Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Edebiyat > Edebi tartışmalar ve kitap tanıtımları

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

"ölmek için insan olmak" / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Edebi tartışmaların ve kitap tanıtımlarının yer aldığı bölüm.

Konu Araçları
Eski28-03-06, 11:53  #1
hülyaydın
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Mar 2006
"ölmek için insan olmak"

sevgili İSMET ÖZELİN çok mükemmel bir makalesini okudum geçen gün geç kalmışlık hissiyle.üstad yazısında ölmek için insan olmak gerekir diyor.ölmenin en temel en değişmez prensbinin insan olmak olduğunu söylüyor.arkadaşlar düşünün içimizdeki pek çok insan telef oluyor demektir.bu konuya hümanist bakmak mümkün mü sizce?ya insan doğdu diye herkese bu ünvanı vermek mümkün mü?gebermemek için ne yapmalıyız?bilemiyorum sizlerden bekliyorum..sevgiyle
hülyaydın is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski29-03-06, 00:06  #2
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005

Alıntı:
Sayın hülyaydın şöyle demiş:

sevgili İSMET ÖZELİN çok mükemmel bir makalesini okudum geçen gün geç kalmışlık hissiyle.üstad yazısında ölmek için insan olmak gerekir diyor.ölmenin en temel en değişmez prensbinin insan olmak olduğunu söylüyor.arkadaşlar düşünün içimizdeki pek çok insan telef oluyor demektir.bu konuya hümanist bakmak mümkün mü sizce?ya insan doğdu diye herkese bu ünvanı vermek mümkün mü?gebermemek için ne yapmalıyız?bilemiyorum sizlerden bekliyorum..sevgiyle
Sn.hülyaydın;

Yazınızdan Sn.Özel'in ne söylediğini tam olarak çıkarabilmek mümkün değil.
"Ölmenin en temel değişmez prensibi insan olmak..." bana çok anlamsız geliyor ve sizde "mükemmel" bir izlenim yaratan şeyin ne olduğunu da açıkçası merak etmeye başladım.
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski29-03-06, 00:44  #3
kaan
Forumdan Uzaklaştırılmış

kaan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006

"Yaşamak" ile yaşamak arasında fark var. "Ölmek" ile ölmek arasında da fark vardır.
Hayvanlar da yaşıyor, insanlar da. Ama insanların "yaşaması" da "ölmesi" de çok farklı hayvanlardan. Sanırım burda anahtar kelime: amaç.
Bu konuda belki de Tolstoy'un "İnsan Ne İle Yaşar" adlı kitabı açıklayıcıdır. Bu kitap insanın yaşamasının amacını amacını sorguluyor. Tavsiye ederim.
kaan is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski29-03-06, 00:54  #4
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Evet, "yaşamak"la yaşamak, "ölmek"le ölmek arasında fark var.

Ama "ölmenin en temel prensibi" ne demek?
Eski29-03-06, 02:12  #5
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Sep 2005

Sayın hülyaydın !

Bedenli olupta ölmeyen bir varlık varmıki ? Ancak inançlarda, bedensiz varlıkların ölümsüzlüğünden bahsedilir.Konuya açıklık getirseydiniz belki birşeyler yazılabilirdi.Makaleden biraz daha uzun alıntı yaparsanız bizleri aydınlatırsınız ve o ona göre yorum yapabilirdik.

Saygılarımla
Türesin is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski29-03-06, 07:36  #6
adil

adil'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2006

Alıntı:
Sayın melnur şöyle demiş:

Ama "ölmenin en temel prensibi" ne demek?
sorunuza aşağıdaki alıntı cevap veriyor
Alıntı:
Sayın hulyaydın şöyle demiş:

ölmek için insan olmak gerekir diyor.ölmenin en temel en değişmez prensbinin insan olmak olduğunu söylüyor.arkadaşlar düşünün içimizdeki pek çok insan telef oluyor demektir.bu konuya hümanist bakmak mümkün mü sizce?ya insan doğdu diye herkese bu ünvanı vermek mümkün mü?gebermemek için ne yapmalıyız?
yani diyor ki her ölen ölmüş sayılabilir mi? Yoksa telef olanlar, geberenler de var mı? Ölmek için insan olmak gerek, diğerleri için gerekmez diyor.
Haksız da değil hani
Örnek vermek gerekirse: Bosna'da insan avlarken gerillalar tarafından "öldürülenler" mi demeliyiz yoksa...

Bu durumda ölmenin en temel prensibi insan olmaktır denilebilir.
Eski29-03-06, 16:54  #7
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Sn.adil,

Bu düşünceler elbette ki aklıma gelmişti.
Ama bunlar bilinen şeyler. Sn.hülyaydın'a "mükemmel" dedirtecek farklı bir yorum olabilir diye umuyorum.
Eski30-03-06, 14:30  #8
canuğur

Ismet özel´i hep sevdim.
26 yil takili kaldigi dinci cevresine karsin, ismet´in hep özel bir yeri oldu bende.
Cumhuriyet yazarlarinin, "o hic aramizdan ayrilmadi ki" dedikleri gibi.
Sözcüklerle bu denli uzmanca oynayan yazim gücünden olsa gerek.

Müthis felsefe var gibi geliyor bana.
"ölmek için insan olmak gerekir diyor.ölmenin en temel en değişmez prensbinin insan olmaktir."

her ne bicimde olursa olsun, ölmek icin; bu kavrami bir canli icin kullanacaksak, o mutlaka insandir. Bunu adeta dogal bir prensip gibi temel almis.

Cünkü ölüm kavrami inasana özgü bir bulustur.
Hayvanlarin ölümle ilgili bir tutanaklari olmasa gerek???

Hayvanlar icin de bazen "öldü" desekte, aslina ölen insandir.
Ölmek icin insan olmak gerekir.
Bu sözlerin bilincli ya da bilincziz olmayla ilgisi yoktur bence.

Ya irakli cocuklar bombalarin altinda telef mi oluyorlar?
Ya da daha kaba bir deyimle geberiyorlar mi?
HAyir.
bence onlar insan olmaninn prensibine uygun olarak öldürülüyorlar, ölüyorlar.
Acimasiz savaslarda kapital ugruna ölmeleri gerektigi icin, ama insan olarak, insan olduklari icin...

zor bir anlatim

canuğur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 30-03-06 14:33 .
canuğur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-04-06, 04:21  #9
canuğur

Alıntı:
Sayın MENEKSE şöyle demiş:

Hülya hanımın yaptığı gibi yorumlara yorum katılamaz çünkü açık değil.Namaz kılmak yasaktır hikayesi gibi olmuş bu başını ve sonunu tam okumamışsın sanırım yazının arkadaşım, ölmenin insan olmayı gerktirmesi ne bileyim bir anlam çıkmıyor. Ama meraklanlısın cevap yazılsın diye yaptıysan başardın, tebrikler.
Biraz felsefeyle düsünce dagarciginizi rahatsiz ederseniz, ölmenin insan olmak ile ilgisi üzerine baginti kurabilir, böylece sizin de söyleyecek birkac sözünüz olabilirdi.
saygilar

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı