"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||||||
![]() |
| |||||||
| "ölmek için insan olmak" / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Edebi tartışmaların ve kitap tanıtımlarının yer aldığı bölüm. |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Mar 2006
| "ölmek için insan olmak" sevgili İSMET ÖZELİN çok mükemmel bir makalesini okudum geçen gün geç kalmışlık hissiyle.üstad yazısında ölmek için insan olmak gerekir diyor.ölmenin en temel en değişmez prensbinin insan olmak olduğunu söylüyor.arkadaşlar düşünün içimizdeki pek çok insan telef oluyor demektir.bu konuya hümanist bakmak mümkün mü sizce?ya insan doğdu diye herkese bu ünvanı vermek mümkün mü?gebermemek için ne yapmalıyız?bilemiyorum sizlerden bekliyorum..sevgiyle |
|
| #2 | ||
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Alıntı:
Yazınızdan Sn.Özel'in ne söylediğini tam olarak çıkarabilmek mümkün değil. "Ölmenin en temel değişmez prensibi insan olmak..." bana çok anlamsız geliyor ve sizde "mükemmel" bir izlenim yaratan şeyin ne olduğunu da açıkçası merak etmeye başladım. | |
|
| #3 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış
Giriş Tarihi: Mar 2006
| "Yaşamak" ile yaşamak arasında fark var. "Ölmek" ile ölmek arasında da fark vardır. Hayvanlar da yaşıyor, insanlar da. Ama insanların "yaşaması" da "ölmesi" de çok farklı hayvanlardan. Sanırım burda anahtar kelime: amaç. Bu konuda belki de Tolstoy'un "İnsan Ne İle Yaşar" adlı kitabı açıklayıcıdır. Bu kitap insanın yaşamasının amacını amacını sorguluyor. Tavsiye ederim. |
|
| #4 | |
| Evet, "yaşamak"la yaşamak, "ölmek"le ölmek arasında fark var. Ama "ölmenin en temel prensibi" ne demek? |
|
| #5 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Sep 2005
| Sayın hülyaydın ! Bedenli olupta ölmeyen bir varlık varmıki ? Ancak inançlarda, bedensiz varlıkların ölümsüzlüğünden bahsedilir.Konuya açıklık getirseydiniz belki birşeyler yazılabilirdi.Makaleden biraz daha uzun alıntı yaparsanız bizleri aydınlatırsınız ve o ona göre yorum yapabilirdik. Saygılarımla |
|
| #6 | |||
![]() Giriş Tarihi: Jan 2006
| Alıntı:
Alıntı:
Haksız da değil hani Örnek vermek gerekirse: Bosna'da insan avlarken gerillalar tarafından "öldürülenler" mi demeliyiz yoksa... Bu durumda ölmenin en temel prensibi insan olmaktır denilebilir. __________________
“İşçinin milliyeti ne Fransız, ne İngiliz ne de Alman’dır, onun milliyeti emektir, özgür köleliktir.” "İşçinin vatanı yoktur" (Karl Marx) | ||
|
| #7 | |
| Sn.adil, Bu düşünceler elbette ki aklıma gelmişti. Ama bunlar bilinen şeyler. Sn.hülyaydın'a "mükemmel" dedirtecek farklı bir yorum olabilir diye umuyorum. |
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| Ismet özel´i hep sevdim. 26 yil takili kaldigi dinci cevresine karsin, ismet´in hep özel bir yeri oldu bende. Cumhuriyet yazarlarinin, "o hic aramizdan ayrilmadi ki" dedikleri gibi. Sözcüklerle bu denli uzmanca oynayan yazim gücünden olsa gerek. Müthis felsefe var gibi geliyor bana. "ölmek için insan olmak gerekir diyor.ölmenin en temel en değişmez prensbinin insan olmaktir." her ne bicimde olursa olsun, ölmek icin; bu kavrami bir canli icin kullanacaksak, o mutlaka insandir. Bunu adeta dogal bir prensip gibi temel almis. Cünkü ölüm kavrami inasana özgü bir bulustur. Hayvanlarin ölümle ilgili bir tutanaklari olmasa gerek??? Hayvanlar icin de bazen "öldü" desekte, aslina ölen insandir. Ölmek icin insan olmak gerekir. Bu sözlerin bilincli ya da bilincziz olmayla ilgisi yoktur bence. Ya irakli cocuklar bombalarin altinda telef mi oluyorlar? Ya da daha kaba bir deyimle geberiyorlar mi? HAyir. bence onlar insan olmaninn prensibine uygun olarak öldürülüyorlar, ölüyorlar. Acimasiz savaslarda kapital ugruna ölmeleri gerektigi icin, ama insan olarak, insan olduklari icin... zor bir anlatim __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal canuğur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 30-03-06 14:33 . |
|
| #9 | ||
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| Alıntı:
saygilar __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal | |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|