"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Neden İnanırız veya Neden İnanmayız

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik

Konu Araçları
Eski06-12-07, 20:48  #1
mgms
Ayrıldı

Giriş Tarihi: Dec 2007
Neden İnanırız veya Neden İnanmayız

şimdi inananların ve inanmayanların neden inandığını veya inanmadığını merak ediyorum yani herşeyin bir sebebi vardır veya olmalı sebepsiz yere Allah'a inanan insanlar biliyorum çevremde görüyorum bunu Allah'a inanarak yanlış yapıyorlar manasında söylemiyorum Allah'a neden inanmaları gerektiğini veya neden inandıklarını bilmiyorlar. Bunu az çok çevremdeki kimi insanlardan görüp anlayabiliyorum ama inanmamanın altında yatan genel değil kişisel sebebi merak ediyorum yani misalen inanmadığını söyleyen bir kişiyi bu yargıya iten genel sebep ne veya inanmıyorsa sürekli Kutsal kitaplardan sözleri makaslayıp inananların önüne koyup sizin dininiz işte bu bizim gibi inanmayın demesinin altında yatan psikolojiyi merak ediyorum bir kastım da yok yalnızca okuduğum sürece boyunca yazılardan bunu görüyorum tabi inananlarında neden inandıklarını merak ediyorum.

İzninizle ilk önce kendi inanma sebebi mi açıklayayım Müslüman bir aileden geliyorum ancak bütün dinlerin kitaplarını okumaya çalıştım en azından bütün dinler hakkında bilgi sahibi olacak kadar ahkam kesmek için değil kendimi tatmin etmek için İslamiyet hakkında çok küçük yaştayken düşüncelerim oldu ve hep diğer dinler doğrumudur diye düşünmüşümdür. Bu yüzden ilk önce Kurandan başladım zira bir araştırma yapacaksam ailemin dinine öncelik vermem gerekirdi.Sonra (M)Tevrat okudum İncil'i ise Müjde fm diye bir radyo vardı ve orada İncil okuyan bir adam vardı onu dinleyerek hakkında fikir sahibi oldum.Allah'ın olmadığını hiç düşünmedim hayal dahi etmedim çünkü bu bana küçük yaştayken bile mantıksız gelmişti. Yani bunu Ateistlere hakaret olsun diye söylemedim hoş onların çok hakaretini okudum burada ama niyetim hakaret değildi benim düşüncem bu olmuştu hep. O yüzden Ateizmi sadece bilgi edinmek amaçlı uzun boylu olmamakla beraber araştırdım hiç akla yatkın bişey bulamadım demiyorum çok mantıklı yorumlara da rastladım ama bunlara hep bir cevap buldum kendim bulamasamda bir bulan mutlaka buldum

benim inanma serüvenim böyle rica ediyorum dini bir baba mesleği deyip aynen devam ettirende mantıksız bulup reddeden de aynı benim samimiyetimle yazsın yazısını ben bunları araştırdığımı söylediğimde İslamiyeti başkalarının gözüne yobaz bağnaz bir dinmiş gibi gösteren bazı kişilerin tepkileriyle de karşılaştım onlar körü körüne inanmayı daha doğru buluyorlarmış. Ama benim görüşüm bu şekilde inanan dinler için ateizmden çok daha tehlikelidir ve benim kanımca bir ateizm varsa bunu da cehalet yarattı insanları hor görerek onları başkalaşıma itti.
Saygılar

özedönüş Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 10-12-07 15:03 .
mgms is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-12-07, 14:08  #2
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: istanbul

benim inançlı olmamın nedeni inanmak istememdir, tanrı'nın varlığını çok mantıklı bulduğum değildir. İnanç, bir insanın başkalarına ve ülkesine karşı davranışlarını etkilemeyecekse (ben etkilememesine dikkat ediyorum) o halde herhangi bir dinden olmuşsun ya da olmamışsın önemli değildir. Önemli olan, insanın dini değerleri arka planda tutarak hayatında kendi mantığına göre davranabilmesidir.
Eski07-12-07, 14:11  #3
giz
İnançlar ve Dinler

giz'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2006
Ülke / Şehir: şarap şişesi..

Somut olarak kanıtlanamayan bir 'şeye' inanmamak ne derece mantıksız ki?Aynı zamanda inanmak istemek ne derece mantıksız?

Ne öncesi ne de sonrası mevcut..

Kuran çarpsın ki görmedim..inanmıyorum!
Eski07-12-07, 14:20  #4
gizemnur
Bilim - Mitoloji
Dergi Yazı İşleri

gizemnur'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2007

Her insan bir şeylere genel olarak kanıt göstermese de inanır. Bu sebeple neye inandığı değide inandığı olgunun kendini huzura taşıyıp taşımadığı ile ilgilenirim ben...
Eski07-12-07, 14:20  #5
ABCDE
Felsefe - İnançlar

ABCDE'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2007

Alıntı:
Sayın mgms şöyle demiş:

Mesajı Göster
şimdi inananların ve inanmayanların neden inandığını veya inanmadığını merak ediyorum yani herşeyin bir sebebi vardır veya olmalı sebepsiz yere Allah'a inanan insanlar biliyorum çevremde görüyorum bunu Allah'a inanarak yanlış yapıyorlar manasında söylemiyorum Allah'a neden inanmaları gerektiğini veya neden inandıklarını bilmiyorlar. Bunu az çok çevremdeki kimi insanlardan görüp anlayabiliyorum ama inanmamanın altında yatan genel değil kişisel sebebi merak ediyorum yani misalen inanmadığını söyleyen bir kişiyi bu yargıya iten genel sebep ne veya inanmıyorsa sürekli Kutsal kitaplardan sözleri makaslayıp inananların önüne koyup sizin dininiz işte bu bizim gibi inanmayın demesinin altında yatan psikolojiyi merak ediyorum bir kastım da yok yalnızca okuduğum sürece boyunca yazılardan bunu görüyorum tabi inananlarında neden inandıklarını merak ediyorum.
İzninizle ilk önce kendi inanma sebebi mi açıklayayım Müslüman bir aileden geliyorum ancak bütün dinlerin kitaplarını okumaya çalıştım en azından bütün dinler hakkında bilgi sahibi olacak kadar ahkam kesmek için değil kendimi tatmin etmek için İslamiyet hakkında çok küçük yaştayken düşüncelerim oldu ve hep diğer dinler doğrumudur diye düşünmüşümdür. Bu yüzden ilk önce Kurandan başladım zira bir araştırma yapacaksam ailemin dinine öncelik vermem gerekirdi.Sonra (M)Tevrat okudum İncil'i ise Müjde fm diye bir radyo vardı ve orada İncil okuyan bir adam vardı onu dinleyerek hakkında fikir sahibi oldum.Allah'ın olmadığını hiç düşünmedim hayal dahi etmedim çünkü bu bana küçük yaştayken bile mantıksız gelmişti. Yani bunu Ateistlere hakaret olsun diye söylemedim hoş onların çok hakaretini okudum burada ama niyetim hakaret değildi benim düşüncem bu olmuştu hep. O yüzden Ateizmi sadece bilgi edinmek amaçlı uzun boylu olmamakla beraber araştırdım hiç akla yatkın bişey bulamadım demiyorum çok mantıklı yorumlara da rastladım ama bunlara hep bir cevap buldum kendim bulamasamda bir bulan mutlaka buldum benim inanma serüvenim böyle rica ediyorum dini bir baba mesleği deyip aynen devam ettirende mantıksız bulup reddeden de aynı benim samimiyetimle yazsın yazısını ben bunları araştırdığımı söylediğimde İslamiyeti başkalarının gözüne yobaz bağnaz bir dinmiş gibi gösteren bazı kişilerin tepkileriyle de karşılaştım onlar körü körüne inanmayı daha doğru buluyorlarmış. Ama benim görüşüm bu şekilde inanan dinler için ateizmden çok daha tehlikelidir ve benim kanımca bir ateizm varsa bunu da cehalet yarattı insanları hor görerek onları başkalaşıma itti.
Saygılar
Siz bütün dinleri incelemeye calistim derken dahi düsünce sinirlarinizi ortaya koyuyorsunuz. Cünkü, dinler size ögretildigi gibi musevilik, hristiyanlik ve islamiyet ile sinirli degil. Sectiginiz din bir arastirma sonucu degil, bir kosullanma sonucudur. Eger aileniz budist olsa idi simdi sizde budizmin güzelliklerini anlatip dururdunuz. Bir konuda daha hatirlatma yapalim, ateizm tehlikeli bir felsefi akim degildir. Cünkü, size sunu sunu yapin demez. Ama potansiyel tehlike dinlerde mevcuttur.

Allah'in olmadigi size mantiksiz gelebilir, zira siz Allah var masallari ile büyütüldünüz. Psikolojide buna telkin diyorlar. Eger size Allah ile ilgili hicbirsey söylenmese idi siz zaten bu tür bir düsünce sistemine ve inanca sahip olmayacaktiniz.

Bu baglamda inananlar neden inaniyor sorusu aslinda basit bir sekilde cevaplanabilir. Cünkü, kendilerini gücsüz hissediyorlar, korkuyorlar, sartlanmisliklarinin disina cikamiyorlar, dinlerini bilmiyorlar vs.
Eski07-12-07, 15:00  #6
mgms
Ayrıldı

Alıntı:
Sayın ABCDE şöyle demiş:

Mesajı Göster
Siz bütün dinleri incelemeye calistim derken dahi düsünce sinirlarinizi ortaya koyuyorsunuz. Cünkü, dinler size ögretildigi gibi musevilik, hristiyanlik ve islamiyet ile sinirli degil. Sectiginiz din bir arastirma sonucu degil, bir kosullanma sonucudur. Eger aileniz budist olsa idi simdi sizde budizmin güzelliklerini anlatip dururdunuz. Bir konuda daha hatirlatma yapalim, ateizm tehlikeli bir felsefi akim degildir. Cünkü, size sunu sunu yapin demez. Ama potansiyel tehlike dinlerde mevcuttur.

Allah'in olmadigi size mantiksiz gelebilir, zira siz Allah var masallari ile büyütüldünüz. Psikolojide buna telkin diyorlar. Eger size Allah ile ilgili hicbirsey söylenmese idi siz zaten bu tür bir düsünce sistemine ve inanca sahip olmayacaktiniz.

Bu baglamda inananlar neden inaniyor sorusu aslinda basit bir sekilde cevaplanabilir. Cünkü, kendilerini gücsüz hissediyorlar, korkuyorlar, sartlanmisliklarinin disina cikamiyorlar, dinlerini bilmiyorlar vs.
Ben diğer dinleri söylememin sebebi diğerlerinin din değil de bir düşünce sistemi olduğuna inanmamdandır.Ayrıca Budizmide inceledim elimden geldiğince burada benim asıl amacım her ne kadar dinleri öğrenmeksede aslında bir de bunun dinimin doğru olduğunu kendime kanıtlama da olabilir bunun sebebi telkinde olabilir başka birşey de bu konuda haklısınız ama Allah var masalları dediğiniz şeylere karşılık Allah yoktur masalıyla da büyütülmüş olan nice insanın sonradan Allahın varlığını kabul etmiş olduğunu veya tam tersi bir dine mensup olupta sonradan din değiştiren veya dinlerin saçma olduğunu düşünüp dinsizliğe yönelenlerde vardır. Benim sorum bunun kişilerde ki sebepleri nelerdir. Yani Sn Eşitliğin Anladığı manada sadece sebebini soruyorum inanıyorum neden inanıyorum inanmıyorum neden inanmıyorum diye belirtilmesini istedim.
Eski08-12-07, 00:26  #7
ezkamo

ezkamo'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2007

Neden mi İnanmıyorum?

Bana göre her insan bir tanrıdır. Çünkü yaratmak biz insana mahsustur. Yeter ki insan gücünü görsün. Yeter ki kendine güvensin. İşte bunu başaran bir insanın tanrıya gereksinimi olmayacaktır.

İşte biz atesitler bunu kanıtlıyoruz. Bir yaratıcıya inanmadan, bir dine inanmadan yaşanılabileceğini kanıtlıyoruz. Otuz yıllık ateistlik yaşamımda sandığınız gibi herhangi bir boşlukta kalmadım, sandığınız gibi duygusuz olmadım, sandığını gibi vicdansız olmadım, sandığınız gibi allahtan korkmadığım için kötülük yapmadım.

Çünkü ben bir insanım. Bir insan olarak beni hayvandan üstün tutan özelliğim de düşünüp, üretmemdir. Bunu da akıl ve mantık ölçülerimi kullanarak yapmaktayım. Bundan hareketle neyin doğru olduğunu neyin yanlış olduğunu idrak edecek kapasitem var. Bir başkasının bana yol göstermesine ihtiyacım yoktur. Bunu kabullendiğim zaman demek ki ben aciz bir insan durumuna düşmüş olurum.

Bir insan olarak kendime saygım ve sevgim vardır. Kendimle barışık bir insanım. Bunun bilincinde olan birinin diğer insanlara da bu şekilde davranacağından kimsenin en ufak bir kuşkusu olmasın. İnsan olarak kendine saygısı ve sevgisi olan birinin diğer insanlara da bu saygı ve sevgiyi esirgemeyeceğinden emin olabilirsiniz.

Dünyayı anlamlaştıran biz insanlarsak niye birer insan olarak kendimize güvenmiyoruz. Kendi gücümüze niye inanmıyoruz. Bir tanrı tutturmuş gidiyoruz. Üstelik bu tanrının da bir çözüm değil çözümsüzlük olduğunu bile bile...Sanki çaresiz kaldığı zaman tanrı yardım ediyormuş gibi dört elle tanrıya sarılıyorlar. Tanrı hangi sorunumuzu çözmüş.

Ya yok işte. Doğa tanrı felan tanımıyor. Eline fırsat geçti mi biz insanı yok ediyor. Depremde , selde, hastalıklarda hadi tanrı insanı kurtarsın bakalım. Yani sonuç olarak doğayla mücadele biz insanlara kalıyor. İşte insan da varolduğundan beri sürekli bu mücadeleyi vermiştir. Bunu da bilim yoluyla yapmıştır. Bizlerin asıl tanrısı da bilim olmalıdır. Bilim de insan aklının ürünüdür. Bu gerçeği niye bir türlü göremiyoruz. Sadece psikolojik bir rahatlama uğruna, o ulaşılmaz ölümsüzlük egomuzu tatmin etme uğruna bir tanrıya inanmaya değer mi?

Gerçekçi olmak zorundayız. Bu doğanın gerçeği neyse onu kabulenip yaşamımızı sürdürmekte yarar vardır. Cennetimiz de cehennemimiz de bu dünyadır. Bizler bunu temel almak zorundayız. Önce bu dünyadaki cennetimizi kuralım. Ben bu bu dünyada cehennemi yaşadıktan sonra öbür dünyadaki cenneti ne yapayım diye bir türlü düşünemiyoruz.

Bu dünyada hak, hukuk, adaleti ve eşitliği sağlamayan bir tanrının öbür dünyada bunları sağlayacağı sadece bir masaldır. Bu dünyada hak, hukuk, adalet ve eşitliği sağlayacak tek güç varsa o da kendi gücümüzdür. Eğer bu gücüne inanırsan gerçek cenneti yaşayacaksın. Kendi gücüne inanmadığın sürece ezilmeye ve sömürülmeye her zaman mahkumsun...Saygılarımla...
Eski08-12-07, 15:28  #8
mgms
Ayrıldı

fikirlerinizi paylaştığınız için teşekkürler sayın ezkamo,amacım herkesin düşüncelerini öğrenmek inansın inanmasın nedenini açıklayabilmelidir insan
Eski08-12-07, 15:50  #9
süpheci

süpheci'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2007

sn ezkamo demiski

Alıntı:
İşte biz atesitler bunu kanıtlıyoruz. Bir yaratıcıya inanmadan, bir dine inanmadan yaşanılabileceğini kanıtlıyoruz. Otuz yıllık ateistlik yaşamımda sandığınız gibi herhangi bir boşlukta kalmadım, sandığınız gibi duygusuz olmadım, sandığını gibi vicdansız olmadım, sandığınız gibi allahtan korkmadığım için kötülük yapmadım.
Hicte sandıkları gibi degilmis gercekten. Ben bir tanrıya inanıyorum ama hic bir din beni baglamıyor. Bu acıdan bakarsak, gelistirdikleri söylemlerin hic birisinin dogru olmadıgını anlıyabiliyorum. Ayrıca dinler propaganda.
Eski08-12-07, 16:10  #10
_mnzv_
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Oct 2007

"İnanmak" insanın fıtratında vardır. İsteyen "İlahi dinlere", isteyen "insani inançlara", isteyense "inanmamaya" inanır...

Ben İslam'a inanmayı seçiyor, istiyor ve inanıyorum...
_mnzv_ is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı