"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski28-03-06, 10:59  #1
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Giriş Tarihi: Aug 2005
Ülke / Şehir: İstanbul
Muhammed'in Devrimci Rolü

Şüphesiz ki muhammed bir devrimcidir. Önceki düzeni yıkmış, feodal bir devrime ön ayak olmuştur. Bugün çağdışı kalmasından ziyade ( ki sürekli devrim,devinim geçirmemenin sonu bu olacaktır.) o günkü düzeni ne yönde, nasıl değiştirdiğini, olumlu ve olumsuz yanlarını O Günün Koşullarına Göre değerlendirelim..
Eski28-03-06, 11:10  #2
^yolcu^

Giriş Tarihi: Mar 2006

Buyurun o zaman sayın artena isterseniz siz başlayın değerlendirmeye malum forumda vazifelisiniz ya o bakımdan. Madem açtınız konuyu devam edinde biz de görelim içinizdeki dine ve peygamberine olan kininizi. Yoksa yanlış bir ifade mi kullandım? :confused: Ceza vermeyeceksiniz değil mi bana??? :68

Saygılar,
^yolcu^ is offline  
Eski28-03-06, 11:35  #3
canugur

Bu gün, 2000 yil öncesinin yunan felsefeceilerinin dahi düsünceleri hala tartisilir durumdayken 1400 yillik bir inanc sisteminin, ancak kurucusunun ölümüne dek ayakta kalip sonra dünyaya kan ve kin tohumlari ektikten sonra peygamberinin devrimci niteliginden filan söz edemeyiz saniyorum.
saygilar

canugur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 28-03-06 11:54 .
canugur is offline  
Eski28-03-06, 11:55  #4
canugur

Alıntı:
Sayın masle şöyle demiş:

ya uzun zamandır formu sadece okumakla yetiniyorum ama olmuyor . bu kadarıda fazla yahu kof kafalar ne çok bu dünyada. siz hesabımnızı yapın allahında bir hesabı var....
siz hic merak etmeyin sayin arkadasim, o hesabi da biz yapiyoruz.???
saygilar
Eski28-03-06, 12:00  #5
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Alıntı:
peygamberinin devrimci niteliginden filan söz edemeyiz saniyorum.
iyi ya da kötü bir düzen yıkılmış yerine yeni bir düzen kurulmuş sayın canuğur.Haksız mıyım? İyi ve kötü yanlarını konuşalım diye açtım başlığı zaten.. Nitekim bir şey salt iyi ve ya kötü olamaz.
Eski28-03-06, 12:14  #6
canugur

Alıntı:
Sayın artena şöyle demiş:

iyi ya da kötü bir düzen yıkılmış yerine yeni bir düzen kurulmuş sayın canuğur.Haksız mıyım? İyi ve kötü yanlarını konuşalım diye açtım başlığı zaten.. Nitekim bir şey salt iyi ve ya kötü olamaz.
Evet, konuya yaklasim biraz farkli olmali.

Örgütlü din devletlerinin henüz hakimyetlerini tam olarak halklar üzerine kuramadiklari, hatta köleci toplumu dahi yasamadiklari bir dönemde, Arap halklarinin, kabileler halinde yasadigini düsünürsek, Muhamedi, arap birligini olustrurmasindaki etkisini görmezden gelemeyiz.
Ben buna pek devrimci anlayis diyemiyorum.

Bu gün 1400 yil öncesi arap filozoflarindan bir tanesi dahi, Demokritus ya da epikür gibi isik sacamadiysa dünyaya, Muhammedin ancak din korkutmasi ile bu isi yaptigini biliyoruz.
Bu anlamda devrimci nieliginden söz edemiyorz demek istedim.
saygilar
Eski28-03-06, 14:02  #7
adil

adil'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2006

İlk ortaya çıktığında islam ideolojisine "kabileler halinde yaşayan arapların devlet düzenine geçme" ideolojisi diyebiliriz.
Tarih sınıf savaşımından ibarettir. Devrimler de ya ezilenlerin devrimi yada ezenlerin karşı devrimidir. İslam devrimine baktığımızda ezilenlerin devrimi olduğu aşikardır. Muhammet sistemin değişmesi gerektiğini anlamış ve bir yol bulmaya karar vermişti. O zamanda insanlar metafiziksel düşünüyorlardı. Muhammet bu durumdan yararlanmak istedi. Yahudiliği ve Hristiyanlığı inceledi ve yeni bir din oluşturmaya karar verdi. Sistemi bu din çerçevesinde, tanrı korkusu, cennet armağanı vaadi sayesinde değiştirecekti. Onun yanında olanlar genellikle yoksul kesimdi. Karşısında olanlar ise efendilerdi (!). Ebu Süfyan'ın şu meşhur sözünü bilirsiniz: Benim onun diniyle bir alıp veremediğim yok, benim onurum develerimin sırtında diyerek kendi sahip olduğu üstün durumu korumak için Muhammetin karşısında yer almıştır.
Yaptığı devrimin en büyük eksikliği köleliği kaldırmamış oluşudur. Kendince fakir-zengin ayrımının, aradaki uçurumun kalkması için zekat sistemi getirmişti. Sermayedar yahudilerin de nüfusunu kırmak için faizi yasaklamıştı.
Fakat günümüze baktığımızda islam kapitalizme bir alternatif oluşturmamaktadır. Aşağıdaki ayetler bunu açıklar:
Rabbinin rahmetini onlar mı paylaştırıyorlar? Onların dünya hayatındaki geçimlerini de aralarında biz taksim etmişizdir. Onları derece derece birbirlerine üstün kıldık ki birbirilerine işlerini gördürebilsinler.” (Zuhruf:32)
İslam'da faiz kaldırılmış ama bir benzeri olan kapitalist ticaret kaldırılmamıştır.
İslam'da sınıfların arasındaki farkı azaltmaya çalışan şeyler de vardır.
Komşusu açken tok yatan bizden değildir, gibi
Fakat bunlar o günün şartlarında bir devrim niteliği taşısa da günümüzde yeterli değildir.
D.(*) Perinçek bile şöyle demiş:
"İslam kendi zamanına göre ilericidir, bugünün şartlarında ise gericidir"
"İşçinin vatanı yoktur" (Karl Marx)
adil is offline  
Eski28-03-06, 15:59  #8
canugur

Cünkü muhammed, arap toplumunu bir araya getirirken, kücük islamci ordular ilk günlerde dahi yine arap olan kendi irkdaslarina karsi acimasiz saldirlarda bulunmustur.
Giderek büyüyen bir ganimetci-köleci toplum oluncaya dek yapilanlar bu gün dahi bilinmektedir.
Bu anlamda muhammed´in arap toplumunu birlestirici rolü belki de yadsinamaz!!!!
Eski28-03-06, 17:40  #9
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Alıntı:
"İslam kendi zamanına göre ilericidir, bugünün şartlarında ise gericidir"
Sayın adil'in alıntı yaptığı bu cümle hakkında ne düşünüyorsunuz arkadaşlar..
Eski28-03-06, 17:59  #10
canugur

Alıntı:
Sayın artena şöyle demiş:

Sayın adil'in alıntı yaptığı bu cümle hakkında ne düşünüyorsunuz arkadaşlar..
Islam, toparlayici bir nitelige sahip olsa da o dönem araplari icin de bence geriydi.

saldiri(cihad)+Ganimet(para ve köle)=islam

Cünkü, toplumu birlestirme adina bir felsefeye inandirip, gercekten de ilerlemenin önünde yegane olumsuz etki yaratmistir.
Korku ve tehtidlerle, bir toplum düzeni kurulmaz ve buna; kendi zamani icin de ilericlik denemez diye düsünüyorum.

Araplar; islam olmasaydi, yok mu olacaklardi? Simdi varlar mi??!!!
O zaman da islamdan önceki inanclariyla yasayarak, bir yerlere ama er ama gec geleceklerdi.
Her durumda araplar (bence) islam olmasaydi bu günkü durumdan daha iyi olablirlerdi.
saygilar

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı