminler! İster hafif techizatla, ister ağırlıklı olarak seferber olun ve mallarınızla, canlarınızla Allah yolunda cihad edin. Eğer bilirseniz böylesi sizin için daha hayırlıdır. 42- Eğer o sefer, yakın bir ganimet ve kolay bir sefer olsaydı mutlaka peşine düşer gelirlerdi... AHZAB: 50- Ey peygamber! Biz bilhassa sana şunları helâl kıldık: Mehirlerini vermiş olduğun eşlerini, Allah'ın sana ganimet olarak ihsan buyurduklarından sahip olduğun cariyeleri, amcalarının kızlarından, halalarının kızlarından, dayılarının kızlarından, teyzelerinin kızlarından seninle beraber hicret etmiş olanları, bir de mümin bir kadın kendini peygambere hibe ederse, peygamber nikâh etmek istediği takdirde, onu başka müminlere değil de sadece sana mahsus olmak üzere helâl kıldık. Onlara eşleri ve cariyeleri hakkında neyi farz kıldığımızı biliyoruz. Bunlar sana hiçbir darlık olmaması içindir. Allah, çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir. Hadis No : 1099 Ravi: Ebu Hüreyre Tanım: Resulullah (sav) buyurdular ki: "Hangi bir köye varır da orada ikamet ederseniz, hisseniz oradadır. Hangi bir belde de Allah ve Resulü'ne isyan ederse o beldenin beşte biri Allah ve Resulüne aittir ve o (geri) kalan) da sizindir." Kaynak: Müslim, Cihad 47, (1756); Ebu Davud, Haraç 29, (3036) Hadis No : 1090 Ravi: Mücemm'i İbnu Cariye el-Ensari Tanım: Resulullah (sav) ile birlikte Hudeybiye sulhünde hazır bulunduk. (Sulh yapılıp) oradan döndüğümüz zaman, halk, develerini hızlandırarak (bir yere birikmeye) başladılar. Biz hayretle: "Bu insanlara ne oluyor, (niçin hayvanlarını hızlandırıp bir yere üşüşüyorlar?)" diye sorduk. "Resulullah (sav)'a vahiy gelmiş" dediler. Biz de, halkla birlikte harekete geçip develeri hızlandırdık, ilerleyince Resulullah (sav)'ı Kura'u'l-Gamim denen (Mekke ile Medine arasında Usfan'ın önünde bulanan) yerde bulduk. Devesinin üzerinde duruyordu. Halk toplanınca bize Fetih süresini tilavet buyurdular. Askerlerden biri: "Yani bu sulh bir fetih midir?" dedi. Resulullah (sav): "Evet!" deyip ilaveten: "Muhammed'in nefsini kudret elinde tutan Zat'a yemin ederim bu bir fetihtir" buyurdu. Süre-i celileyi okumaya devam eden Resulullah (sav): "Allah size, ele geçireceğiniz bol bol ganimetler vaadetmiştir. İman edenler için bir delil olması ve sizi doğru yola ulaştırması için bunları size hemen vermiş ve insanların size uzanan ellerini önlemiştir" mealindeki ayete kadar (Fetih 20) okudu. (Ayet'i kerimede işaret edilen acil ganimetle) Hayber kastediliyordu. Buradan ayrılınca Hayber'e gazveye çıktık. (Elde edilen ganimet) Hudeybiye'ye katılanlara taksim edildi. Bunlar bin beş yüz kişi idi. Bunlardan üç yüzü süvari idi. Ganimet on sekiz hisseye ayrıldı. Süvari olana iki, yaya olana bir hisse verildi." Kaynak: Ebu Davud, Cihad 155, (2736), Harac 24, (3015) Üzerinde durulması gereken önemli bir konu. Bu ayetlerden belli oluyor ki İslamın geçim kaynağını ganimetler oluşturmuştur. Çünkü çöl yaşamı onları buna zorlamıştı. Muhammedin yaşadığı dönemde 27 savaşa komutanlık ettiğini ve bunlardan dokuzunda bizati çarpıştığını biliyoruz. Bu gazvelerinin dışında 50-80 arası seriyye yapılmıştır. Tüm bunların sonucunda İslamiyeti 1 Milyon KM2'lik alana yaymıştır. Bu kadar savaş yapmış bir peygamber nasıl oluyor da allah elçisi oluyor. Bu kadar savaş ortadayken İslam nasıl oluyor da sevgi, barış ve hoşgörü dini oluyor. Bir allah düşünün. Tüm mal, mülk güya onun. Üstelik de ol deyip olduran gücü de var. Ama ne hikmetse bu gücünü kullanmayıp insanları savaşa teşvik etmiş. Hem de ganimet diyerek!... Kendisi adına hareket eden peygamberi de bu ganimetlerden beşte bir pay alacak. Bu payın içinde kadın da olacak. Bu nasıl bir vicdandır bu nasıl bir adalettir ki dinini yaymak için insanları öldüreceksin, mal ve mülklerini zorla elinden alacaksın. Kadın ve çocuklarını köle yapacaksın. Sonra da bunları afiyetle yiyin diyeceksin. Üstelik de tüm bunları bir allah elçisi olarak yapacaksın. Diyecekler ki bu bir savaştır. Savaşta bu tür şeylerin olması doğaldır. Ama burada söz konusu olan bir allah elçisi. Bir peygamber. Bir allah elçisinin insanları ganimete teşvik etmesi, insanları öldürmesi, alınterlerine el koyması, kadın ve çocuklarını köle yapması etik midir? Eğer bir allah varsa da bunları yapar mı? __________________
Benim Manevi Mirasım Bilim Ve Akıldır... ATATÜRK |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Beni ikna ettiniz, sağolun artık ateistim. |
|
| #3 | |
Uzaklaştırıldı Giriş Tarihi: Oct 2007
| "Araştırmacı" arkadaş! Yer yüzünde, iki toplum arasında çıkan ilk savaşın nedenlerini sonuçlarını araştırdın mı? Tarih okudun mu? Tarih boyunca yapılan savaşların sonunda neler olmuş biliyor musun? Savaşların galipleri ile mağlupları savaştan sonra öpüşüp birbirlerinden özür dileyerek haydi herkes evine demişler, değil mi? Türkler mesela! Anadoluya davet üzerine gelmişler! Ya da boş bulmuşlar, yerleşmişler mi?! Hz. Muhammed (a.s) den önce ya da sonra, insanlık tarihi boyunca savaş da olmamış, ganimet falan da alınmamış değil mi?! "Çünkü müslümanlar çölde yaşadıkları için..." ! ! ! "İnsan ve Şiddet" diye bir mevzu duydun mu? Sadece sosyo kültürel değil, epistemolojik ontolojik nedenselliğni araştırdın mı? Tarih boyunca, hangi siyasi, askeri güç! Hangi iddia, ideoloji, inanç yayılmak istememiş yayılmacı politikalar izlememiştir? Bir tanecik örnek verebilir misin?! Uzağa gitmeyin! 1.Dünya savaşının, 2.Dünya savaşının galipleri hangi hanimetleri elde etti? Almanya neden ikiye bölünmüştü? Osmanlı neden parçalandı? Ortadoğu da aşiret devletleri nasıl kuruldu? Sovyetler Afganistana, Amerika Irak'a yöresel yemekleri tatmak için mi giriyor? İnsan ve hayat!? İnsanı tanımazsınız, hayatı anlamlandıramazsınız! (forumda açılan başlık, ve yazılanları okuyunca.....!) Girdiğiniz konuya bakın! Siz din denilince ne anlıyorsunuz? Tapınaklara kapanıp dünya ile ilşkilerin kesilmesini değil mi? Peygamber deyince ne anlıyorsunuz? Vahiyden anladığınız nedir? Herhangi bir olgunun tutarlılık sorgulaması O olgunun kendi mantık disiplini içinde yapılır! "Ben yanlış buluyorum! Bana saçma geliyor! Ben inanmıyorum!" İnanmıyorsan inanma ! İşimiz gücümüz yok da "sizi" mi tartışacağız? Yaratılışa inanmıyor olabilirsiniz. Sosyolojiye "burnunuzu sokmadan" önce bari evrim teorisi nin temel kuramlarını öğrenin! Öğreninki, hayata ve insana dair,(yanlış bile olsa) malumatınız olsun! Bilim konusunda, lise öğrencilerinin Einstain kesilmesini bile "gençlik" deyip hoş görebiliriz belki. Ama haddini aşanları nasıl hoş görelim! Bu kadar da olmaz! |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2007
| Aslında insan sn. ezkamo'ya katılmadan edemiyor. Mesela bu kadar savaş, bu kadar göz yaşı yerine Allah o gün ki müşriklerin talepplerini yerine getiripdağları altın yapı verseydi, bu günkü ateistlere "ne haber bu gün senle beraber takılalım!" deseydi ne bunlar yaşanır, ne inançsız insan kalır, tüm dünya mümin ve barış içinde olurdu... Bence haklı... __________________
Allah ile uğraşmayın zira baş edemessiniz. Bektaşi |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2007
| Kuran'daki Allah'a inanmaksa teist olmak, düşünmek yine düşünmek gerekiyor. Ateist olarak doğar ve öylece ölürüz. Ama hangi Teizm ? Allah nedir? Ne değildir? Tanrı nedir? Ne değildir? Farkındalık olmadıkça, ikna olsanız ne yazar? |
|
| #6 | ||
| Alıntı:
Nedir bu telaş? Nedir bu savunmanın nedeni? Neyi savunmaktasınız? Ne için bu savunmayı yapmaya kalkmaktasınız? FARKINDA MISINIZ? | |
|
| #7 | |
| Savunulan mantık ve savunulan dine bakınız; Kuran'daki Allah, tutuyor kendi yarattığı insanların bir kısmını diğerlerine öldürterek, onların mallarını, karılarını ve çocuklarını alıp GANİMET diye diğer sevgili kullarına ve sevgili Peygamberine verebiliyorsa, İnsanın bunu savunmak yerine durup da, ben neye inanmışım? Demesi daha akla ve de gerçeklere uygun olmaz mı? FARKINDA olmayanların FARKINDA olmaları dileklerimle, |
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Forumda saçmalayan ,bağnaz ve doğmatik olan,gerici,yobaz ve örümcek kafalı olan sadece teistler mi?Bir panteist olmanıza rağmen neden deist ve ateistlerle tartışmıyorsunuz SAYIN SESLİ |
|
| #9 | ||
![]() Giriş Tarihi: Jul 2007
| Sn mnzv demiski Alıntı:
İkinci dünya savasını örnek vermeniz Dehset bir sekilde ateist, deist, dinsiz imansız kimselere ögretinizi savunayım derken, kendi elinizle inandıgınız dine büyük zarar verdiginizi hatırlatırım. Daha fazla inanırların üzerine gitmemek adına bu hatanızı gözler önünen sermiyecem cünkü anlasıldıki ani reflexten dogan cevaplar veriyorsunuz . Sn sesli'nin dedigi gibi farkındalık olmayınca... __________________
Bütün insanlar kardestir. | |
|
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2007
| Sayın özedönüş, Benim burda insanları ateist yapma diye bir derdim yok. Allahın varlığı veya yokluğu umurumda değil. Benim asıl üzerinde durduğum konu dinlerdir. O iman denilen zinciri kırmaktır. Bu zincirin kırılması için de bu dinlerin sorgulanması gerekiyor. İşte benim de yaptığım budur. Sevgiyle kalın... __________________
Benim Manevi Mirasım Bilim Ve Akıldır... ATATÜRK |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|